Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 9

• 73 291
  • 605
  •   1
Отговори
# 345
krasimir mechkov по-нагоре Деси е дала линк за този тест. Можете сами да си го направите  Peace
теста е за това как работят терапиите при детето. Ако резултата намалява - терапията работи.
http://www.autism.com/ari/atec/atec-online.htm
А това е теста на руски език:
http://www.autism.com/translations/ru/ru_atec.htm
Попълвате само теста, от тук " Пожалуйста, отметьте правильные утверждения", надолу. Като си отметнете всички въпроси натискате отметката "Ввести даннье для оценки" и ви се показва автоматично резултата  Peace
Превод на въпросите има ето тук:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=189456.msg3980681#msg3980681
за което отново благодаря на Любознателна  Hug

Последна редакция: пт, 17 юли 2009, 14:35 от pepi_r

# 346
  • София
Аз много се чудя кой е най-правилинят начин, защото и моето дете работи добре, когато го подсещаш персонално, но в по-голяма група нищо не прави. И си мислех дали подхода първо малко деца, после по-голяма група ще помогне.

Мисля, че подходът "първо малко деца, после по-голяма група " е правилен, защото така детето получава знания и самочувствие, на които после стъпва, а също и самият процес на обучение развива концентрация, памет, моторика - умения, които са важни за успешно обучение в група.

# 347
Направих теста за това как работят терапиите при детето, резултата ни е 17, но за първи път го правя и нямам база за сравнение.
Но днес е слязъл сам в блока на магазина, за да купи кайсии, тъй като баба му е била приготвила кайсии за сладкиш и той ги е изял. Тя му се скарала и той сам предложил да слезе до магазина и да купи. Невероятно, но факт-  и върнал 10 стотинки ресто.
Започнал е всеки ден да си измисля сам програмата за деня, съобразена с терапиите и всеки ден си прави по една апликация, рисунка или модел от конструктор, като гледа по картинка. Онзи ден беше направил апликация невероятно морско дъно, със жълт пясък, червен рак, оранжава медуза и синьо море- изрязва ги без предварително да ги е очертал и после ги апликира, което отдавам като заслуга на часовете по арт терапия и домашен бит- малко повече от година веднъж или 2 пъти седмично. Направил преди 2 дена апликация на автобус- първо сглобил правоъгълник, залепил му кръгчета за колела, квадратчета за прозорци и накрая го залепил върху син лист, залепил чертички за пешеходна пътека и осева линия.
Сутринта стана и си отвори книжката за дневния режим на мечо, и започна да чете едно по едно какво трябва да прави "Мечо първо си измива зъбите с четка и ръцете. Отивам". След това чете "Мечо сяда на масата да закусва. Сядам- къде ми е закуската" и така продължава да чете. И преди съм я препоръчвала тази книжка, пускам линк отново, защото създава нужните навици у децата и е с чудесни картинки, отварят се прозорчета и вътре е написана последователността от дневния режим:
Моят ден:
http://www.book.store.bg/c/p-p/m-131/id-19070/moiat-den-olga-ulasevich.html

# 348
I. Речь/Язык/Коммуникативные навыки: 15

II. Социализация: 6

III. Сенсорные навыки/Познавательные способности: 4

IV. Здоровье/Физическое развитие/Поведение: 7

Общий результат ATEC: 32

Тъй като сме го правили и преди, определено резултата ни е по-нисък. Най-си изоставаме по първа точка, но и без теста си го знаем това  Confused

# 349
Момичета кажете ми ,много ли е лош този резултат от теста .Направо ми стана лошо вьпреки ,че не очаквах резултатите ни да са добри .                                                                                                                                                                                                                                                                                                         I. Речь/Язык/Коммуникативные навыки: 22

II. Социализация: 23

III. Сенсорные навыки/Познавательные способности: 27

IV. Здоровье/Физическое развитие/Поведение: 51

Общий результат ATEC: 123

# 350
  • sofia
И аз правих теста, ето резултатите -

I. Речь/Язык/Коммуникативные навыки: 1

II. Социализация: 7

III. Сенсорные навыки/Познавательные способности: 4

IV. Здоровье/Физическое развитие/Поведение: 12

Общий результат ATEC: 24

# 351
shefcheto, не е важен колко е резултата. Важно е след известно време като го направиш да е резултата паднал надолу.

Кифла  Hug Страшен напредък!

# 352
  • в моя свят
А аз реших да направя теста повторно и от общ резултат 65 предния ден днес беше 43. newsm78 Малко объркващо ми се струва и с тези отговори от рода на често,не толкова често,много често,понякога....аз лично не мога да отговоря точно.Лесно е когато нещо никога не прави или постоянно прави и тогава отговарям категорично,но за другите неща,които прави примерно само в определени условия...........НО мисля,че [desi] е права,че това е само число и не показва нищо като резултат,а само като сравнение за ефективна терапия,когато се прави периодично.

# 353
През есента в Чикаго ще се проведе голям симпозиум на тема Аутизъм.Една от лекциите ще бъде на тема Интерактивен Метроном.Ето уебсайта му+демовидеото:
http://www.interactivemetronome.com/IMPublic/Home.aspx
Освен развитието на моторни функции,концентрация,терапевтите говорят и за съзидателната роля в мозъка на чувството за ритъм,синхрон при създаването на мозъчни връзки.Аз съм за всичко,което не налага тежки медикаменти-знаете мнението ми.
Аз чета редовно блога на Teresa Garland,окупейшънал терапевт:
http://braintuneups.blogspot.com/search/label/Interactive%20Metronome%20Cases
и виждам ,че тя пише за много благоприятни резултати в комбинация от Метроном и музикотерапия.
Тя използва и Samonas-музикотерапия,за която не бях чувала.Европейска при това.
Говори и за книгата:
"Mirror Neurons and the Evolution of Brain and Language", by editors Stamenov and Gallese.
Г-н Стаменов е българин,което ме кара да се гордея.И да се надявам ,че Метрономът ще стигне скоро и до България.
Таня,аз прочетох статията "Вербална диспраксия на развитието – съвременни модели",на Д-р Чавдаров и едва сега разбрах,че това което тук наричат апраксия..е всъщност по-горното. Embarassed

# 354
Веселче,

Изглежда, че Интерактивния метроном е програма, изготвена на база на биофитбека, цели същото- подобряване на концентрацията, контрола, постигнае на градивни самостимулации и се повлияват отново деца от аутистичния спектър, с хиперкативност и възрастни с прекаран инсулт, с главоболия, хора с ДЦП.

А Samonas-музикотерапия прилича на тази, която се прави вече в БГ и като наблюдавам как работи върху децата, между другото са няколко методите по които се работи тук- ефекта е много добър и ими изглежда много подобрен европейския вариант от чисто американския. При някои от програмите тук, са включени родителите в първото ниво, по време на слушане на силно филтрирана музика от детето и при по- ниски честоти- за родителя ( при родителя е за успокоение само), се работи в същото време с детето върху важните за него неща, на етапа на разватитие, на което е то. При следващи нива се правят групи от по 2 или повече деца.

# 355
Метрономът работи също на принципа на обратна връзка както при био/неурофидбека.На монитора на компютър веднага се отчита правилността на спазване на ритъма-при плясканията с ръце или потропването с крачета.В слушалките се появява нов звук като коректив на темпото и изпълнението.Невероятна моторна тренировка,планиране и синхронизация.
Фирмата произвежда и приставки за домашно ползване,което дава повече свобода и варианти за родителя.Много дечица трудно се представят на ново място и домашните метрономи са удобни.
А какви продукти освен Listening programme се предлагат;кои от тях са и за домашно ползване,Кезая?

# 356
Една от звуковстимулациите, която се прави, е базирана на Tomatis Method и адаптирана изцяло за българските условия. Звукостимулацията се прави в кабинет на терапевта, трае 2 часа, за всяко дете се разработва индивидуална програма, при първите нива, детето слуша силно филтирана при восоки честоти музика с дясното ухо, което отговаря за лявата хемисфера- за възприемането на информацията, когато достигне детето до етап, да е готово да се работи върху преработката на информацията, на някое от последващите нива, започва да слуша силно филтрирана музика с лявото ухо. Ценното е, че по време на звукостимулация, се работи с детето и по son rise терапията, постига се доста, в зависимост от детето и програмата, която се разработва предварително за конкретното дете, е съобразена изцяло с неговите потребности и състояние, и това- на какъв етап е и върху какво е неогбходимо да се работи в момента. В зависимост пак от конкретния случай, се включва в терапията и родител, но не се предлагат за домашно ползване. Правят се и групи от деца пак в зависимост от детето и нивото, на което е в момента.

Има обаче други Listening Program в БГ, които се предлагат за домашно ползване, пак под контрол на терапевта, сменя се и музиката, естествено.
А при неурофитбека, едно от ценните неща е, че след всяка процедура, се дава домашно, на което не само е посочено какво точно да се направи, но са посочени и стъпките, през които детето трябва да мине, за да си направи задачите, включително и междинни стъпки, от рода на "Провери си за грешки отново", явно при децата със сензорни проблеми и различна обработка на информацията, нещата стават по- лесно, като им е посочено едно след друго всичко, което трябва да направят и така се справят успешно, а не просто "Решете задачата."
След тези терапии, както и след Brain gym, детето ми се държи като дете в норма по около 2 часа, ходим да пазаруваме заедно например и се чувствам като с голямо момче, а не като с бебе, което не разбира и трябва да гониш непрекъснато , и да му държиш ръцете, да не събори няколо рафта едновременно, и всички в супермаркета да ме изглеждат като най- провалилата се майка, както беше само до преди половин година..и след пазаруване с него, да се прибирам грохнала, сякаш съм прекопала 30 декара. А важно е да кажа, че почти всеки терапевт, който е видял детето ми за първи път, казва, че това е най- хиперактивното дете, което е виждал. За мене означава, че звукостимулацията и неурофитбека, прилагани правилно, имат изключително голям ефект върху контрола на детето.

Веселче,

Има още нещо, заради което напоследък мисля, че в Европа терапията на деца с аутизъм и сензорни проблеми, работи по- добре и по- обхватна е отколкото в Щатите. В Европа, а особено в БГ, не само че не са задължителни лекарствата за деца от аутистичния спектър, с хиперактивност и подобни проблеми, ами по- скоро се отричат и цялата енергия и сили се хвърлят към терапията и действително поведенческото коригиране, развиване на мислене, когнитивна терапия, на памет, концентрация, но резултатите, които се постигат без помощта на медикаменти, са не само по- трайни, но и по- безвредни и без странични ефекти за децата. От такава гледна точка понякога си мисля, че имаме късмет, че децата ни са тук, но що се отнася до образованието обаче, късмета е извън БГ.

Как мислите, дали е добра идея вкъщи да има сензорна стая и детето да се ползва от нея ежедневно, под контрол , разбира се, дали би допринесло за по- добрата сензорна интеграция при децата?

Последна редакция: сб, 18 юли 2009, 22:34 от Kezaja

# 357
Попаднах на поведенческа терапия за деца с аутизъм Pivotal Response Training (PRT) , насочена изцяло към мотивацията на детето с аутизъм да промени поведението си към приемливо и да говори с пълни изречения. Според създателите на терапията Koegel & Koegel, най- големия проблем при децата с аутизъм, за да напредват и се развиват, е липсата на мотивация. Според тях, у децата с аутизъм, това което липсва най- много , е мотивацията да научават нови неща и да се присъединяват към общността от връстници и да демоснтрират наученото, както го правят останалите деца. Но научат ли веднъж нещо и осъзнаят ли, че са добри в него, започва да се получава и да работи метода. И точно липсата на мотивация според създателите на метода, е причина за изблиците на децата на нервност, за честия и безпричинен плач, смях и всичко, фрустрация, недоволство от всичко, един вид- на немотивираното дете му е скучно и изпада в крайности. Терапията възпитава у децата с аутизъм изключително мотивация и дори отговорност. Насочена е към позитивното, което децата усещата, че им носи промяната в поведението им към по- позитивно. Най- важните компоненти на терапията са :
- стъпва се на позитивното поведение у детето и на база на съществуващото се гради нагоре- желаното;
- въпросите, инструкциите и възможните отговори да са кратки, ясни и подходящи за даденото дете;
- изискванията към детето да са постоянни и всички, които имат досег до детето, да са единодушни, на едно мнение пред детето и без компромиси, да участват всички в кризите, които преживява детето по пътя на израстването си нагоре към по- високо ниво на функциониране;
- да се дава винаги избор на детето- алтернатива- това или онова, но само едно от двете неща;
- да се увеличава постепенно броя на компонентие, които се включват в задачата и работата на детето, броя на героите например и изискванията към детето да растат постепенно и плавно, отново без компромиси;

Усилията на терапията са насочени и праволинейни по отношение:
- поведението, което детето има и към което се стреми да постигне- целенасочено, с точни и ясни инструкции, без да отстъпва;
- да подпомага възможните отговори на детето, да го насочва и постепенно детето да започне да говори и отговаря така, както терапевта го учи и би искал
- детето все повече да се старае да се харесва на терапевта и наградите все повече да преминават от материални в морални- поздрав, целувка, стискане на ръка, висока оценка;
- към желаното поведение на детето да се насочва детето и родителите му директно и да се инструктират съвместно в края на терапията;

Важно- всички да са на едно мнение по отношение на детето и с еднакви изисквания!

Ето някои линкове:

http://www.users.qwest.net/~tbharris/prt.htm
http://www.dbpeds.org/articles/detail.cfm?TextID=229

Вижте какво намерих: Detoxamin- заместител на досегашната хелация, описват го като много по- евтин и безобиден:
http://www.detoxamin.com/?k=chelationautism&se=ThirdPosition … JsCFYwVzAodNFyVBA

http://www.detoxamin.com/detoxaminkids.html

Във втория линк са посочени и последни статистики за деца с аутизъм;
- 1 на 150 деца се диагностицира с аутизъм
- 1 на 94 момчета е от аутсистичния спектър;
- 67 деца се диагностицират на ден;
- новите методи за диагностика, извършват диагностицирането за 20 минути;
- непрекъснато расте броя на децата и в Щатите децата с аутизъм струват в момента около 90 билиона долара годишно, като нарастват всяка изминала година;
- момчетата са 4 пъти по- застрашени от аутизъм в сравнение с момичетата;

Последна редакция: нд, 19 юли 2009, 01:44 от Kezaja

# 358
А в България има ли лаборатории,където може да се изследва детето за натрупване на тежки метали?
Изрично е указано в указанието на лекарството преди употреба:
Always consult with a health professional prior to doing chelation therapy with your child. Do not use chelation therapy on your child unless you know for sure, the child has heavy metal poisoning.
Интересно ми за какви нови методи за диагностика на А-м (толкова кратковременни ) става на въпрос?
 newsm78

# 359
  • София
Kezaja, на мен ми се струва, че част от БГ терапевтите работят по подобна на тази програма Pivotal Response Training (PRT). Изглежда ми познато като методика при част от терапевтите където съм присъствала вътре и каквото са ми давали като напътствия. За сензорната стая - доколкото знам класическата сензорна стая се използва за тежки случаи /това ми го каза психолога, който ми показа тази във факултета по педагогика/ Но едно място за отпускане и релаксация на децата след училище, или пък да се водят редовно сред природата, където се чуват птичките или се усеща вятъра е добра идея. Във всеки дом е добре да има сензорен кът - не знам дали сте обръщали внимание, но в магазините тип Бриколаж има много лампи, подобни на тези от картинките на сензорните стаи, дали вършат подобна работа. newsm78

А относно различните методи за лечение и аз мисля, че биофидбека /невротренинга/ и музикотерапиите са основни, от тях  може да се направят много разновидности програми, но ядрото е подобно.
От това, което съм видяла, едно дете за да върви напред трябва да достигне умения като 3-3,5 годишно във всички основни сфери, а уменията до тази възраст се получават от най-близкото обкръжение, чрез имитация, повторение, наблюдение, участие.
Мисля си също, че музиката е голям стимул за децата ни, защото те покрай сензорните проблеми не пипат, всичко ги дразни, но могат да разберат, че света е едно интересно място чрез различната музика и звуци. Класическата музика е толкова богата от към усещания и има едни вибрации, които не съм ги усещала при никоя друга. Има практика в семействата да се пуска безразборно телевизор или радио като фон, а това е много вредна за децата със сензорни проблеми, защото все едно им запушваме ушите.
И за това и аз си мисля, че в БГ като терапия не е лошо място, защото има специалисти и семейството може бързо да реагира. За 20 минутният тест /аз имам предвид за ранна диагностика/, убедена съм, че доста от специалистите за 20 мин. могат да видят проблемите и е по-добре да се започне работа рано, дори и без уточнена диагноза. Казвала съм и преди, че на нашият преглед точно за около 45 мин. ни казаха, че имаме изоставане, не могат да ни дават прогнози, а като започнем да работим ще се види и зависи от това как усвоява детето.

Общи условия

Активация на акаунт