Без чипс, вафли и газирано в училище наесен

• 26 200
  • 598
  •   1
Отговори
# 135
  Интересно ми е как стои въпросът с автоматите за кофеинови напитки в училищата. Някой има ли информация по въпроса?

Е,нали казаха,че ще бъдат премахнати?
Това пък "чудо на техниката" съвсем на заден план ми остана...
 На 26 имаме родителска среща, пак ще ме гледат свирепо директорката и класната. Аз пак с много въпроси-при нас проблеми има много, защото училището много държи на имиджа си, , а част от него явно е дюнерджийницата в двора и лъскавия кафе автомат, нефункционалните униформи и липсата на условия на спорт, пушещите средношколци по стълбите-също.Сега ще съм по-смела, миналата година , когато коментирах въпроса за предлаганите храни в училищния двор останах неразбрана. Сега тази наредба /за която продължавам да твърдя ,че е не достатъчно добре обмислена/, в личен план ми дава повече сигурност и увереност, че мисля в правилна посока.

# 136
Да се включа и аз по темата:
Синът ми сега ще бъде в първи клас. Той е с диабет и за него/ и не само/ не е добре да яде такива "вредни" храни. Притеснявам се, че той въпреки че знае това , ще бъде изкушен да си купи нещо такова. Засега не му давам пари и по този начин съм спокойна.
А за Безплатната закуска мисля, че е добре да бъде плод или сок. Имам наблюдения от дъщеря ми, която сега е 6кл. , че никога децата не ядяха мазните пирожки, които им даваха. И т.к. не разрешаваха да ги хвърлят ги носеше в къщи "хербаризирани " в раницата.
Един плод винаги ще бъде изяден/ банан, ябълка/ и мисля цената му ще се вмести в сумата.
А сандвич може да се носи от къщи, не е толкова скъпо.И няма да бъде "срамно" , когато всички носят.

# 137
В лавкта на "нашето" училище мляко и билкови чайове (например) никога не са се продавали! Затова пък елате да видите как 3-4 клас се радва на 3в1 и желирани "червеи" и "крокодили", как всяко едно дете стиска в ръчичка шарено пликче с пукщи и оцветяващи езика бонбонки с китайски надписи и без етикет на бг и каква еуфория ги обзема като заредят от стола мазни мекички  и понички! А цветните сокчета в чашки (които през пролетта се продават и замразени) - ако искайте вярвайте - им ги дават с мекиче за закуска в стола!
Затова лично мен новата наредба ме устройва! Дано да я сапзват!
А автоматите трябва да се махнат! Сухото мляко и капучиното на децата не са им необходими за да се развиват нормално! Освен това мисля, че нредбат трябва да  се прилага и за обектите в непосредствена близост до училищата! Peace

# 138
Кутиите ги купувам от различни места, тъй като ние също си носим понякога храна в работата, имам доста
В Джъмбо има доста голям избор на кутии за храна, със всички любими герои
Пак да кажа- добре че учителите насърчават носенето на храна, а и много от родителите (с които се познавам отдавна, между другото), иначе щеше да е по- трудно

# 139
Благодаря, Плодова фея! В края на седмицата ще проверя в Джъмбо.

# 140
  • София

Интересно ми е как стои въпросът с автоматите за кофеинови напитки в училищата. Някой има ли информация по въпроса?

Аз не разбрах за автоматите? Хваща ли ги наредбата или не? В училището на първокласничката ми има точно до входната  врата инсталиран един лъскав за Сникерси, Туикс и производни, както и газирани безалкохолни.

# 141
  • София
Автоматите изрично са споменати в наредбата:

Цитат
Чл. 1. (1) С тази наредба се уреждат изискванията за осигуряване на здравословно хранене на учениците, организирано в ученически столове, бюфети и автомати за закуски и напитки на територията на училища, общежития и бази за спорт, отдих и туризъм на ученици.

и т.н.

