Доход от 3000 лв нормален ли е за България?

• 38 182
  • 579
  •   1
Отговори
# 105
Няма значение, колко е доходът. Не заделяте ли бели пари за черни дни, как ще гледате деца newsm78 Да не звуча много черногледо, но животът не е само кола,храна,жилище,почивки. Още не сме усетили, но за здраве ще плащаме яко. Знам, че с пари не се купува здраве, но можеш да купиш лечение. Това е само един нюанс по темата. Може и да го прескочите.

# 106
Няма значение, колко е доходът. Не заделяте ли бели пари за черни дни, как ще гледате деца newsm78 Да не звуча много черногледо, но животът не е само кола,храна,жилище,почивки. Още не сме усетили, но за здраве ще плащаме яко. Знам, че с пари не се купува здраве, но можеш да купиш лечение. Това е само един нюанс по темата. Може и да го прескочите.
Никак даже не е за прескачане, мене ако питаш. Българинът си мисли-плащам си здравните осигуровки, всичко трябва да ми е на тепсия. Да , да, ама ....не.
Все повече ще почнат да навлизат допълнителните здравни осигуровки. Самата аз плащам такава (тоест, фирмата ми) и правя разлика.

# 107
Не си спомням вече за коя държава точно от далечния изток ставаше на дума, но когато преди доста години западняците започнали масово да я посещават като туристическа дестинация, имало една атракция, която им взела ума.

Състояла се в следното:
Дълбок съд (сега, дали глинен или някакъв друг, подробности), пълен с бълхи, които постоянно скачат, но нито една не излиза извън съда... това крайно изумило туристите, които не можели да разберат как така всичките бълхи скачат точно до ръба на съда и нито една не изскача навън. По-късно се оказало, че бълхите били тренирани, като първоначално им слагали стъкло като похлупак и след като те се поблъскат достатъчно дълго време, спират да скачат по-високо от стъклото. Удивително, но те продължавали да си скачат до тази височина дори и вече при липсата на стъклото.

Струва ми се, че в темата тук Клонка е една от тези, които все пак са успяли да изскочат извън съда... като мислене.
Прочетете отново, но този път внимателно въпроса на авторката. Там се крие и отговорът...  Wink

# 108
...
И не се сравнявайте с Европа, във Франция едно обиране на мъжки врат е 20 евро, за прическа въобще не говорим.

Защо да не се сравняваме? Да не сме по-недостойни нещо?
Правите сметка, как 2000 лв стигали на едно семейство да върже двата края. И с това се изчерпват всички претенции за нормален живот.

А цените на продоволствените стоки у нас почти се изравняват с тези в Европа. Затова пък, качеството на храната е в пъти по-ниско. Ядем най-големите боклуци и сме доволни, че поне не гладуваме?

За дрехи и обувки въобще не ми се отваря дума - тотални парцали на безумни цени. Ня'кви вериги магазини с претенции, че продават марки, само дето, наблягат на най-ниския клас стоки, та в крайна сметка да излезе и по-евтинко.

Доходите у чужбината - ми, няма такова животно 500 евро на месец. С тези стотинки там се нареждаш на опашка за социални помощи, защото автоматично попадаш в графата крайно беден.

Като теглим чертата излиза, че българинът живее за едното боклучаво ядене и едните десет дена на квартира в Китен.

Пази Боже да му се наложи да смени някой електроуред, нещо по колата (една, понеже на жената не се полага), детето да поиска да кара ски през зимата, или да посещава курс по чужд език, еле пък някоя друга допълнителна образователно-занимателна екстра.  Частни уроци за кандидатстване в гимназия или университет? - Абсурд!
Книги? - Е, вярно е, че има и библиотеки - отпада.
Театър, концерти? - ...

Понеже се размечтах нещо, ще взема да спра...

ПП. Истината е, че все повече нашенци скалъпват положението някак, понеже живеят живот на кредит - задлъжняват заради жилище, кола, мебели, техника.
Резултатът от този начин на живот ще си проличи на един по-късен етап. И тогава ще настъпи истинската равносметка.

# 109
  • София
Ааааааа, рррррр! Ядосах се много!

Първо прочетох въпроса, не можах да повярвам, че някой е пуснал тема за това - съгласна съм с толкова определения по този въпрос, че постът ми ще стане само в цитати и  Peace

Нещо не разбирам изчезналата напоследък kremito_:
1. Харчите за почивки, дрехи от витрините, не пестите от глезотии, помагате финансово чак на роднини. Не се стискате за нищо - еле пък ако се стиснете, може и за още нещо да имате пари. Само не разбрах за какво не ви стигат - ако знаеш за какво, значи доходът ви е малък, или можете да съкратите туй-онуй от глезотийките.
2. Вие сте с едно дете, второ нямате, ама питаш дали за 3 деца ще стига - имате вариант да си направите близнаци със сигурност ли? Докарайте го до 2 деца, пък пак пусни тема.
3. Да драпате ли за повече доход или не, защото този ви стигал... Ама добър ли бил... - тук не те разбрах - чудиш дали ще ни се харесаш на нас или ти как ще живееш с повече пари. За мен ти ще бъдеш все еднаква - с 1000 или 3000 лева или повече, стига да ти се възхищавам на разсъжденията в темите. Виж, ако обаче се навие мъжа ти за трето дете, аз ще ти завиждам благородно!
4. Проява на лош вкус било да дискутираш с приятели такива теми, ама тук във форума може. Само внимавай, ще ти излезе име. Такава тема, така зададена (да не ме разбираш погрешно, защото не е "Кой е нормалният доход за 5 членно семейство") е проява на лекомислие навсякъде.

