Отговори
# 30
Проблема е че лекарите не дават направления, а то е ясно че има лаборатории които не работят с касата, като Цибалаб. Аз ако нямам направление където и да отида ще ми вземат поне 23-25 лв. а в Цибалаб 47лв. Направо са се самозабравили тези... #2gunfire

# 31
  • Перник
Не изчетох темата Embarassed Не знам какво се плаща от ЗК какво не, но мин. седмица дадох 32 лв. за изследванията #Crazy Имахме си направление

# 32
  • Разград
Без направление ми взеха 25 лв.Доколкото разбрах,този вид изследване не се поема от ЗК.

# 33
  Всички изследвания на детето се поемат от Здравната каса.
  Но педиатъра/семейния лекар/ има право да даде направления, само веднъж годишно. Ако по някаква причина се наложи детето да прави втори път за 1 календарна година изследванията /например прекъсване на посещенията в ДГ/ДЯ за по-дълъг период; смяна на ДГ/ - родителя си ги заплаща.
   Изследването на родителя - Васерман се заплаща от родителя, защото педиатъра няма право да издаде направление.

Просто някои лаборатории не са сключили договор за чревните изследвания с касата и си ги плащаш, не че личните не дават направление, както е в случая с Цибалаб.

Някои лаборатории нямат нужната апаратура, затова не сключват договор за съответните изследвания.
    Решението е просто - проучвате /обикновено педиатъра ви знае тези лаборатории/ в коя лаборатория извършват всички изследвания и отивате там.
   За тези от София, правила съм тези изследвания в кв. Надежда - 8-мо ДКЦ и в лаборатория "Лора" на ул. Позитано /в близост до бул. Мария Луйза, една висока сграда/.

# 34
  • София
Извинете, че се намесвам в темата, но имам един въпрос. Синът ми ще е във втора група на детската градина, необходимо ли е отново да пускаме изследвания за чревни паразити и кръв и урина? Не мога да питам  детското заведение, защото са в отпуск и няма никой.

# 35
Ако повече от месец не е ходил чревни трябва и скоч лепенка, а кръв и урина не!Поне това ми казаха като питах аз, з-то ние 4 месеца не сме ходили. Както и бележка че не е контактна със заразно болни...

# 36
  • Разград
Ако повече от месец не е ходил чревни трябва и скоч лепенка, а кръв и урина не!Поне това ми казаха като питах аз, з-то ние 4 месеца не сме ходили. Както и бележка че не е контактна със заразно болни...

Аз знам,че ако два месеца не ходи детето на градина,тогава се подновяват чревните изследвания.

# 37
buni, при отсъствие на детето за повече от 2 месеца се изисква изследване за чревни паразити.

НАРЕДБА № 3 от 5 февруари 2007г. за здравните изисквания към детските градини
чл. 4, ал. (3) При отсъствие на детето от детската градина за повече от 30 дни по епидемични показания се представя еднократен отрицателен резултат от изследване за патогенни чревни бактерии, а при отсъствие за повече от 2 месеца - еднократен отрицателен резултат за чревни паразити

# 38
  • София
вярно
изследвания

Сори, ама родител си все пак... Confused

# 39
 Всички изследвания на детето се поемат от Здравната каса.
  Но педиатъра/семейния лекар/ има право да даде направления, само веднъж годишно. Ако по някаква причина се наложи детето да прави втори път за 1 календарна година изследванията /например прекъсване на посещенията в ДГ/ДЯ за по-дълъг период; смяна на ДГ/ - родителя си ги заплаща.

http://images.tedkamar.multiply.multiplycontent.com/attachment/0 … pdf?nmid=87017456

Малко инфо за това, че веднъж годишно се поемат тези изследвания от здравната каса до навършване на 7г на детето.

Срещу Сатиричният театър също има лаборатория, която работи със здравната каса  Peace

# 40
По принцип личните лекари на децата имат право да пускат изследвания за тях два пъти годишно- май и ноември.
Онзи ден ходих при нашия педиатър за направление именно за чревни паразити и бях неприятно изненадана, че не мога да получа, защото такова за профилактични изследвания е пуснато през май. А всъщност на детето ми не са правени каквито и да било изследвания вече две години. Е, педито се почувства неудобно и пусна направление със съмнение за паразити, т.е. не профилактично, а някакво по определена пътека.
Та, педиатрите просто си вземат парите за децата ни, които им дава ЗК. Колко от вас правят профилактични прегледи на децата си два пъти годишно?

# 41
По принцип личните лекари на децата имат право да пускат изследвания за тях два пъти годишно- май и ноември.
Онзи ден ходих при нашия педиатър за направление именно за чревни паразити и бях неприятно изненадана, че не мога да получа, защото такова за профилактични изследвания е пуснато през май. А всъщност на детето ми не са правени каквито и да било изследвания вече две години. Е, педито се почувства неудобно и пусна направление със съмнение за паразити, т.е. не профилактично, а някакво по определена пътека.Та, педиатрите просто си вземат парите за децата ни, които им дава ЗК. Колко от вас правят профилактични прегледи на децата си два пъти годишно?

Което доказва, че по линия на здравната каса, профилактично се правят изследвания 1 път годишно.  Peace Ако беше кликнала на линка, който съм дала по горе щеше да видиш и какви профилактични изследвания можем да правим на децата си!
Педиатрите взимат пари на бр. пациент, не на бр. направления. И ако са ти направили реверанс и са намерили вратичка, то педиатъра ти е съвестен.
Ако не сте доволни от лекарите на децата си, имате право да се прехвърлите към друг. Има и безкрайно съвестни доктори, нека не слагаме всички под един знаменател.

# 42
Нашата лекарка дори се обажда по телефона, за да ни напомни, че децата следва да минат годишния си профилактичен преглед. Напълно вярно е, че "Има и безкрайно съвестни доктори, нека не слагаме всички под един знаменател.".

# 43
Аз пуснах за паразити по ЗК, а за микробиологията сестрата ми каза, че се заплаща, но така или иначе тя не ми е нужна, защото малкия просто отсъства за лятото!

# 44

Франческа Салиери, това не е вярно! Предварително се извинявам на авторката, че малко отклонявам темата, но не е лошо родителите да се осведомени, за това какво заплаща здравната каса за децата ни.

Нека уточним първо възрастта на детето, както и вида на изследването. Ето това се полага на децата ни, като профилактика.
   За възрастта 2-7 години профилактичните прегледи са 2 пъти годишно - на всеки 6 мес. и включва 1. Анамнеза и статус и 2. Измерване на ръст, тегло, обиколка на гърди. 3. Оценка на психическо развитие се прави 1 път/годишно.
     Изследване за чревни паразити – Ентеробиус вермикуларис, Аскарис лумбрикоидес, Ламблия интестиналис и Хименолептис нана се прави 1 път годишно.
     На 3 годишна възраст се прави еднократно изследване на хемоглобин, брой еритроцити, брой левкоцити, MCV, MCH, MCHC, хематокрит, СУЕ.

За да не отегчавам всички останали и за да не измествам темата, тук може да се информирате подробно какви са задълженията на педиатрите ви, спрямо детето, като профилактика.   http://www.nhif.bg/bg/default.phtml?w=1024&h=738, Приложение №6, ДЕЙНОСТИ НА ОПЛ ПО ИМУНОПРОФИЛАКТИКА, ПРОГРАМА „ДЕТСКО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ”
   Извън всичко отва при съмнение на лекаря за някакво заболяване се издава направление или за лабораторни изследвания, които ще потвърдят/отхвърлят съмненията или направление за специалист.

Общи условия

Активация на акаунт