# 142
И в нашия клас ( 6-ти вече) повечето деца си носят закуска в кутийки. Даже доста полезни неща си носят освен сандвичи- плодове, морковчета, сега точно се сещам да направя за утре един чушков сладолед (сурова, пълна със сирене). За късмет има достатъчно майки с отношение към полезното хранене, и хлапетата го приемат за нормално. Даже е мода някаква сред децата.
 Кутийките от Джъмбо само не ги пускайте в миялна, почва да се бели картинката на капака.
 А в лавката тази година чипсове наистина няма, само солети и бейк ролс Laughing
 Плодове и мляко няма.

# 143
Сандвичи имаше от 0,50лв до 1,80лв.Приготвяхме ги в стола/през целия ден/.В цената на сандвича се включваше и 3 вида млечни салати, домати и краставици.Салатите обикновенно бяха снежанка,руска и зеле с майонеза.Доматите и краставиците ги поддържахме през целия зимен сезон.Плодовете,които задължително зареждахме са банани,портокали,мандарини и ябълки.И задължително ги излагахме на най-доброто място във витрината,защото фирата си е за наша сметка.
Това лято изградихме абсорбация в лавката и ще може да предлагаме  тостове и принцеси.Общината ни направи страхотен ремонт в стола и въпреки,че не може да се конкурира с мечтата на TanyaMG,стана едно наистина хубаво място за работа.Купихме си професионална фурна за пици и ще може да увеличим асортимента.,който предлагаме в лавката.За баничките и кифлите положението е все още неясно.На обявата ми за работа за майстор-баничар се яви само един мъж и ни поиска 100лв надница Mr. Green
След последната проверка от общината, ни предложиха да кандидатстваме и за други училища.И така след едно уникално писане на документи и калкулации ние сме вече с 4 училища.Това за нас е едно голямо признание,след толкова много борба с непрекъснатите проблеми от страна на базата и др. Спирам,защото със сигурност съм дотегнала на повечето от Вас  с това "аз" и "ние".Искам само да знаете-  не се чувствам лавкаджия печалбар,а работеща майка.

............
И ако ми позволите ще направя едно предложение,което според мен най-точно отговаря на здравословното хранене за децата - абонаментната закуска.Стола на едно училище наистина е обект на нескончаеми проверки на РИОКОЗ,Директор,община и медицинският му персонал.В стола  се готви по рецептурник/според някои - остарял,според други- изпитан/ и закуската ще може да бъде разнообразна всеки ден.Така няма да има нужда да  давате пари на детето си и то да се подлъгва като си купува храни които не одобрявате.

П.П. Оклада на едно дете в детска градина за целия ден е 1,70лв.Ако съм неточна,то е с 0,20лв.

Е4obobi, ти направо ни разби. Имаш ли представа, че това, което си описала е една химера за повечето майки тук, които те четем? Ако си от София, моля те веднага ми прати координати на ЛС, ще изора света, но искам да поемете и нашето училище. Просто такова съдействие и разбиране ще срещнете, и пари за всичко ще се намерят, само да си имаме работа с интелигентни хора, които поне малко ги е грижа за децата ни. Много от родителите казват, че дори какъвто и да е сандвич не са виждали в лавката си, камо ли чудесата дето ти ги разправяш. Аз обяснявам, че нашата лавка е средна хубост, защото все пак имаше закуски, наред с изобилието от шарени и лъскави опаковки, изобщо целия асортимент на пазара отвън...Но макар директорката и зам. директорката упорито да твърдяха, че в лавката всеки ден имало плодове, ябълки, портокали и банани, аз всеки ден влизах там сутрин, е ни един плод не съм видяла, дори коричка. Чак като викнах РИОКОЗ, на другия ден видях две големи купи с ябълки и портокали. Е, няма такава гледка, цялата лавка грееше, просто бях красота, истинска и естествена. Свършили са на обяд. След няколко дена изчезнаха. Но много свързано с вас и разликата м/у вас и много други, абе изобщо отношение към децата, да имаш все пак елементарна отговорност е един от хилядите примери, защото е много показателен. Сутринта в 8 часа продавачката в лавката да продаде на 7 год. дете пържени картофи и на всичкото отгоре да седи и да го гледа как изсипва в/у тях две огромни купчини майонеза и кетчуп. И това дете е на моята приятелка, с която заедно сме си раждали децата и аз го познавам като моето, и нея също. Т.е. знам от А до Я как е възпитано. Аз щях да получа инфаркт като го видях, а майка му като й казах, блокира....Турнал си под носа на детето всичко дето е вредно за него, оставил си го сам и чакаш да направи самостоятелно отговорен избор за себе си. Че то, ако можеше да направи такъв нямаше да е дете, а пълнолетен. Тук възпитанието вкъщи няма общо. Какъв човек е седял срещу детето, което и да е то, възпитано, невъзпитано, и изобщо струва ли си да говориш с този човек и да му наливаш нещо в главата?! То там сигурно само стотинки дрънкат и печалби, забравил изобщо къде му се намират търговския обект.

