Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какво представляват конците в тестото за козунак?
Как се прави козунак?
Какво да правите, ако тестото за козунак стане сплетено или омекнало след втасване?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какво представляват конците в тестото за козунак?
Конците в тестото за козунак са силно изразени глутенови нишки, които се образуват от разтягане на тестото, особено по време на месене с мазнина. Те се появяват в тесто с течна и твърда мазнина и са по-рядко срещани в хляб без мазнина. Нормално еластично тесто, добре омесено и втасало, осигурява добра основа за конци.
-
Как се прави козунак?
-
Какво да правите, ако тестото за козунак стане сплетено или омекнало след втасване?
Ако тестото е било правилно замесено, то трябва да е идеално за работа след първото втасване. Прекомерното месене не се препоръчва; вместо това леко премесете тестото с няколко движения и натиск, за да го направите лесно за оформяне. Избягвайте добавянето на повече брашно или мазнина, тъй като това може да доведе до лепкаво и разлято тесто. Ако тестото е прекалено лепкаво или се разлива, това може да означава, че е било премесено твърде меко или е престояло твърде дълго. За да избегнете това, уверете се, че първоначалната консистенция на тестото е правилна.
-
Какво представлява маята в тестените изделия?
-
Какво да правите, ако тестото за козунака не поема течностите?
, добри идеи но мен също ме интересува и някаво пълнозърнесто тесто за франзели за машина за хляб. От рецептите, които са събрани тук съм извадила съм харесала ето това
помагайте моля ви!
тествахме я с вода-капе
,значи нещо не е в ред.Уплътнението изглежда добре,не се е разхлабило никъде(уж),но май не можем да сложим добре остта 

.
-печенето ми е час, реших,че за 50 минути ще му е достатъчно да втаса,на 1:50 го извадих,махнах бъркалките,оплетох,метнах го обратно. по едно време чух,че бъркалката превърта и ми призля-точно беше стигнало до средата на формата,ако мислеше пак да се меси,нямаше да му се удаде тази възможност
Добре,че с това спря. В момента се пече до ръба на формата,мирише на козунак,на външен вид е като козунак, надигнал се е като козунак,на вкус и конци не знам дали е козунак, но и това е победа за мен