За бебетата от 0 до 6 месеца, съвети; За бързи въпроси и отговори - 8

• 11 864
  • 303
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Знае ли някой козе мляко откога може да се дава(за кравето е ясно)? А краставица? Предполагам,че е ок,тя основно съдържа вода,но да попитам все пак.

За козето мляко

В много части на света козето мляко е предпочитано пред кравето. Какви са основните разлики?

В козето мляко има по-малко мазнини, отколкото в кравето. То не съдържа аглутинин; в резултат на това мазнините не се групират, което го прави по-лесно смилаемо. Също като кравето мляко, козето е бедно на есенциални мастни киселини, но съдържа по-големи количества от някои есенциални мастни киселини (linoleic and arachnodonic acids), както и повече късоверижни и средноверижни мастни киселини, които по-лесно се разграждат от храносмилателните ензими.
Козето мляко образува по-меки съсиреци (те се образуват при въздействието на стомашната киселина върху протеините в млякото), което прави протеините по-лесно и бързо смилаеми. Това е предимство при деца, които повръщат кравето мляко, както и в случаите на алергия към него. Козето мляко съдържа само следи от алергизиращия казеинов протеин алфа-S1, а казеините му са по-близки до тези в кърмата. Но и козето, и кравето мляко съдържат еднакви концентрации от другия алергизиращ протеин, бета лактоглобулин. Проучванията не са установили толкова висока честота на алергиите към козето мляко, колкото към тези на кравето, но тук много майки не са съгласни с тях. Някои майки смятат обаче,че бебетата им понасят козето мляко по-добре от кравето, а майките усещат това по-добре от учените.
Козето мляко съдържа малко по-ниски нива на лактоза от кравето мляко (4.1 към 4.7%), което понякога може да бъде предимство при хора с лактозна непоносимост.
Макар съдържанието на минерали в козето и кравето мляко да е сравнимо, козето мляко съдържа с 13% повече калций, с 25% повече витaмин В6, с 47% повече витамин А, с 134% повече калий, три пъти повече ниацин, както и четири пъти повече мед. Козето мляко съдържа също с 27% повече от антиоксиданта селен. В кравето мляко пък има пет пъти повече витамин В12 и десет пъти повече фолиева киселина. Поради факта, че козето мляко съдържа десет пъти по-малко фолиева киселина от кравето, то трябва да бъде обогатено с нея, за да бъдат приготвени от него адаптирани млека и за да може адекватно да замести кравето мляко при малките деца.
от тук

не помня точно от кога започнах аз да давам, че не е пред мен тефтера в който си записвах, но мисля към 9-10 месец, дадох кисело краве мляко, прясното доста след една годинка дадох. преди това бях давала козе сирене и го хареса повече от кравето  Laughing
краставица не е проблем, стига да не се задави според мен. сина ми ялтото хапваше вече краставица, да кажем е бил на 9-10 месеца Peace за твое спокойствие като вземеш краставица освен ако не е домашна де, можеш да я оставиш да се кисне в една кофа сутдена вода за поне няколко часа, като смениш водата 1-2 пъти за да избегнеш евентаулно ако има нитрати.

за витамините
, давам на сина ми саностол, поради което в дните когато се пие (не се пие всеки ден) не давам витамин С. давам го сутрин по съвет на педи защото така се усвоявал по-добре. само когато е болен казва да давам вит. С на 2 пъти Peace

Последна редакция: вт, 30 юни 2009, 15:37 от elpet

# 211
Какъв е проблемът, ако е пенесто акото при кърмено бебе? Моята мома се случва да ака пенесто понякога.

# 212
  • На бял кон в Pierrefonds
А кърмиш ли? Защото понякога такъв е ефекта от много кърма например.

# 213
Да, само на кърма е, но досега не се е случвало да имам в излишък.

# 214
  • На бял кон в Pierrefonds
Причината най-вероятно е в коликите. Които не винаги може да се идентифицират точно. Не мисля, че е притеснително.

# 215
Момичета да попитам информативно и вас.
Синът ми е на 3м  и по принцип се изхожда почти като възрастен /образно казано де/ гъсто,дори не се размазва
на памперса.Не ни е тревожило,тъй като детето яде добре,пишка обилно и се изхожда от 3 до 5 пъти дневн.
Но от 1-2 дни,акото стана рядко и по начесто.Днес сутринта видях,че е зелено и слузесто.Не е воднисто,пенесто.
Просто по редичко,мен ме притеснява слузта.За цвета знам,че е възможно да е настинал.

Възможно ли е слузта да е от настинката? Не е имал преди,появи се с промяната на цвета.
Няма температура,играе с играчките,усмихва се,гуга ....аче като всеки друг ден.
При нас акито се оцветяваше даже и от капките за колики, но слуз нямаше newsm78

# 216
  • София
Хихи, Йойо като съм пробвала да му "помогна" да ака, винаги излиза на залпове пяна... hahahaМного е смешно.

Обади се обаче на педиатъра, ако те притеснява... Зелено+слуз, може и да има нещо...

# 217
  • София
До мамите с по-голям опит. Не искам да вдигам някоя стара тема в захранване.
Алекс все още сутрин пие АМ. Въвела съм глутен и сирене. Педиатърката вчера каза, че мога да давам попара. Алекс обаче чай не пие. С какъв чай да правя попарата? Колко сухара да слагам? Не може ли да прескоча момента с попарата и на по-късен етап на давам друг вид закуска. Аз лично мразех попарите. Дияна обаче си хапваше.

# 218
На дъщеря ми правех попарата с вода. И досега я обожава. Като за начало може да почнеш с 1-2 сухара, не се знае дали ще му хареса вкуса. Дали ще му даваш попара или не, ти ще решиш. Филийки намазани даваш ли вече? Кус-кус също може.

# 219
  • София
AnMary - пробвай...може пък да му хареса.....
за чай...аз правя с някой смесен...но може с липа, лайка, шипка...слагам в чая малко захар.....
може и с вода....и като поизстине да прибавиш малко АМ....
може и да даваш кус-кус...ако не иска попара.....а може  и изобщо да я прескочиш....лошо няма.....

аз като дете най-обичах "червена попара", но на малкият не съм му правила.....нещо не знам дали става за толкова малко дете....разликата е, че разтопяваш маслото на котлон и се прибавя маалко червен пипер....и с това поливаш попарата и после с чая...

# 220
  • София
Малък е за "червена" попара. Вуйна ми така прави юфка Simple Smile
Идеята за кус-кус е добра. Ял е спагети, значи и кус-кус-а ще преглътне. Алекс си хапва добре. 1-2 сухара най-вероятно ще му е малко като количество.
Нищо не ми пречи утре да пробвам Simple Smile

# 221
  • София
Ан Мари аз му правех с 2 сухара и чай от шипка а после с някакъв родопски чай, той е смес. сухарите колкото му се яде, не знам да има ограничение Grinning
Сина ми също предпочиташе кус-куса, а има сега и един доста дребен в сравнение със стандартно продаваните, в случай че му се види едричко Grinning

# 222
Попарата аз я правя с варени овесени ядки вместо сухар.Така я харесва малкия.Ако я правиш с чай внимавай със шипката че запича.Иначе с нея е най-добре защото съдържа и вит.С.
Лайка е добре,но липа аз бих дала само ако имам набрана,не от пакетчетата.Като ги гледам как метат под липите пред блока с всичките боклуци се отказвам да купувам такъв чай.
Можеш да я правиш и с вода вместо чай.Дъщеря ми я яде така-с чай не иска.

# 223
От вчера сме на млечна кухня. Като че ли му харесват манджите /особено десертите/, но са доста редки. Пасирани са, а като ги пасирам допълнително, стават още по-редки /сина ми ориза не може да го яде, има два зъба и явно му е трудно да дъвче, пък трудно гълта по-едри парчета и се дави/. Пробвах да добавя сухар - първо на парченца, но не омеква особено, а днес направо го строших. Грешката ми е, че след това пак пасирах и стана една вода ooooh!. Е с какво да сгъстявам сега? Ако слагам дребни къшейчета домашен хляб? И кога минахте на 5-часово хранене?

# 224
Поли,можеш да сгъстяваш с варен картоф,а ако е със сухар задължително да е преди пасирането.Не се разтваря сухара в нещо кашесто както си разбрала вече Wink
За 5-часовото хранене-ами моето и миналото лято когато е бил като твоя мишок си закусваше сутрин в 9ч,обяд в 12,30-1ч,следобед 16.30 и вечер-20 ч.Междинно хранене в 11 никога не е искал,а сега вече и следобедна закуска започна да отказва.Ама той си е каприз,та може и от това да е .
Никога не пасирай картоф-става като гумиран.По-добре намачквай.А сухара наистина можеш и да го натрошиш.

Общи условия

Активация на акаунт