Трябва ли кръщенето да се превръща в панаир?

• 8 051
  • 63
  •   1
Отговори
# 30
Трябва да е тайнство, но аз досега съм била предимно на по-големи и шумни кръщенета и да ви кажа, харесвало ми е  Simple Smile Става си купон, пък и щом хората така са решили, избора е техен.

# 31
А нужно ли е вечно да се бъркаме в чуждите работи? Който както иска да си го прави.

# 32
  • София
Ако искат и слон ще сложат на кръщенето.

# 33
А нужно ли е вечно да се бъркаме в чуждите работи? Който както иска да си го прави.

Никой в нищо не се бърка.
Зададох въпрос всеки да си изкаже мнението.

# 34
  • Лондон
Не.

# 35
След простотията наречена "Погача"(писала съм за това)
реших,че кръщенето на детето ми няма да е никому ненужен
банкет.Бяхме двамата с мъжът ми,детето и кръстниците.
Кръстихме я на Рупите, след това отидохме и се почерпихме.
Беше  много хубаво-4ма възрастни и 2 деца.
Детето се кръщава пред Бог,не се кръщава,за да се
устройва пир за близки и далечни.
Ех ,че хубаво и точно мнение Peace
Едно към едно споделям!

# 36
  • София
На кръщенето на дъщеря ми бяха само бабите и дядовците и,кръстницата и с приятеля си и две мои приятелки с децата си.Беше мн. приятно и задушевно празненството.
И на погачата освен двете баби,пак имаше само мои приятелки и стана хубаво женско парти. Grinning

# 37
Не, защо да причинявам на детето си панаир, за негова сметка, за да задоволя потребностите на роднини от клюки, кльопачки и тем подобни! Sick

# 38
Аз правих две погачи - едната за баби, зязовци, техни приятели и втората - за младите. И на двете беше много весело. Не мисля, че погачата е простотия, а спазване на традициите и повод да се съберем. 

# 39
Не, защо да причинявам на детето си панаир, за негова сметка, за да задоволя потребностите на роднини от клюки, кльопачки и тем подобни! Sick
Тъй е гадно щом за роднините кръщенето ви ще  е повод за кльопачка и клюки.
Настръхвам от ужас чак  Shocked слава-богу при нас не е така.

# 40
  • Плевен
В България това сякаш е традиция, да се правят големи празненства и да се яде и пие. И наистина обикновено на сватба и кръщене се събира цялата рода, всички колеги, комшии и т.н. Аз за кръщенето мисля да сме само ние с таткото и кръстника.
А колкото до панаирите, те ги правят гостите, а обикновено родителите ги канят заради традицията. И в много случай, целта на събирането се забравя още след първата ракия. Пък и напоследък ми прави впечатление, че кръстниците изобщо не са наясно какво точно трябва да правят като такива. Възприемат го като един празник, за който трябва да си купят тоалет и подарък за детето и всичко свършва до там.

# 41
Нужно ли е кръщаването на едно дете да е съпроводено с такова грандиозно събитие като събирането на 50-60човека в ресторант и яденето и пиенето?

На кого е нужна подобна показност във време, в което средностатистическият българин е със скромни възможности и подобно събиране натоварва доста бюджета?
Ами и според мен не е нужно, но то вече всичко взе така да се прави... Кръщенета, погачи, балове, рождени дни...  ooooh!
Не искам да е така, но обикновено тогава близки и познати те обявяват за скъперник, пък че това се отразява на бюджета на семейството за месеци напред и има по-важни неща... кой ти гледа! Crossing Arms

# 42

Ами и според мен не е нужно, но то вече всичко взе така да се прави... Кръщенета, погачи, балове, рождени дни...  ooooh!
Не искам да е така, но обикновено тогава близки и познати те обявяват за скъперник, пък че това се отразява на бюджета на семейството за месеци напред и има по-важни неща... кой ти гледа! Crossing Arms

Защо ли въобще не ми пука кой за какво ще ме обяви. И не бих казала вече... гледай Вилна зона. И Два диоптъра далекогледство.

# 43
  • София
Не съм много веща в теологичната материя, но мисля, че кръщенето е едно от светите тайнства.
По тази причина не виждам ,защо трябва да става панаир !

# 44
Ако ти това искаш, да. Но ако го правиш, защото "не може да не поканим и ...." - не.
Аз съм от темерутите. Сватба не съм правила. Ако направя някой ден ще е с максимум 10 човека.
Кръщането съм го оставила за по-късен етап. Когато детето стане съзнателен човек и пожелаее това да се случва. Лично мое мнение е (не искам да засягам никой), че не можеш да натрапиш на някого вяра. Вярата е съзнателен избор. Ако живот и здраве стигнем до кръщане, отново ще е с минимум хора.
Не харесвам големите сбирки. Била съм на кръщане с 200 гости. Детето беше на 1 година. Какво разбра то от цялата дандания - нищо. А цирка беше голям.
Но всеки си има вкусове и предпочитания Naughty

Общи условия

Активация на акаунт