Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 9

• 73 250
  • 605
  •   1
Отговори
# 240
Много правилно разсъждавате. Логиката на развитие на мисленето е такава, че първоначално всички ние не мислим чрез думите, а само действаме. След като започнем да усвояваме езика и формираме някои понятия вече сме на етап, на който мислим чрез думите. Точно това правят и децата, когато описват действията си. С времето, това започва да се прави несъзнателно и на ум, т.е. преминава във вътрешна реч. Деца като вашите малко трудно правят преходите от един етап в друг и някои от тях се нуждаят от тренинг, за да превърнат тази реч във "вътрешна", за себе си. Но това е етап от нормалното развитие на всеки човек. Първоначално действията ни се ръководят външно (от родители и възрастни - не пипай, не прави това, това се прави така), впоследствие си изграждаме система за самоконтрол.
Ето тази статия е свързана с темата http://www.psihologia.net/forum/viewtopic.php?t=13
А тук теорията на Пиаже май е на по-достъпен език изложена http://zadecata.com/sb/index.php?page=0_4_2_11

# 241
  • София
Значи от всичко, което попрочетох много отгоре отгоре ( утре подробно ще чета) не си промених кой знае колко мнението  Confused.
Ехолалията - отложена или непосредствена е част от израстването на децата.Децата без дефицити понякога толкова бързо прелитат през ехолалията, че не я забелязваме даже, а нашите зациклят там и седят, седят, седят и може и корени да пуснат, ако не съумеем да ги изритаме от там  Crossing Arms
Ехолалията е много важен период от израстването, както и този метакогнишън съгласна съм.Наясно съм, че има деца все още не достигнали до тази фаза изобщо  Sad, има деца обаче, които могат да си зациклят там години наред, докато не им стане начин на общуване, ако не преминат горното ниво.Това става с поведенческа терапия мисля, и считам този метакондишън за враг и препятствие за борене  Mr. Green.
Деси окончателната диагнозата на сина ти - доколкото разбирам е атипичен аутизъм понашему нали?

# 242
Shade,

Няма родителско поведение или конкретна причина, която да причинява аутизъм, ако диагностицират детето ти, приемаш съдбата, включваш се в групата ни и подемаш борбата. Нямаш избор, няма за какво да се кориш или обвиняваш и първото нещо, след като получите диагнозата е да си набиеш това в главата и да забраниш на цялото си семейство- твоите родители, на мъжа ти, мъжа ти да се питат за причнината, защото няма такава, а само ще те товарят, да се вайкат и да се питат "Къде сбъркахме, като винаги толкова праведно сме живяли, та сега за какво ни наказва господ?". Написваш им плакат с големи букви вкъщи "Имаме дете, което възприема света по различен начин и от нас зависи, ако сме единни и слушаме и изпълняваме стриктно съветите на терапевтите, детето ни да започне да разбира света и се държи като другите, но ОТНЕМА МНОГО ГОДИНИ ТЕРАПИЯ И ТЕРАПЕВТИЧНО ПОВЕДЕНИЕ ОТ ЦЯЛОТО СМЕЙСТВО!"
Ще ти напиша на "Лични" координати на логопедка, която работи перфектно с малки деца, започва ги от "А", "Б" и намира пътя. От някъде трябва да започнете.

Всичко, което Деси ти е написала е точно така, сега си уплашена и не знам дали ще можеш стриктно да изпълняваш всичко, но трябва.

Моят съвет е- започни с табелката вкъщи, веднага след като получите диганозата!
След това се обади на логопедката. Можем да ти дадем много координати, но да не те претоварваме изведнъж, просто отнякъде започваш, после продължаваш да търсиш и четеш, постепенно увеличаваш броя на терапевтите и видовете терапии и нещата бавно и славно се подреждат!
Съвет 3: ИМАЙ ТЪРПЕНИЕ! ТРЯБВА ДА СТАНЕШ НАЙ- ТЪРПЕЛИВАТА НА СВЕТА И НАЙ- РАЗБИРАЩАТА МАЙКА, ЗА ДА ИМА РЕЗУЛТАТИ!
Сега, както и очакваш дете, хормоните ти бушуват и си склонна да изпадаш в крайности и да се тръшкаш, поплачи, но с мярка- Деси ти каза- не е краят на света- детето няма увреждане, няма увреден орган или тъкан- има различен начин, по който възприема околния свят, поради различен начин на обработка на информацията и затова поведението му те притеснява, споко- ние знаем как се чувстваш, това ти помага за момент, след това само се стягаш и си съставяш план- след диагнозата, разбира се- Господ не обича да се прибързва.
Съвет 4: Намираш време за себе си- най- важно за детето сега е твоето състояние, това, как се чувстваш ти, твоите тревоги- го тревожат и него и това влошава състоянието му и го задържа повече време на едно ниво, вместо да започне да дърпа. Всяка сутрин започваш да си правиш парни бани на лицето, охлаждащи компреси, правиш упражнения за бременни и йога, и включваш и детето- целта е да се чувстваш в най- добрата си форма, за да си му максимално полезна. Повтаряш си на глас колко добре се чувстваш, красива си, щастлива си, че имаш най- хубавото и умно дете, и най- готиния съпруг- след като се почувстваш в кондиция, започваш да работиш с детето и ти, не само терапевтите- по план- съставяш си план за всеки ден върху коя тема ще работите, например- понеделник- домашни животни- вадиш книжки с домашни животни и заповате да ги показвате, назовавате и имитирате звуците. После се гоните, после обядвате, спите, после правите куклен театър с домашни животни- включваш цялото си въображение и търпение, обясняваш всичко по 100 пъти и измисляш сюжети. На следващия ден- дивите животни- после отивате в зоологичексата за нагледен урок..Вечер задължително завършвате с приказка.
РЕДА И ДНЕВНИЯ РЕЖИМ СА НЕОБХОДИМИ НА АУТИСТИЧНО ДЕТЕ, КАКТО СЛЪНЦЕТО И ВЪЗДУХА- ВСИЧКО СЕ ПРАВИ ПОД ЧАС, ПО ПРОГРАМА, КАТО МУ КАЗВАШ ПРЕДВАРИТЕЛНО КОЕ СЛЕД КОЕ СЛЕДВА, ПОСТЕПЕННО ТОЙ ЩЕ ЗАПОЧНЕ ДА ТЕ ПИТА. Може да мислиш, че не разбира, но не пропускаш сутрин да му кажеш днес кой ден е и какво ви предстои да правите- 1, 2, 3.
Не му даваш нищо, което обича , без да назове името му- трудно е, но става. После започваш да го караш да казва с 2 думи "Искам еди какво си"- после включваш и "моля"
Купувате бои за ръце и започвате да рисувате вкъщи по картон, стени в баня, с пяна за бръснене в поднос- картинки с пръстче.
Изключително важна е моториката- и груба и фина- записваш го на плуване- ще ти дадем координати. Записваш го на треапив Монтесори- в "Пумпелина" е много добра. Вкъщи всеки ден отделяте по 1 час, за д ачистите боб, леща, ориз- пренареждате от една кутия в друга. В отделни кутии слагаш - само за терапия- брашно, пудра захар, обикновена захар, кус- кус и го караш да бърка ту в една, ту в друга.
Ще седнеш и ще си правиш програма за цялата седмица.
После включваш и "Гимнастика за мозъка", за да сработят 2-те полукълба. В интернет има много упражнеия- ще си разпечаташ и ще правите, но ще ти дадем координати и на терапевт, който се е специализрал в областта.
После ще ти говорим и за звукостимулации и биофитбек, които в някои случаи- като нашия например, работят изключително добре.
Ще ти дадем координати и на треньор за коона езда с терапевтична цел- енергията на коня е много силна и действа лековито.

