Френски мечти и реалности - следваканционно (23)

• 38 353
  • 745
  •   1
Отговори
# 90
Ихиии колко се раздвижила темата!
За училището аз няма да обяснявам, че ако разберете на какво подлагам сина си ще се обадите в социалните служби и ще ми го вземат (както знаем от друга тема тука лесно става)!Само да кажа за собствено извинение че въпреки всичкия стрес, купища домашни и 2 чужди езика детето си харесва да ходи на училище и ходи с желание.А и таткото ни е доста амбициозен  ooooh!
Роц ти ме разби!То тука било веселба да си мама!Всички ми обясняват как французите правели по много деца ,защото имали много добра социална сиситема и мноооого улеснения за майките.Аз ли нещо съм бавносхващаща или не са чаааак толкоз големи улесненията (да не кажа че затрудненията са май повече?)Добре - за фам дю менаж и нуну ти отбиват от данъците.Но като гледам каква организация ти се навръзва щом си видиш двете чертички на теста нещо "лесно" не е първата дума която ми идва наум  newsm78
свети честито бебче!  bouquet
И едно въпросче - за едногодишно детенце има ли някакъв шанс да бъде записано на ясла или не?

# 91
samuraika, ima nadejda! Moiat sin tragna na iasla na 2 godini :DUslovietio pri nas obache beshe dvamlata roditeli da rabotiat...

# 92
Таня Н и аз имам голямя дъщеря.На 16 е,само,че тя ще си остане в БГ.Учи в Математическа гимназия и не мога да я местя.Ще кандидатствува медицина такъв профил е,и няма как.Но всяка ваканция ще идва.По повод 13метро:така е особено синьото към Сен Дени.Ние сме на зеленото дирекцион Asnieres.Но до вас е близо с кола.Като цъфна в Париж ще се виждаме още повече ,че аз също ще имам нужда от учител като тебе след някоя и друга годинка.А за майка ми:тя е болна от рак от 2г просто сега се влоши,и нали сме в ВГ лекарства няма за онкоболните,чакат я да мре за по лесно.Изобщо съм яхнала метлата от месец май когато се прибрах
Лайла много се радвам,че си на другия край на 13,тъкмо ще виждаме бебето по лесно
От къде сте бе скъпи девойки?Аз съм от Шумен

# 93
Скъпи девойки не се оплаквайте от френските училища,че не знаете какво е в майка България:дъщеря ми учи непрекъснато,да не говорим за частните уроци,не ходи ли няма шестици.Изобщо живо изнудване нарочно не ги учат в училище,да не говорим за кандидат-студентси изпити.Мойта почна от тази година да се готви по биология и химия.Дано нещо се промени с бат Бойко ама вече загубвам надежда.

# 94
Таня - поздравления за работата. На дъщеря ти ще и стане по-лесно когато тръгне на у-ще и си намери приятелчета. След като тръгва в специален клас, уроците ще бъдат съобразени с нивото на децата и няма да е толкова трудно.
Самурайка - синът ти в ГС ли е? Кажи как го мотивираш да учи? Защото при нас има голямо желание да се ходи на уч. , но за ученето в къщи почва да се оправдава - изморена съм, малко да си поиграя и тя вечерта свършила....
Гогко - Много съжалявам за майка ти... Sad
Не знам какво е положението в момента в българските училища, от много години не съм имала пряка връзка, но си спомням че по наше време, 90-те, беше доста лесно и спокойно, абе то и живота си беше доста по-спокоен. Нямам никаква идея какво е нивото, изискванията и т.н. в момента.
Роца - ако ни се случи да се засечем на някой среща в Париж, мога да ти дам първия том на Ларсон.