И моля към дискутиращите, не отплесвайте темата към теми за българи и французи, доход с лизинги или без, и т.н. Просто ми кажете на мен стигат ли ми 2 лв. за кисело мляко или не. Е, това е по темата.

А! И още - питам също На мен акъла ми стига ли ми или мога да имам и повече? Понеже някои неща не ми ги побира главата, та се чудя да драпам ли за още.

# 110
Във форума е пълно с много по-безумни теми от тази според мен  Grinning

# 111
  • София /Абсурдистан
КЛОНКА е права. Въпросът е дали "доход от 3000 лв е нормален за България", а не дали е нормално явление, едно тричленно семейство да оцелее с такава сума тук.  
A най-ненормалното е, че сме се примирили с мизерията окончателно и безвъзвратно.
Peace Peace Peace

# 112
За мен е интересно как решихте, че някой се е примирил с мизерия, четейки тема във форум  Rolling Eyes

# 113
Ох , не съм чела мненията назад, ужасно много са Grinning. Та , за мен 3 000лв доход си е нормален , клони към висок дори . Значи ние с мъжа ми живеем да кажем средно с 1 400лв на месец като нямаме деца , имаме жилище (т.е. нямаме кредит) и за сметки даваме най - много 200лв . На края на месеца всичко е до дупка изхарчено , но парите ни стигат и не сме се лишавали от абсолютно нищо. Така , че за мен 3 000лв са достатъчни едно тричленно семейство да живее добре , та даже и да спестява. Айде ние нямаме дете и аз хабер си нямам колко пари отиват покрай малкия човек , но примерно моята приятелка  живеят с малко над 1 000лв и са с малко дете и мога да кажа , че и за храна и за сметки и за дрехи и за заведения им стигат . Въпроса е човек да си прави сметката и да не харчи безразборно.

# 114
..., че за мен 3 000лв са достатъчни едно тричленно семейство да живее добре , та даже и да спестява. ...

Въпросът беше за 5-членно семейство, все пак...

# 115
Защо да става дума за 5 - членно семейство ?

# 116
5 - членно проекто -семейство по-скоро  Simple Smile

# 117

Защо да не се сравняваме? Да не сме по-недостойни нещо?...

Ама моля ви се, не се засягайте на част, съвсем друго имах предвид  Simple Smile
Услугите там са на цени, много по-високи от тези тук. Така че стандартът на българин с тези пари в България, е еднакъв с този на французин с двойно повече пари от тези там. Да си заведеш детето на преглед, понеже е кихнало - 27 евро, нищо, че си осигурена. Така че какво да се сравняваме с тях, като аз тук водя детето си в частна клиника и не плащам нищо.
Наем на 60 м2, 700 евро, и не говоря за столицата.

Т.е. имат по-големи доходи, но и по-големи разходи, това имах предвид.

Всеки иска повече, нормално е. Но нормално или не, съди се по това къде си, не се сравнявайте с холивудска звезда с имение за милиони, срямо нея - вярно е, 3000 лв. са супер смешни.

# 118
Е , проекто да , но аз мисля , че авторката питаше за  3 - членно каквото са в момента . Абе при всички положения човек може да живее и с 200 и с 200 000лв . Идеята е човек да има какво да сложи на трапезата си всеки ден , да има къде да спи , да има топли дрехи , а вече почивки , екскурзии , глезотийки от всякакъв вид дай  Боже всеки му .

# 119

Защо да не се сравняваме? Да не сме по-недостойни нещо?...

Ама моля ви се, не се засягайте на част, съвсем друго имах предвид  Simple Smile
Услугите там са на цени, много по-високи от тези тук. Така че стандартът на българин с тези пари в България, е еднакъв с този на французин с двойно повече пари от тези там. Да си заведеш детето на преглед, понеже е кихнало - 27 евро, нищо, че си осигурена. Така че какво да се сравняваме с тях, като аз тук водя детето си в частна клиника и не плащам нищо.
Наем на 60 м2, 700 евро, и не говоря за столицата.

Т.е. имат по-големи доходи, но и по-големи разходи, това имах предвид.

Всеки иска повече, нормално е. Но нормално или не, съди се по това къде си, не се сравнявайте с холивудска звезда с имение за милиони, срямо нея - вярно е, 3000 лв. са супер смешни.
Тези ти твърдения са, хм, лееееко спекулативни. Говоря като човек, живял точно там.
Но ще отклоним темата, ако се пуснем по тази плоскост.

Никол, във Франция само СМИК-Салер минимом-е около 1000 евро.Исках да кажа, МРЗ. Mr. Green Отделно подпомаганията и облекченията по данъци и наем и за децата, ако си социално слаб.
Но замълчи, сърце. Stop

Последна редакция: чт, 03 сеп 2009, 11:39 от Не тази вечер, Жозефина!!!

Общи условия

Активация на акаунт