Учредено вещно право на ползване

• 32 756
  • 80
  •   1
Отговори
  • близо до София
Съсобственик съм на апартамент заедно със сестра ми. Учредено е вещно право на ползване на продавачите /родителите/. Единият от родителите не живее там, а другия живее заедно с партньорка, за което не ни е питал. Същият дължи големи суми към Топлофикация и има неплатени данъци на апартамента.
 - Имаме ли право като собственици със сестра ми да изгоним партньорката на баща ми?
 - Има ли начин да се заведе дело и да се прекрати правото му на ползване поради неплащане на сметките?
 - Имаме ли право да прекъснем тръбите и да спрем топлата вода, за да не трупа повече задължения?
 - Можем ли да го осъдим и принудим чрез запор към заплатата му да си плати задълженията?
 - При смърт на плзвателя тези задължения остават ли на собствениците?

# 1
На всички въпроси отговорът е - не.

# 2
На всички върпоси - не
При смърт задълженията са за наследниците, т.е. пак вие

# 3
  • София
Отговор не на въпросите без последния.

# 4
  • София /Абсурдистан
Ако има отказ от наследство, чак тогава нищо няма да дължите. Но пък няма и да сте собственици на жилището.
На другите въпроси отговорът е не.

# 5
  • Варна
Чакайте малко, ограниченото вещно право на ползване е intuitu personae, т.е с оглед личността, от което следва че ползвател е баща ви,а  партньорката му няма никакво отношение към собствеността. Това е непрехвърлимо и ненаследимо право.
- имате право да искате наем от партньорката на баща ви
- има начин да се заведе дело по чл.61
- като собственици имате право да правите каквото си искате във вашата собственост
- можете
 П.С. По принцип правните консултации се заплащат. Да знаете занапред

# 6
партньорката на баща ви
- - като собственици имате право да правите каквото си искате във вашата собственост

Не е така: в нейния случай могат да я продават но не могат да изгонят баща си. има право да живее там докато е жив.

# 7
  • Варна
партньорката на баща ви
- - като собственици имате право да правите каквото си искате във вашата собственост

Не е така: в нейния случай могат да я продават но не могат да изгонят баща си. има право да живее там докато е жив.

В казуса ставаше въпрос за прекъсване на тръби и спиране на топлата вода.

# 8
Чакайте малко, ограниченото вещно право на ползване е intuitu personae, т.е с оглед личността, от което следва че ползвател е баща ви,а  партньорката му няма никакво отношение към собствеността. Това е непрехвърлимо и ненаследимо право.
- имате право да искате наем от партньорката на баща ви
- има начин да се заведе дело по чл.61
- като собственици имате право да правите каквото си искате във вашата собственост
- можете
 П.С. По принцип правните консултации се заплащат. Да знаете занапред

И още нещо: не могат да искат наем от приятелката, защото нямат право на ползване.

# 9
  • Варна
Е, как да не могат да искат, след като са собственици на апартамента?

# 10
партньорката на баща ви

В казуса ставаше въпрос за прекъсване на тръби и спиране на топлата вода.

ами топлата вода сигурно с е води на името на баща и щом има право на ползване (както и данъците) и тогава няма как да я спрат.

# 11
  • Варна
В това не можем да бъдем сигурни

# 12
Е, как да не могат да искат, след като са собственици на апартамента?

ако са нормални собстевиници тогава имат право да искат, но те нямат право на ползване, а баща им има. дори нямат право д аживеят там ако баща им не е съгласен.

# 13
В това не можем да бъдем сигурни

ако всичко е направено както трябва тогава разходите трябва да са на името на ползвателя. а за данаците е сигурно 100%.
ако не е , тогава това е вратичка за авторката.

# 14
Съсобственик съм на апартамент заедно със сестра ми. Учредено е вещно право на ползване на продавачите /родителите/. Единият от родителите не живее там, а другия живее заедно с партньорка, за което не ни е питал. Същият дължи големи суми към Топлофикация и има неплатени данъци на апартамента.
 - Имаме ли право като собственици със сестра ми да изгоним партньорката на баща ми?
 - Има ли начин да се заведе дело и да се прекрати правото му на ползване поради неплащане на сметките?
 - Имаме ли право да прекъснем тръбите и да спрем топлата вода, за да не трупа повече задължения?
 - Можем ли да го осъдим и принудим чрез запор към заплатата му да си плати задълженията?
 - При смърт на плзвателя тези задължения остават ли на собствениците?

Всичко не, последното да, но с особенности.
Последното да, но може да се откажете от наследството. Наследствената маса включва активи и пасиви и се освобождавате и от двете, ама не гот да загубите имот за глупости, освен ако няма серизни пасиви от друг произход (не парно, тоци, води и пр.).
Не би следвало да е така последното за консумативите, но монополистите злоупотребяват. И за тях има давност.
Данъците са друга песен и ако им е миналала давността и си го заявите, ще се отървете, но ще са се натрупали нови, т.е. за онази част с изтеклата давност може да ви олекне.

Не се доверявайте на брокери за съвети.
Вземете си документите и направете консултация като толкова ви притеснява родния ви баща.
Живейте си живота и не мислете за глупости като подобни агресии към баща си - рязане на търби, запори и пр.
А приятелката е на гости  Sunglasses Wink при него, ами не се е замонашил. Апартамента не ми се вярва да сте го платили наистина на родителите си и като е така, то  на харизан кон не му се гледат зъбите и малко се озаптете. И не им е учредено, а са си го запазили при разпоредителната сделка.
Много зависи и от формулировката  (трябваше преди да подписвате подробно да се осведомите) - те са две отделни лица (майка ви и татко ви), вие за смъртта на един ползвател сте се загрижили
 Laughing да не ви увреди.

Успех и им благодарете, че са ви подарили имот, независимо как е оформена сделката - като покупко-продажба.
Е, кофти е с дългове от родители за парно, ама на свободния пазар и договаряне с непознати е още по-кофти, повярвайте ми.
Споко и си гледайте младостта !

Последна редакция: вт, 04 авг 2009, 00:15 от Miraetta

Общи условия

Активация на акаунт