За бебетата от 0 до 6 месеца, съвети; За бързи въпроси и отговори - 11

• 14 780
  • 297
  •   1
Отговори
# 180
besnata_mama,това че изцеждаш само 60 мл кърма,не значи че е само толкова Wink
Ти никога не можеш да изцедиш с помпа или на ръка толкова колкото бебето е способно да изсуче.
Опитай да даваш само кърма-така ще увеличиш количеството и.Давай по-начесто на бебето да суче.
По този начин може скоро да спрете добавката АМ.
Колкото до повръщането-моите и двете връщаха доста.Особенно дъщеря ми-имах чувството че повръща 3 пъти повече от това което е поела.След третия месец обаче повръщането намаля и спря постепенно.

# 181
Това, че ака по 3-4 пъти на ден не е показател, че преяжда, малките бебета си акат доста често, но според мен махни добавката. Няма смисъл от нея. Кърмата ти ще се увеличи бебенцето като сто постоянно на гърда. Пък и дори и да имате рефлукс кърмените бебета повръщат много по-малко.

# 182
Най-вероятно е физиологичен рефлукс, който ще го надрасте с времето. Дъщеря ми връщаше храна след абсолютно всяко хранене до шестия си месец, след което изведнъж престана. Защо си на смесено хранене? Не може ли да минеш само на кърма? Колкото по-често поставяш бебето на гърдата си, толкова повече кърма ще произвеждаш. Съветвам те да започнеш да кърмиш на поискване и не се притеснявай от повръщането - ще го израсте.

# 183
Ами аз родих със секцио и по-късно ми тръгна кърмата и от там започнах  със смесено хранене. Понеже ми е 1-во дете, не знаех колко яде и питах педиатъра ми, тя ми каза,че до края на 1-я месец трябва да яде 110 гр. И аз смятам 60 гр изцедено- което виждам и 50 гр АМ прави 110. Не знаех, че бебето суче повече от колкото цедя, много благодаря за информацията   bouquet. Относно изтичането на кърмата, аз  тека на всеки два часа. Преди само на кърма бяхме и ядяхме през два часа и те май свикнаха да текът под час. Ходихме на 1-та си консултация и за 16 дни след изписването бяхме качили 600гр и 3 см и тя каза,че е малко и трябва да яде детето, да го будя и да го дохранвам, а  разбрах, че е нормално от 800 до 1200гр за 1-я месец, а ние бяхме на 21 ден 600гр.
Аз не давам много АМ - мах 60гр на ден и то я ги изяде, я не. И двете ми гърди текът като чешми, сега като ида на лекар ще питам какво да правя, ако знаете накакъв лек споделете го с мен  Praynig Дори да не суче пак теча Sad
 Вече няма да й давам добавка, да видя дали ще повръща, то за 2-ри път ни се случва, но се изплаших Cry.
Хора, кажете нещо за колики, моята дъщеричка направо се превива от колики. Има едно ново лекарство КОЛИВ - 25 лв, някой ползвал ли го е ? Дали има ефект ?  newsm78
Много ви благодаря на всички Simple Smile   bouquet Hug

# 184
Ами то вече не е ново,има много положителни отзиви за него,казват,че облекчавало коликите.
От всичко което пробвах най доволна сьм от Инфакол,това беше единственото нещо,което намаляше колките на Денис.

# 185
  • София
Ние от колиф-а сме много доволни, въпреки че е малко скъп. Но инфаколика не ни действаше особено. Коликите намаляха когато си тръгна свекито (тя хранеше бебка почти през час горката, даже я будеше нощем, да я храни, нещо за което много се карахме ). Като си тръгна свеки спрях да будя бебка, тя се хранеше на 3 часа (ако промрънка по -рано давах вода или чай на хип. Веднага спря да плаче нощем, а за седмица коликите чувствително намаляха. Когато се опитвах да спра колифа пак се появяваха вечер. Помагаше и сешоар (не насочен към бебето а да духа настрани.) Вечер даже заспиваше на сешоара.
В момента давам колиф по малко (една две капки и то не всеки път заради захранването. Първите два дни от захранването имаше малко колики.
Но познавам майки на които не им е действал така добре.
Всяко бебе е различно и зависи и на какво мляко е ( кърма или адаптирано). Пробвай разни варианти, изчакай седмица за да видиш ефекта защото повечето действат с натрупване).

