Бебе и цветя

• 5 736
  • 47
  •   1
Отговори
Мамита, имам проблем!

С моя приятел ще се местим да живеем при майка ми, когато бебето се роди. В момента тече един свиреп ремонт...  ooooh!, постоянно е борба да се изхвърлят разни ненужни неща. Мама е на 73 години и от 7 години живее сама, и е толкова свикнала да е господарка на дома, че сега и е много трудно да прави компромиси.
Вчера отново, както всеки уикенд бяхме при нея и стана въпрос за цветята, които са ужасно много. В хола има над 20 саксии, и двата балкона са претъпкани с цветя. Обясних и, че трябва да редуцираме бройката им, да останат най-много 2-3 саксии в хола, и то с цветя, които не са вредни за бебето. Тя обаче не иска и да чуе за махане на цветята, била свикнала с тях и не вярва, че са вредни, че могат да предизвикат алергии на бебенце.
В нашата стая няма да има нито едно цвете, но аз няма да държа бебка само там, ще влизам с нея и в другите стаи и много се притеснявам.
До сега се рових в нета за статии свързани с цветята и бебето. Искам да и разпечатам нещо черно на бяло, за да види, че това не е каприз от моя страна, а едно сериозно притеснение.
Много ми е мъчно също така, че приоритет са и цветята, а не бъдещата внучка...  Cry но тя наистина вярва, че цветята не са вредни, а напротив - пречиствали въздуха.
Моля ви за съвет, както и за някакви материали свързани с това, трябват ми сериозни аргументи за да я убедя.

Благодаря ви!  Hug

# 1
Като цяло мисля ,че цветята не са проблем.Има някои видове,които изсмукват кислород(фикус и трилисник със сигурност и още няколко,които съм забравила) и няма да са особено подходящи за досег с бебката.При нас положението е подобно само ,че цветята ги садим двете с мама и подбираме такива видове,които да не се налага да разкарваме в последствие.100% не е хубаво да се спи в стая с цветя не само за бебе ,а и за възрастен човек.

# 2
http://semeistvo.rozali.com/bebe/p136.html
http://www.bg-mamma.com/site/content/view/883/51/
Тези два линка са за убеждаване на майка ти Wink
За дъщеря ми бях махнала всички цветя,тъй като беше алергична към зеленината.
Сега с малкия имам няколко сакции на цветарника,но те не са в неговата стая.Верно,че отива при тях и ги къса понякога,но нямаме проблем досега.

# 3
Искам само да добавя, че самата аз много обичам цветя, но бебка е преди всичко. Не искам да експериментирам с - ще има алергия или няма да има, заради това или онова цвете...
Не че няма други дразнители, но поне каквото зависи от мен, искам да го направя.

# 4
Там където спим нямаме цветя!Във всекидневната имам 3-4,а останалите са в отделно кътче от апартамента,където дъщеря ми няма достъп.
Може да измислите компромисен вариант като преместите половината в кухнята например,а останалата част да си останат в хола.

# 5
Там където спим нямаме цветя!Във всекидневната имам 3-4,а останалите са в отделно кътче от апартамента,където дъщеря ми няма достъп.
Може да измислите компромисен вариант като преместите половината в кухнята например,а останалата част да си останат в хола.

Кристал, кухнята е мъничка. Като сме трима човека там, едвам се разминаваме... разместват се столове за да се отвори хладилника, ужас  Whistling Просто не виждам как ще се съберат и десетина саксии. Забравих да спомена, че цветята не са никак малки. Има един голям фикус, 4 китайски рози, които са над метър, дифенбахии, кала (също огромна) драцени 2 броя, коледниче, папрат... и още и още...

# 6
Цитат
Кристал, кухнята е мъничка. Като сме трима човека там, едвам се разминаваме... разместват се столове за да се отвори хладилника, ужас  Whistling Просто не виждам как ще се съберат и десетина саксии. Забравих да спомена, че цветята не са никак малки. Има един голям фикус, 4 китайски рози, които са над метър, дифенбахии, кала (също огромна) драцени 2 броя, коледниче, папрат... и още и още...
 Давайте ги в нас  Mr. Green Шегувам се Grinning

