ЮНСКОТО дете радва мама от сърце! Тема № 91

• 22 291
  • 730
  •   1
Отговори
# 15
Добър вечер, момичета!
Чета, че говорите за заспиването. За съжаление моят Христо много рядко през деня успява да заспи сам. Трябва да го подрусам, полюшкам и за предпочитане е да съм права Rolling Eyes Слава богу, през нощта е различно - кърмя го легнала и той си заспива. След като го изкъпя вечер между 8.30 и 9.30 часа го кърмя, заспива и го слагам в леглого му. Там спи до към 2.30 часа и тогава го взимам при нас на леглото и така спи до към 5-6 часа, когато пак го кърмя.
Днес поне не валеше и се разходихме, но за съжаление не успя да заспи в количката, размрънка се и пак имаше страия филм - с една ръка го нося, а с другата бутам празната количка Twisted Evil И тук беше хладно, но чак студено не е било. Бях го облякла с анцуг и завила с едно памучно одеало. Не ми се иска да го навличам много от сега.
Ръцете на вашите бебчета студени ли са? Неговите са направо ледени. А и не иска да ги държи под одеалото. Ръкавици също не търпи.
Нели, бързо оздравявай, мила. За болките пий един нурофен.
Петя, дано и ти и Марти, не се разболеете.
Кате, честито четвъромесечие на Сави и Ники.
Geraldine, дано Моника се оправи бързичко и да разкарате бактериите!
Момичета, а сменихте ли старите биберони-залъгалки с нови, след като децета ви навършиха три месеца? Че нали са от 0-3 месеца, после 3-6 месеца и така. Едната от залъгалките - на Нук имам чувството, че ще я налапа вече цялата Laughing

# 16
Здравейте момичета! Моля помагайте със съвети! Тази сутрин почувствах лека болка в лявата гърда! И преди се е случвало лекичко да ме пробожда и за това не обърнах внимание! Но тази вечер като се намествахме с Алекс да се кърмим, на Георги майка му забеляза подутина и каза, че е мастит! Огледах го, все се надявах да е някоя пъпчица примерно, но не! Под кожата и определено не е пъпчица! Рових в нета и открих само топли компреси. Някой ако може да даде съвет какво да правя да казва, че да спасявам положението докато е време!
Иначе ви чета, но нямам възможност да пиша! Започнах лекциите и не ми остава минутка свободно време! В почивките влизам и се опитвам да съм редовна, но понякога  и това е трудно!
За сега толкова! Моля който може да ми отговори, че като прочетах, че и до операции се стига и  #Crazy направо не ми се мисли...

Преди кърмене топли компреси или топъл душ. След кърмене студено, тук правят компреси от кварк или кисело мляко. Можеш да пиеш лецитин и винаги като кърмиш, предлагаш първо гърдата, където е бучката, за да може по-бързо да се разбие.

# 17
the1,това е запушен канал.И аз имах.Катя ти е казала точно какво се прави.Повече от тази гърда да суче,горещ душ за отпушване на канала,студен компрес за облекчение на болката.

# 18
Кате, няма такива сладуранки! И много добри манекени за плетивата!

Поли, ще пиша, само да остана сама Simple Smile в хола.
Първото захраних на 6мес и 10 дена. В колебания съм дали да не започна и по-рано  newsm78 /включително и такива мисли ме глождат/, естествено и с какво /другият въпрос/.

И Велинчо днес спа много пъти, но по малко с изключение на сутрешния сън. Мисля, че това се дължи на неизлизането ни днес или и на частичната стачка, която поднови вчера.

