Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 9

• 73 267
  • 605
  •   1
Отговори
# 330
  • София
Призма, а детето ти има ли някаква диагноза?В смисъл такава диагноза с която да идеш на ТЕЛК.

Деси, ти все разни сложни терминологии вадиш, та след теб го скъсвам Гугъл от въпроси  Joy.

Мен ако ме питат, щото ме питаха какво е аутизъм се чудя дали мога да го обясна с няколко изречения.Изобщо наясно ли съм, и разбрала ли съм?И изобщо има ли ясно обяснение някъде.Знам критерийте за поставяне на диагнозата, ама могат да се прочетат мноооооооого разтегливо, ако ме разбирате  Rolling Eyes.Помните ли теста АТЕК?

# 331
  • София
Катина, няма и на времето, когато бях по-сериозно притеснена, така и не потърсих. Сега според мен има нужда само от още работа с добър логопед.

# 332
  • Анкх-Морпорк
Имаше една тема, в която бяха събрани разни съвети за родители - май в подфорум Интеграция.
Накратко, да си имаме готово обяснение за детето, разбираемо и кратичко. Да си го обмислим предварително, за да не изпитваме притеснение, докато го съчиняваме в движение. Като представяме детето, да изброяваме първо неговите качества и после проблемите - напр. "той обича книжки с картинки, да си играе с багери и много им се радва, но не може да говори"
Не е нужно навсякъде да се казва, че има кой знае каква диагноза. Не бива да се казва "той е Даун" или "аутист", а Има аутизъм, има синдром на Даун и тн.
Детето да е чистичко облечено, за да не се създават кофти впечатления - едно е ако дете в норма се изцапа, но ако специалното дете се изцапа, хората правят грешна връзка "той е изцапан, защото е умствено изостанал"

# 333
Благодаря, ти Валя! Ще имам впредвид по нататък,ако се наложи да го водя.

# 334
Помните ли теста АТЕК?
Помним Simple Smile

***TOTAL AND SUBSCALE SCORES***
Total Score: 43
I. Speech/Language/Communication: 3
II. Sociability: 8
III. Sensory/Cognitive Awareness: 15
IV.  Health/Physical/Behavior: 17

# 335
  • София
Сутринта научих Мишо да играем на "война" с карти.Използвах тесте от 24 броя, като ясно разбра правилата и кое е по силно.Безпроблемно схващаше кой взима, кой е на ред, кога има война и изобщо правилата......и да не мислите, че се хваля  Confused.Изобщо не реагираше адекватно на това, че аз му взимам картите - хили се, поздравява ме.Той взма пак се хили, аз му взимам доста карти и се радвам, че ще го победя....той ми честити, поздравява и целува  Shocked, аз се ядосвам, че ми взима и симулирам плъчевно изражение - той се хили.Обясних сто пъти, че трябва да се ядосва, като му взимам картите, че трябва да се ядосва, че аз ще го бия - казва ама аз се ядосвам хи хи хи честито мамооооо много съм горда с тебе  Whistling.
Вече се съмнявам, че това дете е с непоправима умствена изостаналост.Не спира да се хили и вечно да е доволен с изключение на когато се заинати за нещо...........например все той да е пръв, все той да е победител - на игри на които е схванал вече, че трябва да се бори за първо място  Confused.

Дано ми схвана някой кахърите, но и да не е, поне ги споделих и ми олекна

А, Деси браво бе - долните параграфи, които са ви останали като най висок резултат ми се струват по поправимите някак - май двойно сте намалили точките, а  Simple Smile

# 336
  • в моя свят
Катина може това,че не се ядосва като играе да не е хубаво,но и другата крайност също е ужасна.Моя Мишо на всички игри иска да е пръв и не само се сърди ако загуби,но и изпада в кризи заради това,блъска,крещи дори посяга да бие.Знам,че не му правя услуга,но съм стигнала до там,че винаги му се давам на игрите(карти,не се сърди човече,шах,табла).А не трябва,защото е добре да се научи освен да печели и да губи.Но той приема нещата много сериозно.Като му обеснявам казва,че разбира,че това е само игра,но трябвало само той да печели.Междудругото и постоянно шмекерува(лъже),когато играе само и само да победи.Подрежда картите преди да започне да ги раздава,разсейва ме и обръща зарчетата на подходящо число и много други такива.....

Катина би ли обеснила за теста АТЕК?  bouquet

# 337
Не, няма промяна в АТЕК за последната една година....
предния ни резултат беше :

I. Speech/Language/Communication: 2 (сега е 3)

II. Sociability: 15  (сега е Sunglasses

III. Sensory/Cognitive Awareness: 11  (сега е 15)

IV. Health/Physical/Behavior: 14  (сега е 17)

Total ATEC Summary Score: 42 (сега е 43)

Общо взето това в което сме го "намалили" е социализацията, малко е влошено сензорно и поведенчески, но толкова е малка разликата, че предполагам е неточност на отговорите/малко е трудно да преценявам колко често е често, понякога и т.н. аи очакванията ми за 7 годишен са по-високи/
За себе си отчитам резултата като  без промяна във всяка една област, и наполовина падане на точките за социализация за последната една година. Доволна съм.

А сравнено откакто е на терапия /2 и половина години/ резултатите са ОГРОМНИ
За говора тръгнахме от 24 точки, поведение от 30, а сензорно то 25, социализация  22 ...

# 338
 теста е за това как работят терапиите при детето. Ако резултата намалява - терапията работи.

http://www.autism.com/ari/atec/atec-online.htm

резултата не показва доколко е тежко състоянието на детето, а просто е число  за сравнение. Ако направиш теста на дете в норма пак ще има резултат....
грубо казват, че аутистите стоят над 30 винаги. Т.е. да го докараме колкото се може повече до 30 е целта, ние сме близо до там, смятам го като ефективна терапия.
Има и аутисти с резултати от рода на 5 точки  Shocked 

# 339
  • в моя свят
[desi] благодаря ти. Сега попълних теста,но четох на руски език и при получения имеил всичко е само разни ероглифи.Някой знае ли как бих могла да разбера какво пише.Иначе резултата ни е 65. За говор-7,социализациа-16,сензорна-14,а поведение-28.

Деси при вас сигурно терапевтите правят теста на определен период от време.Аз сама малко трудно преценявам как да отговоря на някой от въпросите.Но просто така информативно ще повторя теста след време.Сега лятото нямаме сериозни занимания,но началото на учебната година ще го повторя и после отново на края.

# 340
  • София
Катина, а за това усмихване какво ви казват, то много тъпо ми прозвуча въпроса, но както си го описала, май и ние имаме нещо подобно и много ме притеснява. И Дара само усмивки раздава, обаче нищо не прави. Даже май и не разбира какво я караш да направи. Схваща в определени ситуации, не е без хич, но съвсем не е достатъчно. Иначе ето такива са ситуациите: Някое дете й каже "Подай ми тебешира", тя ги гледа и се усмихва. Питахме психоложката и тя каза, че се надява, че с опитността ще го преодолее. А дано!

Призма, а това, че по-трудно възприема слухова информация отразили се в предучилищната му?

# 341
  • София
Не съм питала никого за хиленето, защото го смятам едва ли не за нормално - все пак той има аутизъм  Rolling Eyes.
Хили се, когато пердаша сестра му до него, хили се, когато аз се разцинкям, хили се когато друго дете плаче.Изобщо не са адекватни емоционалните му реакции според ситуацията, защото не ги схваща адекватно.Реве и си цупи устата всеки път, когато прецени, че ще реве - например Моника е отворила вратата, когато някой звъни - той само можел, реве, когато го бият на дама - нормално те са 3 - 5 год. по големи от него и са момичета, хили се като му вкара детенце гол (ако се заиграе някой с него  Confused ).Е понякога са му адекватни реакциите, когато ги е наизустил как да реагира в точно такава или подобна ситуация - но е 50 на 50 някъде съотношението.Нямам особени надежди да го преодолее напълно и реагира адекватно, ама все пак ми се иска  Crossing Arms

От АТЕС:

I. Речь/Язык/Коммуникативные навыки: 3

II. Социализация: 3

III. Сенсорные навыки/Познавательные способности: 3

IV. Здоровье/Физическое развитие/Поведение: 1

Общий результат ATEC: 10

# 342
  • София
TanyaMG, трудно ми е да кажа как му се отразява, защото той досега беше в частна детска градина и там бяха съвсем малка група от 6-7 деца на възраст 5 и 6 години и работата е била почти индивидуална, не само с него, но с всички деца в групата /с него и с още 2-3 деца работеха по тетрадки за 5-6 годишни, а с реалните предучилищници - по тетрадки за 6-7 годишна възраст/. Много напредна, но не знам ако беше в по-голяма група дали щеше да бъде така /преди това - на 4 годишна възраст - беше в държавна градина и като ни върнаха тетрадките му в края на годината - бяха почти празни. Помислих, че не са ги занимавали, но после реших, че по-скоро той е "блял" и не е бил "в час"/.
Всъщност той сега ще е в предучилищна - набор 2003 е - и наесен ще разбера как се справя сред повече деца, когато не се обяснява и показва всяко нещо конкретно за него.

# 343
каде може да направим такъв ATEC тест в бургас или пък другаде

# 344
  • София
За хиленето, да и при нас е подобно. Но си мисля, че е защото не знае какво да направи. Сега съм се заела да я уча на тези неща. Част от деца /може би тези описани от Пиаже/ се учат да съчувстват, просто това е нормален процес. Но колко им липсва социалният опит.
Чудя се за няколко най-разпространени игри за малки деца, които може би сега я затрудняват в определяне на реакцията. Жената, която гледаше Дара беше измислил една игра "Ох, боли ме", детето я пипаше по-опреден начин и двете се смееха. Е само, че сега тя си мисли, че трябва винаги да се смее, когато друг казва, че го боли. Има и други такива детски игри.

Призма, успех в предучилищната! Аз много се чудя кой е най-правилинят начин, защото и моето дете работи добре, когато го подсещаш персонално, но в по-голяма група нищо не прави. И си мислех дали подхода първо малко деца, после по-голяма група ще помогне. Това май се казва групово внимание и как да го развиваме.

Не знам дали ви питах, вашите деца могат ли да си подхвърлят топката с друго дете или възрастен? Това ми се вижда много добро упражнение за групово внимание, подобно на училищното. Детето трябва да се концентрира и взаимодейства спрямо партньора си, когато наоколо се случват и други неща. Това лято съм се захвала с това упражнение, мисля че вчера постигнах определи успехи, но сме далече от начина, по който играят другите деца.

Общи условия

Активация на акаунт