Ако лавките масово се държаха от хора поне с наполовина от вашето отношение към проблема изобщо и отговорност към децата, то от наредбата нямаше да има нужда. Паралелно с наредбата сме се борили и се преборихме и за образователни програми в училищата, изобщо за много неща, именно заради разбирането ни от самото начало, че наредбата сама по себе си е забрана. А децата не се възпитават със забрани. Когато вкъщи казваме НЕ, казваме и Защо, същото трябва да важи и в училището. За съжаление последното постигнахме с Вълчев, след изборите всичко започва отначало почти. Добре, че поне наредбата мина и началото е поставено.

Последна редакция: ср, 16 сеп 2009, 22:54 от teo7777

# 144
Стола е мястото,което може да предложи на децата ни разнообразна храна,приготвена до 30мин. преди консумация. .......Стола е мястото в което децата трябва да се хранят основно,пък когато се е нахранило детето да го видим колко чипс ще изяде Joy
Една от грешките при отдаване под наем на лавките и столовете според мен е,че те се отдават на различна фирми като съвсем различни обекти.За да има качествена храна в училището,трябва стола да е основно хранещият обект, а лавката да се ползува само м/у храненията.
Безплатната закуска,която даваме на децата е "допълнителна" закуска.За нея отпускат 0,47лв на училищата.Затова,ние практикуваме така:3дни плод,2 дена сандвич,следващата седмица 2дни плод,3дни сандвич.И да ще го кажа:изгнили плодове и вмирисани кексове не даваме.Лично вися по 2часа в МЕТРО за да ги подбера по грамаж и качество.....

Предложението ти за абонаментна закуска е много добро и специално ще го мислим, ще го пусна и в другата тема. Принципно, ако ги няма боклуците, изборът би следвало да е м/у полезни неща, т.е. тогава действително ще имат смислен избор и може и да избират сами. Но идеята ти ми харесва много и може за много места и родители да е много добър вариант.

Обаче за основното хранене  в стола и допълнителното в лавката, ами аз това го смятам за естествено. Какъв обяд могат да получат в лавката изобщо? Специално тук в София и училищата, за които знам, това е принципа. В стола ядат основното, сготвено и топло ядене на обяд, в лавката само се подкрепят. В нашето и съседните училища столовете и лавките ги държаха един и същ арендатор, даже държаха няколко училища. Т.е. тук не си съвсем права, не това дали ги държи един и същи човек е определящото. Ще ти кажа само, че чак сега разбрах, че в съседното у-ще, държащо се от арендаторите дето бяха и в нашето, именно по родителска инициатива и протест, са си забранили чрез вътрешни правила продажбата на боклуци на територията си, много преди наредбата. Същото, което смятах да направя и аз, но срещнах някои затруднения в началото Laughing, което по стечение на обстоятелствата в крайна сметка роди и започна цялата инициатива, довела до приемането на наредбата Simple Smile Т.е. арендаторът и мащабът на обектите, които държи, вероятно не са определящи в случая, нещата са по-сложни.

# 145
  • София
"Е4obobi, ти направо ни разби. Имаш ли представа, че това, което си описала е една химера за повечето майки тук, които те четем?"