Само се стягаш,правиш си разкрасяващите маски и внушаваш спокойствие и увереност на детето и ще успееш. Не разрешаваш на никой да те демотивира, питайки те защо така стана баш на нас и какво ще стане с него след 20 години...слагаш точка на вредните въпроси предварително.
Няма дете с аутизъм, което при правилна терапия и терапевтично ежедневно поведение от страна на всички, които се занимават с него и го обучават, и го отглеждат, и вярват, да не върви нагоре към нормата.
Потърси темата с безказеиновата и безглутенова диета и веднага след диагностиката започни да я прилагаш стриктно. Ако до 4- 5 месеца не видиш резултат, я спираш, но си длъжна да опиташ, защото е възможно във вашия случай и при такова малко дете, да даде резултат. Факт е, че в някои случаи дава. Спираш всички ваксинации- каквото сте сложили- халал да им е.
И ние сме тук, само да ти кажа, че нашата диагноза я получихме точно преди 5 години, на 19 Юли 2004 година, в този ден детето ми навършваше 4. След обяд празнувахме, бях направила празник на басейн- дигнаозата я получих в 10 ч сутринта, прибрахме се и около 3- 4 часа ревах като магарица. После отидохме за тортата, на басейна, имах чувство, че съм загубила детето, а то си беше до мене, само че още не може да сменя представата си за него и очакванията.
Както виждаш, знаем за какво говориш...
И сме тук....Преди 5 години около половин година само четях темата и не знаех какво да пиша...Тогава се коментираха само неща от сорта "Чухте ли, че имало някаква диета, която помага за оздравяването?" "Аз вече подложих моето на строга диета- никакви кроасани и шоколади и започна да казва някои думички по своя инициатива."
"Аз съм сестра на бабата на дете, диганостицирано с детски аутизъм, всички вкъщи са уплашени, реват и пищат повече от детето" "Вие вече тръгнахте ли на логопед, ние 2-ра година търсим"
Сега се кометират,, както виждаш конкретни терапии, които дават явни и дори, бих казала бързи резултати, имайки пред вид, че терапията отнема много години, поведение, спортове, събираме се, борим се...и успяваме.
Добре дошла и да знаеш, че ще ти бъдем много полезни и сме до теб!

Таня33 ,

Регистрирай се, за да ти е по- лесно.

Последна редакция: чт, 09 юли 2009, 23:25 от Kezaja

# 243
Kaте, диагнозата е от психолога - ASD(PDD-NOS) - разстройство от аутистичния спектър (ГРР-не специфицирано другаде) - тище ми кажееш как се преведда на БГ... В документите за училище за диагноза пише/пак от същата психоложка/ - "високофукнционален аутизъм- PDD-NOS, с над средната интелигентност, тежък СИД, обучителни проблеми, аудиторно процесуално разстройство" - това предполагам е по-скоро описание на проблема....

според кодовете, не е с атипичен аутизъм, ами със F84.9 ...атипичния аутизъм има друг код  newsm78 - можеш да ги видиш тук: http://apps.who.int/classifications/apps/icd/icd10online/?gf80.htm+f84

На терапиите които правим го водят с код Ф82 - това е разстройство на моторните функции - по скоро диспраксия мен да питаш..... - ама там кода само определя тарифата(вида терапия) а не е за диагноза.

аз доколкото разбрах атипичен е аутизма, който има и изоставане във умственото развитие.

Абе каша ми е. Както Таня каза СИД или пренимава в аутизъм или в диспраксия като трябва да му се сложи диагноза....
Терапевтите му въпреки, че го водят като диспраксик да плащаме по тези тарифи, казаха, че не е диспраксия/минава всички тестове, на ръба, ама ги минава/. За аутизъм също много критерии не отговаря, затова е PDD-NOS.
А-типичен и Не-типичен аутизъм предполагам са 2 различни неща на БГ и явно е Не-типичен  newsm78
Роман написах  Embarassed за мен аутистичното в него е - паметта, буквализма, социализацията, силно изразения СИД, ритуалите, проблема със спането, "маниите" свързани с дрехите.
Няма никакви самостимулации/това вероятно заради добрите терапевти Laughing/.
Отговаря точно на изискванията за аспергер, но при него има и говорен проблем, затова в NOS.

# 244
Благодаря на всички, които ми отговориха за разбирането и подкрепата. Kezaja, разплаках се, докато четях поста ти - колко силна трябва да бъде майката на дете с аутизъм, за да изпълни всичко това, за да успява да се справя. Shadee, съжалявам за това, което преживяваш! Дано успееш да намериш силите и най-вече спокойствието, което ти е необходимо! Calathea, на колко години е твоето момиченце и посещава ли училище или се гледате вкъщи? Някъде четох, че дори в детската градина предпочитали да не приемат такива деца и се замислих, дали биха проявили разбиране, ако имаме проблем и им го кажа или ще стане обратното? Искам да ви потитам и друго - дали самият логопед, след като заведа детето, ще може да прецени, дали проблемът ни е само на ниво говор или не и да ни насочи към друг специалист? Интересно ми да знам по какво точно децата ви се различават от другите, кое е различното в поведението или действията? Моето момче например има някакви страхове, които другите деца нямат. Докато лежахме в болница с бронхопневмония, той единствен пищеше и едва го удържах, докато му слагаха маската с вентолин за дишане, а тя нито боли, нито нищо... Също така не позволява да му подстригваме косата, ноктите режем трудно...
И също нещо, което ме безпокои много - мисля, че по никакъв начин не бих могледа приложа диетата, защото той ще предпочете да гладува и ще се изнерви още повече, но нямада хапне друга храна! А не смея да го оставя гладен дълго време. Вие как се справихте с този проблем?

# 245
  • София
Влизам набързо, защото попаднах на описанието на изследването за ефективността на терапиите, която са правили в центъра по аутизъм - http://www.integracia.org/?q=node/1015 . Да я постна докато не съм я изгубила.

Деси, там са споменати и квалификациите на болестите, аз съм ги чела и на други места. F84.1 /Атипичен/ и F84.9 /Неуточнени/ са различни.

Иска ми де напишаняколко думи на Таня33 и Shadee, но по-късно...

# 246
Таня33, точно така се получва - децата гладуват известно време преди да почнат да се хранят правилно. Няма дете умряло от глад, което има достъп до храна - нищо няма да му стане.
идеята на диетата много образно описано е че децата ни не разграждат правилно молекулите на казеина и протеина и те отиват в мозъка където създават вещества подобни на опиатите. Децата ни са пристрастени към тези храни, защото им дават наркотика от който се нуждаят. излизането от наркотичната зависимост не е лесно - обикновенно няколко дена в началото са кошмарни, после до 1-2 седмици има ДРАСТИЧНА промяна в поведението и сама забелязваш следващите 2-3 месеца колко много се е влияело детето ти от тях.
Диетата подпомага работата с логопедите и другите терапи.
Това което описваш за косата, ноктите , страховете - може да е сензорна дисфукнция. Не понасянето на маската също.
А децата ни се отличават от другите всяко за себе си различно - всяко от нашите деца е различно. Няма 2 деца с аутизъм с еднакви симптоми. Много от децата ни ако ги срещнеш може и да не познаеш, че имат някакъв проблем /особено тези преодолели проблема с говора/.

# 247
ТаняЗЗ,

Логопед не може да диагностицира детето, може да рабори с него, след като е диагностицирано.
Диагностиката е първото нещо, която трябва да свършиш, обади се и си запиши час в Св. Никола.
Все едно рехабилитатор да те диагностицира, след като си счупуш крака, логопеда е рехабилитатор, както и всички останали терапевти, които са жизнено необходимо за доближаването до фукнциониране в норма на аутистично дете.

И винаги гледай детето в очите и клякай на нивото на очите му, говори му с кратки изречения, кратки и точно, ясни инструкции, с по 2- 3 думи.

# 248
  • София
Зачетох се в епикризите на Мишо.Всяка една от тях е с диагноза Генерализирано р - во на развитието.В ТЕЛК пише водеща диагноза F-84

Само в първата епикриза от 2005 г. пише по точно F 84.0 - детски аутизъм.Всеки път устно ми казват, че диагнозата си остава - вероятно имат предвид че си остава F- 84, но не ми се вярва все още да F 84.0.

Под това F84.9 за което пишеш тук го водят "неуточнено - друго" или по скоро нещо като "ич немаме идея кво точно му е на чаавето  Mr. Green - аз така го разбирам, но е добре някой разбирач да ни ги обясни тези тънкости.Не съм се сетила да питам подробности по въпроса  ooooh!
 Моето дете е в долната граница на нормата на айкю според Векслер - детски вариант, но все пак е вътре в нормата  Rolling Eyes.Прогнозата е среден успех в училище при добър късмет  Praynig

# 249
Благодаря ви отново, момичета! Деси, а дали ако го оставя да погладува 1-2 дена, след това има шанс да прояде, при вас как беше? И колко време най-много може едно дете да гладува, без това да му се отрази зле?
Kezaja, би ли могла да ми кажеш, ако не те затруднява, какво представлява диагностиката в "Свети Никола" - какви конкретни изследвания се правят, колко време продължават и ако може и някакви ориентировъчни цени? С направление ли се отива или не?

# 250
Таня33 гладуват около седмица... обаче има един куп неща които можеш да му даваш и той да хареса и да не гладува. Нищо няма да му стане - детето ще опитва хапка от това, от онова след 3-4 дена и ще прояде след седмица.
Пуканки примерно направи. Направи му безглутенови солети у дома. Курабийки, палачинки(безглутенови всичките), можеш да му даваш домашно приготвени сладка с тях - такива в които знаеш какво има... всякакви плодове и зеленчуци, "милк шейк" - направен от оризово мляко и смлян банан, ягоди..каквото обича. Оризово мляко с какао...
кажи какво яде да ти дадем идеи.
Има много бебешки каши без млако и глутен - всичките можеш да даваш. От тях стават хубави кремчета или каши.
Кремчета можеш да правиш в царевично нишесте и натурален плодов сок/концентрат.
Важно е и всички оцветители и консерванти да махнеш.
Почни да даваш и пробиотици(ако има много губички с стомаха може да почне да повръща, това да не те притеснява - повръщането е еднократно след хапчето или да има диария - организма се чисти така)
Напиши ни как спи, какво яде, има ли запек/разстройство, как играе с играчките, как играе и на какви игри с децата, как се държи със непознати, как ходи, как рисува/реже/оцветява. Ми май това се сещам newsm78
Катина уби ме с това "ич немаме идея кво точно му е на чаавето"  Mr. Green
И аз нямам идея. единственото което със сигурност знам, е че има СИД  Joy обаче СИД е симптом на .... някакво разстройство на развитието от спектъра  Mr. Green Понякога си мисля, че диагнозата я сложиха само за да има диагноза - заради училището. Поне за нас това нищо не променя.

# 251
Таня ЗЗ,

Пътя е следният- първата стъпка.Обаждате се в Св. Никола по тел.  923 03 75 - това е първата стъпка, записват ви час за първичен преглед - безплатен. Казват ви кога да постъпите в болница с талон № 7 от джипито и в уречения час отивате и за половин- един час психолог или логопед или каквото преценят си играе с вашето дете. Хоспитализацията е фиктивна с цел да не плащате, а ако сте в провинцията - тогава вероятно ползвате болничните легла .Назначават се няколко такива срещи, срещи с двамата родители, накрая се събират всички "играли" си с детето и обсъждат случая ви. Взимат крайното решение - дават ви официална епикриза - не влизаща в никакви регистри освен техния архив. Ако решите да минете на ТЕЛК - чак тогава с тази епикриза се инвалидизира детето и с ТЕЛК-а отивате в Социални грижи, от където ще получавате месечно по около 280 лв. Много са внимателни специалистите в Св. Никола и на децата им харесва да ходят там.