# 19
Момичета, ние си тръгваме вече от моренцето, всичко мина в 10-тина страхотни дни изпълнени с много емоции,  борба с топли морски вълнички, срещи с приятели, съчетани с унищожаването на мнооооого литри студена биричка и прекрасно слънчево време с преобладаващ хладен морски бриз.... ох как не ми се тръгваше  Whistling но от вчера времето много се развали и това спомогна за лесна раздяла с безгрижието, което ни беше налегнало около почивката. Децата се чувстваха много добре, макар че на няколко пъти заспалите им на плажа родители, позволиха на слънцето да се докосне до тия сладки бузки и да им придаде страхотен септемврийски загар  Mr. Green дано доки не ни застреля  Rolling Eyes  ... минавам само да честитя 4-тата месечинка на кукличките на Катеринка  Heart Eyes  Hug и когато след "години" успея да разопаковам багажа ще се върна да ви изчета, че доста имам май да наваксвам...
П.С. Видяхме се и с Вайпър, мойте мъжлета на фона на принцесата й бяха, като негърчета  Joy , а пък малката Катеринка хич не е толква малка, фина е и много висока, като истинска манекенка  Heart Eyes
Колкото повече приближаваме София, толкова по-тежък става въздуха....

# 20
  • София
nana7504, и на Мони са студени ръчичките.
Непонася залъгалки. Хич не ще и да чуе, а мен ме е страх да не започне да си смуче пръста. Сега целите ръце налапва, но май е различно това. Иначе смених шишетата и бибероните за мляко. На три месеца се сменят.
Да ви питам случва ли се понякога бебетата да цъкат с език в небцето, не докато сучат, ами е така като си лежат и се забавляват?

# 21
Di, добре дошла  Hug   Искам да гледам снимки, само да не са във фейсбука, плс  Heart Eyes

the1, освен това, което са ти обяснили, аз бих прибавила и здраво изцеждане с помпата. Може някой да каже, че няма да свърши работа, но аз преди време точно така се оправих, когато на дясната гърда ми се беше появила голяма и болезнена буца - топла кърпа върху гърдата и здраво изцеждане в продължение на 15 мин. Поне при мен помогна  Peace

Момичета, за захранването аз съм малко на мнение, че се започва от 4 месеца. Не съм компетентна по въпроса, но ми прави впечатление, че всичките брошури, които чета за разни пюрета и бебешки храни, са за 4-месечни бебета и нагоре. Отделно имам една книга, специално за храненето на децата (ново издание, не разни архивни книжки) и там пише, че детето не трябва да се захранва преди 4-месечната му възраст, защото храносмилателната система още не е развита напълно.  Crazy  Също така пише, че бебето трябва да е удвоило теглото си от раждането насам newsm10

В тази връзка аз малко се дразня, че на Жоро майка му и сестра му все ми твърдят, че трябвало вече да му давам сок от ябълка. Аз доста изчетох по тази тема и съм много против.

А като бяхме в Ихтиман, докато аз съм спяла, на Жоро майка му, моля ви се, му натопила биберона с пудра захар няколко пъти и му дала, ей така, без причина. Направо побеснях, като разбрах  newsm61  

Нашите залъгалки са на Авент и те са от 0 до 6 месеца. Но аз всеки месец така или иначе ги сменям с нови, защото Боян не им прощава и те се амортизират  smile3504

Отлитам, за да му чета хипнотизиращите изречения. Аз все пак ще продължа да ги чета на глас, не ми се струва логично да е наум  tooth

# 22
  • варна
 Hug здравейте и от мен - по темата за захранването съм категорична, че това трябва да се случи към 6-тия месец, имайки в предвид и факта, който незнам дали сте забелязали, но са забранени рекламите на детски млека и храни, точно поради факта, че от майчиното мляко по-добро няма и при невъзможност от неговото даване от млякото въобще - забранена е стимулацията на майките от ранно захранване - това се случва в почти всички цивилизовани страни - но въпрос на избор, който едва ли някой може да нарече правилен щом за него спорят стотици лекари и формула просто няма. На мен мисълта ми е насочена към друга - ЗАКАЛЯВАНЕТО - ако има запознати с това, моля за съвети, че ми е много важно - да кажем ВЪН НА БОЛЕСТИТЕ. Хубава вечар и сладки сънища на бебовците.

# 23
Здравейте отново!

Трябваше да напълня едни чушки с телешка кайма и ориз и да направя супа топчета Simple Smile
Сега съм свободна да напиша един ферман Simple Smile

Ди, радвам се за вас, за юнаците големи!

