(Био) зеленчукова градина

• 153 992
  • 747
  •   1
Отговори
# 300
Искам да ви попитам за разсадите на броколи, патладжани и пипер кога да си засадя семената?

Дай малко инфо: къде ще сееш, щото едно е Петрич, друго е Трън. За полско производство или парник, ранни или късни сортове искаш. То из нета пише всичко, ние можем да споделим нашия опит. Аз поне ще го направя с удоволствие Simple Smile

о, да прав си, никакво инфо не съм дала. Значи ние сме в едно село, близо до София. Ще ги садя после на двора, но не в парник. Иначе мисля ранни сортове да садя.
Миналата година ни беше за пръв път и всичко (освен доматите и част от пипера) засадихме сигурно с 2 месеца закъснение, щото се преместихме април на къщата и докато се установим ... Но пак имаше доста продукция, от някои изобилна, а и бяхме големи ентусиасти, и засадихме много видове зеленчуци. Тази година мисля да е по-стратегически - ще се фокусирам на основните - домати, краставици, боб (за зрял), броколи, зеле, карфиол (миналата година нямах), тиквички, патладжани, моркови, няколко вида лук, репички, подправки. Салати, спанак имаме от есента Simple Smile

Тук на селото масово гледат само домати, пипер, боб, и краствици.

# 301
По гърбовете на таблите на пипера добре вирее босилек, чубрица и моркови. Когато станат почти колкото молив, морковите се разреждат през около 4 пръста.  /  Mr. Green стара мерна единица/.

# 302
Днес си купих семена от цикория. Някой отглеждал ли е този зеленчук и може ли да сподели личния си опит, моля? Praynig

# 303
  • Русе

Днес си купих семена от цикория. Някой отглеждал ли е този зеленчук и може ли да сподели личния си опит, моля? Praynig
  Цикорията не е ли билката синя жлъчка  newsm78

# 304
  • Пазете Гор
Country Life,

Предполагам, че си в Софийско, равнинната част, Софийското поле. Важно е да знаеш кога са късните слани и кога времето се затопля трайно при вас. Важно е на завет ли си, какво изложение има градината ти, топла ли е почвата и други такива.

Можеш да изнасяш на открито разсад (домати, пипер, краставици, тиквички) най-рано около първи май, заради сланите, и си е рисково. При тиквичките и краставиците е и безсмислено, щото те на хладно хич не растат. Аз тях ги слагам директно на постоянното място (семето сея) на 1 май.

Първия разсад домати залагам около 25 февруари и го изнасям след 15 април навън, под найлон, и лека полека засаждам до към 10 юни най късно.  Пипера сея около средата на март, засаждам след 20 май.
Граха, магданоза, арпаджик или балучка за зелено - щом времето позволи навън дори и в края на февруари.
Разсад целина купувам и го садя около 20 май. Тогава садя босилека от разсад.
През април към края  пускам зеления боб.
Пролетния спанак през март го сея.
Копър пръскам през април.
Зелевите не ги умея, за софийско се препоръчва късно зеле, за бране през октомври, ноември. Виж в нета за сортовете балкан и кьосе и следвай указанията.
Карфиол и броколи не съм гледал никога, съжалявам, че не мога да споделя опит. Ама тука градинари - бол, ще те насочат.
Зрелият боб иска леки, песъкливи отцедни почви, из софийско такива са рядкост, има ги евентуално на речни тераси, но пък виж, може пък да стане при тебе.

# 305
Всъщност сега и аз правя тази асоциация между цикория и синя жлъчка, но това, което е снимано на пакетчето, прилича на салатки, с бели листенца, а краищата са обагрени в червено. Красота! Само че това, което пише на гърба, не ми харесва като инфо - много е непълно и лаконично. Сеело се между юни и юли, но кога ще стане.... newsm78 Е, аз си купих и едни формички за разсад, май ще пробвам в тях.
Относно сортовете зеле - широко акламирам  "Дитмарско", най- ранно, не стелкува при студена пролет и всяка година разсаждано в големи количества в моята градина. Правя разсада при първа възможност, понякога дори в края на февруари. Върху семената насипвам прегорял оборски тор. Когато заякне, го разсаждам във вади, където пръста е размесена с оборски тор /от моето биостопанство/. Така като го поливам, влагата се задържа във вадата, което води до икономия на време и средства. Върху високата част слагам по някой стрък лук. Страничните пера на зелето, когато застареят, ги давам на зайците, а тора - знаете къде Grinning

# 306
Тук отглеждат цикония и може да се намери на пазара, готово за ядене. Това което знам е че е капризно, гледа се трудно и на тъмно. Разстението е едно и също с билката.
На вкус е горчиво, вари се за консумация и се залива със сосове. Аз не го харесвам
Нямам инфо на български, но ето тук английски:
http://en.wikipedia.org/wiki/Chicory

# 307
  • Пазете Гор
Ana.Ivanova , сподели моля повече за вадите.
Аз зеле не гледам, но домати и пипер садя отгоре, по топло е , че съм с една тежка и студена почва, между корените зелен фасул-пешак, пак на високото. Във самата вада нищо, а по края чубрица, лют пипер.

Пробвала ли си и двата метода, сравни ги, ако си, моля.

# 308
Здравейте, имаме малка градинка в София.
Много сполучливо отглеждаме домати, малини, френско грозде.
Другите неща с в много минимални количества, но не са малко като видове:).
Супер безуспешен опит имам с артишока!

# 309
Country Life,

Предполагам, че си в Софийско, равнинната част, Софийското поле. Важно е да знаеш кога са късните слани и кога времето се затопля трайно при вас. Важно е на завет ли си, какво изложение има градината ти, топла ли е почвата и други такива.

Можеш да изнасяш на открито разсад (домати, пипер, краставици, тиквички) най-рано около първи май, заради сланите, и си е рисково. При тиквичките и краставиците е и безсмислено, щото те на хладно хич не растат. Аз тях ги слагам директно на постоянното място (семето сея) на 1 май.

Първия разсад домати залагам около 25 февруари и го изнасям след 15 април навън, под найлон, и лека полека засаждам до към 10 юни най късно.  Пипера сея около средата на март, засаждам след 20 май.
Граха, магданоза, арпаджик или балучка за зелено - щом времето позволи навън дори и в края на февруари.
Разсад целина купувам и го садя около 20 май. Тогава садя босилека от разсад.
През април към края  пускам зеления боб.
Пролетния спанак през март го сея.
Копър пръскам през април.
Зелевите не ги умея, за софийско се препоръчва късно зеле, за бране през октомври, ноември. Виж в нета за сортовете балкан и кьосе и следвай указанията.
Карфиол и броколи не съм гледал никога, съжалявам, че не мога да споделя опит. Ама тука градинари - бол, ще те насочат.
Зрелият боб иска леки, песъкливи отцедни почви, из софийско такива са рядкост, има ги евентуално на речни тераси, но пък виж, може пък да стане при тебе.

Благодаря Куркума за подробното описание, значи зрял боб стана миналата година, но ни бяха продали увивен, вместо храстовиден, но успях да му направя някаква конструкция. Тази година и аз мисля тиквичките и краставиците да ги садя директно в земята, че миналата година цялата къща беше във всякакви разсади.
Ами значи и аз скоро ще взема да сложа един разсад домати.

# 310
  • София
Записвам се да ви следя. Имаме къща в София с не голям двор. Тази година мисля да посадим поне различни подправки, но от както намерих темата ме обзе градинарски ентусиазъм и се зародиха едни идеи....................  Mr. Green. Може ли някой с двор в София да сподели какво сади и евентуално кога. Пробвали сме с домати, но явно ги садим много късно и те узряват някъде около Рождество  Crazy. Много ми допадна идеята със саксиите - това е добро решение за малък двор като нашия. Отделно свекърва ми имат къща близа до София и там градинарски полета са много по неограничени  Grinning. Миналата година беше посадила тиквички, краставици моркови, пипер и подправки и независимо от отдалеченото градинарство (всички живеем в София и посещаваме къщата съботно- неделно) се получи сравнително добра реколта. Доматите обаче ги хвана мана и изсъхнаха - вие как се справяте с този проблем, освен пръскане има ли друг начин. За сега толкова по-късно ще се включа с въпроси за компоста.
Много се радвам, че ви открих bouquet.