Втората стъпка- след диагностика и получаване на епикризата, свързвате се с психолог и логопед, които да започнат веднага ежедневна работа с детето. Постепенно и другите терапии ще започнете, и спорт- плуване и езда- задължително.

# 252
Kezaja,благодаря за изчерпателния отговор. Значи диагностиката се състои само от срещи на детето и родителите със специалисти и няма разни скенери, кръвни изследвания, от които се плаша като знам детето колко ще позволи да му правят подобни неща...
Деси, от храните, които си изброила, знам, че със сигурност би ял пуканки. Солети и курабии също обича, но купени, досега не съм му правила домашни, защото например много обича купени банички, но домашни не поглежда. В по-горния си пост съм изброила подробно какво обича да яде и го прави всекидневно без да променя нищо: кроасани, тестени изделия,закуски, банички, мекици, пържени филии, филии с течен шоколад, чипсове,фъстъци. От плодовете единствено банани и ябълки. От млеката само Данонино и пудинг, ако последното е мляко де. Натурален сок праскова в кутия.
По отношение на контактите - той е много контактен и обича да играе с деца. Изобщо не се срамува, отива и се заиграва, не е ли нормално по малко да се срамува в началото? Обича да играе на всякакви игри - предимно с коли, също и на компютъра - играе, гледа филмчета, рисува, оцветява. Не съм забелязала нещо странно. Само това, че когато общувам с него имам чувството, че е по-малък за годините си. И не става въпрос само за говора, а и  за разбирането. Струва ми се, че деца на неговата възраст биха ме разбрали за неща, за които той не би могъл.
Понеже споменаваш за училище - децата аутисти в специални училища ли учат или в масовите?

# 253
Таня33, нещото което е общо за всичките ни деца е ЛИПСАТА на социализация. Те не си играят с други деца(искат, но не знаят как), няма игра науж също - не могат да вкарат количката в гаража - това е конструктор/кутия/еди какво си - не е гараж....  Не хранят куклите науж също...всичко за тях е буквално. Някои деца се научават да го правят с времето, но не и на тази възраст на която сте вие.  Това е някакво друго разстройство на развитието а не точно аутистично според мен  newsm78 Има толкова много причини - ние няма как да ти кажем - като почнеш от някакво разстройство от спектъра и стигнеш до диспраксия или умствено изоставане... Според мен не е А-м.
Зa храната няма какво да се притесняваш - купи безглутеново брашно и прави безглутенови палачинки, филии и т.н. Ядете прекалено много неща за да се притесняваш че ще умре гладен. Joy
Ние почнахме от мляко и месо...като махнах млякото остана само месо.... печено на скара без нищо.
Аутистите могат да учат и с масови училища - зависи от нивото на фунциониране. Ако няма умствено изоставане или някакви тежки СОП няма причина да са в спец. училище. Те просто мислят различно - не по начина по който ние мислим.  bowuu

# 254
Деси, той се социализира , в смисъл общува с деца, но в детската градина непрекъснато се оплакваха от него, че проявявал агресия спрямо другите деца, бутал ги  и т.н. Когато всички сядали да учат стихотворение, той си обикалял из стаята.Някъде бях чела за хиперактивност.....Ох, не знам... стига съм досаждала с моя случай. Но ти благодаря - донякъде се поуспокоих, ако един от основните признаци е липсата на социализация. За съветите ти за диетата, благодаря, ще опитам.

Общи условия

Активация на акаунт