Откакто вземам сусамов тахан положението с колената се подобри /достигнах 6-8 ч.л. ден/ и ще увеличавам дозата. С нищо не го мешам, знам, че не ми е много вкусен, но хапвам го настроена позитивно и пия после вода. Утре трябва да се запася пак.
Мисля, че болката идва и от честото кърмене на ниската спалня и после изправяне с бебо на ръце /8кг и нагоре/.

Аморе, благодаря, че питаш за дечицата ми - Стояни е по-добре /засега на капки само/, а малчо е супер бебе - може би по размерите му го възприемам като по-голям, но и усещам, че се разбираме с поглед. Много изпитателно и същевременно спокойно ме гледа. Обичам го много. Разбрах, че майчината любов може да се умножи по броя на децата....Преди така милеех само по голямото и не си представях друго положение.

Боре, имаше такива статии по майчинските списания. Дали не беше в "Мама" или "Моето дете"   newsm78
В търсачката не излиза ли нещо?
Аз зная, че с въздушни бани, разходки, правилно хранене, за нашата възраст кърмене, ненавличане.

Жералдин, и Велинчо съм го виждала така да прави Simple Smile

Гъди, май няма мама, кото да не е чувала това за соковете от кого ли не и да не е осъждана за това. Не се връзвай. Една позната пробва и дечко получи зверски колики, та спряха. Но на някои им понасят...Всеки си решава.

А сега фермана на тема хранене, период на "злоядство":
Бях спряла да пиша много, за да не ви занимавам с мои дела. Но ми е интересно със сродните души да обсъдим някои възгледи.И преди да ида в Word, за да го напиша и после да го копирам, само ще направя едно уточнение, което ми се струва важно.
Спрях да употребявам този термин, защото той също действа хипнотизиращо и настройва детето - той е употребяван от хората около мен, които намират сина ми за такъв Simple Smile
Какво означава "злояд" - нищо не яде, не яде това, което ние искаме да му дадем или не яде много, не яде винаги всичко, променя предпочитанията си, изключвайки някои неща?!И при това за какъв период говорим?

И още нещо важно, преди да отрежа лентата на темата - всичко това се ражда в главата ми в стремежа да съм най-добрата мама на бебето си...

до след малко...

Напротив, Фениксче, ще срещнеш привърженици, твоите идеи ми допадат и мисля, че нашите "проблеми' идват, когато спра да слушам детето си, а чувам околните ...Simple Smile

Вместо да се впускам в писания дълги реших да опиша как хапва дечко и горе-долу часовете и количествата. Това се отнася до вкусовете напоследък, преди ядеше и други неща, но никога попара в чист вид 
Закуска - 7.30-8.00 /най-късно 8.30/
-   Чаша кисело мляко /или прясно мляко с малко нес куик/ - изяжда цялата
-   Почти цяла филийка с Крем на Хохланд /ако е правилно написано/ без корите; или бисквити Еверест, още два модела други; или „хрупанки” от Нестле Фитнес /от купичката на мама/; или парче сирене и парче кашкавал/; или парче кекс домашен; или баница домашна
На градинката – към 9.30-10.00  /престой 8.30 – 11.30/12.00/
-   Бисквити; или кекс; или баница /това значи, че не ги е изял у дома/
-   Сок /купешки Lion с праскова/, не винаги
Обяд – 12.00-12.30
-   Супа домашна – не цялата купичка – около 1/3, от която само картофите и соса /чист/ и понякога, ако е намачкано останалото; или крем супа, но да има картофи в нея; или картофено пюре домашно или купешко със сирене или кашкавал; или фрикасе /ядеше пилешкото месо, но сега го пробира/
-   Десерт – част от филия /ръжен или пълнозърнест/ хляб /понякога това му е целият обяд/, бисквита или нещо подобно
Следобедна закуска – 16.00-16.30
-   Домашен  нектар – пасирани нектарина или ябълка или малко круша и комбинации от тях с добавена малко захар и вода, а понякога размесени с малко готов сок Капи мултивитамин; или готов сок; или чаша кисело мляко
-   Бисквити – 3-4
Вечеря – 19.30-20.00
-   Супа или манджа домашна – предлагам каквото ние ядем /това беше моето решение да готвя за всички едно/ - от нея сос или картофи
Това, което в последно време не избира да яде – това са негови изразни средства
„ да не е червено”
 „да не е зелено”
 „без месо” – разбира дълги влакна, които трудно обработва и телешко колкото и да е варено
 „има люспи” – от чушки и от домати
 „има нещо твърдо” – но иначе хрупа какви ли не Кубети и т.н /само опитва, давам по малко/
Пресен зеленчук /ядеше домати около годинката, но малко/
Други плодове освен изброените /от доста време не иска пасирани, сега отново ги прииска; преди ядеше банан, круша, синя слива, разни по-екзотични от пюретата и кашите в бурканчета, но все пасирани, а никога на парченца/
Тази вечер яде филийка с масло и отделно сирене.

