Мислите ли си за вашите майки?

• 4 147
  • 67
  •   1
Отговори
Това ми е въпросът. Мислите ли си за вашите майки, докато си отглеждате децата? Изникват ли образи, когато сте били дете и как мама е подходила? Положително, отрицателно? Намирате ли грешките на мама или пък страхотните и попадения, а и своите, с  децата? Докато общувате с малкия човек, улавяте ли се, че чувате гласа на мама, казващ обратното,  или пък същото? Това е миролюбива тема, не искам да чувам за нещастно детство и лоши майки, по-скоро искам да чуя за разликата между вас и обичната ви майка....И моля, не вкарвайте бабите - т.е. бившите майки  - всички знаем, че мама не е равно на баба към момента. Wink Позволено е да обичате майка си и пак да сте против мнението и в тази тема, всичко е позволено, въпросът е до колко мама е във вас. Ако си мислите, че има нещо за криене, не пишете, искам само искрени отговори, които знам, че е трудно да получа, така или иначе. Laughing

Едит: Може и за татковци да си говорим.

Последна редакция: чт, 10 сеп 2009, 06:32 от Джи

# 1
  • Ямбол
Да, мисля си и няма начин да не е така.
Единственото, което не правя като нея е да не се притеснявам от настинки при изпотяване, сладолед, пличкане във водата на морето на воля.
Всичко останало за възпитанието и отглеждането на децата ми е почти като на мама. Мисля, че е било правилно.

# 2
Естественно че мисля, ние сме това което родителите ни са ни възпитали и моделирали. Дори и нещо като малка да не съм възприемала сега виждам че е било правилно. Мога само да съм благодарна за възпитанието което тя ми е дала, и това което се е опитала и сега се опитва да пречупи. Аз съм човек с твърд характер, който явно като малка съм проявявала, много категорична и безкопромисна. Всяко дете е индивидуална личност която проявява  своя характер, така че ние майките се опитваме да смекчим тези черти.
 Мога само да се възхищавам на майка си , да и благодаря и да съм щастлива че е още с мен.

# 3
Мисля. Често, когато сме тримата -синът ми, моята майка и аз и се обръщам с "ела, мамо", тя ме поглежда, а всъщност съм отправила това към Иво.  И ми става едно такова тъжно - тя по своя се начин ме усеща още дете, а вече съм натоварена с друга социална роля. Мама, изключително земен и практичен човек, не се е нагърбвала, поне не е личало,  толкова много с въпроси около възпитанието ми, колкото съм склонна сега да го правя по отношение на моето дете -все претеглям, анализирам. Тя дава своя пример - на лъчезарна и прощаваща, на пристан. Да можеш винаги да се завърнеш. И сега, когато ми е много тежко или когато съм болна, все още търся мама.
Опитвам се да оставям Иво по-често при нея - тя не е загубила своя детски плам, умее да го весели и радва, да го кара да изпитва онова опиянение от живота такъв, какъвто е, което много искам да запази и той. Моята баба, нейната майка е същата. Детето ми ги обожава.
Мисля, че има значение, че е и педагог. От онези, дето учениците много ги обичат.

Последна редакция: чт, 10 сеп 2009, 08:25 от valerie

# 4
  • София
Мисля, да. И не мога да си обясня как е успявала да постигне с мен това, което аз сега след сто часа обяснения не мога да постигна със сина ми Tired

# 5
Не.
Всъщност...в един много тежък момент от живота ми само и то не в този , гореописания смисъл, свързан с отглеждането на децата.Не съм черпила от нея идеите, стила, начина на гледане на деца, е, неминуемо е част от нея, предвид, че тя мен е отгледала, възпитала-да премине и нататък, но като цяло не-нито се сещам, нито сравнявам, нито използвам нейни методи.Имам си свой начин.

# 6
Да, мисля си. Как не съм прихванала поне малко от диктаторския й нрав, поне в моите очи.

# 7
Мислила съм много - да не допускам нейните грешки. В края на краищата аз съм самостоятелен човек - имам си право на свои собствени.

# 8
Нямам време за такива мисли. Анализирала съм отдавна педагогическите методи на родителите си, извадила съм доброто. Аз възпитавам децата абсолютно по различен начин, което често ги докарва до истерии (родителите ми), но това е положението. Иначе почти всеки ден ми чете лекции по телефона, как трябва да си възпитавам децата, независимо, че тя никога не е имала диво дете, камо ли две, но аз я слушам, слушам.... накрая казвам "благодаря" и си правя каквото си знам... Тя се чувства значима, а това е важно за здравословното и състояние. Но няма начин да взема нейния опит при положение, че децата ми не приличат на мен, нито по темперамент, нито по начин на мислене и възприятие на света...

# 9
  • Бургас
Мислила съм и на моменти се усещам, че съм същата като нея.Направо кръвта ми се смразява.Като дете казвах, че аз никога няма да тормозя децата си както тя мен (с вечерен час, определени джобни, домашни задължения  Laughing).Ама като се гледам май съм прихванала доста Sunglasses

# 10
Моята майка размахваше пръст "Ще видиш ти, ще станеш майка....!

# 11
Мисля..непрестанно..
Хвърлям неистови услия, за да не съм като нея - и в отношенията и в начина на възпитание на детето..
Постоянно се чувствам като Сизиф в тази битка..тъкмо нещо постигна и видя същите черти, които пак се проявяват в друга ситуация.. Twisted Evil

# 12
  • Galaxy 13197853088
съзнателно и подсъзнателно възпроизвеждаме почти същия възпитателен процес ...

# 13
  • София
съзнателно и подсъзнателно възпроизвеждаме почти същия възпитателен процес ...
Тогава защо резултатите са толкова различни? Като дете и през ум не ми е минавало да поставя нещо, казано от мама, на диспут. И говоря за сравнително късна възраст, докъм пубертета. Моят е на 5г. и нищо не върши както му е казано, за всяко нещо се водят преговори и трябва да бъде убеден или просто заплашен, за да го свърши. Понякога ми писва от тази непрестанна борба, дори за елементарните неща - прибери си играчките, спри тоя джетикс, стани от компютъра вече, ела да почетем, измий се и лягай - всичко е една безкрайна разправия Tired Такова нещо майка ми с мене не е преживяла и за един ден! Как, как го е постигала, идея си нямам...Лошото е, че и тя не знае Rolling Eyes

# 14
Белинда, Лабладора говореше за техния модел, при тях е така, при вас е различно.Все пак хората са различни, детето ти е различно, дори и да му се приложи същия модел-то го възприема по различен от теб начин.

Общи условия

Активация на акаунт