Плодови пюренца папка МАРТенска душичка сладка!

• 9 947
  • 288
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Благодаря, но нещо не мога да го изпратя с аутлуук експрес/ извинете за транскрипцията  Crazy /, ако може само обяснение къде на сайта да го намеря, или и там е по същият начин?
Ми не става, иска ми някакви ВВ cod и тем подобни...аз ли нещо не съм наред...
Пиши им от личния си мейл - yahoo, gmail или там какъвто искаш/имаш, защото ако кликваш директно на този мейл адрес ще ти излиза така - ако съм те разбрала добре предполагам, че това е проблема

# 271
  • София
Никита, копирай си адреса и от твоята поща го пусни. На benefits@sofia.nssi.bg, Ангел Карагьозов- аз съм пращала и ми отговаря в рамките на раб. ден, но нищо по- различно от инфото което имам от ПИК
Публикувам за да го прочетеш и дописвам по другите теми.

Това за кърмаческата инициатива във Варна ми се видя много агресивно. Ще ми е любопитно обаче да видя видео. Нали съм си "как' сийка"...
И аз ще си кажа за въвеждането- макар че имам 2 въведени продукта- ябълка и круша, но педи каза първия месец -това.
Аз ще си въведа и банан, и оризово нишесте+ и подобните сгъстители, и като ме пита какво яде, обаче, ще й кажа само ябълка и круша- да видим - нормално ли ще реагира!? Май и тя не се чува какви ги говори понякога?! Kак може така- аз ако по 2 продукта й вкарвам всеки месец- към 18-тата й годишнина  Мария може и да е опитала от всичко Joy

ТА ябълката, с която захраних, я въведох 2-4-8-10-12 лъжички,
после 10 въведен продукт+2 нов плод(круша)
и на другия ден направо от крушата- 12 лъжици, защото нали до 12 лъжици бях стигнала.
Ако има желание да яде от новите храни- така мисля да продължавам въвеждането- първия ден, сутрин за проба- 2 лъжици, втория ден- цяло количество.
А за мешането- против съм- давам всичко по отделно. Е, ако го плюе, пък е задължително да го яде- ще мешам.
А днес - 13ти ден е, но вчера не е акала, а онзи ден- много малко- мисля да направя почивка от пюре, ако не намеря някакъв по- обемен мат'риал в памперса Wink

Каяна, Яна я има в "Моето бебе и аз" , но в онлайн изданието не виждам снимките и аз. Има я тази снимка, която ни беше показала с пюрето от морков. Да не би някоя баба да я е пратила?
Аз пък за какво ти завиждам- за онлайн магазините- че ще имаш достъп до толкова много такива! Нещо съм се повредила и  не мога да избирам от нормален магазин тук, не мога да взема решение. Но като съм пред компа- ровя, сравнявам...

Май поста ми се напълни с безмислици- сори че ви занимавам , ама понякога така се получава...

Честит празник!

Някой беше питал за e-bay, но чак днес се сетих, че не съм отговорила Embarassed  Може да ме пита на лични, ако още е валидно питането.

Последна редакция: чт, 06 авг 2009, 11:42 от oki4

# 272
Здравейте пак от нас.Ние се връщаме от консултация,където пак чакахме известно време на опашката,малкия накрая се размрънка и педи констатира на сестрата,че много ревливо бебе бил и като съм и се обаждала по телефона и го чувала как реве...Един вид направо се била  #Crazy
 Laughing
Иначе за половин месец сме качили 420 гр и 2 см! ShockedКак стана това?Миналия път за цял месец 350гр,сега за 2 седмици 420.Дали от пюретата??? Thinking
Да започвам каза местни.Аз сега почвам зеленчуковииии... Laughing Добре,че не знае.Каза,че трябва от 6 месец по3-4 пъти в седмицата месо и четвърт жълтък.
А другия път ще му вземат кръв и ще се носи урина... TiredЩе сме чудо пак,ще ни чуят всички сигурно. Mr. Green
Цветка-кокетка,много нагло!И ние така предния път зачакахме пред кабинета от 10 часа(тогава започва работа уж),а се домъкна педи 30-40 мин.по-късно. ooooh!Какво да ги правиш.Днес закъсня 15-тина минути.
Дано бързо се оправя бебчо!!! Praynig