# 95
Здравейте мадами, как сте, що сте, възползвате ли се от живота?
Аз - не много. Само работа и пак работа. Почти не виждам мъжа ми. А детето само сутрин като я водя на градина. Защо няма златна среда, не ми е ясно. Исках просто една работа като да се прибирам като средностатистическият работник в 19ч. вечер при семейството ми. А тя действителността изглежда по друг начин. Незнам дали съм писала наскоро, но работя на две места. На едното през деня, 25 часа седмично, ама всяка седмица с различен планинг, а на другото всяка вечер от 19ч. до 24ч. включително уикенда. И съм на края на човешките ми сили, понеже не мога да се наспя, а работата през деня е работа в бюро и се искат умствени способности.
Самурайка е права, че в момента на двете розови чертички ситуацията хич, ама хич не е розова. Едва успявам да се организирам, в повечето случаи не успявам.
Днес сутринта в бюрото имахме médecine du travail и този лекар-странник ме изкара с burn out syndrome. Аз му казвам, че съм просто изморена, че нямам други оплаквания, той ми вика, че имам бърн аут. Че трябвало да си взема анé сабатик, хахаха! Смях в залата. Анé сабатик след 10 години като спестя пет евро в спестовната сметка. Щото на мен 2 чифта обувки ми струват почти колкото месечния ми наем, който е доста висок де...

Виждам, че има нови момичета, добре дошли сърдечно и пак да кажа - профитирайте от живота  Wink
То, това Мамбата ли е?
Гогко, кураж на теб и майчето ти! Съчувствам искрено!

А кой каза за бат Бойко нещо, че пък ме подсети да ви изклюкам аз друго. Моят шеф, който е със седалище в Париж е пръв приятел с най-добрия приятел на Бойко и със самия Бойко. Бойко имал вила в Париж и правил незнам си кви събирания. Та нашият премиер бил обещал терен на моя шеф за никви пари в Бг. И шефът онзи ден ми вика - "Как си взехте мафиот, не ви знам" И аз докато разбера за кой мафиот от всички говори, стигнахме до кой кой биел на канадска борба. Оказа се, че Бойко биел всички.
Та в такива моменти, да се смееш ли или да потънеш в земята от срам.

И последно, да си похваля френските съседи. Нали живеем на този адрес само от една година, та със съседите досега имах само повърхностни отношения. Но се оказва, че нашият "блок" може да бъде номиран "блок на годината" с опция " най-готини и мили съседи". Отивам в малък промеждутък от време да купя ядене до кварталния супермаркет и затварям вратата като забравям ключовете вътре. Седя и псувам пред входната врата с покупките и си гледам часовника, че закъснявам за работа. Идва съседка и ми предлага да се кача при нея, че да звъннем на моята проприо, която има двойни ключове и която живее над мен. Проприото е на работа. Аз вкъщи съм оставила пуснати печки, телевизори, перални и всичко в едно. Жената звъни на ключар и я чувам да казва следното - " Елате най-бързо, ще ви платя, момичето трябва да ходи на работа". Аз се противя разбира се! Идва ключар, в това време моята проприо и тя идва. Обаче съседката беше приготвила пари за да плати за моята глупост! Това е невероятно просто!!
Знаете колко струва ключарят нали?  Grinning

Мишенце, много се радвам, че Страс ви е харесал! И аз много си го обичам. Малко градове във Франция имат такъв чар, като изключим Париж разбира се.

Много думи, малко смисъл, затова сега ви оставям и пожелавам хубав ден на всички! Бизззз.

Последна редакция: пт, 25 сеп 2009, 16:28 от mystic

# 96
Здравейте-и аз да се разпиша Simple Smile Нещо се зарибих по здравословното хранене и си чета статии за измамите в съдържанието на "познати" продукти...Сложих с скоби познати,щото ,ако се разпаднат на съставки,ще видим цялата менделеева таблица ,че и отгоре  Laughing.,което ,поне за мен,си е непозната област  Laughing.И консумацията им се рекламира агресивно.
Та,ето един цитат за мами и бъдещи такива (Иве  Hug)Това е част  част от книгата на Василена Доткова “Близо до бебето”, където има много точни изследвания и коментар по темата с рекламите и как въздействат върху децата.
” Телевизията не развива децата, но пък определено от малки ги подготвя да станат добри консуматори. Маркетингът, насочен към възрастовата група 0-3 години, през последните години се превръща в супер индустрия на стойност милиарди долари и в нея са ангажирани специализирани рекламни фирми, детски психолози и големи компании, заинтересовани за инвестират в потребителска лоялност със солидни основи. Веднага щом започне да вижда, бебето става консуматор и всички ключови етапи от развитието му са белязани от имена на брандове. Проучвания сочат, че децата са чувствителни към брандове още на 18-месечна възраст, на 2 години вече искат да им се купуват неща от определена марка, като я назоват с името й (…) Абсолютно невъзможно е да се обясни на едно неотдавна проговорило дете, че нещо, показвано по телевизията, е реклама, целяща да му продаде определен продукт. Няма как да го убедиш. че нещата от рекламата може в действителност да не са такива, за каквито се представят. Това прави децата особено уязвими към насочената към тях реклама и има държави, в които тя изобщо не е позволена.”

Роц-чак благородно ти завидях за индийското приключение  Wink
Мишеее-точно теб имах предвид ами....Вместо да обгрижваш снахата ти се шматкаш виртуално  Laughing

Мистик  Hugти разби кризата. LaughingКуп народ плаче,че няма работа,а ти с две  Wink
Има златна среда,ама не си родена французойка -ела ги виж секретарките,преподавателките и изобщо целият наличен университетски състав...Между другото ,някой има ли идея колко е заплатата на ун-ски преподавател-4 до 5  пъти СМИК .И си виждат децата редовно.Моят ментор даже отпуска по бащинство си взе.

# 97
  • в сърцето на един мъж...
Момичета, искам да попитам - във Франция антибиотиците с рецепта ли се продават? Мога ли да закупя свободно Лоракарбеф ( Лорабид, Лорбеф- 200мг/5мл)? Изобщо продава ли се и каква е алтернативата ако го има?
Благодаря предварително!

# 98
Гея-нищо не знам по въпроса.Дано някоя от другите дами успее да ти отговори точно  Hug

Аз пак статийка съм ви приготвила  Laughing
Вече,както казах,съм на вълна "Храна"
Безопасни ли са бебешките храни в ЕС?
23 април 2009
Наскоро бяха оповестени резултатите от CASCADE Babyfood Project - най-голямото до момента изследване върху безопасността на бебешките храни, поръчано от ЕС. Учените са пресъздали менюто на средностатистическото изкуствено хранено бебе, като са включили най-популярните марки бебешки храни пропорционално на пазарните им дялове. Проектът обхваща обикновени, хипоалергенни и соеви адаптирани млека, пюрета, готови менюта и напитки за бебета. Фокусът на изследването е наличието в храните на замърсители от околната среда, но също и по-специално въздействието на индустриално произведените храни върху хормоналния статус на бебетата.

Ето някои от по-интересните резултати:

А)Ако се следват инструкциите за бебешко хранене на производителите, се стига до завишен енергиен прием над препоръчвания от СЗО.

Б)Някои бебешки храни и адаптирани млека показват естрогенни ефекти като активират естрогеновите рецептори - тоест действат като хормоноимитатори.

В)Соевото адаптирано мляко също е свързано с високи нива на естроген и на фитоестрогена генистеин.

Г)Хипоалергенните млека могат да предизвикат изменения в хормоналната сигнализация, като подтискат естрогеновия синтез.

Д)В адаптираните млека почти не се открива бисфенол-А, но в твърдите храни нивата му са над очакваните.

Е)Не са открити почти никакви PCB и диоксин (опасни индустриални химикали от замърсената околна среда), което е много добра новина.

Авторите на изследването подчертават, че всички изследвани храни са с много добро качество. Евентуалните замърсявания и примеси в тях са ефекти на замърсената околна среда, които на свой ред преминават в суровините, от които са произведени продуктите.

Темите за безопасността на детските храни редовно предизвикват истерии по медии и форуми за родители. Някои казват, че няма вече нищо, ама нищо на тоя свят, което да не е вредно (и затова няма никакво значение с какво ще храним децата си). Други пък заклеймяват готовите храни като отровни и приготвят всичко сами, но дори тогава не са сигурни в качествата на всички използвани съставки.

Според мен едно голямо научно изследване с добра методология като това може много да ни помогне да не се поддаваме на паниката и да решим доста проблеми с малко повече разум и добра воля от страна на институциите. Според коментатори, това изследване вероятно ще доведе до промени в мерките на ЕС за безопасността на бебешките храни, а може би и в някои от препоръките за хранене на кърмачетата.

Повече за методологията и значението на резултатите може да се прочете на сайта на CASCADE.

# 99
Гея не се продават антибиотици без рецепта,освен ако не омаяш аптекаря!!!Аз с триста зора си купувах хормоните за щитовидната жлеза,при положение,че те се пият до края на живота.Без рецепта дават само аспирин и парацетамол

Шомон много хубаво,Че си се запалила по здравословното хранене.Аз със здравословно хранене отслабнах 12кг и продължавам,както и много внимавам как храня синчето си

Мистик ти наистина разби кризата.Вярно,че всички плачат,че няма работа ама май няма само за тези които не им се работи.Моят мъж например не се е спирал

# 100
Благодаря момичета!
А евентуално с бг рецепта?

# 101
  • пак на Рив Гош
Гея, Gogko е права - антибиотиците са само с рецепта тук. Даже не съм сигурна, че Лоракарбеф се продава тук - пргледах лекарствения справочник и по търговско име, и по име на активната съставка, но нищо не ми излизе. Твърде възможно е да не е одобрен за продажба във Франция.

Gogko, кураж за теб и майка ти  Hug

Мистикова, златната среда, поне за мен би била работа на половин ден със заплата за цял, по възможност от къщи  Wink. Не можеш ли да намалиш поне една от двете работи временно, докато успееш да се понаспиш е да се "сафирясаш", както се казва?
Не знам как се оправяш с двете наведнъж. На мен пак ми дойде времето да водя едни курсове в моята фирма, след работа, 3 пъти се прибрах в 10 вечерта и на другия ден съм като пребито куче.
Иначе златни съседи имаш! Наистина страхотен жест! Дано все така да ви се запазят отношенията, че са рядкост  Grinning

Шомоне, ти ме разби с тия университетски заплати. Навремето (преди 5-6 години), като гледах ставките на Париж 6 за метр де конф` (асистент) беше къмто 1700 чисто на месец.

Самурайка, шансът за място в ясла много зависи от района, в който живеета - ако няма много малки деца, или живеят повече възрастни хора може да ви се "отвори парашута"  Wink. Но ако са все млади семейства, възможностите драстично намаляват.

ТаняН, честита работа! И много търпение за 13тицата - не само че е най-натоварената линия, но е и една от най-засегнатата откъм проблеми и стачки. 

Лек ви ден девойки  Heart Eyes

П.С. Гея, писали сме заедно. Знам, че някои аптеки приемат да изпълнят чуждестранни рецепти, но май са рядкост.  newsm78

Последна редакция: сб, 26 сеп 2009, 12:46 от Роца

# 102
Гея, аз съм купувала във ФР лекарства с Бг рецепта. Нищо не пречи да пробваш.

# 103
Здравейте и от мен!
Браво за новото темпо в темата, личи се , че се включиха нови сили Wink
Аз пак съм дежурна...(Гогко, нали ме беше питала, забравих да ти отговоря-психиатър съм). Обаче на следващото разпределение на дежурствата за идните 6 месеца, направо смятам да "забравя " да отида Wink На мен лично ми идва нанагорно и в момента правя избор  да работя на забавено темпо, за да мога да виждам децата. Знам, че не винаги човек може да си позволи такъв избор, много зависи къде работиш. Досега бях на доста добра "златна среда"-свършвах в 16,30-17 и в 17,30 си бях в къщи. От четвъртък , 1 окт. нещата ще се променят, започвам нова работа Rolling EyesЗа мен идеално би било да работя на половин работно време, но заплатата и тя е на половина и няма как , за съжаление...

"Мистикова, златната среда, поне за мен би била работа на половин ден със заплата за цял, по възможност от къщи " Роца, много точно попадение Joy
Мистик, ти наистина я караш със 100 в час в момента. За "бърнаут" може би е рано да се говори, но това темпо  си го бива...кураж ти желая да намериш най-добрата за теб (златна ) среда.
Ние също имахме (уникален за тук ) шанса да попаднем на супер съседи:една активна песнионерка и младият и приятел антилец, непрекъснато ни предлага услуги, прави подаръци на децата, продава играчките ни на брокантите Wink

Сбъдваща, добре завърнала се! Тук ли са още бабата и дядото?

Гея, и аз не съм чувала за този антибиотик тук. Не знам дали вече сте във Франция, ако не, може би е по-добре да си го набавиш преди тръгването.
 хайде, оставям ви за сега!

# 104
Много ви благодаря за отговорите! Hug Не се местим, просто ще пътуваме до Париж на екскурция, но малката е болна и тук не ми дават антибиотик. Консултирах се с приятел лекар, но тук не мога да го взема антибиотика и затова търся алтернативи.

Общи условия

Активация на акаунт