Да живееш с левичар! Комично - обучителна.

• 8 190
  • 91
  •   1
Отговори
# 60
  • Costa Rica
Сещате ли се каква атракция настава при наливане на кафе от джезве?

И аз съм от "отучените". С бой Shocked В резултат на което и досега мразя даскалския манталитет. Пиша по-красиво с дясната, но съм забелязала, че когато трябва да напиша нещо в колонки (напр. на дъската), започвам отдясно наляво. Иначе се научих да плета и шия по десняшки, нямаше кой да ми обясни, че може иначе.

Между другото, не е вярно, че при левичарите дясното полукълбо винаги е водещо.

# 61
И аз съм левичар.Само с ножицата режа с дясната.С лявата не мога.Прехапвам  а не режа...А,и кафето вкъщи го прави майка ми,че ако трябва аз,става голямо мазало Joy Joy

# 62
  • гр.София
Мъжът ми и по-големият ми син са - проблеми с уреди не съм забелязала, белачките ни са и от двата вида, не ме  е страх като реже с нож, за мен не е проблем храненето - ползвам и лява и дясна ръка - наследство от ляворъко писане и мъчителен отказ о време оно - що сълзи са ми капали по тетрадките в първи клас - кафето е от кафемашина, с джезвето не е проблем, просто чашата в ляво навън спрямо тялото, за да имаш видимост и наливаш без проблем - ако някой разбра нещо от обяснението, де

# 63
  • Видин
И аз съм левичарка. Пиша, ям, режа с нож на дъска, реша се и много други ги правя с лявата ръка. Беля картофи/краставици, като режа на ръка пък е с дясната. Наистина е много забавно, като ям с някой десничар, който ми седи от ляво. С писането в първи клас имах големи проблеми, точно защото родителите ми пишеха наобратно, на моето, тогава се появи една учителка левичарка, която ми каза как стават нещата.
Сина ми за сега работи и с двете ръце, но има време и ще видим на къде ще тръгнат нещата. Със сигурност няма да дам да го карат да пише с дясната, ако той иска с лявата Peace

Така че съвет, за мамите на левичари. Намерете човек, който пише с лявата ръка, така на децата ще им е много по-лесно Peace

# 64
  • София
Аз съм абсолютен левичар, въобще нищо не мога да правя с дясната ръка, освен да режа с ножица. Пиша доста красиво. Обаче това, че ще си отрежа пръстите с ножа всеки път го чувам и аз.  Laughing Сина ми също е левичар и въобще имаме много левичари в семейството. Никога не съм отучвана насила за да ставам десничарка.

Имам и една смешна случка от сватбата - при самото подписване лелята ми подава химикала в дясната ръка, аз го взимам и се навеждам над листа, допирам химикала и в същото време се чува - Ама аз пиша с лявата ръка! Така се бях шашнала, че въобще забравих.  Crazy Laughing

# 65
То в темата май повече левичари пишат..., ама и те живеят с левичар. Със себе си цял живот Laughing Забавни случки има тук Laughing
Аз съм амбидекстрална (така ли беше сложната дума? Laughing), с предпочитание към лявата.
Майка ми също всичко може с двете, но малко по-добре с дясната.
В училище и мен ме караха да пиша с дясната, ама чак пък толкова не ми е било мъчително. И така си писах с дясната в училище, а в университета ми хрумна да проверя как ли ще е с лявата.
Оказа се че си ми е супер удобно, а от години не бях. При дългото и бързо писане на лекции е супер да можеш да сменяш.
 Обаче почерка ми е различен с двете ръце Joy и гледам да се подписвам само с дясната, за да не решат, че подписът ми е подправен Joy
Но рисувам само с лявата. И супа ям само с лявата.
И никой не се притеснява за мен като режа хляб Cry, а сега като се замисля, с лявата и хляб режа.

# 66
И моята голяма дъщеря е левичарка, всичко прави само с лявата ръчичка от както я използва съзнателно. Учителката в градина сподели, че вече чевърта година се бори с нея и не може да я научи да си държи правилно филията с хляб ... то детето си знае своето и яде както му е удобно. Ножицата я държи по извънземен за мен начин и реже не точно, а направо перфектно по линиите. Пише огледално и тъй като е предучилищна сега това ни е леко наболял проблем. Как да я науча да пиши красиво и да не размазва тетрадките си?  Crazy

# 67
  • София
Как да я науча да пиши красиво и да не размазва тетрадките си?  Crazy
За красивото писане - то детето ще си покаже, но за размазването - никакъв шанс, до ден днешен мажа, няма начин. Поне в у-ще не са ми правили забележка за размазаното след като съм левичарка.

# 68
  • Costa Rica
Учителката в градина сподели, че вече чевърта година се бори с нея и не може да я научи да си държи правилно филията с хляб ...

Какво точно значи "правилно" според даскалицата и коя е тя, че да решава кое е правилно?
Извинявай за тона, но тук доста хора могат да разказват за последиците от подобни опити върху психиката.

За размазването - има начин, ако ръката се държи отдолу на реда, а не отгоре, както правят повечето левичари. При завъртане на листа почти на 90 градуса и наклон на буквите наляво се получава доста чистичко. Но не знам доколко нормално е това положение за детенцето ти.

# 69
За размазването - има начин, ако ръката се държи отдолу на реда, а не отгоре, както правят повечето левичари. При завъртане на листа почти на 90 градуса и наклон на буквите наляво се получава доста чистичко. Но не знам доколко нормално е това положение за детенцето ти.

Подкрепям. Като пиша с лявата ръка, не замятам цялата отгоре над листа и редовете.
Пиша както и с дясната-под реда. Буквите ми са прави, за разлика от на дясната, които имат наклон.
Не се размазва изобщо.
Отделно, че с лявата ръка държа химикала по правилния начин-с два пръста и другите поддържат.
Така ми се повдига някак и не мажа.
С дясната държа по странен начин-с всички пръсти-химикалът е между тях, с по-мастилен химикал се позамазва.

# 70
  • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
 И аз съм левак. Пълен, само мишката държа с дясната. Ножица си ползвам с лявата и се справям чудесно, май само разните му джезвета и канички с дръжки ми е трудно да позвам, е тогава какво въртене пада докато се осъзная, че са наопаки! Аааа да и понякога в банките, тъй като слагат обществените, завързани с пружинка химикали от дясно - еми как да се подпиша като тъпата жица ми застава над формуляра!
 Детето ми също е левак и на двамата ни е проличало още в първите месеци - и аз и той сме ритали повече с лявото краче и посягали с лява ръка.
 Спомням си в училище винаги ме слагаха откъм прозореца независимо от реда на номерата защото иначе нито аз, нито съученика можехме да пишем, също така никога не съм седяла в средата на редицата (когато сме били по 4 на чин). В първи клас се опитаха да ме научат да пиша с дясната, голямо мъчение беше - неуспешно, просто се научих да пиша във втори клас след като смених училището. Всъщност това ми единственият ярък спомен от първи клас, много ми беше гадно.

# 71
  • някъде ... тук ...
Аз съм същата като cayenne Crazy За лекциите и на мен ми беше много удобно. Обаче чертая (когато се чертаеше на ръка) с лявата, с дясната си държа линията.
Все още се намират приятели, които изтръпват като ме видят да режа с нож в лявата ръка. Белачката ми е универсална и всеки бели с нея с която ръка може Simple Smile
В училище и вкъщи ме научиха да пиша с дясната - още ми е пред очите - лявата ръка е от към прозореца и НЕ се пише с нея.

Обаче мога да пиша с двете едновременно и огледално.

# 72
  • В града на хумора...
17 годишния ми син е левичар ....всичко с левачката ......свикнали сме в къщи с това и не го приемаме за неудобство .

# 73
  • София
 Hug Страхотна тема!

Аз съм от полуотучените левичари.
В първи клас се е видяло какво ще ставам, обаче баща ми казал - не!, детето трябва да пише с дясната ръка като всички. Но нещата не са спрели до там: имам опити да се храня с дясната ръка под погледа и напътствията на баща ми от около половин година.  Tired Още помня как се държи лъжица с дясната ръка. Някъде към 4-5 клас обаче взех нещата в свои ръце. Открих, че мога да пиша и с лявата ръка.
А в момента съм манджа с грозде: пиша с дясната, /лявата е като се уморя с дясната, която съм ползвала при лекции в университета/, режа с нож с лявата, държа ножицата с дясната, беля зеленчуци с лявата, разбърквам яденето с лявата, пуша с лявата, отключвам с ключ с дясната, храня се с лявата /когато се храня, ножа ми е в дясната/, рисувам и чертая с лявата. Май това са ми основните дейности, за които се сещам.

Иначе комични ситуации има.  Embarassed Що зор виждам като обяснявам, че трябва да седя на края на масата, за да може всички да се храним нормално.  Laughing

# 74
  • sofia
Драгонова, аз съм нещо като теб - отучили са ме само и единствено от писането с лява ръка, всичко друго правя с нея, с ляв крак ритам и т.н. Синът ми е левичар също, за момента като първокласник среща особени трудности с писането,за други трудности...не съм забелязала.

Общи условия

Активация на акаунт