телевизия в детските градини- нормално ли е?

• 19 455
  • 458
  •   1
Отговори
# 105
Днес бях на родителска среща в яслата на синът ми.На въпроса за телевизора отговориха,че гледали анимационни филмчета,като по този начин се опитвали да задържат вниманието им и да ги научат да седят на столчетата. LaughingАз също съм против двегодишни деца да гледат ТВ.

# 106
........На въпроса за телевизора отговориха,че гледали анимационни филмчета,като по този начин се опитвали да задържат вниманието им и да ги научат да седят на столчетата. LaughingАз също съм против двегодишни деца да гледат ТВ.

Е! ТОВА ВЕЧЕ Е БЕЗОБРАЗИЕ!!!
И ТОВА ГО КАЗВАТ  ПРОФЕСИОНАЛИСТИ, КОИТО ИМАТ ДОКУМЕНТ ЗА ПРАВОСПОСОБНОСТ ДА РАБОТЯТ В ДЕТСКА ГРАДИНА С МАЛКИ ДЕЦА?!?!?
как е възможно родителите да не възроптават на подобен аргумент?!

ВНИМАНИЕТО НА ЕДНО ДЕТЕ МОЖЕШ ДА ГО ЗАДЪРЖИШ ПО ХИЛЯДИ ДРУГИ НАЧИНИ.........
събираш ги в кръгче, седнали на столчетата им и започваш да им показваш голяма книжка с много цветни картинки и да им разказваш по тях
пееш им песничка с тропане, пляскане......свирене на инструмент
слагане на някакви тематични предмети в средата на кръгчето и разиграване на сценка с тях........

поне така се играе в детската градина на сина ми........

# 107
С риск да си навлека вашият гняв ,драги майки и да бъде подложен на съмнение моят професионализъм, ще ви кажа ,и моето мнение ,като детска учителка.
Вашите деца пребивават в детската градина от 7 до 19 ч.Това са 12 часа , през които децата  се занимават с различни дейности от дневният режим-играят, учат,хранят се ,спят,развличат се ,празнуват, трудят  се и още...
Не виждам защо е тази психоза и страх ,че децата едва ли не от сутрин до вечер гледат само телевизия.Това затвърждава моето убеждение ,че родителите нямат представа(или съвсем бегла) за режима в детската градина .
Не отричам, че има известно залитане при някои учители и повече време отделят за телевизора ,но нали разбирате ,че доброто лекарство е това ,което се дава в подходящият момент,в нужното количество и качественото му съдържание.Та така и с телевизора .
Естествено е ,че всяка майка има различно становище и за храната,и за спането, и за  заниманията, и за куп още други неща касаещи пребиваването на детенцето им в детската градина,това се коментира в различни теми и има различни мнения.
Според мен не е важно какво, а КАК?  newsm10

# 108
Цитат
Според мен не е важно какво, а КАК?
   Идват ми 1000 примери на ум,с които да те разубедя в гореказаното.....
   Но са толкова елементарни,че ...... няма как да не се досещаш сама!

Цитат
доброто лекарство е това ,което се дава в подходящият момент,в нужното количество и качественото му съдържание.Та така и с телевизора .
   И защо да се дава лекарство на здрави хора?
   Да не говорим,че телевизорът не е лекарство!Той е отрова,той е наркотик за малкото дете.

# 109
С риск да си навлека вашият гняв ,драги майки и да бъде подложен на съмнение моят професионализъм, ще ви кажа ,и моето мнение ,като детска учителка.
Вашите деца пребивават в детската градина от 7 до 19 ч.Това са 12 часа , през които децата  се занимават с различни дейности от дневният режим-играят, учат,хранят се ,спят,развличат се ,празнуват, трудят  се и още...
Не виждам защо е тази психоза и страх ,че децата едва ли не от сутрин до вечер гледат само телевизия.Това затвърждава моето убеждение ,че родителите нямат представа(или съвсем бегла) за режима в детската градина .
Не отричам, че има известно залитане при някои учители и повече време отделят за телевизора ,но нали разбирате ,че доброто лекарство е това ,което се дава в подходящият момент,в нужното количество и качественото му съдържание.Та така и с телевизора .
Естествено е ,че всяка майка има различно становище и за храната,и за спането, и за  заниманията, и за куп още други неща касаещи пребиваването на детенцето им в детската градина,това се коментира в различни теми и има различни мнения.
Според мен не е важно какво, а КАК?  newsm10

изобщо не ми предизвиквате гняв , а само безкрайна мъка.
бих казала :
Добре, че моето дете не е отглеждано по Вашия критерий.

за всяко Ваше изречение имам съвсем различно становище.........

Какво общо има примерът Ви с "лекарството" с отлеждането на децата и заниманието с тях?!?!?!?! Крайно неуместно "сравнение".

всички деца ли в БГ стоят от 7 до 19 часа в градини?!?!?!?!?

и дори да е така, моето нито в градината , нито вкъщи се забавлява  с ТВ. Просто нито там, нито у дома се намира тази ненужна вещ.
и това са 24 часа от денонощието, а не само 12 часа, нали?
е, мога да ви гарантирам, че по цял ден играе и се занимава  /БЕЗ ТВ/ и има "програма" за него. А и не спи следобед.

ех..............жалко, много жалко.............
вече съм разочарована.........

# 110
Не споделих моето становище, за да влизам в конфронтация с вас драги  майки.
Ако някои от вас могат да четат между редовете ,биха разбрали какво искам да кажа .
Но аз уважавам вашето мнение ,защото може би имате своите основания.Аз също съм майка и с  ,или без гледане на телевизор мисля,че съм възпитала добре моето дете.
Желая същото и на вас !!!
 newsm10

# 111
Цитат
Ако някои от вас могат да четат между редовете ,биха разбрали какво искам да кажа .
 Разбрахме всичко.Доста ясно се изразяваш.  Peace
  Това,че не сме на едно мнение с теб не означава,че не те разбираме. Wink

Последна редакция: ср, 21 окт 2009, 08:32 от Селма

# 112
......Не споделих моето становище, за да влизам в конфронтация ...................

Не съм си и помисляла, че целите конфронтация Simple Smile

НО РАЗБРАХ КОЛКО Е ИЗКРИВЕН, ПОВРЕДЕН И ПАГУБЕН  НАЧИНЪТ ВИ  НА МИСЛЕНЕ И ОТНОШЕНИЕ КЪМ ОТГЛЕЖДАНЕТО НА ДЕЦАТА....

на път съм  да си помисля, че всичко е causa perduta

след толкова много споделени мнения за реалността в БГ -детските  градини ......
съм в потрес..........
явно скоро нищо няма да се промени за по- добро....... Cry Cry Cry Cry Cry Cry Cry Cry Cry Cry

# 113
...

Благодаря ти, аз не скачам против мнения, които не съвпадат с моето, когато са написани премерено и мотивирано, напротив. Не поставям, поради това, под съмнение професионализма ти. Имаш право, разбира се, но аз обръщам внимание основно на това, че в обсъжданата хипотеза- ТВ в градината, няма механизми за контрол и над съдържанието и над количеството време за гледане. Това ме безпокои, а не наличието на самия ТВ. Ако за Х "Том и Джери" са ОК, за мен са табу /пример само, понеже с него почнах в началото по темата/. Защото за мен е важно и "какво" и "колко", не само "как".

# 114
С навлизането на ТВ в детските градини и ясли, те все повече заприличват на центрове за забавление, вместо да изпълняват своята възпитателна и образователна функция.

Към дамата, подкрепяща ТВ в градината:
Кажете ми поне една възпитателна или образователна задача при гледане на анимация!
Кажете ми в коя част от дневния режим е заложено гледане на ТВ? За сметка на игрите ли или за сметка на разходките  на открито?
Споделете за поставените и постигнати цели на възпитание и обучение в резултат на гледането на ТВ?

# 115
С навлизането на ТВ в детските градини и ясли, те все повече заприличват на центрове за забавление, вместо да изпълняват своята възпитателна и образователна функция.

Към дамата, подкрепяща ТВ в градината:
Кажете ми поне една възпитателна или образователна задача при гледане на анимация!
Кажете ми в коя част от дневния режим е заложено гледане на ТВ? За сметка на игрите ли или за сметка на разходките  на открито?
Споделете за поставените и постигнати цели на възпитание и обучение в резултат на гледането на ТВ?

А и анимацията излъчва само агресия:ТОМ И ДЖЕРИ, НУ ПАГАРИ, НИНДЖИТЕ И Т.Н. Crossing Arms

# 116
Така поднесена темата ,дали е нормално информационните технологии да присъстват в ДГ ,съм убедена, че обратното е ненормално.Но  дебело подчертавам,  да се прави с мярка ,добре обмислено и преценено от учителките.Само при това условие бих защитила тази теза.
Беше отправен въпрос ,къде виждам образователното и възпитателно  въздействие на анимационните филми.Има толкова стойностни ,като -''Царя Лъв'','Красавицата и звяра' и др.
Първо, те разширяват кръгозора на детето, обогатяват впечатленията му за околния свят, развиват въображението,насищат детето с положителни емоции.Съпреживяват и съчувстват на героите(говоря за 5-7г.деца)
Колкото до тревогите на мамите,че филмчета ,като "Том и Джери","Ну погоди'' и др. цитирани(между другото любими на децата на3-4г,)пораждат агресия, то това съвсем не е така.
За разлика от възрастните ,които имаме логическо мислене и анализираме, съпоставяме сравняваме, обобщаваме.преценяме, че действията на героите не са толкова възпитателни колкото ни се иска,при децата с нагледно действено и емоционално мислене в тази възраст ,те ги гледат с други очи.Те са запленени от динамиката на случващите се събития ,от външния вид ,музиката и всичко което се случва на екрана ги привлича. Вярвайте наблюдавам децата и виждам тяхните реакции не само при досега с ТВ и DWD.
По отношение на компютъра децата от 5-7г.могат и с голямо желание играят. редят пъзели,учат с"Буквенка" и "Цифренка"рисуват.Това ако не е образователно и възпитателно.
При престоя на децата от10-12ч. в детката градина всеки ден, те не се лишават от игри с играчки,строители,подвижни игри ,учене, развлечение,празници,театри,игри на открито,хранене,сън.
Така че темата с телевизорите съвсем не е приоритет ,а малка част от дневния режим в ДГ.
Това,че вие го виждате  ,когато водите и взимате детето не означава ,че децата стоят само пред телевизора и са лишени от други занимания.Така вие го тълкувате.
Но вие сте прави ,че някои колеги прекаляват с престоя на децата пред телевизорите за сметка на друга дейност в повече..А това за сериалите - не проумявам и нямам коментар!!! newsm10

# 117
"Том и Джери" /за другото не съм писала/ е тотално агресивен филм, който, от позицията на възрастен, оценявам като лишен от каквото и да било съдържание и сюжет с единствената идея някой да прави на друг номера, да го млати с нещо по главата и до там. Благодаря. На децата са любими и игрите от компа, в които се стреля наред за точки. Това не е критерий.
Затова не желая ТВ-то- за да не ми подбира друг "полезните" филмчета. За наистина полезните- предоставям на детето си такива, не е лишено, гледа достатъчно.

# 118
Цитат
За разлика от възрастните ,които имаме логическо мислене и анализираме, съпоставяме сравняваме, обобщаваме.преценяме, че действията на героите не са толкова възпитателни колкото ни се иска,при децата с нагледно действено и емоционално мислене в тази възраст ,те ги гледат с други очи.Те са запленени от динамиката на случващите се събития ,от външния вид ,музиката и всичко което се случва на екрана ги привлича. Вярвайте наблюдавам децата и виждам тяхните реакции не само при досега с ТВ и DWD.
  Моят син е голям имитатор.Всичко,каквото вижда,се опитва да имитира!
  И не мисля,че той е единствено дете ,което прави това.
  Какво в "Том и Джери" или в "Ну погоди" е достойно за имитиране?
  Всеки педагог,мила eliwas ,трябва да знае,че КНИГИТЕ развиват абстрактното мислене!Затова КНИГАТА трябва да водещо помагало в "разширяването на кръгозора,обогатяването на впечатленията,РАЗВИВАНЕТО НА ВЪОБРАЖЕНИЕТО,насищането с положителни емоции и т.н.."

# 119
Селма , Judy , realist , абсолютно се присъединявам  към вашите мнения. Peace   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт