Без чипс, вафли и газирано в училище наесен

• 26 936
  • 598
  •   1
Отговори
# 240
интересно колко от спорещите тук майки се лишават от "вредни" храни? ако се замислите, вече всичко е вредно, защото е пълно с консерванти и оцветители- изкуствена храна ...

И понеже има навсякъде, нека се тъпчат с тесто, вафли и пържени картофи. Наистиа ли не виждаш раликата м/у тях и това детето да е изградило култура на хранене и да яде супи, манджи на фурна, зеленчуци и плодове. Колкото и да са зле тези храни, пак са в пъти по-малко вредни от другите, с друг път на обработка.

И не, няма нищо забранено, не се налага, защото вкусът й вече е изграден + личния пример + обяснено с прости думи, защо не. Има дни, вкоито иска да изяде някой боклук, няма проблем, въпреки, че дори не са й вкусни и го изяжда донякъде, но винаги купувам. А думите, с които си иска са "Мамо, днес искам боклук" (не се шегувам Simple Smile) Само веднъж умрях от срам, наша близка идва на гости и й дава торба с чипсове, вафли, бонбони, тя я взе и ми я подава "Мамо, виж, дадоха ми торба с боклуци"  Grinning
 Joy

И можете да попитате който си пожелаете треньор или лекар - движението е полезно, спортът стяга и извайва тялото, но не може да се пребори с калориите и храната, която навикът ни носи, а тя е много над това, от което се нуждаем дневно. В една друга тема бяха писали майки с дечица, кито спортуват, че е пълно с деца с наднормено тегло в курсовете, а тренират редовно!

benissima, какъв риск?

desi1509, айде стига с тоя спорт, аз като спортувам 3-4 пъти седмично, да не мислиш, че свалям?
Ти също си потърпевша от този начин на хранене, както и аз, толкова ли ти харесват твоите килограми, че държиш и децата ни да са с такива?

# 241

desi1509, айде стига с тоя спорт, аз като спортувам 3-4 пъти седмично, да не мислиш, че свалям?
Ти също си потърпевша от този начин на хранене, както и аз, толкова ли ти харесват твоите килограми, че държиш и децата ни да са с такива?

Да,харесвам се и най-важното е,че не ми тежът. Това,че имам 10-15 излишни кг изобщо не ме притеснява. Така като си живея с тях,така и съм много добре (слава Богу  Praynig) със здравето. И това не го казвам говорейки наизуст. Това го казват изследванията от профилактичния пеглед който правя всяка година. И това със спортта не съм го измислила аз,а много по-учени и разбиращи хора.  Wink

май с мен, plovdiv6666, Desi1509, 442 и може би още някой, се заформя една малка засега, но в бъдеще може би и по-убедителна група родители срещу наредбата. можем да пуснем някаква подписка, да протестираме някъде, дайте идеи. категорично не приемам децата да се излагат на рис поради безумията на някои министри. вместо това- да им предложим включване на повече спорт в програмата и т.н.

Вече почвам наистина да се ядосвам на тези 'здравомислещи' майки и май наистина ще се противопоставя на тази наредба. Скъпи здравомислещи майки,кое ви е толкова здравомислещото? Айде отговорете ми на този въпрос,че по думите на тарторката ви,аз съм човек с ниска култура на възпитание и неграмотност. Кажете ми кой излага на риск децата ни - тези,които са за или които са против съществуващата наредба. Здравомислещите сме точно ние защото не излагаме на риск живота на децата,които кръстосват улиците за да си купят чипс. Точно заради това вече ще се противопоставя на наредбата защото не може заради 50-60 деца,да рискуваме живота на останалите. benissima,може ли леееекичко да те коригирам  Wink.
май с мен, plovdiv6666, Desi1509, 442 и може би още някой, се заформя една малка засега, но в бъдеще може би и по-убедителна група родители срещу наредбата. Родителите които са против тази наредба са изключително много и са в графата на здравомислещите,точно защото им пука за безопасността на децата,които пресичат натоварените пътища за да отскочат до най-близкия магазин и да си купят парче пица и кока-кола.

# 242
В нашето училище лавка няма, НО има кафе машина за: чай, мляко и горещ шоколад! Та какво казвате имало наредба за здравословно хранене в училище  hahaha

В нашето училище лавка няма, НО има две на 5 м от училищният двор  Whistling

В нашето училище лавка няма, НО на децата до 4 клас им раздават закуски:
Първи ден: кифла с шоколад или милинка  newsm78
Втори ден - ябълка
Трети ден - козуначена кифла  

Та много моля подкрепящите наредбата да ми обяснят за какво е тази наредба  newsm78

С две ръце съм боклуци да не се продават в училище ,НО боклуци като китайски бомбони, дъвки, пиратки, желирени очи, червеи, карти, пари и тн  и тн и тн  

Тези неща не са упоменати никаде май май?????

Тази тема има малко снобизъм.  Иска ми се  майките които така ревностно пишат , че хранят децата си здравословно да напишат какво яде тяхното слънце по време на училището.

И немисля, че в темата трябва да се караме, а заедно да се намерят най-добрите вариянти за НАШИТЕ ДЕЦА. Никой тук не е безразличен към детето си иначе защо да пише ????

# 243
Грижете се за нервите си, търговци, не ги изтървайте, като плюете, изтърващите нервите си изгубват и позиции, в крайна сметка звучат гротескно и жалко. Мили лавкари, следете темата, все пак, не питайте защо бием негрите при положение, че такива хора около нас дори не са налице.
Та да се върнем на темата, а тя е посочена в заглавието. Не е за здравословното хранене по принцип, не е за движението и спорта, за тях си има съответните теми. Моето дете си тренира, не се косете, но се и храни нормално с това, което аз му приготвям, но темата няма нищо общо с това. Малкото още не е на училище и се надявам когато тръгне такива търгаши да са минало. Разводняването на тази няма да добави съпричастни към трагедията на изритания от училището лавкаджия. Не лайте месечината, а опитайте да се съсредоточите по зададената тема. Та на вас какво ви пречи забраната за продажба на боклуци и отрови в училищата? Освен ако не сте от собствениците на лавки /говоря в множествено число по принцип, нямам предвид госта и новака от настоящата тема, подписващ се с инициали разни/ и сте родители със здрав разум в главите, какво ви пречи забраната? До тук не прочетох нищо ясно, като мотиви на подобна позиция. То, вероятно, защото и няма, освен личния интерес.
Ако наистина сте просто родители, които имат желанието децата им да не пресичат улицата в голямото междучасие, то вие нямате проблеми, във всеки магазин се продават същите боклуци- купувайте, слагайте по чантите. Какво ви пречи забраната?
Не питаме никого за съвети и не молим обществото да ни възпитава децата. Напротив, единственото, което искаме и имаме право да искаме, е да не ни пречат дребните търгаши, чието място не е в училище. На път сме да го постигнем, надявам се да успеем, затова и работим в съответната насока. Хич проблемът не е само в килограмите. Кльощави хлапета познавам достатъчно, те се тъпчат само с боклуци от ясните нам артикули, обект на забраната и не тренират нищо.
 Jarrita, от кога лавкарите са доктори? Laughing Лекари познавам достатъчно, никой не препоръчва лавкаджийското меню и настоящето столово хранене, нито се опитва по толкова прозрачен начин да завоалира темата, търсейки и навирайки в очите на хората други проблеми. Сега обсъждаме този. Така, както сме го правели и преди, когато пишехме петиции и писма, водехме разговори с директори и с учители. С децата всеки си знае как процедира в дома и.

Боклуци са И всички пържени артикули, зрънчоподобните, газираните и всички подсладени напитки /и оцветени такива/, бонбони, вафли, дъфки, кроасани. За три години в лавката на училището просто нямаше нищо друго. Към това пропуснах и хамбургерите с незнайни плънки, кремвиршите, саламите. Наредбата ще се усъвършенства най- вероятно, ще бъде по- конкретна, практиката и контролът, надявам се, също ще изчисти нещата.

Последна редакция: пн, 21 сеп 2009, 13:42 от Judy

# 244
gelinda ,много интилигентно мислене и изказване   bouquet. С две ръце съм боклуци да не се продават в училище ,НО боклуци като китайски бомбони, дъвки, пиратки, желирени очи, червеи, карти, пари и тн  и тн и тн  ,е това наистина са си боклуци. Тях не ги защитавам,а ставаше въпрос за вафли,кроасани,шоколадови десерти......

# 245
Всеки може да изпрати имейл до отговорните институции, като копира и изпрати този текст от личната си поща, можете и да проявите творчество в текста разбира се.  Благодаря на всички, които ще го направят, дори и децата им още да не са ученици. Hug

Уважаеми/a ..............,

Обръщам се към Вас за съдействие във връзка със следния проблем: след въвеждане на новата Наредба 37 на територията на училищата се създадоха множество предпоставки за живота и сигурността на децата ни,цели класове с деца пресичат натоварени улици и кръстовища,за да си набавят забранените храни,зачестиха инцидентите с деца до училище.
Тази наредба е абсолютно неефективна и недобре измислена.
 Това създава почвата за повишение на риска от инциденти и опасностите за живота  на учениците. Настоявам за Вашето съдействие, за да можем родители, учители, лекари и законодатели с общи усилия да променим сегашното негативно положение.

Наднорменото тегло и затлъстяването сред децата и юношите са свързани с нездравословен модел на хранене и ниска физическа активност, предразполагащи към различни заболявания. Тези проблеми се дължат в голяма степен на семейното образование и забраната за продажба на толкова много храни по никакъв начин не решава този проблем. Предлагането им и в училищата в такова разнообразие и изобилие е в интерес на здравето и живота на децата.

Това е и неуважение към моите родителски усилия и права да възпитавам и да опазя живота на децата ми.

Като родител очаквам и настоявам училището да поеме полагащата му се роля за опазване на здравето и живота на учениците.

Настоявам за следното:
1. Да се спре незабавно наредбата 37 за основни промени и изменения.

Напомням Ви, че мерките за опазване на здравето и живота на децата и в частност за борба с детското затлъстяване са приоритетни за ЕС през последните години.

Разчитам на бързи и ефективни действия по изброените проблеми.

С уважение:
....................

# 246
Да,харесвам се и най-важното е,че не ми тежът ...

Е, Деси, докато се харесваме като 100 килограмови и смятаме, че най-доброто и за нашите деца е да ударят 100-така, всички съвети и органичения от страна на лекари и специалисти са напълно напразни, какво и разговорите в подобни теми.

gelinda, децата имат нужда от основните хранения - закуска, обяд и вечеря, м/у тях е излишно да се тъпчат още - плодове, кисело и прясно мляко са напълно достатъчни. В това възпитавам детето си и се надявам, докато тръгне в 1 клас забраните да са все още налице, за да не си купува боклуци, имитирайки съучениците си, нещо, което типично за децата.

# 247
Judy,не си познала  Laughing. Нямам нищо общо с училищния бизнес и нямам намерение да почвам. А какво ми пречи забраната ли? Вече го казах.

# 248
Plovdiv6666,считай,че още днес ще бъде изпратен този текс. И не само от мен,а от всичките приятели и познати на мен и на семейството ми  Wink.  А те са много. Само ще те помоля (ако искаш на лични),да ми пратиш адресите на институциите и веднага се залавям за работа.   Peace

# 249
Вече изпратих това съобщение до всички училищни настоятелства и родителски сдружения в Пловдив,имаме подкрепата на Пловдивския кмет са съдействие за опазване на здравето на децата ни.
Уважаеми инициатори на Наредба 37,сътворихте едно чудовище,което ние ще премахнем със замах.
Оттук нататък,искам да знаете,че няма да има пресконференция,среща с журналисти или друг повод по този въпрос, без наше присъствие и изказано мнение.
Време е да спрем тези полудели хора,който рискуват живота на децата ни !

# 250
Не забравяйте да кажете добра дума и за бирата, ракията и нещо за цвят - тревица например.
Нека плюскат и пият на воля  Sick

# 251
Протестното писмо МНОГО ме разсмя. Освен че, е пълно с правописни и стилистични грешки, то е откровено НЕЛЕПО. Прилича на писано от СЪДЪРЖАТЕЛ НА ЛАВКА МЕЧТАЕЩ ДА БЪДЕ ДОКТОР. По същата логика може да се напише писмо - да на алкохола в училище, защото забраната създава "множество предпоставки за живота и сигурността на децата ни  (rotfImao),цели класове с деца пресичат натоварени улици и кръстовища,за да си набавят забранените (напитки),зачестиха инцидентите с деца до училище."
ДОКТОРСКАТА ГРУПИЧКА се допълва от останалите форумци с проблеми с правописа.
Хайде на бас ЧЕ НИКОЙ НЯМА ДА СПРЕ НАРЕДБАТА. Така че се запасете с близалки, бонбонки, чипсове и прочее простотии и ги мушкайте в раничка на детето си (ако имате такова разбира се). Можете да бъдете сигурни, че на моето дете няма да завиди на вашето, защото ЗНАЕ за последствията от употребата на такива храни.

# 252
dideva смешна си  Mr. Green. Ама те разбирам,де. Я хапни една вафличка,че да ти мине   Mr. Green. За моя правопис не се безпокой,където трябва ме разбират  Wink. А и човек когато няма с какво да се заяде или просто няма какво да каже,постъпва точно като теб. Речник няма да ми е нужен поради факта,че текста е много добре написан,а аз само го копирах и няма да търпи промяна. Joy
ДИДЕВА НЕ Е СМЕШНА, ДЕСИ. Вие сте смешни. Пловдивският "доктор", който смята, че му е малък форумът и иска да се излага и по пресконференции, заедно с останалите пловдивски лавкари. 442.
Явно ще има да се забавляваме още с вас, само че малко започна да затъпява разговора, честно. И не е само правописът виновен, тезите ви куцат, постнички едни такива, плиткички. Приличате ми на безцеремонния ми съсед, който надува чалга в неделя следобед и се сърди като му обясним, че ни пречи и че не харесваме такава музика. Последното не може да го проумее. Та и вие така.

# 253
Абсолютно сигурно ,никой няма да спре наредбата Simple Smile

# 254
Темата стана наистина весела, особено това писмо. Вижте там за редактор някой, да го пооформи, не бързайте толкова. То си е нормално, дребният търговец кога е бил на "ти" с правописа. Той на училище затова и като малък е ходил, да се пробва да пласира нещичко.  
Лично аз очаквам още по- здравословното развитие на нещата- боклуците аут на 100 м. от училищата. Това е следващото, за което се надявам да се преборим.
Пък лавкарите, нали са дупе и гащи с производителите и търговците на едро, могат да си пазаруват боклуците, няма да им пречим, обещаваме. Те няма да спрат да ги произвеждат, успокойте се, няма да загинете от глад.  
За какви лекари се говори тука, че нещо не разбирам...  Laughing "Няма вредни храни..." е реплика на търговец, не на лекар. Всъщност може, но под "храни" не следва да се има предвид вече посоченото, тогава наистина няма вредни храни, стига по лавките да се продава храна, не синтетика с подсладители, овкусители и оцветители.
А, пропуснах, в петък един "лекар" питаше сред нас дали имал "право да иска намаляване наемната цена" след като с наредбата му ограничавали асортимента. Препоръчахме му най- искрено и с добри чувства да си промени просто асортимента, не да го намалява, защото наредбата, сама по себе си, не води до такива последици.

Последна редакция: пн, 21 сеп 2009, 15:40 от Judy

Общи условия

Активация на акаунт