След акт 16 ... ?

• 45 283
  • 131
  •   1
Отговори
Здравейте, купихме си апартамент ново строителство на зелено. Прехвърлиха ни правото на строеж и земята след акт 14. Имаме нотариален акт на наше име. Тогава го декларирахме в данъчното и плащаме данък върху земята. Сградата е готова от една година и живеем там, но сега получихме акт 16. Сега трябва ли отново да се декларира имота в данъчното и какви документи са ми необходими? Освен това досега не сме плащали ток и вода, беше за сметка на фирмата строител, но сега сигурно трябва да си направим партиди на наше име. Как става това и с какви документи? Ако някой може да ми отговори ще му бъда много благодарна!  bouquet

# 1
  • Където е сърцето
И ние сме така с нотариален акт след акт 14 закупихме правото на строеж и земята.Все още не сме го обявили в данъчното и не плащаме данък.Това проблем ли е после може ли да ни напишат някой голям акт.Все още чакаме акт 16 .

# 2
И ние сме така с нотариален акт след акт 14 закупихме правото на строеж и земята.Все още не сме го обявили в данъчното и не плащаме данък.Това проблем ли е после може ли да ни напишат някой голям акт.Все още чакаме акт 16 .

Трябваше да го декларирате. Срока е 2 месеца мисля и после има санкции. Rolling Eyes

# 3
  • на малък остров в океана
Срокът е двумесечен след разрешението за ползване ( акт 16). Специално съм проверявала. След изтичането на този срок изпадате в забава чак.

# 4
Щом има документ за собственост трябва да се декларира. Ние плащаме данък за земята нищо че нямаме акт 16.

# 5
Земята задължително се декларира без значение дали имаш Акт 16. Ако не се лъжа с нот. акт за жилището, акт 16  и лична карта се декларира в данъчното.

# 6
Срокът е двумесечен след разрешението за ползване ( акт 16). Специално съм проверявала. След изтичането на този срок изпадате в забава чак.

Според адвоката ми е точно така  Peace Освен това в нета е пълно с отговори на този въпрос. Ето един линк http://www.bulgarian-realty-navigator.com/faq.php

# 7
Щом има документ за собственост трябва да се декларира. Ние плащаме данък за земята нищо че нямаме акт 16.
Абсолютно вярно Peace
И ние трябва да придвижваме нещата с партидите, и ще съм благодарна , ако някой, минал по този път скоро дате малко разяснение по процедурите и сумата, която трябва да дам Embarassed( за София става дума)

# 8
  • на малък остров в океана

Ами минали сте се.  Справка чл.15 от Закона за местните данъци и такси. Ако ви прибират и Такса смет, вече ще е нагло.

# 9
Ние ходихме до общината и попитахме дали дължим нещо след покупката на Акта 14. В НА пише сграда в груб строеж даже, а не право на строеж. Казаха ни, че нищо не плащаме до Разрешението за ползване. Данъкът за самата покупка си платихме при нотариуса още.

# 10
Ако е прехвърлена земята се декларира.Поне на нас така ни казаха преди време

# 11
  • Варна
Така е, земята се декларира. Но има 2 години давностен срок след който не начисляват глоби Mr. Green А и глобата е 100 лева мисля, тъй че спокойно, ако някой е пропуснал.

# 12
  • София
Жилището се декларира до 2 месеца след резреение за ползване, но ако ви е прехвърлена земята, тя трябва да се декларира до 2 месеца след датата на нот.акт.

# 13
А за партидите за тока и водата как стоят нещата? Някой знае ли? newsm78

# 14
  • Countryside
Партидите в съответните инстанции - ВиК, ЧЕЗ и Топлото. Подаваш молба, плащаш си таксата и готово. Най-много се чака за парното.

Общи условия

Активация на акаунт