Щaстливи сладурани,ще са през НОЕМВРИ мами!

• 15 711
  • 292
  •   1
Отговори
# 150
Горе долу ми стана ясно за какво иде реч в семейните помощи . Ето адреса където е публикуван закона. Може на някой да е от полза!!!
http://www.mlsp.government.bg/bg/law/law/ZSPD.doc

# 151
Странна работа...определено е написано адски недостъпно.Доста трябва да почетеш ,за да ти стане ясно,аз не разбрах за помощите при бременност,ще се радвам ако има разбрали,за да разяснят на такива като мен  Peace

# 152
 На еднократна помощ при бременност имат право само неработещите мами и тези, които не получават обезщетение за бременност и раждане, поради това, че нямат необходимия осигурителен стаж(т.е.1 год.).  Заявления се подават в соц. подпомагане по местоживеене, като се представя удостоверение за брутен доход за 1 год. назад на таткото(ако има брак) и медицинско удостоверение за термина на раждане. 

# 153
...,а пък цените в София на 3 и 4Д са......... smile3516,аз съм ходила в Св.Лазар и ми вземаха по 80лв. за 3Д,а в Тутракан е 30лв. newsm10
Миличка, аз ходя в Тутракан, но 30 лв е обикновения видеозон.
За първата ФМ ми взеха (Л. Бойчев) 80 лв, а за втората - 60 лв.
4Д е 60 лв

Бързо оздравяване на болничките мами   bouquet

# 154
  • Пловдив Белащица
steysi86, при постъпване в болницата за раждане искат личната карта на таткото, ама в такъв случай като твоя незнам. Ти пишеш, че си чела, но най-добре питай и в болницата, където ще раждаш, че понякога на различните места има различна политика  Peace

Пишете ме с розов щъркел  stork-girl. Въпреки предчувствието ми, или по-скоро желанието и нагласата, вследствие думите на една нумероложка и на една, която чат пат познава, второто ни бебче ще е пак момиче, отделно, че от малка съм си мислила, че ще имам едно момиче и второ момче. За първото и трите познахме  Mr. Green, ама за второто никой. Сега се връщам от 4Д и колкото и да гледам клипчето на момиче ми прилича. Много ми се искаше момче, най-вече заради татито, че той и за първото голям мерак имаше за мъж, ама не. Абе живо и здраво да е в крайна сметка, поне няма много дрехи да купувам  Crazy. До края на седмицата трябва и на ЖК да отида и да видим и другия доктор какво ще каже.

Иначе прегледа мина много добре. Всичко си ни е в норма - четири клапи на сърцето, три кръвоносни съда, крака, пръсти, прави подбедрени кости, стомах, мозък, малък мозък, очи, уста... Само има леко уголемени легенчета на бъбречетата, но док каза че е нормално и често срещано в тези седмици и че после се оправяло. Ще видим. Че аз май нямам намерение да ходя на други ФМ, тази последната ми струваше 80 лв, предишните две бяха по 55  ooooh!

Ами може би се е променило за еднократната помощ за бременност, но преди се полагаше на майки, които не достигаха някакъв праг като пари. Нямаше го ограничението да са неработещи. Но може би в Майчинството счетоводно ще са по-наясно.

П.п. Ето и малко материал по въпроса http://209.85.129.132/search?q=cache:MA0LoWeglw0J:www.lawsbg.com … ct=clnk&gl=bg

В него пише:
"...
Еднократна помощ при бременност се отпуска на бременна жена, която отговаря на следните предпоставки:

- не е осигурена и няма право на обезщетение за бременност и раждане съгласно чл. 48а КСО или е осигурена, но няма необходимия осигурителен стаж по чл. 48а КСО;
- живее постоянно в страната;
- средномесечният доход на всеки член от семейството й за период от 6 месеца, предхождащ периода от 45 дни преди определения термин за раждане, да бъде по-нисък или равен на дохода, определен за целта в Закона за държавния бюджет на Република България за съответната година.
..."
Майката май трябва да отговаря и на трите условия  Thinking

П.п.п. Като чета майката трябва да отговаря и на трите условия. Може би и преди да е било така, но аз като не се вписвах с дохода и не съм проверяла и другите условия.

Последна редакция: вт, 30 юни 2009, 20:10 от wassilena

# 155
  • Пловдив
.....при постъпване в болницата за раждане искат личната карта на таткото

Ние с таткото не сме с еднакви фамилии? Дали не трябва да си носим и свидетелството за граждански брак или си имат начини за проверка на статуса?

# 156
Здравейте и от мен.

Ние преди малко се прибрахме от София. Бяхме на ФМ във Фемина и всичко с бебетата е наред. Доц Димитрова потвърди, че ще си имаме момче и момиче. Не ми хареса това, че много ни претупа. Целия преглед продължи има няма 15 мин. На 3Д (или 4Д, незнам какъв точно беше) ни ги показа за съвсем малко  Sad  За прегледа ни взеха 105 лв. Никой нищо неспомена за снимка или диск, а и аз от вълнение и от това, че времето ни за престой в синята зона беше изтекло, се сетих чак като излезнахме от кабинета. Здраве да е, важното е, че бебетата са добре. Моят лекар всеки път ме гледа  на 3Д и снимки ми дава, а си плащам като за обикновен преглед.
Имахме възможност да минем през няколко бебешки магазина и си харесахме количка http://www.simonovi-bgshop.com/tsetska/catalog/product_info.php/ … /products_id/8153  Другият модел, който също ми е фаворит е http://www.kasidabg.com/roadster-duo-sl-circle-navy-hauck-cpath-181_586.html за съжаление нея я нямаше в наличност и неможахме да я видим на живо. Харесахме си и столчета за кола със сенник на много прилична цена - 50 и няколко лева.
За креватчета - сме се насочили към сгъваемите, тъй като и мястото ни е ограничено.

Честито на всички разбрали пола на бебчовците.
Утре ще ви дочитам, че сега съм много уморена.

# 157
  • София
Миа аурора. Ще ми добавиш ли розов щъркел на първа страничка.

stork-girl
Аз сега се връщам от ФМ.при Доц. Томова и съм щастлива и притеснена.
Много обстойно ме прегледа жената около 40мин. търсеше причина, защо бебето изостава с 1 седмица и каза,че  иначе е добре и здраво. Даже забрави да каже пола и да гледа на 3Д бебка, добре че я подсетих нали 100лв. плащам и исках да я видя поне. Не че видях нещо от контракциите повече на петънце приличаше.
 Твърди че имам много засилени контракции и освен Нутри мак трябва да пия и хормонални таблети. Ох нали ми  е първа бременност и незнам колко точно трябва да боли. Пък и моят д-р нещо наистина ме претупва за жалост, защото малко жени се жалват от него.
Марджи мила утре ще се чуем за се разберем. Дано само не ми кажат да лежа повече и без това дупето ме заболя вече.
П.П. Яничка 83 кой ти следи бременността, защото аз мисля да ходя и при друг да ме наблюдава а моят д-р вече само за болничен.
От мен толкова и се извинявам ако съм досадила.
Да сънувате ангелчета.

Последна редакция: вт, 30 юни 2009, 21:31 от Кики - cicico

# 158
Честито на Кики - cicico и на Василена   Grinning,както и на всички мами разбрали пола на бебенцата си Simple Smile Благодаря и за инфото за помощи за бременност,явно не се вписвам и по-добре.
yani4ka_83 Важното е,че бебоците са добре  Grinning
 Аз искам да попитам мамите с контракции...какво точно усещате,защото при мен болката не е много силна,но за сметка на това коремът ми е почти постоянно твърд...и започнах да се притеснявам,защото знам ,че не е на хубаво.Болки имам от време на време,по-силни или по-слаби.Благодаря ви предварително  Hug

# 159
Аз искам да попитам мамите с контракции...какво точно усещате,защото при мен болката не е много силна,но за сметка на това коремът ми е почти постоянно твърд...и започнах да се притеснявам,защото знам ,че не е на хубаво.Болки имам от време на време,по-силни или по-слаби.Благодаря ви предварително  Hug

Не зная колко ти е твърд корема. Със сигурност ще е по-твърд от преди. Контракцията е моментна - около 10 секунди и усещаш сякаш някой надува балон в корема ти, а после се отпуска. Все пак се консултирай с лекар, но щом не е болезнено... не знам. При мен поне това усещам, но сега не ме боли за разлика от преди 2-3 седмици, когато бях на инжекции. Сега не се притеснявам чак толкова, но няма да пропусна да споделя на следващия преглед.