Знам, че картинката е подобна при много деца, срещала съм такива и от майките знам. Знам още, че има дечица и кърмачета и такива на АМ, които проявяват такъв подбор на храните. Четох и теми в нета. Има и такива, които поемат всичко, което им поднесеш или поне опитват. Моето първо любимо дете е с такива предпочитания.
Аз постъпвах така – да яде колкото иска и от което харесва .То поемаше с охота картофа с кърмата, тиквата, карфиола и др. Усмихваше ми се, радвахме се взаимно на храненето. А когато не искаше, мъчеше го нещо, давах му да суче и той беше щастлив!

Моите въпроси към самата себе си:
Дали не е период и колко дълъг ще е? Ами така важното месо? /татакото ни е имал малко нисък Хб, не ми се дава железен препарат...
Как да захраня бебо? Знам, че той ще ми покаже, но все пак си мисля по въпроса...
Как хем да давам нови храни, хем да не губя кърма? /да цедя ли?/
Как да захраня по-рано като на практика бебетата сядат на около 6 месеца? /за мен това е важно условие/
Как да възпитам вкус към плодовете и суровите зеленчуци и как да съм сигурна, че той няма да поичезне, минавайки през разни периоди /после би ме било много яд, ако съм отбила рано по тази причина/
Дали да не е плод все пак първото? Бил по-лесно смилаем...
Ами прословутия хемоглобин, за който може евентуално да имаме наследственост /не става дума за нещо нечувано или т.н. /навремето мъжът ми е имал за кратко по-нисък – не е обичал месо; просто може, не е и болка за умиране/
Прескачам кашите, решила съм да разсъждавам върху зеленчук или плод, че момченцето ми засега е едро, а и не ми се нрави оризова каша като първо меню...

И други неща имам да казвам, но сега май ги забравих.
Аз обичам детето си и реших да следвам нуждите му. Това на близките може да им се струва безотговорно и „вдигане на ръце”. Но марката „злоядо” махнах, просто това избира да яде!

Кажете и вие, мами, какво мислите и какво мислите по отношение на големите си слънца...

Кате, те стават все по-хубави...
Би ли ми казала името на гела за колена/ И как действа, повърхностно ли, на кое точно /ако знаеш/? Да комбинирам със сусама. Ами при спиране да се употребява, какво става?

Хубава нощ на всички!
Петя, Поли и другите с наблюдения по дечицата си, пишете /ако искате и на лични/.

Файлът ми от Word беше по-прегледен, но при копирането се загубиха подчертаните неща...

Май всички спят.........шшшшшт...и аз отивам да спя Simple Smile само да навестя Стояни...милото дете, как изложих на показ поведението му....а той е такъв сладур....

Последна редакция: пн, 07 сеп 2009, 23:55 от ayas

# 24
Под злоядо аз разбирам дете,което не яде това,което се очаква от него в количествата,които се очаква да изяжда.
Според мен злоядството е нещо като 'кърмаческата стачка' в по-голяма възраст и чрез него детето изразява недоволство и несъгласие с начина,по който му предлагаме да се храни.
И аз мога роман да напиша по темата,но засега се въздържам,понеже съм почти убедена,че няма да срещна привърженици на моите възгледи за правилно хранене Crazy и последното нещо,което търся,е безмислен спор Simple Smile
Яна,жалко,че ми се спи и ще си лягам,но утре ще прочета какво си написала,че ми е интересно Grinning

# 25
Ayas, благодаря ти, че винаги хвалиш моите сладуранки Simple Smile
Знаеш ли, че не съм виждала Стояни и Велинчо?! Жалко, че изпуснахме хубавите дни и не успяхме да се организираме, но при следващия пробив на слънцето ще навестя Борово Simple Smile

Веси, не бих имала нищо против да прочета мнението ти по темата. И ти, и Яна пишете интересно, умно и опитно по теми, които силно ме интересуват (а и не само мен, предполагам)

Ди, добре дошла!!! Липсваше ни!!! Усетих полъха на морския бриз от разказа ти... Аз това лято бях като гладна кокошка на тема море... Тоолкова го обичам, дано и малките попият тази моя страст!

Има ли и други бебета, които още не се обръщат (и дори не правят опити) като моите? А също така има ли и такива, които не си навират пръстчета в устата?? Сави само си свива ръчичките и ги гледа съсредоточено. Все едно кара камионче Simple Smile А Ники от време на време забелязва ръцете си, но и двете не ги поднасят към устата си Simple Smile (Днес на фотосесията Ники поднесе ръката си към устата на Сави и все едно й гледаше сеира... малката калпазанка ни е тя  Joy)

# 26
  • София
Здравейте момичета! Моля помагайте със съвети! Тази сутрин почувствах лека болка в лявата гърда! И преди се е случвало лекичко да ме пробожда и за това не обърнах внимание! Но тази вечер като се намествахме с Алекс да се кърмим, на Георги майка му забеляза подутина и каза, че е мастит! Огледах го, все се надявах да е някоя пъпчица примерно, но не! Под кожата и определено не е пъпчица! Рових в нета и открих само топли компреси. Някой ако може да даде съвет какво да правя да казва, че да спасявам положението докато е време!
   Най-доброто е честото кърмене. Може с леко масажче да помогнеш да се разнесе запушването, докато бебенцето суче. Следи гърдата и дали не вдигаш температура. Ако вдигнеш Т, която се запази повече от 24 часа обаче се налага консултация с лекар. Вярвам, че дотам няма да се стигне, защото съветите които са ти дали мамите са правилни, а и ти вече си се ориентирала какво да правиш.
   За захранването аз скоро попаднах на тази темичка от блога на Хедра мисля, че я споделях с вас. - http://xedra.wordpress.com/2009/07/25/food-intro/
   Знам че има почитатели на ПЗ - педагогическото захранване, което бях избрала и аз с каките. Сега обаче леко се двуомя какво да избера. Попадала съм и на вариант подобен на ПЗ - http://www.borstvoeding.com/voedselintroductie/blw/engels.html#introduction
   http://www.borstvoeding.com/voedselintroductie/schema/engels.html
   Феникс може да ти е интересен, така захранваше една друга близнашка мама, която още кърми - ФатаМоргана  Wink
   ayas прочетох, че се притесняваш за запазване на лактацията след въвеждането на твърдата храна. С даването и на една лъжичка твърда храна започва бавния и постепенен процес на отбиване на детенцето, естественото и постепенно намаляване на кърмата и в това няма нищо лошо. От този момент обикновенно шестия месец е необходимо да се включи в менюто на бебето храна различна от майчиното мляко, което все още остава основно поне до годинката. Бебето трябва да свиква с нови вкусове и консистенции. Ако захранването обаче става бавно и постепенно, бебето не се отбива, а докато то суче кърма винаги ще има  Simple Smile Затова ако захранването става бавно, без заместване на кърменията или на малко на брой хранения то кърмата ще намалее, но няма да спре и бебенцето няма да се отбие  Simple Smile Тоест не не е нужно да се цедиш след като захраниш. Няма нужда от изкуствено поддържане на по-голяма лактация ако едно бебенце суче.