# 186
asia nika  хубаво ме подсети  Hug, да попитам кога започва да се дава вода вместо мляко нощем? Моята бебка се буди в 1-1.30 и в 4-4.30 през 3 часа, рядко през 4-5 часа. Къпя я в 19-20ч, яде до към 20.30 ч и се буди в 1-1.30ч. Сега ми е жал да и давам водичка нощем  Sad
А за капките аз само САБ СИМПЛЕКС съм ползвала, ще взема и КОЛИВ да пробвам, ако не става
ще пробвам друг, все някой ще ни подействат.
Извинявам се ,че постоянно питам, но просто тук намерих хора, които ми обръщат внимание на въпросите  Hug Педиатърката ми е добра, но има много клиенти и ме претупва, май ще ходя на частни прегледи вече  Confused

# 187
Ако нямам мнение по въпроса, просто си пасувам. Оферти давам, ако някой изрично е поискал.

besnata_mama, храни си детето нощем без да се притесняваш. То си прави достатъчно големи паузи и само, така както пишеш. Ще дойде време, когато само ще се откаже. Но ако пробваш да даваш вода, най-много да си докарате безсънни, ревливи и неспокойни нощи. Другият вариант е да пълниш стомаха на бебето с вода и да не наддава добре. Кърмата ти ще намалее и ще минеш само на добавки. Прецени си приоритетите.

# 188
  • София
besnata_mama - 600 гр за 16 дни е супер, изобщо не е малко.....то пък акто качат над кило за месец, че дори и кило...се почва - амам много е, ама рахит, ама я го ограничи малко детето.....
Въобще няма нужда от добавки...махни я и си кърми детето на поискване.
Нощем даваш мляко докато спре да иска. щом се буди значи е гладно. ти като си гладна предполагам, не пиеш вода....
Моят си сучеше нощем и на година.....

# 189
  • На бял кон в Pierrefonds
besnata_mama за бебета нормалната нощна пауза е от 5-6 часа, а не като при възрастните 8-9-10 часа. Така че, ако последно кърмиш в 20 часа е нормално да яде към 1-2 часа. И после в 4-5 и така....

Аз на моята дъщеря ако й дам вода през нощта, а не да суче, реве като заклана.... Laughing

# 190
  • София
besnata_mama и аз съм съгласна с Ангелче. Тръгнах да пиша снощи, но форума се скапа. Та, 600гр за 16 дена за мен е ок. До края на месеца може и над 1кг да качи. Според мен нямаш нужда от добавка. Малко ми е чудно как педиатърката реши, че това тегло е малко и бебето трябва да се дохранва. Явно кърмата ѝ е напълно достатъчна.
Пак ще повторя Ангелче. Кърми на поискване, без добавка от АМ.

Педиатърката те е стресирала с това тегло. Аз родих Алекс недоносен и сама си бях стресирала от теглото му. Но кърмех на поискване, когато бебето си "каже". Резултатът от кърменето беше 700гр, 1 100гр, 720 гр, 180гр, 1000 гр, 600 гр, и т.н.
Само онези "180гр" бяха стресирали педиатърката. Каза "не съм максималистка, но за мен са малко". И тези "180гр" не са 600гр, и не са за 16 дена, а бяха за месец.

Всичко свързано с кърменето можеш да намериш в този подфорум - Кърмене и захранване на бебетата
Всичко свързано със захранването можеш да намериш в Хранене с млека за кърмачета и преходни млека, захранване

Съветът ми е да кърмиш на поискване, когато бебето си "каже", че е гладно. Моят Алекс ядеше през час, час и половина.
Не махай нощното хранене, кърми. Бебето само ще откаже нощното хранене. Дияна се отказа от нощното хранене на 7м, Алекс - почти 3.
Не бързай със захранването, даване на сокове. За мен 6м е една добра възраст за захранване. Дияна беше кърмена до 5ти месец, захранена на 2. На 6м имаше нисък хемоглобин. Алекс беше кърмен до края на 5ти месец, захранен на 8. На 6м имаше нормални стойности на хемоглобина.

# 191
Ще кърмя само, даже сега съм само на кърма. Но от 5.30 до сега 13.15 чГаби е спала само 1 час и вчера првз деня така ми го направи пак и се бяха събрали около 5-6 ч безсъние  Cry знам, че не трябва сам ода спи, но тези часова са много според мен  newsm78 Много е неспокойна и плаче, не иска да яде, в смидъл нахранена е, вчера и до сега не е акала, мисля, че е защото повръща на фонтана две поредни хранения и няма достатъчно за акане. Смотаната ми педиатърка не вдига телефона #Cussing out
Давам и кърма, не иска дърпа се  newsm78, имате ли представа от какво може да бъде ?
Благодаря още веднъж Embarassed

# 192
Давай и да суче докато е още полузаспала.Повечето бебета тогава засукват инстинктивно.Ще отмине и това.Просто прояви малко търпение.И моето имаше такъв период на тази възраст.Кърмех когато се разбужда,и когато се унася да заспива.Едва ли акането е заради повръщането.Изчакай-до довечера сигурно ще се иззака.
За съня-възможно е от коликите да не спи.Моето малкото с колики,и без колики не спеше много.2-3 пъти на ден по 15-20 мин и това е.

# 193
Е, тези педиатърки са за убиване. Моята педи и по-точно сестрата пък постоянно викаха на сина ми, че е дебел, шишо и т.н., просто нямат угодия ... Ако детето не влиза в някакви си таблици и айде да го тъпчем или пък да го държим гладно. Никога не съм ги слушала, нито съм им обръщала внимание. Водех си се по бебето. Пробното кърмене пък е друг начин да се стресира и тероризира майката, която и без това се тревожи дали има достатъчно мляко.
besnata_mama имаш страшно много кърма според мен, нямаш нужда от добавка. Гърдите ти ще спрат да текат с времето, кърмата ти още не се е регулирала. Малките бебенца сучат по цяла нощ, за тях няма разлика дали е ден или нощ. Но имай впредвид, че кърмата най-малко натоварва стомахчето и се усвоява най-бързо и най-лесно затова не давай АМ.
Не е акала и плаче? Най-вероятно се е запекла малко и затова плаче .... АМ много запича.
Аз бих дала капки Био Гая, вода и кърма и ще се регулира стомахчето.

# 194
  • София
За кърменето си има цял подфорум, но ще си позволя да продължа темата. За да се реши дали е необходима добавка се преминават много "тестове", а не току така "600гр е малко"(м/у другото пак според таблиците минимума качване на тегло за новородено за цял месец е 450-500гр. Поради масовото навлизане на адаптираните млека педиатрите масово  следят кърмачето по таблица за бебе на адаптирано мляко, не само за наддаване, а и за цялостно състояние).
 Така. Първо се следят напишканите, нааканите памперси и теглото на бебето(не на контролно кърмене, а минимум на седмица). Ако тези показатели доказват, че бебето не получава достатъчно мляко, се търси проблема - млякото недостига или мляко има, но детето не го изсуква. Ако бебето не бъде поставено правилно на гърда, ако има къса юздичка, ако се ограничава времето му на гърда, ако стои на гърда, но не суче ефективно, а дреме, ако му се предлагат вода, чай, други течности, ако се кърми на големи интервали т.н е много вероятно мляко да има, но бебето да не го получава. За решението на проблема е добре да се обърнете към консултант по кърмене или да потърсите информация от библиотеката в подфорума за кърмене или сайта на Ла Лече Лига.
 Ако компетентното лице(по-често консултант по кърмене и доста рядко педиатър, но има и такива педиатри, слава Богу) прецени, че наистина млякото, което произвежда майката не стига, отново НЕ се изписва адаптирано мляко, а се дават адекватни съвети за увеличаване на количеството: кърмене по-често(не по-голяма пауза от 2 часа), поне 2 кърмения в периода между 3 и 8 часа сутринта, спиране на водата и другите чаеве, предлагане на двете гърди при всяко хранене, допълнително стимулиране чрез изцеждане на ръка или с помпа, поемане на повече течности(колкото и се пие на кърмачката, но не насилствено наливане с повече от 3 литра на денонощие) и по-добре неподсладени сокове(заради килцата), почивка, почивка и пак почивка. Без притеснение, без негативни мисли и тормоз, а само гушкане на бебето, отдаване внимание на семейството и много спокойствие.
 Ако до няколко дни положението не се подобри(а, това най-добре да го решат майката и консултантката заедно) чак тогава се назначава адаптирано мляко и то с повишено внимание - хранене задължително след кърменето и след  като е предложена и изцедената кърма. Най-добре да не се храни от шише, а по алтернативни начини(с лъжичка например). А стимулацията на гърдите продължава по стария начин и когато млякото достигне количеството да може да задоволява хранителните нужди на детето, тогава адаптето се спира.

Общи условия

Активация на акаунт