И на мен много ми се спи.Много пъти все съм мислела,че не съм спала,ама тази нощ ми се разказа играта.За първи път така хленчи през половин час,ама цяла нощ.И днес съм... Tired Tired Tired
Хайде хубав ден!

Последна редакция: чт, 06 авг 2009, 11:46 от АлЕкС-мама

# 273

За захранването
пак да кажа и аз - изрично питах педиатърката след първата седмица как да давам новия зеленчук и отговорът беше готово пюре от двата зеленчука и не по-малко от вече достигнатото количество. Peace Едва ли в пюрето картоф и морков на Хип специално заради мен са сложили по-малко морков, защото Рая е захранена с картоф. Mr. Green
Та така, аз ще карам по препоръките на педи, като вкарвам новия зеленчук на 7-мия ден и то с вече достигнатото количество пюре. Peace

Да,естествено че така е по-лесно,но какво става ако в пюрето има две-три нови храни..пак поединично ще се въвеждат или ще умуваме и четем етикети до откат? Rolling Eyes
Преди с Дари пак се кумех половин час на щанда,освен че гледах всичко да е безмлечно заради алергията. Tired
Сега дали са пуснали нови асортименти?Има ли удачни комбинации?Тези,дето сте напред в захранването,как процедирате?

# 274
е нали казват: днес една лъжичка, утре две, вдругиден три, а след това хвърляш пюрето....По идея, захранването с нов продукт трае около 7-10 дена. Представи си колко пюрета ще хвърля

Май не е баш така... Ако правилно съм разбрала от прочетеното до тук, тази схена е само за захранването, т.е. за първия продукт до достигането на определеното количество. Следващите продукти се въвеждат пак за примерно 5 дни, като се следи за реакция, но се почва с цялото количество.

Как така хем се въвеждат 5 дни,хем с цяло количество?
Принципно за всеки нов плод/зеленчук се въвежда с по 2 лъжици,после 4 примерно и т.н. Докато се стигне цялото количество.А като дадеш 2 лъжици от новия,дохранваш с вече въведен такъв.
Нали така? newsm78
Алекс мама - точно така!

Другите мнения изобщо няма да ги коментирам-то всеки си има педиатър в крайна сметка.Съветвайте се с него не с написаното по форумите ! А ако нямате доверие на педиатрите си-сменете ги или се консултирайте с още 2-ма както правя азWink

Аз преди малко въведх картофа на Семпер-пълна гадост и детето се мръщи на нея.Смесих я с малко АМ-ама пак не я иска и накрая добавих една лъжичка тика+морков и си го излапаSimple Smile)))))))
Та да ви предупредя да не купувате от готовия картоф-по добре си направете сами! Даже съм сигурна ,че ще стане по вкусно хаха

Като се замисля ,че почти нищо не слагат в тия пюрета(то и така трябва ) само едно парче плод/зеленчук и водичка,а какви цени праскат.... каква ли им е печалбата на година на производителите?

Иве ако има 2 нови храни в пюрето аз не го давам. Въвеждам винаги новата храна с еднокомпонентно пюренце.Ако не го иска( в случая с картофа) смесвам с нещо което вече съм въвела. За да няма после (недай се Боже) -от какво ли излезнаха тия пъпчици???(алергия)

Последна редакция: чт, 06 авг 2009, 12:37 от Svetleto_

# 275
Аха,щото си спомням с каката как бях взела погрешка едни такива,с целина,лук и някаква подправка,а не бях давала от тях .. Та се чудех сега може би има нови-по удачни варианти(примерно едно с целина, едно с лук).Подправките лесно ще ги въведа,но нали гледам и другото да ми е лесно та затова се интересувам.Мисля да си купя десетина бурканчета,и докъдето може от тях,където не става-ще си правя аз.
Малко ще е зор докато проядат всичко,тогава е и удоволствие да се готви за малчо,засега ще купувам,а остатъка по Дюкански ще ми дойде дюшиш! Grinning

# 276

За захранването
пак да кажа и аз - изрично питах педиатърката след първата седмица как да давам новия зеленчук и отговорът беше готово пюре от двата зеленчука и не по-малко от вече достигнатото количество. Peace Едва ли в пюрето картоф и морков на Хип специално заради мен са сложили по-малко морков, защото Рая е захранена с картоф. Mr. Green
Та така, аз ще карам по препоръките на педи, като вкарвам новия зеленчук на 7-мия ден и то с вече достигнатото количество пюре. Peace

Да,естествено че така е по-лесно,но какво става ако в пюрето има две-три нови храни..пак поединично ще се въвеждат или ще умуваме и четем етикети до откат? Rolling Eyes

Ми, давам само това, което съм въвела, а не давам пюре с 2-3 нови храни наведнъж... Аз така се бях ошашкала с това захранване, та я разпитах подробно и смятам да следвам препоръките. Като няма от готовите пюрета ще приготвям и постепенно ще въвеждам. Peace

Аха,щото си спомням с каката как бях взела погрешка едни такива,с целина,лук и някаква подправка,а не бях давала от тях .. Та се чудех сега може би има нови-по удачни варианти(примерно едно с целина, едно с лук).Подправките лесно ще ги въведа,но нали гледам и другото да ми е лесно та затова се интересувам.Мисля да си купя десетина бурканчета,и докъдето може от тях,където не става-ще си правя аз.
Малко ще е зор докато проядат всичко,тогава е и удоволствие да се готви за малчо,засега ще купувам,а остатъка по Дюкански ще ми дойде дюшиш! Grinning

Мисля, че има, но аз за сега съм взела само Хип. Поне за начало ще са само такива купешки пюрета. Peace И мен ме интересуват различни комбинации, така че ако се включат и други мами с опит ще се радвам. Hug

# 277
Ами незнам...като че ли няма много комбинации-повечето пюрета са многокомпонентни.На ХИПП имат по две съставки-да речем "тиква с моркови", "тиква с картофи", "моркови с картофи","тиквички с картофи", "карфиол с картофи".Аз по тоя ред въвеждах, нали почнахме с тиквата.Вече повечето като ги изредих почнах с "различни зеленчуци"(това е смес от всичките),"градински зеленчуци(тука има на много марки) и така....Скоро намерих на Бебивита "тиквички с царевица" и на Радослав страшно много му хареса.Има едно на ОВКО "зеленчуково асорти", съдържа грах и с това пюре реално го въведох.После като въведете и плодовите, асортимента става все по-голям:например, на ОВКО-"Тиква с ябълки и моркови(любимо на Радо), "Моркови, картофи и ябълки" и т.н....
Аз още домат и чушка не съм въвела.Както и ягоди, боровинки и т.н., въпреки че на пюретата пише след 5-тия месец, ще изчакам още.И жълтък не съм въвела, в тия горещини-не! Naughty

# 278
Оххх,момичета,ето че и аз изживях най-ужасните минути от живото си-Илия падна от холната масичка в/у която беше гимнастиката.Аз простирах на терасата,а той си играеше там,изведнъж чух шума на падналото ми детенце и гимнастиката в/у него CryНаправо нямам думи Sad За сега е добре,само се изплаши.Обадих се на педи и и обясних всичко,попиах дали трябва да ни прегледа и тя каза че за сега не ShockedКаза да го следя за сънливост и повръщане и ако нещо да и звъня.На всичко отгоре бях и сама,мъжът ми днес е на работа.....ужас просто.Ей сега разбирам чак какво и е на една майка,като преживее нещо такова.Майка ми ,свекито и съпруга ми ме успокояват,че такива се случват и да не се притеснявам,ама само аз си знам как се чувствам в момента Cry

Като,че ли ми олекна като споделих............

