Без чипс, вафли и газирано в училище наесен

• 26 237
  • 598
  •   1
Отговори
# 270
Поне е свършено нещо конкретно и позитивно. Което си е по- добре от нищоправенето, на което сме се вече нагледали. Това пък не означава, че ще се спре до тук, напротив, надявам се да бъде продължено в поетата посока, защото има още работа. Не знам кои са тези училища във Велико Търново, но следва да бъдат известявани контролните органи за всяко нарушение. В нашето училище няма нарушения, тъй като лавкарят затвори, понеже не може да предложи друго извън вредното и забраненото.

# 271
Да де, ама кои са контролните органи конкретно, аз искам да пусна жалба, въпреки че според мен си е точно задължение на училищната управа?

# 272
В този форум трябва получим отговор на въпроса

http://www.riokoz-pleven.com/forum/viewtopic.php?t=83&sid=6a … b1ca1270fd268ab62

Той е създаден от МЗ, специално за обсъждането на наредбата.

# 273
"§ 2. Тази наредба се издава на основание чл. 34, ал. 2 във връзка с § 1, т. 11, буква "л" от Закона за здравето и отменя Наредба № 26 от 2000 г. за здравословното хранене на учениците (ДВ, бр. 97 от 2000 г.).
§ 3. Контролът по изпълнението на наредбата се извършва от органите на държавния здравен контрол."

ЗЗ:
Чл. 12. (1) Органи на държавния здравен контрол са главният държавен здравен инспектор на Република България, регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) и Националният център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ).
Чл. 17. (1) Регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве осъществяват дейности по:
1. контрол по спазването на здравните изисквания към обектите с обществено предназначение, продуктите, стоките и дейностите със значение за здравето на човека и факторите на жизнената среда;

Чл. 210. (1) Който извършва дейност в нарушение на здравните изисквания по този закон и нормативните актове по прилагането му, се наказва с глоба от 200 до 5000 лв., а при повторно нарушение - от 3000 до 10 000 лв.

Чл. 231. (Изм. - ДВ, бр. 41 от 2009 г., в сила от 2.06.2009 г.) Нарушенията по чл. 210 - 217 и чл. 218, ал. 1, 2, 3, 4, 5 и 6 се установяват с актове, съставени от държавни здравни инспектори, а наказателните постановления се издават от директора на РИОКОЗ."

# 274
   Фактът, че човек с висше образование ( или поне така излиза от предходния пост) пише " незнам", до голяма степен обяснява негодуванието на много хора срещу наредбата. Когато си пропуснал неща, които се учат във втори клак може би е ужасно трудно да разбереш за какво точно става дума в нея и с каква цел е издадена.

не дидива в 2 клас ми беше скучно и след месец прекъснах даскалото и си полежах до 5 клас и хоп в университета  Mr. Green а като отида в магазина чакат да си платя сметката а не ме питата как пиша незнам  Joy там поне са по интилигентни от някои другарчета тук и разбират за какво иде реч  hahaha и другото за което иде реч е че вече са изпратени доста писъмца против ваща наредба която е подписана от има няма 1000 човека  Whistling а населението на българия не е само 1000 нали

# 275
Цитат от мнение на родител:
"Чудя се до кога в България,ще се правят подобни наредби,който по никакъв начин не водят към по-добро здравословно хранене,а точно обратното ,децата масово започнаха да търсят забраненото,започнаха масово да излизат от училищата,да подлагат живота си на риск,за едно зрънчо,тази наредба е неефективна и недобре формулирана и абсолютно некадърно написана.
След,като тази наредба е седяла 2 години написана до приемането на закона за храните/изменението му/,как никой не се е сетил да проиграе на практика приложима ли е,ефективна ли е и най-важното отговаря ли на очакванията на болшинството от родителите в Българи.
Много им е лесно на няколко майки в София,който не работят и по цял ден си клатят краката, и се чудят какво да правят, мъжете им взимат по 1500-2000 лв.,те да ми говорят за здравословно хранене,да си храним децата си с пълно зърнести спагети със зехтин, при моя проверка в магазина се оказа,че са в пъти поскъпи от обикновените/народни/спагети.
Болшинството от родителите не могат да дадат повече от 2 лв. на ден на децата си,тогава за какво здравословно хранене си говорим тук ?
С 2 лв. може едно дете да си купи само един 100 % нат.сок и едно малко шоколад че.ако на това му се казва здравословно хранене евала.
Истината е,че по скоро тази наредба въвежда диетичното хранене в училище,а не здравословното хранене,прочетох какво се разрешава с нея за продажба,после го сравних с диетите на доц.Байкова и познайте,пълно припокриване на продуктите за диетата и с позволените в училище храни, пон.-чай с ябълка,вторник- мляко с плод,сряда - шоколад с плод.
Абе я чакайте малко,вие в министерството ли ще ми казвате с какво да храня детето си,на диета ли ще е или не,за кой се мислите бе некадърни чиновници такива ???
На всичко отгоре хора от РИОКОЗ ,да ходят по класните стай и да образоват децата ни,щото ние в къщи сме необразовани,така ли ?
Всеки родител има правото да реши с какво и как да храни детето си,това е негово законно право и никоя институция не може да му забрани за това.