# 27
Добро утро,
Моя хубостник ме събуди днес в 6:20. Не че беше гладен или пък нещо не му е било наред, ами решил да си поиграем. Аукахме, оукахме, гукахме, смяхме се, гледахме се на огледалото. Сега човека си спи сладко, а аз тотално се разсъних след като поошетох из къщи. Не че спя толкова много - до 7:00-7:30, ама един час сън си е един час.
Биберон вече споменах че ползваме вече трети, но от нашия вид има 0+, 4+ и 12+.
И на Стелиян понякога му са студени ръцете, но тъй като не се случва винаги не мога да кажа все още на какво се дължи. И ние не си държим ръцете под завивката, но чинно си носим ръкавичките. Бях му ги махнала за около десетина дни, но след няколко одирания отново му ги нахлузих на ръцете.
Резултатът от вчерашния ми преглед е че съм си съвсем добре вече. "Готови сме да почваме да правим второто"- както се пошегува гинеколожката ми. Аз обаче за никъде не бързам Naughty
Днес ми се струва че май ще можем да излезем. Дано!

# 28
Добро утро и от мен!

Вече почваме да влизаме в час след последните 2 изпълнени с емоции дни. Пътуването мина по учебник

- Стефан спа през първия полет, а през втория гледа през цялото време и му беше много интересно. За

мен разбира се, беше малко стресово...На връщане ще пътувам сама, и от сега ми е едно

притеснено...Но няма как

Вчера го кръстихме - беше много хубава церемония в Германския манастир. Ето малко снимки тук, а

повече ще има във фейсбук  Grinning

За майчината хипноза - много искам и аз да я приложа, но засега заспивам понякога даже преди него 

Embarassed...Ще трябва да положа усилие да остана будна, след като той заспи.

Между другото, много се радвам, че времето се е "развалило". Не знам как щяхме да виреем в 40-

градусови жеги, при положение, че вече толкова сме свикнали на хладния скандинавски климат - аз

вчера се разхождах по къс ръкав и боса, и ми беше много добре  Grinning На Стефан също му е екстра...Не

смятам въобще да се затваряме вкъщи, дори и да вали - с дъждобран на количката за него няма

проблем! Само ще трябва да търся закътанко място за кърмене.

Момичетата от Борово - къде разхождате децата? Аз вчера бях там по работа със Стефам сутринта, и

реших малко да се разходим из квартала - то е ужас!!! Надупчени тротоари, ако въобще ги има, коли

навсякъде....Бях на бул. Т. Каблешков и пазарчето на тролей 9 - в този район...

За среща - много ще се радвам, ако се организираме. Следващата седмица ще мога да дойда и до  Южния

парк, т.к. сме с кола, но след това, Борисовата ще ми е по-удобна!

Феникс, Аяс
- много ми е интересно да чета вашите постове за храненето на децата! Благодаря, че

споделята с нас вашия опит!

Приятен ден!!!

# 29
Добър ден.

Не знам дали се дължи на времето или на майчината хипноза, но вече втора нощ Боян се буди само веднъж за ядене и после чак в 7:20 ч. и то защото на Жоро алармата се разпищява  Mr. Green   Дано продължи така и занапред, защото този режим ми е идеален и се наспивам много добре  Praynig

От няколко дни Боян много започна да се обръща, слагам го да спи по гръб, а след малко той вече е легнал почти по корем  Shocked  Не знам дали е нормално. Лошото е, че вече много шава и на повивалника, който никак не е на ниско и ако го оставя и за 10 сек. без надзор, ме е страх, че ще се изръси. Много шава  Dizzy Face

Установих, че кракът ми е пораснал. Вече качих номера на обувките. От 38-ми вече съм на 39-ти  newsm78 Не знам дали е временно явление, но никак не ми харесва, защото сега трябва да сменям и тази част от гардероба си. А ако продължи тази тенденция, скоро може да поднося обувките на Жоро 44-ти номер  #Crazy  Днес ще ходя да си купя още един чифт, защото само с едни обувки няма как да излизам.

Знаете ли кога ще се оправи времето, много ми се излиза на разходка вече, изобщо не ми се стои вкъщи   Nature Sunny

Общи условия

Активация на акаунт