Как да се справя с тази ситуация?

• 4 557
  • 47
  •   1
Отговори
Здравейте!Чета ви ежедневно,много харесвам форума,възхищавам се на голяма част от вас за гледната точка на нещата от живота... Peace
Имам следния проблем-кризата се отрази много зле на семейството ми.Аз съм на заплата от 400лв,съпругът ми работи като таксиметров шофьор със собствената ни кола.Изплащаме два кредита,живеем на свободен наем,от началото на годината обаче финансово много закуцукахме.Изплащаме къща,която е на 13км от града където живеем и работим.Къщата е замазана,на цимент и варосани стени...Съпругът ми настоява да се изнесем там,да метнем един мокет на пода и... Tiredда заживеем там.Наистина вече трудно си плащаме наема,2/3 от доходите ни отиват в банките и сме свили разходите за всичко.Аз самата съм съгласна да се изнесем,но имаме син на 17год.,за който тази промяна е направо убийствена #Cussing outПроблема идва от това,че трябва всеки ден да се гонят междуградски автобуси,смените в у-ще са различни за сроковете,от къщата до автобусната спирка на селото има 1км.разстояние.Някак доста неудобно се получава.Притеснено ми е най-вече за сина ми,тъй като коренно ще се промени социалният му живот,тинейджър е и въпреки това бих го определила като разбрано дете,но тази идея за  промяна много трудно я приема.Аз се терзая,чувствам се виновна пред него,но разбирам и положението в което сме изпаднали.Съпругът ми работи достатъчно,недоспива постоянно,но няма как да овладеем положението.... Cry
Моля ви за съвет,как да се справя с тази ситуация,как да обясна на сина си,че нямаме друг избор към този момент?

# 1
A защо не продадете къщата и не си купите някое по-малко жилище?
Не знам доколко това е изпълнимо,но ...кой знае...

# 2
13 км нищо не са. А и след като имате кола, мъжът ти винаги може да закара сина ти до спирката или до града. Той е достатъчно голям, за да му обясните, че нямате пари и се налага това временно решение. Защото ще бъде временно...

# 3
  • София
Един километър от спирката не е чак толкова голямо разстояние, все ще го преживее. Не мисля, че в случая имате кой знае какви възможности за избор, за да го умувате.
Вариант 2 - както е предложила Китана, пробвайте се да продадете къщата, за да покриете заемите и да отхлабите въжето.
Вариант 3 - пробвайте се да разсрочите кредитите за по-дълъг период, за да ви падне вноската или да ги рефинансирате с нещо по-дългосрочно (вкл. и ипотечен заем).
Последното предложение е доста рисково, но вие ще си направите сметката как са алтернатива 1 и 2.

# 4
  • София
Ти ли се притесняваш повече като майка или синът ти е заявил неодобрението си към ситуацията. Доста е голям обясни му нещата,че се налага и за да има все пак какво да носи и джобни в него е необходима промяна макар и временна. Все пак е на 17 скоро на 18 ще може да изкара и книжка и да може да се придвижва сам в един момент до приятелите си ама ако има с какво да зареди. Ако продължите така все някога някой ще рухне.

# 5
  • София
A защо не продадете къщата и не си купите някое по-малко жилище?
Не знам доколко това е изпълнимо,но ...кой знае...
Никак не е ясно дали ще се намери купувач.

# 6
Защо казваш, че е временно - двата кредита за къщата ли са или изплащате и апартамент в града. След като се освободите от единия кредит пак под наем ли ще сте или в собствено жилище?

Иначе и аз смятам, че таткото може сутрин да вози момчето, а и тебе до работа. Транспортът вътре в София е дори по-ужасен и бавен, за едно голямо момче не би трябвало да е проблем.Зависи все пак от коя до коя точка се придвижва. Ако пътува от село и трябва да мине и през целия център, не е лесно, но пък има и маршрутки.
 Децата наистина не обичат промените, но понякога се налага. Редно е да свикнат с мисълта, че здравето на близките им е най-важно.

# 7
Ако таткото се ангажира с извозването на тийна вечер, социалният му живот може и да не пострада много. Ако искате тази жертва от негова страна, редно е и вие да жертвате малко удобството си.

# 8
  • с/у ОколоМръсТното
Тоз тийн е крайно време да ви е в помощ, а не да се чудите как на него само да му е удобно.
Поговорете 3-мата и намерете вашия изход.
Нека всеки си каже доводите и взаимно стигнете до добро решение за цялото ви семейство. не може заради 1 човек, 2-ма да страдат (даже и 3-ма).

# 9
И според мен 13 км. не са кой знае какво огромно разстояние. Може би зависи и от града, но не вярвам да няма автобуси дотам. Този 17 годишен младеж ще трябва да се нагоди към ситуацията.

# 10
13км не са нищо, може и с колело да се минават.
За 1км пък до спирката да не говорим, това са 15мин пеша.
В крайна сметка сина ви трябва да се съобрази с положението. Ако трябва и да помага.
Особено пък сега, когато е лято и не е на училище. Голям е и може да се хване на някоя работа, поне да си печели пари за него.

# 11
Е ? Какво ли ще се случи ? интересн ми е - къде е авторката ?   Hug

# 12
Е ? Какво ли ще се случи ? интересн ми е - къде е авторката ?   Hug
Благодаря ви за бързите отговори момичета! LaughingПросто съм на работа и крада по малко време и за форума Blush
Значи за продаване на къщата ще е трудно тъй като единия кредит е за изплащането й.Доколкото съм се интересувала много трудно стават тези сделки,да не говорим,че нямаме време за чакане,трябва бързо да се действа...Собствено жилище в града нямаме,алтернативата е да се бутаме със свекитата заедно в панелка от две стаи.Ние винаги сме искали къща и идеята ни беше като я купихме бавно и славно да си я стягаме,синът расте,амбициите са му да учи в София,а ние да се преместим да живеем там...Но този тотален срив,ни кара да предприемем нещо сега на момента.

# 13
И според мен 13 км. не са кой знае какво огромно разстояние. Може би зависи и от града, но не вярвам да няма автобуси дотам. Този 17 годишен младеж ще трябва да се нагоди към ситуацията.
Автобуси има,селото е на главен път,просто ние сме навътре около 1км от шосето.По скоро ме притеснява зимния сезон,има дни в които не е носа си да покажеш....Но в момента на този огън който ме гори,не мога да мисля за "екстри" Embarassed

# 14
  • ЯМБОЛ
         Зимата синът може да остава при баба и дядо.

Общи условия

Активация на акаунт