Без чипс, вафли и газирано в училище наесен

• 26 201
  • 598
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Цитат
Предложението ти за абонаментна закуска е много добро и специално ще го мислим, ще го пусна и в другата тема.
Добро утро! А коя е "другата тема"?
 Като ви чета, не мога да не призная-изглежда в 21 век има разлика във възгледите на хората от малките и от големите градове. В един местен форум снощи пуснах тема, пишат много ученици, и исках да чуя какво са продавали лавките в първите  дни в техните училища, какво мислят за наредбата...Довечера може да пусна линк.

Пусни линка да видим  Wink Аз живо се интересувам...

# 151
http://forum.gorna.net/viewtopic.php?f=4&t=114950
Не знам как да го нарека-незаинтересованост, снобизъм, или?!Лошото е , че и моето дете мисли по същия начин. Дали да не му натъпча джоба с петдесеттачки, та да е горд, че си носи храна от дома?!
Не съм много сигурна дали в класа на сина ми изобщо има някой, който да мисли като мен, което никога не ме е спирало да си кажа, каквото мисля...Досадно им е, гледат да мине по-бързо род. среща, става им интересно едва когато някой учител влезе , и е толкова конкретен откъм имена и случки, че цялата работа придобива сеирджийски привкус.

# 152
Ели,винаги съм мислила като теб и те подкрепям Hug

# 153
Да , докато пишех се сетих за теб, искрено се надявам да се включиш и в другия форум.
 Прегледах другата тема в тема в Клю-то , рядко влизам там, сега я виждам, има толкова свежи идеи.
  Току що разбрах, че в нашата лавка има всичко, ама наистина всичко Whistling.

# 154
Тя нашата лавка си е уникална,още ли има топла връзка с китайския ресторант, който си отиква пържените картофи и панираните боклуци,останали от вечерта на децата ни #Cussing outПреди 3 години ми се наложи да посетя лавката по друг повод,установих,че не отговаря на никакви изисквания за функциониране на търговски обект,още повече в училищен двор-нито на пожарна,нито на ХЕИ,но когато се обърнах към директора думите му бяха"Остави я,тя работи незаконно" ooooh!Е,как може някой да храни 1000деца незаконно,явно там проверки не се правят newsm78

# 155
добре е, че са решили да забранят някои храни в училище, но сега вече много започвам да се страхувам за живота на децата. проблемът е, че около всяко училище има множество павилиончета и магазини извън оградата, като най-често, за да се стигне до тях, трябва да се пресича оживена улица. децата са си деца: като не намерят любимите си боклуци в павилиончето, ще тичат през улицата. представете си краткото голямо междучасие и тълпа деца, които се надпреварват да стигнат първи до чипса..... тогава: какво според вас трябва да се направи, за да бъдат в безопасност децата? не могат все пак да ги заключат в двора /подобна мярка аз ще подкрепя с две ръце, само да знам, че детето няма да пресича пред колите, но е нереална/. не са ли училищните павилиончета по-малкото зло? ако наистина министерството иска някакъв ефект, а не просто да покаже дейност, би трябвало да забрани боклуците в радиус от 100 метра от училищата. законово това няма как да стане.

# 156
"добре е, че са решили да забранят някои храни в училище, но сега вече много започвам да се страхувам за живота на децата".
Точно затова някъде по-напред в тази тема писах, че не трябва да се разрешава на учениците да излизат извън оградата на училището. Но не знам дали това е осъществимо. Гледам, че някои училища са с много ниски огради. А каква е ролята на охранителя ?

# 157
добре е, че са решили да забранят някои храни в училище, но сега вече много започвам да се страхувам за живота на децата. проблемът е, че около всяко училище има множество павилиончета и магазини извън оградата, като най-често, за да се стигне до тях, трябва да се пресича оживена улица. децата са си деца: като не намерят любимите си боклуци в павилиончето, ще тичат през улицата. представете си краткото голямо междучасие и тълпа деца, които се надпреварват да стигнат първи до чипса..... тогава: какво според вас трябва да се направи, за да бъдат в безопасност децата? не могат все пак да ги заключат в двора /подобна мярка аз ще подкрепя с две ръце, само да знам, че детето няма да пресича пред колите, но е нереална/. не са ли училищните павилиончета по-малкото зло? ако наистина министерството иска някакъв ефект, а не просто да покаже дейност, би трябвало да забрани боклуците в радиус от 100 метра от училищата. законово това няма как да стане.
Аз съм за забраната в голям периметър около училище да се продават боклучави "храни".
За да не излизат извън училище, говорете с училищното ръководство. В нашето училище до четвърти клас охраната не пускаше никой навън без мама или тате. А за да го вземе човек извън семейството се искаше родителите да заявят това писмено (носи се една молба до класната). Също само с изрично писмено искане детето се пуска само извън училище и то някъде от 3-ти клас нататък (пишех всяка година до класната, че моля да го пускат понеделник, сряда, петък от толкова до толкова часа да излезе сам от занималнята и да се върне, за да отиде до Алианса на английски). Ако родителите закъснеят ги оставят да чакат в стаята на занималнята, в коридора на училище или на двора при хубаво време (по принцип вратата му към улицата беше заключена). От това бях много доволна.
Хранителните и поведенческите навици се формират от ранно детство. Ако до края на началния курс детето  научи и свикне с това, че не бива да яде такива боклуци, ако държи да е здраво и красиво, по-нататък само няма да ходи да търси (често) такива храни. Поне при нас е така.

Последна редакция: пт, 18 сеп 2009, 13:08 от mama_jenny_r

# 158
Моите деца ми заявиха, че те ше си купуват закуски в павилиона, който е точно срещу входа на -ущето
Даже каката заяви, че ще трябва тази година да си вземта помощник, защото опашките били огромни
И какво като в у-ще не се продава. Просто не виждам смисъл.
Между другото коментирахме с колеги / ама само е предположение от наша страна/
че пак някой ще извлече далаваера от ситуацията, ако им сложат автомати със готови
закуски.

# 159
  • София
Моите деца ми заявиха, че те ше си купуват закуски в павилиона, който е точно срещу входа на -ущето
Даже каката заяви, че ще трябва тази година да си вземта помощник, защото опашките били огромни
И какво като в у-ще не се продава. Просто не виждам смисъл.
Между другото коментирахме с колеги / ама само е предположение от наша страна/
че пак някой ще извлече далаваера от ситуацията, ако им сложат автомати със готови
закуски.

Добре де, щом вие или децата ви толкова държите да ядат боклуци, защо не им купувате вие и не им давате да си носят със себе си? Питанката ми важи не само за вас конкретно, но и за всички останали, които мислят по този начин. Защо тези неща задължително да се купуват в училище или около него?

# 160
като се прави нещо- нека не се прави само за отчитане на дейност. за децата е голямо удоволствие да харчат пари- особено за малките и не подбират какво си купуват. ако правителството наистина иска да постигне някакъв ефект- масово трябва да изчисти боклуците от голям периметър около училищата. сега обаче става нещо много неприятно- ще печелят собствениците на павилиончета и магазини извън училищната ограда. как тогава да не си помислим, че пак става въпрос за някакви далавери? категорично не искам детето ми да е в опасност /5 клас е/, но знам, че ще пресича улицата- не мога да стоя в училището по време на голямото междучасие и да я пазя. живеем до училище и от няколко дни виждам какво става. това го коментираха снощи и по местната телевизия- директорът на едно от големите училища беше загрижен за целостта на децата. освен това преподавам в една гимназия и вчера децата разказваха, че си купуват bake rolls "на черно" /извън училище/, защото в павилиончето вече няма.... в същото време кафе-машината продължава да си стои в коридора на първия етаж, което е доста странно. абе, хубава работа ама българска- с подобни мерки няма да успеят нищо да постигнат. ако имаше подписка срещу този абсурд- щяха доста родители да се подпишат.

# 161
Не съм съгласна, директора като е загрижен, да затегне охраната- децата нямат работа извън училище по време на учебният ден. За малките е опасно, а големите и без това бягат от часове и за тях е по- добре да не излизат от училище
И извинете, ама бейк ролса не е проблема, а много ясно се каза- всички близалки и други гадории
В нашата лафка в момента е средно положение- има и кроасани, и вафли дори, но няма близалки и подобни глупости

# 162
Аз пък да се оплача - много ми пречи, че не продават кафе. Не стига, че сутрин едвам върша каквото и да е/без значение дали съм спала 4 или 10 часа/, а и като ми падне кръвното ми идва просто да си легна някъде по средата на някой коридор...  hahaha В дванайсти клас е малко късно да ме "отучват" от кафето. Ама, наредби - хубаво, наистина ми харесва идеята. Затова пък си нося огромна термочаша с кафе. Мисля да си оставя малка кана за вода в шкафчето в училище за през зимата, обедната ни почивка е много дълга.  Laughing Обаче едно не разбирам - защо махнаха содата, която е вода и малко, а оставиха "натуралните" сокчета, които до едно са пълни с консерванти? 

# 163
  • София
desi1509, струва ми се, че се държиш много провокативно. Ако не беше активното участие на Тео и няколко други майки, Наредбата нямаше да е приета.

За въпросите какво ще се консумира и дали няма да е по-скъпо, от няколко години има европейска програма за насърчаване на консумацията на мляко и млечни продукти, а от тази година и на плодове и зеленчуци
http://drinkitup.europa.eu/index.php?id=7&L=5 . Ако училищата и наемателите на бюфети решат да кандидатстват и да спазват изискванията за предлагани продукти, може да получат субсидии и децата ни да консумират качествена храна на разумни цени.

Извинявам се,че чак сега ще коментирам това,но все пак сме в България.За всяка точна информация трябва време.
Тази програма отпуска субсидия равна на 0,09лв /на ден за едно дете /за сиренето и кашкавала.За млякото 0,07лв.Искат продукта/сандвич примерно/ ,в който ще бъде включен кашкавала или сиренето да е поотделно опакован, и да има етикет с количеството кашкавал или сирене.С което субсидията пада с по още 0,02лв.Млякото не може да е в пластмасова чашка,а трябва да е опаковано/тетрапак/.Имам едно мляко,което отговаря на изискванията и на Наредба №37 и на изискванията за субсидията,но доставната му цена е 0,74лв.Забравих да кажа,че тази субсидия може да се прикачи към :допълнителната закуска,обяда или абонаментна закуска.Не може да се ползва от бюфета тъй като няма как да бъде проследен броят деца,който са я ползвали. newsm78

# 164

Добре де, щом вие или децата ви толкова държите да ядат боклуци, защо не им купувате вие и не им давате да си носят със себе си? Питанката ми важи не само за вас конкретно, но и за всички останали, които мислят по този начин. Защо тези неща задължително да се купуват в училище или около него?

Така и правя.  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт