(Био) зеленчукова градина

• 153 863
  • 747
  •   1
Отговори
# 615
  • Пазете Гор
И аз да се набутам в темата. Обичам да чопкам земята, но не разбирам особено. Но си мечтая да засадя от онези-тъмнозелени тиквички. Вкуса им е по-различен и ми допада много.
Не съм срещала сред пакетите със сортови семена, та ако имате идеи де да диря-бутнете съвет.

Ели, виж ми подписа, такива тиквички ли търсиш? Ако да, изпращам линковете на ЛС. Раждат, хем бяха на полусянка.

# 616
Мими и Веси, и вие сте в час! Е, момичета, супер сме- няма тайни в градината,неразкрити от нас! Заедно сме непробиваеми от разни бурени и буболечки, да знаете!
Анн, тези "летящи чинии", демек патисоните, са годни за пълнене с ориз и кайма, но ние пълнени тикви не ядем.  Може да станат и за пържене, но в много млада възраст, не съм пробвала, че ми е жал да ги откъсна толкова малки.  Ако имаш място ги сей за удоволствие, близо до входната алея. Всички твои гости ще викат "ах"!
Веси, сигурно времето в Илиноис не е като в Бг - представи си студ, вятър, сняг до коляно - да те хване носталгия, а?

# 617
И аз да се набутам в темата. Обичам да чопкам земята, но не разбирам особено. Но си мечтая да засадя от онези-тъмнозелени тиквички. Вкуса им е по-различен и ми допада много.
Не съм срещала сред пакетите със сортови семена, та ако имате идеи де да диря-бутнете съвет.
Ели,виждам че си от Варна.Аз преди две години си купих семена на такива зелени тиквички от Кауфланд,и от там съм си ги навъдила.
То при вас Кауфланд е на оня край на крада-но ако искаш си направи една разходка.По-принцип там предлагат всякакви семена.Айде-Усхех с търсенето. Hug Peace

# 618
Ели,виждам че си от Варна.Аз преди две години си купих семена на такива зелени тиквички от Кауфланд,и от там съм си ги навъдила.
То при вас Кауфланд е на оня край на крада-но ако искаш си направи една разходка.По-принцип там предлагат всякакви семена.Айде-Усхех с търсенето. Hug Peace

Благодаря ти, Мими. Тъкмо щях да поръчвам по нета, но така е по-добре.
П.С. За мен Кауфланд е наистина в оняяяя край на града, но нищо.  Grinning

# 619

Благодаря ти, Мими. Тъкмо щях да поръчвам по нета, но така е по-добре.
П.С. За мен Кауфланд е наистина в оняяяя край на града, но нищо.  Grinning
  newsm10

# 620
  • Пазете Гор
Препоръчвам при покупка на семена да се търсят български сортове, Приспособени са за нашите условия, и са устойчиви на по-разпространените болести по нашите земи. Разбира се , понякога успяват и чуждоземните, аз например съм много доволен от унгарските грахове. Но е безпредметно да се сади италиански домат, като има Идеал, Рила, Трапезица, Прекос, Калина и прочее.
Проблемът с българските семена е, че малко трудно се намират, пълно е с ментета. Купуват на чували какво ли не, или произвеждат семе нестандартни семена, пакетират и пишат каквото се сетят. Sad

# 621
куркума-абсолютно си прав за семената(бългаски),който се предлагат на пазара.Аз и затова не се нахвърлям на скъпи семена.
Имам мални,който са зяд къщата ни.На това място виждам че трудно вървят.Малко е засенчено и трудно плодовете стават едри.
Ще се наложи да ги преместя на по-слънчево място.Мисля да сложа и къпини,има от къде да взема корени.

# 622
Може да се каже, че сняг почти няма в градината. Разсада от зеле е завит с двоен найлон - днес като го отгърнах, ми се стори, че има измръзнали корени - възможно ли е newsm78 Също така се подзрях и на стръкчетата моркови... Е, този студ ми разказа играта! Но станалото станало, ще слагам наново Whistling
Вие как сте?

# 623
Препоръчвам при покупка на семена да се търсят български сортове, Приспособени са за нашите условия, и са устойчиви на по-разпространените болести по нашите земи.