Дааа...За съжаление и аз не падам от Марс и знам,че някои "колеги" доста се излагат,но тяхната простотия въобще не ми се коментира.Мисълта към която искам да ви насоча,е че проблема не е в лавката/защото тя неможе да предложи разнообразно ХРАНЕНЕ/,а в това че има не добре работещи столове.Там трябва да се хранят децата.Особено началният курс.Те са малки и уплашени.И дори факта,че те вече не се хранят под час/както в детската градина/за тях е стрес.Да,те не могат да направят правилен избор на храна и затова трябва да ходят на стол.И ако тези сандвичи те впечатляват,какво ли би казала за обедното ни меню.Съпруга ми,който готвеше в стола,би се самоубил ако види децата да идват с кутии храна от вкъщи.При нас не е имало такива деца,и съответно не е имало въпрос къде да се хранят те.Цена на купона ни е 2,20лв.За да спечелиш конкурс,трябва да дадеш най-ниска цена.Ето на това му викам глупост.Най-ниска цена означава и най-ниско качество на услуга.Нашата цена  е средна работа,но все пак си позволяваме да дадем и пилешка пържола/филе/ поне два пъти месечно.
Всичко това го пиша,за да разберете,че тази прословута Наредба№37 няма да промени храненето на децата,защото то не трябва да се случва в лавката,а в стола.Единствената по кардинална промяна засягаща стола в тази наредба е премахването на кренвиршите като основно ястие.Много правилно.Винаги съм предпочитала да сервирам боб яхния,пред кренвирши със зелена салата.

Сега прочетох  и вторият ти пост teo7777.
Не си ме разбала.Искам да кажа,че стола и лавката,трябва да ги обслужва една и съща фирма.Стола има много разходи,много по голями от лавката,много фири и  стара база.Докато на лавката най-голямият разход са персонала.Затова,когато ги стопанисва една фирма тя си помага с лавката на стола.Или както му казваме лавката храни стола.

Спирам,че е време за лягане.Лека нощ

П.П.
И да не забравя: Моля,някой ако има някакви координати на тези ЕкоБулпродукт да пише.Те нямат и сайт дори.Благодаря предварително!

# 146
Цитат
Предложението ти за абонаментна закуска е много добро и специално ще го мислим, ще го пусна и в другата тема.
Добро утро! А коя е "другата тема"?
 Като ви чета, не мога да не призная-изглежда в 21 век има разлика във възгледите на хората от малките и от големите градове. В един местен форум снощи пуснах тема, пишат много ученици, и исках да чуя какво са продавали лавките в първите  дни в техните училища, какво мислят за наредбата...Довечера може да пусна линк.

# 147
Цитат
Предложението ти за абонаментна закуска е много добро и специално ще го мислим, ще го пусна и в другата тема.
Добро утро! А коя е "другата тема"?
 Като ви чета, не мога да не призная-изглежда в 21 век има разлика във възгледите на хората от малките и от големите градове. В един местен форум снощи пуснах тема, пишат много ученици, и исках да чуя какво са продавали лавките в първите  дни в техните училища, какво мислят за наредбата...Довечера може да пусна линк.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=388181.msg12479560#msg12479560

# 148
Нашата лафка е затворена тази година и така бих предпочела да бъде, вместо да продава боклуци, ако това са само алтернативите. Имам чувството, че понеже в подобни заведения се продават 99% не- храни, сега те нямат артикули за продажба. Нека си седят така. Аз правя закуски и детето ми се храни добре, като самата аз знам какво яде и мога да проведа някакъв контрол.
Желая да си има столово хранене, обаче, за обяд, като приготвените ястия да отговарят на номралните стандарти. Надявам се столът да отвори през октомври и тази година.

# 149
Дааа...За съжаление и аз не падам от Марс ...................

E4obobi, понеже бързам минавам направо на въпроса. Ако поемете и нашето училище, предлагаме 2.50 на купон за обяд. Ако се съгласите да вложите и в ремонт на стола, може да се сключи дългогодишен договор и да се договорим и за цена 3 лв. на купон за обяд.

Довечера ще пиша с какво хранеха децата ни миналата година в стола, срещу цена 2 лв.. ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт