Слагането под общ знаменател не е довело нищо и никого до добро.
Пакистан/Афганистан и Индия, да не забравяме Индонезия и Иран са леко стъпка в страни от чистия ислям поради простата причина, че канонът на тази религия е привнесен с превод на Корана (така нареченият Свещен Коран е написан на (старо)-арабски и не се превежда, т.е. не би трябвало). Каква компилация се е получила при тези мили хора на база племенните им/родни урду-перски наречия е може би известно на малък кръг образовани хора.
Деноминацията също дава отражение.
Икономическата и политическата ситуация в региона също (да не се лъжем, че всичко е в корена на "вярата").
Етническата принадлежност обуславя в голяма степен поведението, така както и религиозната.
При някои общества (да речем "А") даден етнос в комбинация с исляма (може би исляма) е истински взривоопасна комбинация и честно казано аз искрено се радвам, че не съм там.
При други (да речем "В"), обаче, е нещо добре уредено и даващо на хората спокойствие и нормален живот, зачитайки правата и вменявайки задължения на всички, без оглед на пол и възраст.
Не липсват полемики между обществата "А" и "В" по темите за правата на човека, за свободата на словото, за правата на жените, за експлоатацията на детски труд.....
Естествено това е твърде условно, но да се мисли, че навсякъде жените мюсюлманки са достойни единствено и само за окайване е смешно. Има места, където и за ожалване не са, ами направо за не знам, но причината за положението им е съвкупност от много сложно оплели се през годините фактори.
Място за затваряне на очите, и "леле горкичките" също в днешния свят не би трябвало да има.

,че на всичкото отгоре
Да приемем, че и Иран е особен случай - вместо да се критикувава това, че се правят обобщения за всички мюсюлмански държави, може да се обяснят разликите - би било много по-полезен принос към тази дискусия.