Това важи и за разсада. Когато майка ми купува готов разсад, гледа да е някъде от същия район, да е аклиматизиран.
За семената... Освен произход, гледам и процента на кълняемост. На всяко пакетче го пише отзад. Колкото е по-висок процентът, толкова по-добре. За предпочитане е да е над 90%, по възможност - по-близо до 100.
Това е проблемът на българските семена, че трудно се намират такива с висок процент кълняемост. Понеже опитът ми е свързан главно със семената за цветя, мога да кажа, че сравнително рядко резултатът отговаря на това, което е нарисувано на пакетчето. В това отношение вносните производители са по-коректни. Друг е въпросът дали търговците са съхранявали семената, както трябва...
Затова предпочитам сама да си произвеждам семената (наричайте ме Пчеличката Мая, моля!  Mr. Green), когато имам време да ги опрашвам с четката за рисуване на сина ми, разбира се. И въпреки това все се изкушавам да купя готови, и всеки път следват големи разочарования...  Sad

# 624
При мен нищо ново. Втора година опитвам да направя някакъв разсад на чери домати. Чакам вече да се появят и втората двойка листа /да се кръстосат както с казва/, но нещо пак се усъмних в способността си да направя добър разсад. Семенцата си поникнаха както трябва, но. струат ми се доста тънички и високи, някак прекалено крехки ми се струват стеблата.

Друго ново - няма при мен. Снегът тук е до колене и ... никакво усещане за пролет нямам  Crossing Arms

# 625
Изкарал ми е разсада от салатките, но сега съм го прибрала на топло.
Киша по улиците, дебел сняг на двора, много ми се иска вече да е пролет.  Sad

# 626
Може да се каже, че сняг почти няма в градината. Разсада от зеле е завит с двоен найлон - днес като го отгърнах, ми се стори, че има измръзнали корени - възможно ли е newsm78 Също така се подзрях и на стръкчетата моркови... Е, този студ ми разказа играта! Но станалото станало, ще слагам наново Whistling
Вие как сте?
При нас в Северна България слодбяд снега почна да се топи.Киша и по нашите улици.Снежната покривка е около 15-20см от днешното топене.
Днес разчовърках пръстта та креставичките,който са в кутийки и ги полях.Полях си разсада домати.Патладжана ми е покълнал и той е в кутийки.
За Пащърнака-четох че му се ядат корените.Миналата година си засях от него.Обаче не ми е яно листата могат ли да се използват за кулинарията да речем EmbarassedМиришат доста ароматно-на магданоз Laughing

# 627
  • Пазете Гор
чакам да поникне разсада домати - събота или неделя. Малко се притеснявам не от студ, а от преовлажняване, че при мене е малко тежка почвата, и буквално се завирва. Ще видим.
Морковите не би трябвало да мръзнат, от зеле бъкел не разбирам.

Пащърнакът е като братовчед на магданоза, на морковите и други от семейство Сенникоцветни. Яде му се всичко. Незаменим за супа и яхния, кактои магданозените растения, на които сега си им е сезон.
...
Затова предпочитам сама да си произвеждам семената (наричайте ме Пчеличката Мая, моля!  Mr. Green), когато имам време да ги опрашвам с четката за рисуване на сина ми, разбира се. И въпреки това все се изкушавам да купя готови, и всеки път следват големи разочарования...  Sad

Чудесно е, е произвеждаш семе, и аз пробвам чат-пат. Не че ме питаш, ама да си изпея рецитацията - има видове и сортове, от които не е добре да се добива семе! Всеки хибиден сорт на какъвто и да е зеленчук е такъв!
Стари генетични линии, като смилянския фасул примерно -  те стават.

Но опитай да си оставиш семе да кажем от твоя "Тушон" (и аз си взех  Simple Smile). По вероятно е след година, две или три новите поколения да се връщат към родителските форми, което в повечето случаи значи слаб добив.

Това не важи за десетилетно отглежданите в градините магданози, копъри, чубрица, някои домати, някои царевици и други култури.

# 628

Но опитай да си оставиш семе да кажем от твоя "Тушон" (и аз си взех  Simple Smile).

Никога не съм виждала семе по морковите.  Thinking

А за хибридите... При някои ръчното опрашване върши работа. Поне при тези, които съм пробвала.
Но все пак, говоря за цветя, не за зеленчуци.  Peace

# 629
  • Пазете Гор
Морковите, както магданозът, целината и пащърнакът са двугодишни. На втората година дават семе и умират. Морковите ги скубем през есента и лятото на първата им година. На следващата, след презимуването, които сме забравили в лехата, изнасят цвят и после узрява семето.

Има подход, при които горните растения да имат едногодишен цикъл - предзимно засяване.

Всичко, което казах си е строго при зарзаватите, от китки нищо не разбирам  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт