Бихте ли заделяли и заделяте ли пари за "старини"?

• 3 308
  • 67
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Опеделено се замислям по тоя въпрос.. точно така както си го формулирала. Мислила съм за застраховка тип инвестиционна, която на 60 г. да ми се изплати, ама ме хвана шубето и после като дойде кризата ми се стори неразумно и с много рискове. Мислила съм за фонд пенсионен и май засега натам клоня. Скоро, обаче трябва да решавам, че няма време да се събират парите. За образование на детето не инвестирам и нямам намерение. Поне така както аз разбирам това. Имам предвид не събирам пари да пратя дъщеря си в престижен унивеситет. Смятам, че при моите финансови възможности е глупаво. Още повече не знам дали тя ще иска да учи в унивеситет. Родителите обикновено очакват децата им да имат опредлени желания, но не се знае дали това ще е така. Смятам да плащам извънкласни занимания в интересите й и така когато тя се насочи и избере пътя си ще има основата. После в университетите има стипендии, добрите винаги могат да учат и без много пари. Много студенти и учат, и работят. Така че смятам да подготвя дете, което само да се справя. По-важно е за мен да направя така, че да не я натоварвам със себе си на старини, затова всяка една инвестиция би била по-скоро в моя полза, като така улеснявам нея  Wink

# 31
Все още не заделям и не инвестирам в нещо което да е предвидено за тази цел.Все си казвам рано е , в следващите години трябва да измисля нещо и така въпроса се отлага за неопределено време. Усещането ми , че съм млада , здрава и дееспособна  ми помага да не си давам реална сметка за това , че часовникът цъка безмилостно и залисана в ежедневието ще се окажа една сутрин на 60 г.
Всеизветни са пенсионните фондове , но нещо им нямам доверие , затова ще следя темата и се надявам да видя интересни решения.

# 32
  • Там,където се събуждам щастлива.
За образование на детето не инвестирам и нямам намерение. Поне така както аз разбирам това. Имам предвид не събирам пари да пратя дъщеря си в престижен унивеситет. Смятам, че при моите финансови възможности е глупаво. Още повече не знам дали тя ще иска да учи в унивеситет. Родителите обикновено очакват децата им да имат опредлени желания, но не се знае дали това ще е така. Смятам да плащам извънкласни занимания в интересите й и така когато тя се насочи и избере пътя си ще има основата. После в университетите има стипендии, добрите винаги могат да учат и без много пари. Много студенти и учат, и работят. Така че смятам да подготвя дете, което само да се справя. По-важно е за мен да направя така, че да не я натоварвам със себе си на старини, затова всяка една инвестиция би била по-скоро в моя полза, като така улеснявам нея  Wink

newsm10
По отношение на близките и помощта: не ми се влиза в подробности. Няма лошо да се помага, напротив много благородно е. Проблем е, когато имаш по-специални родители.

# 33
Инвестирам в имоти, които са атрактивни и качествени, за да мога на стари години, ако доживея, да имам доход. Не разчитам че ще има пари във фондовете за нашите пенсии след 30 години.

# 34
# 35
  • София
Инвестирам в имоти, които са атрактивни и качествени, за да мога на стари години, ако доживея, да имам доход. Не разчитам че ще има пари във фондовете за нашите пенсии след 30 години.

Не става дума за фонда на държавата, те са ясни отсега.. а за индивидуални лични Wink

# 36
Радвам се, че темата ви харесва. ))
Бях провокирана да я пусна от няколкото теми, в които ставаше въпрос за изпращане на възрастни хора в старчески дом, поради невъзможност те самите да се грижат за себе си и липсата им на средства, и това, че колкото и роднините (родители, внуци и т.н.) да искат да помогнат, в някакъв момент им се изчерпват и силите и средствата.

Аз също мисля след няколко години да започна с някаква форма на "спестяване", нямам желание един ден да "увисна" на ръцете на детето си.

Vache , много съм съгласна с теб и мисленето ти, особено в частта с парите за университет и т.н. за децата. Който има желание да учи, ще намери начин за това. ))
Но много родители първо гледат да съберат пари за университет (или по-скоро за всичко извън него, квартири, забавления и т.н.).

# 37
Напълно наясно съм, че идеално може да се справи детето и без помощ от родителите си. Но нямам грам желание да трупам за старините си, стимула ми да работя е, за да си живеят децата добре, още докато са млади, а не да се блъскат за основни неща, когато е момента да са най-спокойни.

# 38
  • София
Радвам се, че темата ви харесва. ))
Бях провокирана да я пусна от няколкото теми, в които ставаше въпрос за изпращане на възрастни хора в старчески дом, поради невъзможност те самите да се грижат за себе си и липсата им на средства, и това, че колкото и роднините (родители, внуци и т.н.) да искат да помогнат, в някакъв момент им се изчерпват и силите и средствата.

Аз също мисля след няколко години да започна с някаква форма на "спестяване", нямам желание един ден да "увисна" на ръцете на детето си.

Vache , много съм съгласна с теб и мисленето ти, особено в частта с парите за университет и т.н. за децата. Който има желание да учи, ще намери начин за това. ))
Но много родители първо гледат да съберат пари за университет (или по-скоро за всичко извън него, квартири, забавления и т.н.).

Мдам.. а после нямат време да събират за себе си и се тръсват на децата си, с мотива, аз те изучих тебе, сега ще ме гледаш и ще ми даваш пари  Wink
Моите родители ме издържаха като студентка.. времената бяха такива и учех редовно. Безкрайно са ми благодарна и никога не са ме накарали да се чувствам "длъжна". Моето морално задължение към тях аз си го имам в душата. Но опредлено ще направя всичко възможно аз да не съм в тежест на детето си, дали ще успея.. не знам...  Rolling Eyes Тук говоря не за помощ, а за издръжка от каквато се нуждаят голяма част от сегашните пенсионери, които не могат да работят. Те не са виновни хорицата. Когато са работили са внасяли, внасяли, а сега мизерстват. Но откъде може да са предполагали какво ще се случи... Всичко това го имам пред очите си и колкото и каквото зависи от мен ще направя, за да бъде детето ми независимо от мен.

# 39
Все още не заделяме, защото си "инвестираме" в разни "работи", но по принцип съм се замисляла и мисля да заделяме. Все още обаче не съм решила под каква форма (иначе отдавна ми е мечта инвестирането в недвижими имоти).  Confused  По-скоро бих съчетала няколко варианта.

# 40
  • София
Напълно наясно съм, че идеално може да се справи детето и без помощ от родителите си. Но нямам грам желание да трупам за старините си, стимула ми да работя е, за да си живеят децата добре, още докато са млади, а не да се блъскат за основни неща, когато е момента да са най-спокойни.

Еее, Тес, не става дума да се лишаваш, за да заделяш за старини. А и като се замислиш колко години работят хората и колко ползват пенсия? Около 40 г. бачкаш и после се надяваш да поживееш десетина с пенсийка  Wink Някои и това не доживяват. Аз затова мислех първоначално за застраховка инвестиционна,  която аз да получа на 60 г., а ако гушна букета по-рано детето да е бенефициент. Умерено ме беше страх, после дойде кризата и стана наистина рисковано да влагаш във фондове, които играят рисково на борсата, макар и с голяма печалба. Може би инвестиране в злато е добра иде, обаче.. знае ли човек.. Аз не мога да давам акъл щото съм икономически профан  Crazy

# 41
Не,надявам се да се мре рано!

Оле ле.. недей така бе Жена  Grinning

Иначе аз не заделям, има пенсии за тази работа.. не че може би някой ден ще ми стига за всичко, но за сега не го мисля този период, а гледам живота си и се радвам на него  Laughing
До децата си стествено няма да стигна.. няма да им позволя те да ме издържат.. все си мисля, че тази пенсионна осигуровка, която плащам все ще ми стигне поне за нещо  някой ден ..

Последна редакция: чт, 13 авг 2009, 14:16 от EGR

# 42
Да, заделяме!Не мога да си и помисля да остана в ръцете на дъщеря ми на стари години!
Обаче си мисля само хубави неща за старините Peace

# 43
там е истината. Другите неща  се обезценяват.

# 44
На мен ми стига да имам местенце, където да си живея, с доходите все ще се оправя. Аз също нямах предвид да се лишава човек, за да къта за пенсия, имах предвид, че ми е приятно да мисля как децата няма да се бъхтят един ден, за да имат къде да живеят примерно, щом аз мога да им го осигуря.Просто не ме влече да си представям как си живея охолно на стари години  Mr. Green Винаги виждам и планирам всичко само 2-3 години занапред  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт