Ще я даваш ли на училище?????

• 9 810
  • 204
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Добре, аз да попитам нещо! Като толкова много някои родители се страхуват от училищната среда, тогава децата им до 12-ти клас ли ще се обучават вкъщи? Защото цитираният филм на бтв засяга точно ставащото след 6-7 клас. Какъв е смисълът да си държиш детето да не ходи на училище в малката възраст, а да го пуснеш в гимназията, където са най-големите проблеми с дисциплината, алкохола, наркотиците, секса и др? Ако ще е за безопасност, то по-скоро трябва да стане обратното - детето да ходи на училище в начална степен или до седми клас и после родителят да си го прибере вкъщи, че да не се влияе от лошата среда.

# 91
Andariel, защо смяташ, че черпя информацията си за училището само от медиите?. ))))) Това е абсурдно смешно и повърхностно изказване.
Аз също съм ходила на училище, имам един куп приятели с деца, които също ходят на училище. Наблюденията ми са много повече от показаното в медиите и т.н. от сорта.

L'allumeuse....., не съм претендирала за ВСИЧКИ учебни предмети. Поне чети както трябва написаното.

# 92
Тази майка се е объркала, в България няма вариант за дистанционно обучение. Има частни ученици, които се обучават у дома, но това е при изключителни ситуации, не може на всеки, на когото му скимне да си избере тази форма. Дано някой ден да има и тук, това е още една възможност и нямам против всеки, който мисли, че ще обучи детето си по-добре у дома, да го стори.
Но засега поне няма училище, което да връчи свидетелство за завършен клас на мним ученик. Като момченцето на тази майка стане по-голямо пък я питай ти дали ще си дава детето на училище  Mr. Green То ако е на 2 сега, на нея 6 й се виждат адски далече, пък информацията й за домашното обучение не е от надежден източник, странно, че не се е усетила.

# 93
Защо непременно центърът трябва да е майката или госпожата в училище? Център може да е треньорът по спорт, примерно. Голямата група да е отборът. Това, че детето ще се обучава вкъщи, не означава непременно да се намира само под влиянието и в компанията на майка си. Има множество варианти и това, че едни не могат да ги приемат, не означава, че други не могат да се справят успешно с домашното възпитание.
Защото, образно казано, госпожицата отваря пред малкия човек прозореца към знанието. Това не е по силите на треньора по спорт - там заниманията са специфични и са насочени към развиване на двигателни умения, и по-точно към доразвиване, защото в началния курс това го прави пак същата госпожа, която учи на А, Б и на 1+1. В час по физическо например, децата не само развиват двигателните си умения (повтарям се, сори), но и се учат да играят в отбор. Тези часове са ситуирани в учебния процес (или поне би трябвало) така, щото при учениците да се редува умствено и физическо натоварване. Продължавам да си мисля, че това не е по силите на майката, освен ако няма опит в съставянето и прилагането на учебни планове, и то индивидуални.
Това, че детето ще се обучава вкъщи означава точно, че ще се намира само под нейно влиянието на майката.
Защото едни са взаимоотношенията между децата в училище, съвсем други - на детската площадка и трети - в извънкласните занимания.
И още нещо - как учениците ще възприемат децата на индивидуално обучение?
Как се случва първият учебен ден? Първата шестица в бележника? А първата двойка? Краят на първия срок? Ваканцията?
Как родителят ще получи обратна връзка за това, как се развива детето му, ще има ли знанията и опита да констатира, когато има затруднения при усвояването на знанията, уменията, навиците?

Последна редакция: вт, 11 авг 2009, 10:22 от Танцуваща с вълци

# 94
Център може да е треньорът по спорт, примерно.

Пази боже  Crossing Arms Именно отношението на треньорите в детството ми ме отказаха завинаги от спорта. Може да съм имала малшанс просто, и сегашните треньори да са с аристократично възпитание, но моите спомени включват разни неща като "Крави", "кашкавалени крака", "мърди", "дропли" и съответно "Размърдай се!" "Тичай, убий ги!", "Изяж ги!", "Сритай я"", та дори и "**и им майката!", "Разгони им фамилията!", "Да ги заврем на кучето в ****!" и т.н.

Извинявам се за офф-а.

# 95
  • София
Andariel, защо смяташ, че черпя информацията си за училището само от медиите?. ))))) Това е абсурдно смешно и повърхностно изказване.
Аз също съм ходила на училище, имам един куп приятели с деца, които също ходят на училище. Наблюденията ми са много повече от показаното в медиите и т.н. от сорта.

Добре, ти не си ли питала твоите познати защо продължават да си пускат децата на училище, щом е толкова лошо? А честно да ти кажа, медиите влияят. Понякога като гледам и слушам репортажи или новини за проблемите в някои училища направо косата ми се изправя и ако моите деца не ходеха на училище, а разчитах на наблюдения и отзиви от познати с деца (които обикновено говорят за проблемите, а не за добрите страни), направо трябваше да си затворя децата вкъщи, да сложа резета на вратите и прозорците и да не ги пусна на училище докато навършат 18! Обаче моите деца ходят на училище всеки ден и въпреки проблемите се справят, имат приятели, имат и свестни учители. Съучениците им са точно такива, каквито са повечето деца в БГ - болшинството са свестни деца, но има и някои "зрънца", които създават проблеми. Така че и твоето дете ще е в същата среда, в която ще живее и като възрастен. Дори да го затвориш с частните учители и да го пращаш само на елитарни извънкласни занимания, детето ти пак ще трябва да ходи по улиците и в един момент пътят му така или иначе ще започне все по-често да се пресича с "обикновените" му връстници.

# 96
  • Sf
Как се случва първия учебен ден? Първата шестица в бележника? А първата двойка? Краят на първия срок? Ваканцията?

Защо непременно трябва да се случват? И защо на всеки? И защо по едно и също време?

# 97
Как се случва първия учебен ден? Първата шестица в бележника? А първата двойка? Краят на първия срок? Ваканцията?

Защо непременно трябва да се случват? И защо на всеки? И защо по едно и също време?
Ти сериозно ли питаш  Rolling Eyes?

# 98
Andariel, новини изключително рядко гледам, няма как да ми влияят репортажи, които не съм виждала.
Пращат ги на училище, защото нямат друг избор. Трябва да ходят на работа, а децата на училище.

Танцуваща с вълци, и преди написах, че до 7-8ми клас изобщо не се впечатлявах от училището, беше ми все тая дали ще ходя, или не, а оценките в бележника пък още по-малко ме вълнуваха. ) нищо че бяха 5-6ци.

# 99
....
Танцуваща с вълци, и преди написах, че до 7-8ми клас изобщо не се впечатлявах от училището, беше ми все тая дали ще ходя, или не, а оценките в бележника пък още по-малко ме вълнуваха. ) нищо че бяха 5-6ци.
А аз до края си останах така  Laughing.
Дъщеря ми вчера ме изненада с думите, че вече иска да ходи на училище. Тъй като не таи топли чувства към учебния процес я попитах защо, нали сега има цялото време да се среща с приятелки, не става рано, не учи всеки ден. Знаеш ли какво ми отговори - искам на училище! Поговорихме още малко и ми каза, че там се чувствала по-свободна. Не я спираме от нищо - разполага с времето си както и е угодно, но  в училище има на разположение половин ден, освободен от родители. При положение, че и двамата сме на работа, не сме и седнали на главата, но тя така разбира нещата  Laughing Laughing Laughing. Това малко в страни от темата.

# 100
 Shocked От ден на ден се изумявам все повече? Какво значи дали ще я дам на училище? Този въпрос дори не ми е минавал през ума Naughty По-скоро се питам В КОЕ УЧИЛИЩЕ да я дам Thinking

# 101
  • София
Аз така и не разбрах защо някой ще си държи детето вкъщи до пубертета, пък после ще го пуска в гимназията (точно в най-проблемната възраст). Какво печели?

# 102
jam, да речем, че съм убедена, че знам как да обучавам (малко) дете Simple Smile имам достатъчно опит Simple Smile
била съм доста време (в гимназията и като студентка) преподавателка по що ли не на деца до 7-ми клас и на възрастни - основно по език, но и по химия, математика, биология. на някои от тях съм била основен учител по тези предмети. на чужденци съм преподавала английски и немски, на другите деца съм била помощен учител. всичките са имали достатъчно добър успех, за да не се съмнявам в компетентността си.

малките ми братя са научени да четат и пишат на немски от мен, преди да тръгнат в първи клас, през лятото, за разнообразие. беше ни забавно и интересно. абсолютно съм убедена, че мога да науча едно дете на доста неща, особено пък моето собствено, което познавам по-добре от когото и да е било друг.

и не, не смятам, че този метод няма недостатъци - има ги, както ги има и институционализираното училище. просто нещата не са черно-бели. едните - "нормални", другите - луди.

пак казвам, в България е много трудно да се реализира това в момента, почти невъзможно. няма законова уредба, не можеш просто да си направиш детето частен ученик, има изисквания и вероятно скоро няма да има достатъчно силно лоби, за да се промени законът. така че тук само си чешем хипотетично пръстите.

# 103
  • България

Защото живеем в общество, а не изолирано. Защото в училище се учи не само учебният материал, а създаваш умения да контактуваш с връстниците си в конкурентна среда. Защото е необходимо не само образование, а и социална зрялост и адекватност ...... и други такива "маловажни" неща....

# 104
  • София
jam, да речем, че съм убедена, че знам как да обучавам (малко) дете Simple Smile имам достатъчно опит Simple Smile
била съм доста време (в гимназията и като студентка) преподавателка по що ли не на деца до 7-ми клас и на възрастни - основно по език, но и по химия, математика, биология. на някои от тях съм била основен учител по тези предмети. на чужденци съм преподавала английски и немски, на другите деца съм била помощен учител. всичките са имали достатъчно добър успех, за да не се съмнявам в компетентността си.

малките ми братя са научени да четат и пишат на немски от мен, преди да тръгнат в първи клас, през лятото, за разнообразие. беше ни забавно и интересно. абсолютно съм убедена, че мога да науча едно дете на доста неща, особено пък моето собствено, което познавам по-добре от когото и да е било друг.

Марте, практиката показва, че обикновено родителят не е най-добрият учител за своето собствено дете. и теорията така разправя. по редица причини и въпреки отличното познаване на детето.  моят личен опит с моите родители - преподаватели, говори същото.

Общи условия

Активация на акаунт