Уф, сега пък и лична карта искали  Shocked Май ще трябва да поразпитам в болницата... И все пак таткото така или иначе ще ми прави генерално пълномощно и смятам, че и да искат карта пълном. ще свърши работа.
А ако знаете как се притеснявам!  Cry Все пак на война отива милото и ми адски тежко... Само се моля и с него и с нас всичко да е наред  Praynig

# 160
steysi86  Багодаря Simple Smile Аз вече пия Магнерот за контракциите,просто ме съмнява,че продължават.Коремът ми се втърдява на моменти и усещам леко прерязване ниско долу,което до сега мисля,че би трябвало да спре,тъй като пия хапчетата от почти седмица...Не съм съвсем сигурна дали това са контракциите или е нещо нормално и реших да попитам Simple Smile

# 161
Здравите момичета чак сега смогнах да пиша след прегледа днес. Голямо чакане беше, но при нас всичко е ок. Потвърдиха розовите гащички. Таткото е много щастлив, аз честно казано до последно се надявах да е момче. Е важното е да е живо и здраво.
Предписа ми магнезий защото имам контракции, понеже нямам никакво разстояние и аз не разбрах точно къде но го видях ooooh!.
Лека нощ и утре ще ви пиша пак и ще кача снимки в албума на бебка Hug

# 162
Boyannа - според мен си имаш контракции. Най-добре се консултираи с лекаря си.  Peace
Може да ти даде да пиеш още нещо или да те успокои, че при теб това е нормално, но е хубаво да се консултираш с него. Ние тук можем само да предполагаме  Grinning
Успех и не се тревожи. Звънни му утре и се разберете  Hug

# 163
Добро утро!
Кики - cicico   ако не си доволна от доктора ти,смени го,имаш право.Аз така направих и засега съм доволна.Взех си изследванията от стария доктор,след това от личната лекарка направление №11,за пренасочване,и се записваш при новия.Успех!
А ако знаете как се притеснявам!  Cry Все пак на война отива милото и ми адски тежко... Само се моля и с него и с нас всичко да е наред  Praynig

Миличка ,прегръщам те ,всичко ще е наред Hug

# 164
  • София
Ох мисилех че само аз талкава рано бодувам но не ме свърта.
Кате 26 той по принцип е добър специалист поне 10 момичета които познвам са ходили или ходят при него и са доволни. Но пък аз за себе си мога да кажа, че ако не го подсещаш за някой неща изобщо....пък аз не съм длъжна да знам кога и какво трябва да се прави нали. Днес ще му звъня да видим какви мерки да се вземат защото бебето изостава малко. Ядоса ме това че предният месец отидох за болничен и да ме прегледа естествено. Той не ме прегледа и каза че е нормално да имам болки, защото все пак матката е мускул а и органите се разместват. След три дни вече неможех да ходя и пак отидох, тогава вече ме прегледа и каза за контакцийте. Как без преглед той да гадае как сме двете, и за пола изобщо все забравяше добре че бях на ФМ. А иначе снощи взех кардинално решение да ходя и при д-р Арсенова от Правителствена в часния кабинет и после при нея да раждам. Гиздов ще го ползвам само за болнични.

Боянка. Не прави моята грешка звъни и питай или направо отиди и кажи какво усещаш. Моята болка е болезнена на моменти точно както я описваш ти, и пия Нутри мак от 30 дни но явно няма подобрение. В нас расте живот и аз вече съм решила да бъда молко по нахална, независимо дали някой ме смята за лигла.

А ако знаете как се притеснявам!   Все пак на война отива милото и ми адски тежко... Само се моля и с него и с нас всичко да е наред  
И от мен прегрътки и всичко ще е наред.

Последна редакция: ср, 01 юли 2009, 07:08 от Кики - cicico

Общи условия

Активация на акаунт