# 311
Мария, благодаря за информацията. Нещо се разочаровах с тази цикория... Относно саденето във вади и на равна  повърхност:
Според мен това си зависи от наклона, вида почва, стажа на градинаря и др. В първите години и аз сеех на равна повърхност, после при възравянето зеленчука някяк си излиза отгоре. Започвам да поливам, а водата отива на м.................ната му и получавам краставички с увехнали листа, дребни домати, недоразвити зелки и недоспиване от вечното висене в градината. Сега разсаждам във вади, като отворя вадата, добавям оборски тор и прекопавам. Така зеленчука е добре запасен с влага, а аз имам повече свободно време. Така гледам домати, краставици готварски тиквички, зеле. На равна повърхност гледам луковете, грах, пипер. И една справка с моя градинарски дневник от миналата година - картофи сорт "Агата" съм вадила на 16 май, корнишони - на 7 юни, а зелен боб и тиквички - на 16 юни. Имайте предвид, че живея в подножието на Стара планина, а не в Петрич. Laughing
А за днес сложих семената на водните лукове, праза и ранното зеле. Освен рутинното подхранване на зелето аз го поливам с ... коприва. Набирам стъркове, накисвам ги в бака с вода и така престояват няколко дни. После поливам зелето и около 20 май вече имам за консумиране.
Хубав ден на всички!

# 312
Eichhornchen, за София мога да ти кажа какво правим с нашите домати: от влагата (много дъждове, много нещо се излива в последните години) ги спасяваме с "Икуейшън", не знам колко е био, но с 2 пръскания се оправят нещата.
Пробвах и с едни мнооого скъпи био продукти - нищо не стана, цялата градина изкоренихме.

# 313
При засаждане се съобразявайте с фазите на луната (направете справка с лунните календари за градинарите през съответната година).
             Новолунието трябва да се избягва за сеене и садене. Това е препоръчително време за плевене и поддържане добрия вид на градината, за унищожаване на вредители и бурени. Не се препоръчва използуването на остри предмети като мотики, ножове, кирки и лопати.
            Между новолуние и пълнолуние винаги се засаждат растения, които растат във височина – дървета, храсти, овощни дървета, цветя.
      Между пълнолуние и новолуние се засаждат кореноплодни растения – картофи, ряпа, тиква, моркови, лук, чесън и други.
      Картофи за храна е препоръчително да се засяват няколко дни след пълнолуние, а картофи за семена е добре да се засяват няколко дни преди новолуние.
      Дървета се засаждат при пълнолуние, обрязват се при новолуние. Присаждането на калеми е най-сигурно в деня на пълнолунието.
      Зеленчуците, които растат продължително време, трябва да се събират, когато луната е във фаза последна четвърт, защото тогава могат да се запазят и съхранят в добро състояние продължително време.
      Зърнените храни трябва да се прибират няколко дни преди пълнолуние, в периода между първа четвърт и пълнолуние.
      Бобовите култури  е добре да се прибират, когато луната намалява, тоест е между фазите на пълнолуние и новолуние и е най-препоръчително да се избират дните, когато луната е в лъв.
      Лозите се режат непосредствено преди новолуние.
      Цветя се пресаждат от един съд в друг само при пълнолуние или няколко дни преди настъпването му.

Февруари

6 февруари 2010 - 01:49:42 - Последна Четвърт
14 февруари 2010 - 04:52:29 - Новолуние
22 февруари 2010 - 02:43:27 - Първа Четвърт
28 февруари 2010 - 18:38:59 - Пълнолуние

# 314
Как' Сийка, това е по Щайнер, нали?

Общи условия

Активация на акаунт