Леле,в голяма дилема сте наистина!Предполагам апартамента е тристаен Thinking

# 7
Цитат
Кристал, кухнята е мъничка. Като сме трима човека там, едвам се разминаваме... разместват се столове за да се отвори хладилника, ужас  Whistling Просто не виждам как ще се съберат и десетина саксии. Забравих да спомена, че цветята не са никак малки. Има един голям фикус, 4 китайски рози, които са над метър, дифенбахии, кала (също огромна) драцени 2 броя, коледниче, папрат... и още и още...
 Давайте ги в нас  Mr. Green Шегувам се Grinning

Леле,в голяма дилема сте наистина!Предполагам апартамента е тристаен Thinking

Да, тристаен е.
Преди малко се с чух майка ми, пак говихме за цветята и ми каза, че ще си ги вземе всичките в нейната стая  Shocked.
Голям инат е  Crossing Arms

# 8
Не можеш да затвориш бебето в скафандър от страх да не би да захване някаква алергия.То е същото като с домашен любимец(или поне горе-долу).Така като пишеш какви са цветята,наистина част от тях никак няма да са удачни за досег с бебто,но примерно точно те могат да се командироват на балкона или да оствите по една саксия от вид.И в крайна сметка седнете и се разберете с майка ти,че бебто е по-важно от цветята,всеки момент когато решите след това отново може да засадите тези видове,които евентуално сте махнали.Между другото такива големи цветя можете и да продадете.Ние имахме една огромна финикова палма,която вече драскаше сериозно по тавана и я продадохме на един ресторант,тъй като ни стана жал да я убиваме,че я бяхме гледали повече от 3години.Не помня какви пари й взехме,но е идея-така майка ти ще знае,че някой ще се грижи за цветята или да ги оставите на съхранение при приятели или да подарите някои.

# 9
Цитат
Преди малко се с чух майка ми, пак говихме за цветята и ми каза, че ще си ги вземе всичките в нейната стая Shocked

Щом иска,нека си ги взима в нейната стая!Явно не може и няма да се раздели с любимите си цветя.Сега си бременей спокойно и остави това на страна за мамента.

# 10
Ако терасата ви е остъклена, част от цветята може да изнесете там има такива които издържат на студ. Не знам до какво степен пречат, в апартамена в който бяхме с малката имаше досат цветя и нищо и нямаше.

# 11
И аз имам към 40 саксии с цветя.Не съм чувала да е вредно за бебе.Ще проуча въпроса, защото ни ми се иска да ги хвърлям.Отгледала съм ги от малки  и те също са ми като бебенца все пак.Не съди толкова майка си, и тя е в правото си.

# 12
  • след Околовръстното
Сама казваш, че майка ти си е господарка на дома.
Би трябвало вие да се съобразите с нейното ежедневие и ценности, а не тя с вашите.

# 13
И аз имам цветя. Е, не са чак толкова много, но имам. Не ги махнах всички, раздадох тези, които чух, че могат да предизвикат алергия.
Аз съм в собствения си дом, обаче. Та, разбирам и майка ти и теб. На 73 е трудно да си променяш тепърва навиците, дано намерите компромисно решение.

# 14
Сама казваш, че майка ти си е господарка на дома.
Би трябвало вие да се съобразите с нейното ежедневие и ценности, а не тя с вашите.

irenaani, всъщност апартамента е мой, но досега живеех в гарсионерата на моя приятел. Но не това е от значение в случая.
Аз разбирам много добре, че с възрастта мама много се e променила и ще се променя и за в бъдеще. Реално стъпката, която правя е на само за да бъда в по-голям апартамент и тя да ми помага за бебе, а защото съвсем скоро самата тя ще има нужда от нас.
Както споменах е на 73 години.
Винаги съм била човек на компромиси. Не обичам да налагам ненужно и неоснователно мнението си. Но тук става въпрос за здравето на бъдещето ми дете и това, което ме натъжава е, че майка ми поставя цветята преди внучката си.
Свекърва ми е страхотен човек (колкото и странно да е се разбираме отлчино) и се опита да говори с майка ми, каза и че ще вземе някои от цветята и ще ги занесе в работата си, че не е нужно да ги изхвърляме. Майка ми и отказа с думите - ми то аз няма да си ги виждам, така че не съм съгласна.

Моля ви, не си мислете, че съм някой изрод, който се държи лошо с майка си. Всъщност затова и искам съвети от вас, какво мога да направя в случая, защото най-лесно ще ми е някой ден да разкарам цветята, но не искам това да е начина.
Ужасно трудно ми е, колкото и нелепо да ви звучи проблема ми.

Последна редакция: пн, 28 сеп 2009, 14:14 от mag_a;isa

Общи условия

Активация на акаунт