Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 9

• 73 263
  • 605
  •   1
Отговори
# 315
shefcheto,  на колко ти е детенцето? С памперс ли ходи?
Колкото ужаснод а ти се струва, това е често срещан проблем/не че хората смеят да си го признаят/....
Ако напишеш на английски въпроса си в нета излизат хиляди страници...със съвети от смяна на диетата до да му залепиш дрехите с тиксо да не може да си маха гащите... това последното работело ако си постоянна и си навита да го лепиш следващите 1-2 месеца докато пресечеш навика.
Друго като съвет има да му слагаш панталон дълъг, отгоре боди, което не може да маха за да не може да стигне до дупето, или гащеризони с копчета на гърба. Всичкото да ограничиш достъпа.
Обаче трабва да идете на доктор - най верояно е хванал Е-коли а те се чистят много трудно и са много вредни... да не говорим за токсините които изпускат - не аутизъм, ами незнам какво още може да го хване....
Има много бактерии които живеят в дебелото черво но погълнати са много вредни. Лекар може да ви насочи какви изследвания да правите.
Успех и кажи как се справяте  Hug

ПС. Моя син в норма до скоро си миеше очите в тоалетната и умираше да играе с водата  Sick Добре че се отказа - сега знае, че там е мръсно и има микроби дето ще му ухапят корем1ето ако пипа водата.... обаче мнооооооооого трудно се отучи. Търпение ти пожелавам   bouquet
Според Фройд на 2 години децата са във фазата на ануса и се забавляват със всичко свързано с него.... Sick

Последна редакция: вт, 14 юли 2009, 22:31 от [desi]

# 316
chefcheto-много често срещана сензорна  "занимавка" при дечицата с А-м.
Превеждам от Форумите ,в които влязох  и се обсъжда подобен често срещан проблем.Започни с възможност за глисти;със зачервяване на дупето (постави кремче);ако човекът е много  изобретателен обърни панталонките обратно-да не може да достига копчетата или ципчето);тук продават гащиризончета,които намаляват "лесното" смъкване на гащите;започвате със сензорна стимулация на ръцете -има много рецепти за пластелинчета( с ромати,цветове-наблегни на кафявите,с различна консистенция(може и по-грапавки);дано да се продават в БГ от тези силиконовките пластелинчета-желета(много полезна занимавка  за ръцете).Прикарвай детенце към тоалетната чиния и "се сбогувайте" с акото-то да наблюдава.Той трябва да види къде му е мястото.Включвай го в почистването "при инцидент".В тази посока са мислите на майките сблъсквали се с този проблем.
Стимулация на ръцете и обонянието и НЕВЪЗМОЖНОСТ от негова страна да достигне до гащите.Успех и прегръдки от мен.И постоянство. Hug

# 317
здравейте майчета!моя син също има проблем-постоянно си яде ръката настървено незнам как да го отуча!в началото мислехме че е от зъбите но ето те вече излязоха всички и пак продължава това ядене!как да го отуча моля ви помагайте!!!

# 318
за ръката незнам - моя син дъфчеше по едно време деколтето на тениската си. Това се "заменя" с предмет който е подходящ да се дъфче - от рода на бебешките гризалки. Обаче най-помага програмата за сетивността на устата - това може да ви го направи логопед - това са лесни упражнения които се правят многократко през деня. няма бърз ефект, но е постоянен.
Купи му електрическа четка за зъби да дъфче нея - това им дава хубава стимулация.

# 319
И моят син си дъвчеше яките в периода около 4 до към 5 години, тогава все още не бях толкова наясно и не казвах на всеки терпевт какво е най- важно да се преодолее в момента и само се карах, което проточи процеса на "дъвченето на яки" и после премина в събирането и чукане на мръсни клечки от земята, с което се борих доста време, но когато всички терапевти, които работят с него, се обединиха в борбата, това престана....така стана и сега с изхвърлянето през прозореца. За мене в правило номер 1 за решаване на такива проблеми, се е превърнало, да г споделям на всички терапевти, за д аработят изключително върху проблема, до преодоляването му.

Имахме проблем и с пипането в гащите, но не се съобразяваше и не разбираше, че тези неща се правят само насаме със себе си. И върху това работеха терапевтите определен период от време - изграждане на правилата и модел на поведение- целта беше да разбере, че може, ама когато е сам.
Нищо не бива да се забранява, за да има ефект и за всяко нещо трябва да се казва, че може, но еди къде си...
И сега понякога като си легне вечер и се запипа, се сеща "А, ама то може, ама само когато съм сам" и ме пита "Мамо, ти като си до мене, аз сам ли съм?". Първо казвах, че до лятото ще може, когато съм в стаята да е сам, но вече настоявам, че когато аз съм при него, и аз съм човек и той не е сам...за да е плавен прехода.
Любче, няма да стане без каране и наказания, и терапевтите трябва да работят на този етап изцяло върху премахването на този лош навик, но каквото и да си говорим, без наказания и викове, няма да стане- целта е да го "префасонирате" на този етап, постепенно в нещо по- приемливо и по- малко опасно- с право се опасяваш от инфекции.
Засега може да опитвате да го заместите с пластелин, обърклани всякакви цветове, така че и консистенцията, и цвета да се доближават, да мачкате и после правите форми, може в началото форми на ако да са, защо не, но постепенно да преминават в по- смислени неща. Те имат необходимостта много да се стимулират ръцете им и да бъркат непрекуснато в нещо, и да правят разни неща с тъце, давай му да чисти боб, леща, да бърка в брашно, да меси питка, ориз, да маже, а после рисува с бои за ръце, те са адски полезни, може и в банята да маже, да рисува в поднос с пяна за бръснене.
Целта е да се трансформира в нещо по- приемливо и по- неопасно, после в нещо още по- добро и така....бавно е, но става.
При децата в норма този стеремеж към дъвкане и облизване, е нормална част от израстването и преминава, а нашите трябва да се чудим и с цената на хиляди храбрости да ги отказваме и преминаваме на следващо по- горно ниво в развитието, което при децата в норма си идва от само себе си.

# 320
Катина, би ли споделила как се стигна до това фук-фук  Laughing? При какъв стоматолог бяхте - детски или просто по-търпелив?

# 321
  • София
Веднага казвам  Laughing

Каката обича да ходи на зъболекар.Отдавна му обясняваме колко е хубаво да се ходи, и колко е добра зъболекарката.Водихме го преди една година за компания на каката  Mr. Green.Избяга с писъци.После пак го водихме след масирана информационна кампания колко е хубаво на зъболекар да му вадят зъбче.Не, че нямаше да падне и само зъбчето, но целта беше да се докосне до зъболекарския стол безболезнено  Wink.Съгласи се с писъци и отнесе награда количка предварително сложена в ръцете на зъбарката ( и изваденото зъбче в специално пликче и съответно специална кутийка, както зъбчетата на каката са в кутийка - показахме му ги).Тя зъболекарката както се вижда е търпелива и обича децата като цяло  Wink.Запъна се като магаре и няколко месеца не щеше и да чуе за зъболекар и вадене на зъби.Точно този ден ги водих и двамата защото аз подлежах на манипулация за зъб, а каката имаше за цел да го пази него.След мен седна каката да си провери зъбите с истински кеф и мерак.Той седна след нея, защото реши, че ще изпусне нещо и ще се мине  Crossing Arms.И като получи уверение, че няма да вадят зъби отвори уста.Останалата политика се вижда на филмчето  Rolling Eyes
Спазвах всички психологически препоръки просто.Не му е говорено никога, че зъболечението е гадно и боли, а напротив.Представено е като нещо хубаво.Е вярно има някои страхливи хора дето ги е страх, но те не са смели и силни като него  Wink.
Политика джанъм - сериозна политика  Mr. Green

Забравих да кажа - стоматоложката не е детска, при нея отидох за първи път, когато бях бременна с него.Каката я заобича - с нея водех същата политика и сега са приятелки със зъболекарката.

# 322
Благодаря на всички за полезните сьвети.Доста ми олекна защото бях много притеснена.Ще пробвам всичко което ми споделихте.Той още е на памперси и отказва да седне на гьрнето или на тоалетната чиния.Хубавото е че преди седмица правихме изследвания чревни и резултатите са добри,но забелязвам ,че има зачервяване вьтре в дупето.Не се бях сетила за боди което да слагам вьрху панталоните ,това ще свьрши работа.Дано намеря толкова голям размер аз сьм виждала само бебешки такива .Дани е на 6 г.и е доста висок за годините си.

# 323
Момичета, /и тук-таме момчета Mr. Green/
една приятелка ми прати този сайт на център в София, предлагащ рехабилитация на аутистични деца... тук...
Може и да го знаете.. Rolling Eyes.., но все пак реших да го покажа, пък дано съм полезна някому...

# 324
Момичета, отново се включвам. Искам да ви попитам имате ли впечатления от проф.Матанова, защото ми я препоръчаха?

# 325
  • София
.... моя син дъфчеше по едно време деколтето на тениската си. Това се "заменя" с предмет който е подходящ да се дъфче - от рода на бебешките гризалки. Обаче най-помага програмата за сетивността на устата - това може да ви го направи логопед - това са лесни упражнения които се правят многократко през деня. няма бърз ефект, но е постоянен.
Купи му електрическа четка за зъби да дъфче нея - това им дава хубава стимулация.

Деси, на колко години беше синът ти тогава /за малкия батко ли става дума?/
Какви са тези упражнения?
И досега се боря с дъвченето на блузите - една идея под деколтето.

Отдавна не съм писала, но при сина ми като проблеми останаха пърхащите движения с ръцете, понякога придружени с подскоци /в това отношение все още няма напредък/, дъвченето на блузите и му липсва свобода на изказа.
Преодоля /на 3 годишна възраст/ обилното и непрекъснато слюноотделяне и значителното изоставане в говора /много бавно и трудно, с много индивидуална работа - макар все още да е с по-труден, тромав и граматически невинаги правилен изказ/.
Все още трудно възприема /усвоява/ по слух - не се концентрира да слуша, но няма проблеми да възприема зрително информацията.

# 326
  • София

Все още трудно възприема /усвоява/ по слух - не се концентрира да слуша, но няма проблеми да възприема зрително информацията.

Това е типично за аутистите и симптом за поставяне на диагнозата при вербални аутисти - така съм го разбрала  Rolling Eyes.Проблема е, че децата ни не могат да да си представят информацията, и се налага да се визуализира за да я види и разбере.

Пробвали ли сте да казвате на децата гатанки?Приемам идеи за подходящи такива и начин на поднасянето им.

# 327
  • София
Проф Матанова е невероятен човек.Досега ми с нея беше само едночасов,трябваще ми становище за ЕКПО,обаче тази жена ме изпълни с подход към детето и към мен.Говори така,че няма да разбереш как минава времето.Препоръчвам. Peace

# 328
Prizma, програмата от упражнения трябва да ти я изготви логопед според спецификата при твоето дете. Да се стимулира по различен начин сетивността в зависимост от това какво те наблюдават. Иготвя се протоколе с 15тина упражнеия които правите по 8010 пъти на ден и се описва ден по ден реакция и т.н. и програмата се модулира според напредъка на детето. Повечето са различни видове стимулации в различни части на устата - с пръсти, с масажор(това е нещо като бебешката четка за зъби), по късно с ел. четка. Отделно има плезене нагоре, надолу, духане, смукане и естествено опредлени храни които ще стимулират сетивността - много кисели като цок от лимон примерно ... кисело със сламка, без сламка, духане през различни тръбички с различни дължини и диаметри....

Катина не става ли въпрос за APD (auditory processing disorder). nie ima i towa w diagnozata.  Това е проблем на обработката на информацията и мисля, че не е задължителен елемент на аутизма. На нас това ни е единия от "доводите" на психоложката да не сме в масово училище  Sad

# 329
  • София
При нас са вероятно сензорни проблемите.

Не знам дали у нас има специалист, който да изготви такава програма, каквато Деси описва...

Последна редакция: ср, 15 юли 2009, 22:09 от Prizma

Общи условия

Активация на акаунт