# 279
тттттака,пак се нищи темата за захранването,но както е казала и зеленкото има и такива като нас, които още на са захранили.Аз мисля скоро да ЗАХРАНВАМ,започнах с приготовленията,купих малко пюренца(картоф мисля аз да си правя),взех и лъжичка към която ми подариха четери лигавника.

А сега имам един въпрос. Какво е количеството пюре, което трябва д а изяжда дете на 5м.
Имаме различия с моята педи,а тия дни имам много работа а и двете деца са при мен,та нямам време да чета,ако някой знае,нека сподели.

Каяна,много се радвам за вас,изглеждате щастливи ,че сте заедно а това е най важното,всичко останало ще се нареди .Да се включваш по често, аз те чета с удоволствие.

Тони,благодаря за съвета,аз си мисля първо да пробвам с кърма,за да няма много голяма разлика във вкуса и съответно по малко съпротива от страна на Борис.

Да ви се оплача боби от няколко дни вечер почти не спира да мрънка,върти се,вика ,ръмжи и обокаля из цялото легло,докато най накрая моите нерви не издържат и го взимам при мен и му давам да цока,този сценарий се повтаря два,трипъти за вечер.Сутрин се събуждам пребита,изморена и без грам желание за работ.Даже от няколко дни ме е налегмнал и мързелът(ние рядко се засичаме с него),но сега ми е станал първа друшка.

От известно време на сам и боби през деня е много мълчалив,обажда се само ако недоволства от нещо.

щях да пиша още нещо но........ newsm78
АМИ ТОВА Е ЗА СЕГА
ХУБАВ ДЕН  Simple Smile

# 280
Нани, поне от ниско е паднал, не се шашкай - просто го наблюдавай както ти е казала педито.

Хехе, ние днес бяхме на доцентка по храненето и тъкмо се чудех дали да ви надувам главите с нашето захранване, щото някой се дразнят, ама гледам пак се зечекнала темата и ще си кажа  Rolling Eyes

Марти го захранваме последната седмица на август - първо един зеленчук, след това втори и веднага след това включваме месо. (това е заради малкото протеини в специалното мляко). От кашите мога веднага да включа ориз и царевица или царевица на Frisoland.
За захранването с нови неща - и аз съм го "учила" с голямата както го е описала Оки4 - 2 лъжици и после цялото количество - без смесванки. Обаче сега ще захранваме по "бавната" система и ще го следим като лешояди - то и без това не му се махат изцяло обривите  #Crazy - как ще разпознаем - не знам!

Така или иначе доцентката ми разказа много интересни неща - например, че от храните - истински гарантирани био храни били само на ХИП! Семейството на ХИП имало било земи в Южна Америка от 150 г., където се отглеждали продуктите за пюренцата и там никога не било пръскано с пестициди. Проблемът бил, че някой пестициди се чистели от почвата до 30 г. и само фактът, че не било пръскано 5г. не значело, че продукцията е био. Има логика.
На Гербер и Алете също били хубави, но не можело да се гарантира 100% био. То на Алете май не пише де! Ама са по-вкусни от ХИП.
И други интересни неща ми разказа, ама това по-скоро засяга метода на правене на храните за алергични деца и едва ли ще ви е интересно.

# 281
Копирам нещо което ми прати моя приятелка,не налагам мнение само споделям

Как се въвежда нов продукт:

1) Добавя се 1 лъжичка нов продукт към вече въведен, после 2 лъжички нов за сметка на по-малко количество въведен и т.н.
Предимство: така детето приема по-лесно новия вкус, особено някои не съвсем привлекателни на вкус зеленчуци.

2) Първо се дава 1 лъжичка нова храна, после се дохранва с въведената.
Предимство: така детето усеща и разпознава чистия вкус на новите храни.

3) Дава се 1 лъжичка нова храна и се дохранва с мляко, после 2-3 лъжички храна плюс мляко и т.н.
Предимство: така се въвеждат храни, които трудно се комбинират с въведените, или се включва второ хранене за деня.
Недостатък: не се създава ритъм на захранване с твърди храни, тъй като количествата се менят.

Най-лесният и най-практикуваният начин е първият.

Не е задължително да се спазва толкова буквално правилото 'лъжичка по лъжичка'. Но всяка нова храна се въвежда сама за себе си и плавно, независимо какво количество е достигнато до момента с предходните храни. Колкото по-голямо количество нова храна се вкара наведнъж, толкова по-силна и по-опасна е алергичната реакция. Отделно голямото количество нова храна може да затормози нежното храносмилане.

Дни за нова храна
В началото на захранването т.е. до 8-9 месец спокойно могат да се отделят по 3-6 дни за всяка нова храна.
С напредване на захранването т.е. на 9-12 м. разумният интервал е поне 3 дни, 72 часа е времето за проява на алергична реакция, отделно е факторът настройване на стомахчето към новите храни.

Елементарната сметка показва, че дори с интервал на захранване по 3-5 дни, за периода от 6(4-5) месеца до 1 год. могат да се въведат достатъчно храни.
Идеята на захранването не е максималното разнообразие и да се върти брояча, а да се покрият основните групи храни. Плюс поне 500-700 мл мляко на ден.

Причини за запек при захранване:
- стомахчето не е свикнало с твърдата храна, има нужда от време
- достигнато е голямо количество пюре прекалено бързо
- не се дават достатъчно течности (мляко, вода)
- кашата или пюрето не е било разредено в началото и е затормозило стомахчето

Как да се избегне запек при захранване:
- първата храна се дава 7-10 дни, следващата поне 5-7 и т.н.
- прави се гимнастика с крачетата (на тази възраст все още помага и е безобиден метод за справяне със запека)
- повече мляко преди/след храната (както и достатъчно мляко в рамките на деня)
- със захранването се предлага вода (не е задължително детето да пие)
- дават се 1-2 лъжички леко затоплена вода преди хранене (подобрява перисталтиката)
- при кърмаче може да се влияе чрез кърмата

Запек е налице когато:
- детето пропуска повече от 4-5 дни
- изхожда се трудно и твърдо
- коремчето е подуто и болезнено

Стомахчето е в период на адаптация, ще го израсте.
Няма нужда да се скача от храна на храна

# 282
Да ви се оплача боби от няколко дни вечер почти не спира да мрънка,върти се,вика ,ръмжи и обокаля из цялото легло,докато най накрая моите нерви не издържат и го взимам при мен и му давам да цока,този сценарий се повтаря два,трипъти за вечер.Сутрин се събуждам пребита,изморена и без грам желание за работ.Даже от няколко дни ме е налегмнал и мързелът(ние рядко се засичаме с него),но сега ми е станал първа друшка.

Ние с Мира за това си спим още двете  Mr. Green Все още се буди твърде често нощем да суче, за да си го причиня това да спи в нейното си легло  Laughing Нямам идея до кога ще караме така. Най-вероятно докато не тръгнем по един или друг начин да се отбиваме и минаваме на АМ  Rolling Eyes

За въвеждането аз си казах, че въвеждам за 5дни  Peace И заради това, че въвеждам така се налага да си бъркам пюретата отделно от бурканчетата  Peace

Бодливка, в момента има доста повече пюрета подходящи за плавно въвеждане отколкото преди 3 год  Peace Сега има почти всички зеленчуци в комбинация само с картоф или морков. Това си е идеално пюре за въвеждане на нещо ново  Peace Аз първия месец купувах само такива пюрета и с тях въведох тажи-речи всичко. Започнах с моркова заради най-малкия грамаж - 80гр на Гербер и се получаваха по-малки порции за начало.
Чистия картоф на Семпер и Мира не го хареса. Добре, че бях взела само 2бр. Пробутах го в комбинация с Ранните моркови на Хипп  Peace Иначе и тиквичките, и тиквата, и броколите, и карфиола, и царевицата /май тоав съм въвела + морков и картоф/ съм ги въвеждала с пюрета на Хипп в комбинация с картоф  Peace
Тази седмица приключвам въвеждането на карфиола и после мисля да дам едно пюре с грах  Rolling Eyes Него го няма в двукомпонентните пюрета. Има едно на Бебивита морков, картоф и грах та може с него да го въведа  Rolling Eyes Но то е голямо 190гр та ще видим. Малкия вариант на Хипп с грах има още сумати зеленчуци, но всички сме ги яли вече. Но има и мляко. А аз друго мляко освен кърма още не съм въвеждала  Rolling Eyes Та сигурно ще почакам с него. Чудя му се и на спанака на Хипп, че е със сметана  Rolling Eyes

За количството на пюрето. Ами зависи дали искате да замествате хранене. Аз питах нашето педи и той каза, че бебе на 5мес е добре да яде по 150гр пюре. Аз от около 3седм й правя по толкова и си го изяжда. Но това ни е явно предела за сега. Понякога й оставят по няколко лъжички. Но зависи и бебето колко е ящно  Laughing Маги на 5мес с триста зора изяждаше едно малко бурканче от 125гр и то, ако беше в ящен период  Mr. Green

И накрая да ви се похваля, че ми дойде столчето за хранене. Много съм хепи. Достатъчно широко е. Аз се притеснявах да не е малко, но щом и Маги си седна в него, значи ще ми свърши предвидената работа  Grinning Наместих и Любомира в него за малко. Ей, само като я сложих чисто седнала се ухили от ухо до ухо  Laughing Голям мерак й е да седи. Ама ще почака още месец и тогава. Ето го столчето:
http://media.snimka.bg/3885/014026232-big.jpg
http://media.snimka.bg/3885/014026234-big.jpg
http://media.snimka.bg/3885/014026235-big.jpg
Ето и още малко снимки от нас:
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=396273&pid=14026038

Днес ходих и до Вис Виталис. Взех чаша с накрайник и мисля да я пробвам с малко поразреден сок тези дни  Rolling Eyes Да видим дали поне това ще пие. Накупих и доста пюрета. Много добре са заредени в момента. Особено пюретата на Хипп.
Каката намаза няколко блузки за есента. Вече има малко. Има намаления и на дрешките на ЗИП ЗАП, но са само малки номера.

Хайде че се отнесох  Laughing

Последна редакция: чт, 06 авг 2009, 16:35 от veselina_s_p

# 283
Днес ходихме на консултация -за две седмици сме качили само 100 грама  Sad ,ами като не иска в последно време да яде  .Притесних се малко ,дано да е от жегите .След две седмици пак ще ходим за всеки случай -ей това най ме притесни  Rolling Eyes Докторката каза ,че вече може да давам и месни пюрета , е тях пък не ще и да ги близне.Е вече в чудо се виждам с това ядене  Close -утре ще правя супичка да видим дали ще яде

# 284
Нани- дано нищо му няма на Илия. То те са със здрави кратуни.
На нас откакто ни падна вратата на гардероба не я оставям сама. Ама като се замисля, че ние с братята ми бяхме абонирани декември месец в Пирогов по 2-3 пъти ходене, пък и аз дето съм била кротко дете са ми чупили главата 3 пъти, та страх ме хваща. Ама то без ожулвания няма да минем.

Белла- и на нас много ни харесва комбинацията тиквички и царевица. Бейбивита имат и моркови и царевица.
Веси- страхотно е столчето. С кеф да си папате там. Аз ще видя свеки какво ще направи и ако не става ще искам разяснение и ние да взимаме такова.

Общи условия

Активация на акаунт