МАЙ Е ДРУГ ПРОБЛЕМА-НЯКОЙ В СОФИЯ Е ВЗЕЛ МНОГО ПАРИ ОТ ФИРМИТЕ ЗА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ ЗА ДА СЕ ВЪВЕДАТ ЗА ПРОДАЖБА ДИЕТИЧНИТЕ ХРАНИ В УЧИЛИЩЕ С ПОДСЛАДИТЕЛИ,КОЙТО НИКОЙ ДО СЕГА НЕ ПРЕДЛАГАШЕ ,ЗАЩТО ВОДЯТ ДО РАК особен но при деца под 14 години !!!
САМО ХРАНИТЕ НА 3 ФИРМИ В МОМЕНТА ОТГОВАРЯТ НА НОВАТА НАРЕДБА 37 И ТОВА АКО НЕ Е СЛУЧЙНО СЪВПАДЕНИЕ ?

Здравословно хранене трябва да има,но то не се постига със забрани и затворени ученически столове и бюфети,а със постоянство и търпение в семейството на първо и последно място.
Наредбата трябва основно да бъде преработена,за да е ефективна и да не води до предпоставки ,с който се застрашава живота на децата,както става сега."

Лично аз,заставам зад идеята за здравословно хранене в училище ,много е необходимо да се премахнат вредните и както тук се казват "боклуците",но е необходимо да се направи още много за да стане това на практика,от впечатленията ми до тук,тази наредба не се спазва и предизвиква обратен ефект в обществото.
За това е необходимо спешно да се направят промени в нея,изпуснели се момента няма как това да стане повторно.
Къде "издиша" тази добра идея :
1.ако е забранено вътре,то до училище не е изобщо забранено.
2.ако може някой да внася от вън храни,то пак се обезсмисля идеята.
3.Повечето производители на храни,не произвеждат здравословни храни,ако ги има те са скъпи за хората о,нали не се залъгваме,че България е само София ?
4.Болшинството от родителите нямат достатъчно пари да дават на децата си,тогава как да се хранят здравословно ? не мислите ли,че е правилно да се подпомагат от държавата с безплатна храна,децата от социално слаби семейства ?
5.не мислите ли,че е добре да се направи кръгла маса и на нея да седнат-родителите,МЗ,производителите,директорите и наемателите на обекти ? ако си мислим,че сами можем да бягаме срещу вятъра,все някога силите ни,ще свършат !!!

Очаквам вашите коментари и мнения,пощата ми е  lilitisf@abv.bg

# 276
Можете да се регистрирате или да гостувате още двайсетина пъти- не пречи.  Laughing Ако щете и като двеста родители се представяйте. Наистина е без значение, когато нямате аргументи. Наредбата не се спазва, казвате. Констатирате това при положение, че се прилага от 15.09.09 г.? Всеки юрист ще се позасмее леко, някои- по- шумно.
Предложена е следваща стъпка- за нормална забрана за напускане двора на училището или продажби на същите боклуци в определен диапазон около училището.
При внесени отвън боклуци идеята не се обезсмисля, децата няма как да си ги набавят, въпреки че виждат, че поредното дете с поредния незаинтересован родител нагъва вафли.
Здравословните храни не са скъпи, напротив, само дето вероятно допринасят за по- малко печалби на търгашите. Не е трудно лавкаджиите да се пренасочат към топлите сандвичи, които не са забранени, млечните храни, плодовете, ядките без допълнителна сол по тях и т.н. Но печалбите не са нито така бързи, нито така високи. Друго си е да нащъкаш зрънчо по витрините с ледени сокчета.
На децата не е нужно да се дават пари, аз правя и давам закуска. Банан с два моркова или домашно приготвен сандвич са нито по- скъпи, нито по- недостъпни от кола с близалка. Закусващо и обядващо в дома си дете пък не се нуждае от "похапвания" изобщо. Два лева? Че за толкова кило банани може да се купи.
Изкуствените подсладители не се препоръчват, напротив.
Доста хора, за жалост, са наистина необразовани, това е факт, не виждам защо хората се сърдят, след като не правят разлика между натурално кисело мляко и айрян със сол. Като ще си храните децата с боклуци- хранете ги. Целта е на останалите да не се пречи, за това се писа многократно. А детето е дете, когато вижда около себе си възможност и цигари ще си купи, и марихуана ще пропуши, и ще се боцка, и близалки ще ближе, и вафли ще нагъва, и на дискотека до малките часове ще ходи.
Кръглата маса е хубаво нещо, стига да има слушаемост на всички позиции.

# 277

не дидEва вЪВ 2 клас ми беше скучно и след месец прекъснах даскалото и си полежах до 5 клас и хоп в университета  Mr. Green. А, като отида в магазина чакат да си платя сметката, а не ме питата как пиша незнам  Joy там поне са по интЕлигентни от някои другарчета тук и разбират за какво иде реч  hahaha. И другото, за което иде реч е, че вече са изпратени доста писъмца против ваШАта наредба, която е подписана от има-няма 1000 човека  Whistling а населението на България не е само 1000, нали?
  Първо, моят син пазарува сам от петгодишен и знае как да плати в магазина. Затова далеч не се изисква висше образование.
   Второ наредбата няма как да е подписана от 1000 души. Издадена е от Министерството на здравеопазването и най-вероятно е подписана от министъра. Вероятно имаш предвид някоя петиция.Joy Joy Joy
   Трето, родителите, които са против продажбата на боклуци нямат нужда от петиции след издаването на тази наредба.
   Четвърто, не мога да разбера, като толкова искаш детето ти да се тъпче със снакс и да се налива с оцветени, газирани напитки, защо просто не му ги слагаш в раничката?
  И пето, за трети път - пише се " интЕлигентни".

# 278

не дидEва вЪВ 2 клас ми беше скучно и след месец прекъснах даскалото и си полежах до 5 клас и хоп в университета  Mr. Green. А, като отида в магазина чакат да си платя сметката, а не ме питата как пиша незнам  Joy там поне са по интЕлигентни от някои другарчета тук и разбират за какво иде реч  hahaha. И другото, за което иде реч е, че вече са изпратени доста писъмца против ваШАта наредба, която е подписана от има-няма 1000 човека  Whistling а населението на България не е само 1000, нали?
  Първо, моят син пазарува сам от петгодишен и знае как да плати в магазина. Затова далеч не се изисква висше образование.
   Второ наредбата няма как да е подписана от 1000 души. Издадена е от Министерството на здравеопазването и най-вероятно е подписана от министъра. Вероятно имаш предвид някоя петиция.Joy Joy Joy
   Трето, родителите, които са против продажбата на боклуци нямат нужда от петиции след издаването на тази наредба.
   Четвърто, не мога да разбера, като толкова искаш детето ти да се тъпче със снакс и да се налива с оцветени, газирани напитки, защо просто не му ги слагаш в раничката?
  И пето, за трети път - пише се " интЕлигентни".

дидива прощавай душа ма съм си забравила бележника  Laughing сега по точка 4  Party май си изпуснала някое от моите писания където съм споменала не веднъж не дваж че точно това правя  Laughing и точка 5 сега  Joy аз съм от далеко и говоря меко,меко  Whistling

Два лева? Че за толкова кило банани може да се купи.

Аз може да съм неграмотна,но ти определено не познаваш числата. В наше село банани по 2 лв за килограм няма.  Joy

# 279
Вече установих, че не пазарувате редовно плодове. Няма нужда да го казвате още веднъж.
Нататък нещо интересно, мотивирано и градивно можете ли да предложите? Като спазвате правилата, разбира се, не си хабите нервите и липсата на аргументи не заменяте с някакви там излишни и неотносими към естеството на темата забележки.

# 280
Извинете и аз не пиша много правилно,зацепва ми програмата за правописа,явно вашите работят добре,но не е правилно да се смеете на човек за това или да си показвате злобата по този начин.
Мисля ,че поставих важна тема и очаквам вашите отговори и мнения,до тук никой не написа нещо смислено.

# 281
Затворени столове заради наредбата няма
Нашият стол си работи, днес децата са обядвализ а първи път там тази година и са си изяли всичко Simple Smile
И в лавката с епродават доста неща- еми има и кроасани, и други сладкиши 3-4 вида, но за мен важното е че са разкарали 99 % от боклуците- близалки, желета и т.н. А най- отпред има купа с плодове
И да ви кажа- в моето семейство съм си свършила своето, така че няма нужда някой анонимен лавкаджия във форума да ми отвори очите как да си възпитавам децата на здравословно хранене...само че както казах, точно защото детето ми не яде боклуци, то до миналата година нямаше какво да си купи от лавката
Следващите стъпки според мен трябва да са:
1. Обучение на родителите!!!! и на децата
2. Забрана за излизане от двора по време на учебни занятия
3. Разкриване на столове, там където няма

# 282
Госта /новака/ или там както се води, това, че не споделяте нашите аргументи, никак не значи, че последните са "несмислени". На твоите "точки" е отговорено, може да се отговаря и още. Отговаряно е и в началото на темата, както сам знаеш. Най- малко оценка от вас очакваме в такава насока. Пишете си там петициите и ги подписвайте по колкото пъти искате, но си мислете за аргументи, защото определено издишате, а без аргументи дори няма да ви прочетат, независимо дали сте грамотни или не.

# 283

1. Обучение на родителите!!!! и на децата
2. Забрана за излизане от двора по време на учебни занятия
3. Разкриване на столове, там където няма

Peace

# 284
съвсем се изроди темата. аз днес реших да си сверя часовника и питах една лекарка- GP- как й се струва наредбата. е, тя се изсмя и каза, че не й звучи смислено- всички храни са натъпкани с консерванти, дори и диетичните, така че за какво спорим изобщо? лекарско мнение- нищо не е чак толкова вредно, ако не е в огромни количества- тя самата не се лишава от вафли и айрян със сол.... явно пак са намесени далавери с фирми-производители на т.нар. "диетични храни". 

Общи условия

Активация на акаунт