Машина за хляб - 18 част

  • 56 445
  • 761
  •   1
Отговори
# 195
  • Мнения: 1 456
Правих козунак по рецептата от книжката.Стана чудесен маслен кейк, но няма нищо общо с козунака.

# 196
  • София
  • Мнения: 4 552
благодаря ви Raya, Ердинч  bouquet
това, което всъщност ме интересува, е дали типовото брашно има еднакъв състав с пълнозърнестото newsm78
доколко фино е смляно едното или другото не е важно


Типовото и пълнозърнестото брашно се различават. Ето тук Едринч го е обяснил:

Цитат
Тип на брашното
В България се произвеждат три основни типа брашно: тип 500, 700 и 1150. От тях се приготвят основните видове хляб "Стара Загора", "Добруджа" и "Софийски". Числото, указващо типа на брашното, изразява пепелното му съдържание в проценти. Примерно, брашно тип 700 има 0,7 % пепелно съдържание. Произвеждат се и други типове пшенично брашно - 650 и 800, които съдържат голямо количество белтъчни вещества, и тип 1850, наричано пълнозърнесто. Поради влошаването на качеството на пшеницата като суровина за производство на брашно за храна на хора, в брашната се влагат много и различни видове коректори. Те подобряват качеството на крайния продукт - брашното.
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%80%D0%B0%D1%88%D0%BD%D0%BE

Ето как изглежда едно житно зърно:
Многослойна обвивка, богата на витамини( от групата B), минерали и фибри, но бедна на протеин - 14% от теглото на зърното. При смилането от нея се получават триците.
Алейронов слой – този слой се намира под обвивката и е богат на протеини.
Зародиш - богат на протеини и витамини. Предлага се като отделен продукт или се добавя в в брашната за да станат пълнозърнести.
Ендосперм - 83% от теглото на зърното - основен източник за получаване на брашна, богат на протеини (глутен), въглехидрати (нишесте), витамини и минерали.

Съвременните мелници са валцови - зърното се строшава между два метални валяка.
При този процес се получават различни по големина парченца, които се пресяват и продължават да се мелят на други валци с по-малко разстояние между тях.
Меленето и пресяването води до получаването на т.нар. ПОТОЦИ от различно смлени грисове и брашна - до 150 вида в някои мелници.
Най-фините брашна са от грисове от централната част на зърното - 40-60% от общото тегло.
От следващите 20% се произвеждат по-тъмните брашна тип Добруджа, следващите 10% са брашната 1150 - Типов( Софийски), останалите 5% се прибавят за получаване на пълнозърнести брашна и остават 5%, които не стават за хранителни цели.
Числата 400, 500, 700, 1150 дават представа за това от коя точно част на зърното е смляно брашното - по-близките до обвивката са по-тъмни - определя се като минералният остатък( пепелта) при изгаряне на доза брашно.
Най-важното качество на брашното е съдържанието на глутен - това е белтъкът, който създава и удържа структурата на изделията.
За да обобщим:
Брашната от централната част на зърното са фини и сипкави - имат малко глутен( 8%) и са подходящи за сладкарски изделия - блатове, кексове и прочие - тип 400.
Брашната тип 500 са за обща употреба - те са смеси от различни грисове с цел да се докара някаква универсалност - глутен 9-11%
Брашната тип 650-850 са отлични за изпичане на хляб, но са вече по-тъмни - глутен 10-14%
Брашната 1150-1400-1600 са за пълнозърнести печива.

# 197
  • в полите на Балкана
  • Мнения: 3 462
Да се оплача. Не съм правила хляб откакто направих този с отложеното втасване на Ендрич. Embarassed Днес като пуснах машинката потегли нормално, но след известно време се чу странен шум, сякаш нещо изкърца за миг. Помислих, че е детето до мен, но този шум се повтори и той каза, че не е от него. Mr. Green Тогава се заслушах и не чух нищо по различно но извадих тестото и я пуснах празна. Чува се невероятно скрибуцане. На някой от вас случвал ли се е подобен проблем? Машинката ми е още в гаранция ама съм бутнала картата някъде ooooh!
За протокола машинката ми е Аляска и до сега нямаше проблем.

# 198
  • София
  • Мнения: 17 659
В моята книжка има рецепти с грис,но още не съм ги пробвала. Ето една:

Класическа рецепта за бял хляб:

Тегло на хляба                                                         740гр.                       1080гр.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Вода                                                                         350мл.                      500 мл.
Сол                                                                           1 ч.л.                       1 1/2 ч.л.           
Захар                                                                        1 ч.л.                       1 1/2 ч.л.
Пшеничен грис                                                        150 гр.                     200 гр.
Обикновено брашно                                               350 гр.                     500 гр.
Суха мая                                                                   3/4 пакет                 1 пакет

Програма Бял хляб - при мен е най-дългата-3ч. 50 мин.


Никой ли няма идея какъв е този "квас" за който питах по-горе? newsm78

ми мисля, че е бакпулвер, ама това по метода на изключването... на каква програма се пускат нещата, дето го имат този квас, а нямат мая? Ако е на кратки програми - без втасване - бакпулвер ще да е...

# 199
  • Мнения: 1 249
Да се оплача. Не съм правила хляб откакто направих този с отложеното втасване на Ендрич. Embarassed Днес като пуснах машинката потегли нормално, но след известно време се чу странен шум, сякаш нещо изкърца за миг. Помислих, че е детето до мен, но този шум се повтори и той каза, че не е от него. Mr. Green Тогава се заслушах и не чух нищо по различно но извадих тестото и я пуснах празна. Чува се невероятно скрибуцане. На някой от вас случвал ли се е подобен проблем? Машинката ми е още в гаранция ама съм бутнала картата някъде ooooh!
За протокола машинката ми е Аляска и до сега нямаше проблем.

На клеясало, ръждясало и пр. ми прилича. А ако си правила сладко поне един път или захарта е била най-долу в течността и си била на отложен старт, няма какво да се чудиш за причината.
Може да ти се е просмукала течност през гарнитурите - гумички са и не са кой знае какво качество. Да, случвало ми се е.
Ако си в гаранция ще реагират адекватно от сервиза. Единия път ми смениха машината, а друг път - само контейнера с нов.
 С трета машинка съм вече, но имного ги позлвам. Средно съм с два хляба на денонощие.
Не се тормози, но не я оставяй без надзор, т.е. нощем да работи.

# 200
  • София
  • Мнения: 388
katiABV рецептите, в които го има това чудо,имат и мая също. Ето например една рецепта,която много ми се иска да пробвам:

Баварски хляб
                                                                              850гр.                 1180гр.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Вода                                                                       300мл.                360мл.
Обикновено брашно                                             400гр.                 570гр.
Обикновено ръжено брашно                                125гр.                150гр.
Сол                                                                         1ч.л.                   1 1/2ч.л.
Кимион                                                                   1с.л.                   2с.л.
Картофи-сварени и намачкани                            100гр.                150гр.
Dry sourdough                                                      1/2 п-т              3/4 п-т
Суха мая                                                                 3/4 п-т               1 п-т

Програма : Пълнозърнест хляб

Единствено това се споменава в книжката, от което на мен нищо не ми става ясно:   Dry sourdough is a concentrate that is marketed in packages of 15g.

# 201
  • Мнения: 28
Здравейте момичета!
Днес за първи път ползвам машинката Simple SmileВ момента тече третата фаза на месене Rolling Eyes
Тестото ми засега изглежда добре и много се надявам хлябът ми да се получи добре като за първи път Praynig
Като е готов ще снимам и ще пусна снимки(ако се получи де Wink )

# 202
  • Мнения: 46
Здравейте момичета!
Днес за първи път ползвам машинката Simple SmileВ момента тече третата фаза на месене Rolling Eyes
Тестото ми засега изглежда добре и много се надявам хлябът ми да се получи добре като за първи път Praynig
Като е готов ще снимам и ще пусна снимки(ако се получи де Wink )

Ще стане. Аз правя вече 3-ти хляб за последните няколко дни - обикновен селски (прочетох тук рецептата). Всички много го харесаха. Сега и аз почвам да експериментирам.

# 203
  • в полите на Балкана
  • Мнения: 3 462
Miraetta права си клеясало е било. Съпружеското тяло я оправи. Wink

# 204
  • Мнения: 28
Момичета,справих се  newsm44
Като за първи път,хлебчето ми стана страхотно.Много съм доволна newsm53
Направих го по тази рецепта http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,283.msg1391.html#msg1391

А ето и няколко снимки:




# 205
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Софика,страхотен е,браво. Peace

# 206
  • Мнения: 9 785
sofika, направо изглежда разкошно, поздравления!
Моята машина хвана три пръста прах. Бяхме за няколко дни на почивка, но утре вече ще трябва да я пусна. Иска ми се да пробвам нова рецепта, но да видим за какво ще имам време.

# 207
  • Мнения: 734
Взех си машина за хляб от ТСМ. Сега я пробвам с една форумска рецепта за пълнозърнесто-царевичен хляб. Настроих програмата, коричката, ниво 1 (за 750 грама) и вече 15 минути от машината ни звук, ни движение (само таймерът обратно отброява) В табличката с указанията има 37-минутен пре-хиитинг период. Това означава, че така трябва да стоят продуктите да се смесват или на моята машина нещо и има?

# 208
  • Мнения: 9 785
Има машинки, които първо затоплят продуктите, но 15 минути ми се струват множко сякаш. Всъщност, щом по указание са дадени 37 минути, освен да ги изчакаш. А колко е дълга цялата програма?

# 209
  • Мнения: 734
Цялата програма е 3.30 часа за ниво1 и 3.40 часа за ниво2 (с по-големия грамаж).

Общи условия

Активация на акаунт