Отговори
# 30
  • София
  • Мнения: 8 503
Замесих тесто за питка, но с пълнозърнесто брашно, че нали съм на диета.
Но защо ми се струва, че не втасва. Някой да знае, дали случайно по-бавно е втасването при пълнозърнестото брашно.
Или май трябваше  ръжено да сложа?

Гледам, че мамата преди мен вече е успяла да ти отговори.

Действително ако ще се прави хляб от пълнозърнесто брашно или пък от ръж или от царевично или пък от елда и т.н. (да не ги изреждам всичките) трябва да се очаква, че той няма да е бухнал като нормалния. Всички, които са се настроили да ядат такъв хляб трябва да са наясно с това или пък да са наясно, че обратната ситуация бухнал хляб от пълнозърнесто брашно или ръж всъщност си е мимикрия на нормален хляб.

Маята за хляб е дрожди (животинки), която яде захариди (в случая глутен, който го има в обилно количество при по фините брашна) и ... (хайде за го кажа по цивилизовано) произвежда (изхвърля) алкалоиди (то като алкохол почти), което е въглероден двуокис и те това последното прави едни мехурчета в тестото и то се издува. Затова бабите едно време са биели тестото да му изкарат въздуха от вътре, че да не пречи на въглеродния двуокис да си върши работата. Виж при човека е обратното той пие алкохол и после изхвърля захариди ама те пък са безполезни.  Laughing

На наши приятели детето имаше глутенова непоносимост навремето, та се звериха тогава майка му и моята баба хаджийка как да му направят малко по-добър хляб. Тогава измислиха да ползват бакпуловер ама и тестото го оставяха малко по рядко (с няколко идеи по гъсто от кексовото) и го печаха и във форми за кекс. Така хляба на детето ставаше по пухкав.

Може разбира се и на питки да го правиш, ако ще ползваш бакпуловер (може рабира се и сода, ама не знам защо аз предпочитам бакпуловера - даже и добруджанките си правя само с него). Така тестото няма да "тежи" много на набухвателя и той донякъде ще успее да свърши добра работа.

Ако някой пък е пробвал с амонячна сода нека да сподели, но аз тая сода пък въобще съм я обявил за персона нон грате в моята печка.

# 31
  • Мнения: 407
Дядо Хаджия а да те попитам. Трябва ли да го оставя да втаса когато е замесено с бакпулвер?

# 32
  • Мнения: 5 001
... Трябва ли да го оставя да втаса когато е замесено с бакпулвер?
Не не е нужно да го оставяш...Втасва тесто,което е с мая.....
Тесто замесено с бакпулвер направо печеш...Нищо не чакаш...

# 33
  • София
  • Мнения: 8 503
... Трябва ли да го оставя да втаса когато е замесено с бакпулвер?
Не не е нужно да го оставяш...Втасва тесто,което е с мая.....
Тесто замесено с бакпулвер направо печеш...Нищо не чакаш...

Те булка майсторица ти е рекла вече.
Ама да не забравиш бакпулувера пак така у брашното да го разбъркаш.

# 34
  • Мнения: 70
Добър ден,момичета може ли да ми дадете една лесна рецепта за лютеница.Благодаря предварително

# 35
  • Мнения: 104
Може ли някой да даде идеи за рецепти със стар хляб? Имаме вкъщи 3 хляба, които са възтвърди вече, не стават за директна консумация, но не се сещам какво да го направя такова голямо количество.

# 36
  • Мнения: 1 313
Добър ден,момичета може ли да ми дадете една лесна рецепта за лютеница.Благодаря предварително

Заповядай!Става лесно, количеството можеш сама да определиш в зависимост от наличността на продуктите Peace

# 37
  • Мнения: X
Може ли някой да даде идеи за рецепти със стар хляб? Имаме вкъщи 3 хляба, които са възтвърди вече, не стават за директна консумация, но не се сещам какво да го направя такова голямо количество.
Поне от единия можеш да направиш мързелива баница/аз така й казвам/-нареждам в тава филиите хляб,правя смес от 2-3 яйца,чаша кисело мляко,чаша натрошено сирене и заливам хляба,отгоре парченца краве масло или олио и пека във фурната.Най-добре става,ако прадварително филиите се поръсят както са наредени в тавата с прясно мляко,за да стане още по-сочно.И да не са цели филийките,а нарязани на половинки.

# 38
  • София
  • Мнения: 1 341




Може ли някой да даде идеи за рецепти със стар хляб? Имаме вкъщи 3 хляба, които са възтвърди вече, не стават за директна консумация, но не се сещам какво да го направя такова голямо количество.

Захарче, заповядай - http://www.receptite.com/recepta.php?gsearch=%F1%F2%E0%F0+%F5%EB … amp;action=search

# 39
  • Мнения: 5 001
Може ли някой да даде идеи за рецепти със стар хляб? Имаме вкъщи 3 хляба, които са възтвърди вече, не стават за директна консумация, но не се сещам какво да го направя такова голямо количество.
*Пържени филийки
*Баница - само,че махни кората и натроши бялата част на трохи.После сложи половината трохи в намазана с масло тава,наръси обилно със сирене,сложи другата половина трохи.Поръси пак с масло и запечи да порозовеят трохите.После залей със заливка от кисело мляко и яйца+1 бакпулвер.Запиаш до готовност на заливката. Като извадиш тавата ,покриваш с кърпа за около 15 минутки.
Така баницата става пухкава,сочна и надутичка

# 40
  • Мнения: 81
Здравейте!
Да питам нещо набързо и аз - в събота с благоверната се вихрехме в кухнята в опит да направим добашни бисквити или курабийки - така и не се разбра до последно. Както и да е.
Накратко: бяла и кафява захар (по 1 чаша), масло, течна ванилия, брашно - 3 чаши, сода, сол, яйца, орехи и натрошен на ситно шоколад (давам кратък вариант на продуктите, за да не става чаршаф писанието ми).
От готовата смес с лъжица се гребва и слага в тавата. Очаквахме да станат горе-долу кръгчета, подобни на тези бисквити кукис с парченца шоколад. Но те от горещината (180 градуса) се разливаха в тавата, ставаха едно цяло, което на всичкото отгоре беше нещо средно между кекс и дъвка. И на вкус стоеше леко сурово. Пълно фиаско.
Едната грешка я открихме - 1 с.л. сода вместо 1 ч.л. от същото (познайте гения  Mr. Green). Но все пак остана въпроса дали такива бисквити не се пекат във форми, за да останат кръгли и да не се разтичат в кексоподобна дъвка?

Иначе пък ни беше забавно.  Grinning

# 41
  • Мнения: 9 785
pronobis, следващият път, като решите да се позабавлявате...в кухнята Wink, сложете малко повечко брашно на бисквитките.

# 42
  • Мнения: 81
polin_a, ние брашно сложихме по рецептата, някаква от нет-а беше изровила моята дама. Единствената грешка беше моя със содата...

# 43
  • Мнения: 9 785
Аз пък що реших, че искаш съвет Thinking?

# 44
  • Мнения: 81
Аз пък що реших, че искаш съвет Thinking?
Наистина искам съвет... Извинявай.  Confused
Тогава излиза, че рецептата е била недокрай коректна...
Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт