Отглеждане на детето в друга стая..

• 11 492
  • 344
  •   1
Отговори
# 255
Разбира се, че съществуват всякакви варианти, въпроса е колко родители го практикуват, защото това е показателно  Peace

# 256
  • Видин
Е не, определено въпроса ми е доста неудобен и не намира отговор  Joy hahaha
Значи ще живее при мама и тате до 35-годишна възраст, ама ще дава оценка за психичното здраве на чуждите деца..Аман ooooh!

# 257
  • София
Аз също трябва да призная, че тук във форума ми е по-интересен и ценен опита на родителите , отколкото психолозите, доказателствата и сведенията от учебниците и книгите. Защото всеки може да изнамери литература и да чете, но практическите приложения могат само от личен опит да се споделят.
Също така в темата не намерих нито един пост на родител, оставил новороденото в самостоятелна стая. На по-късен етап - да, но не и от самото начало. Нищо че са така вълнуващи рекламите с детската светла и прекрасна стая, в средата на която има детско креватче с въртележка над главата и спящото спокойно няколко-месечно бебче...

E, да, защото спящо спокойно няколкомесечно бебе е шестица от тотото  Mr. Green

Не само затова, моето също спеше от самото начало почти непробудно, но никога не ми е минавало през ум да го оставя в съседната стая, защото аз самата не го считам за редно.

Ами мога само да кажа, че не си чела внимателно темата.
АЗ споделих, че синът ми си спеше в своята стая практически от самото начало - при нас, в количката, е спал точно 4 нощи.
Не бяхме сложили предварително лимит на нощите, които ще прекара при нас - просто тогава се разболяхме и беше по- разумно да си спи на въздух, необогатен от нашите болестотворни организми. И се оказа много добро стечение на обстоятелствата. Неговите движения ми пречат - на мен - да спя - аз спя доста леко и никак не се наспивах добре. Когато той се будеше през нощта се налагаше и двамата - и аз, и татито - да се будим по простата причина, че светвах лампата. Подозирам, че и ние сме пречили до някъде на спокойния сън на детето. Всички си почивахме много по- добре в мига, в който започна да спи сам в стаята си. Включително и той самия. Ранните ставания се разделиха - веднъж аз (в 3), следващото - на съпруга - в 6, а аз спях от 4 до 9, примерно, когато змеят огладняваше пак... за 4те нощи при нас се видя, че Давид не повръща и няма опасност да се задави с повръщано, слагахме го да спи настрани, подпрян с възглавница откъм гърба - за всеки случай...

# 258
Не се притеснявай - има и такива, за щастие!  Върни малко лентата и прегледай, ще видиш как съществува и този вариант. Въпрос на избор.

Наистина ще ми е интересно след време да видя дали реалността ти ще е същата като теориите ти. Laughing

# 259
Извини ме, че съм пропуснала мнението ти, признавам, че не изчетох всички едно по едно, а бегло отгоре.
И останах с убеждението, което споделих - че явно не се практикува новородено да спи в отделна стая.

А за спокойствието, което сте си осигурили - браво...но аз просто не бих могла да спя, ако бебето ми не беше до мен, просто такива страшни мисли ми се въртяха в главата какво може да му се случи че  ooooh!

# 260
  • София
На мен пък всеки път като отворя темата ми изниква рекламата на УНИЦЕФ - детето,което плаче.Майката влиза в стаята,пуска му музикалната лампа,бута биберона, гаси и излиза  Confused На това ми приличат някои коментари тук...

Рекламата на Уницеф е малоумно направена. Трябва ли да се съобразяваме с нея!? Детето в рекламата е на 4 години. Поне. Аз лично не познавам нито едно 4 годишно дете, което да спи в решетеста кошара. Нито едно. Нито пък такова, което да ползва биберон - макар това да е все пак по- възможно. От друга страна, ако има нужда от него, на тази възраст просто ще стане и ще си го вземе. А музикалната играчка, ако е била оставена на такова разстояние, би била в коша още от 3 години и отдавна да е била превърната в нещо друго. Понеже - нормално - още на 1 детето би й видяло сметката.
От друга страна, на 4 то не би ревало по този начин - а щеше да казва какъв му е проблема и да плаче думи, а не уааааа... и не спорете с мен - синът ми е само на 2.5, а през последната година ни веднъж не е ревал по този бебешки начин - и дори ако просто е имал лош сън казва уааа... момооо гушни мееее, а не просто да хълца. Това е зле направена реклама, сглобена от хора, които или изобщо никога не са гледали деца - активно, не да имат такива, на които да плащат издръжка, или това е било толкова отдавна, че са забравили какво представляват и са помислили, че всъщност са форма на кученца, които наистина никога не се научават да говорят.

Не се притеснявай - има и такива, за щастие!  Върни малко лентата и прегледай, ще видиш как съществува и този вариант. Въпрос на избор.

Наистина ще ми е интересно след време да видя дали реалността ти ще е същата като теориите ти. Laughing

При мен - да. Абсолютно всички реалности във връзка с отглеждането на бебето са съвпаднали с предварително изградените ми представи за това какво мога и искам да правя.

Последна редакция: ср, 09 дек 2009, 21:30 от AnMary

# 261
Еееееее, как я разнищи рекламата само, стига гледа подробностите - идеята е добра  Peace
На детето му трябва внимание, а не запушване на устата...

# 262
  • Видин
Как е направена рекламата няма значение, важно е посланието  Peace

# 263
  • София
Извини ме, че съм пропуснала мнението ти, признавам, че не изчетох всички едно по едно, а бегло отгоре.
И останах с убеждението, което споделих - че явно не се практикува новородено да спи в отделна стая.

А за спокойствието, което сте си осигурили - браво...но аз просто не бих могла да спя, ако бебето ми не беше до мен, просто такива страшни мисли ми се въртяха в главата какво може да му се случи че  ooooh!

Ндам, страх ме беше първите 1 - 2 нощи - то четенето на книжки определено предизвиква параноя - там толкова се преекспонира опасността от ВБС, че... човек едва ли не остава с впечатлението, че това е най- вероятен сценарий...  Crazy може би трябва да отворим тема за вредата от четенето на книги за отглеждане на новородено...  Joy

# 264
  • София
Боби Прочетох постовете ти и намирам, че си била прекалено груба. Кажи кои психолози, кои теории твърдо застават зад спането на детето в отделна стая от първия ден? Бебето има нужда от присъствието на майка си в същата стая, майката също. Някои майки предпочитат бебето да е в друга стая, но това е въпрос на предпочитание, а не на правило, поне според моите скромни познания в областта.   новородените нямат представа за време, нямат въображение, нямат съзнание, а повече усещания и на тази база им е трудно да си представят, че са сами само за през нощта, че не са изоставени. С една част от казаното от теб съм съгласна. Родителите не е редно да правят секс в стаята с бебето- факт. Децата е хубаво да се приучват към самостоятелност, но има известни нюанси в това приучване.
хайде, разкажи по- подробно, без нерви, за да поговорим по темата. Става ли?

По никакъв начин не мога да се съглася - както навярно и всеки, който е имал контакт с новородени.
За протокола - не смятам, че новороденото непременно трябва да спи в собствена стая заради собственото си душевно здраве. По - скоро подозирам, че точно това е периода, в който то все още няма специални предпочитания - поради простата причина, че все още няма база за сравнение - и е удобно време да бъде приучено към единия или другия начин. Но това е мое лично мнение, не бих обвързала Психологията с него.
От друга страна, всички много добре знаем, че новороденото все пак ИМА желания. И сънища. Нещо повече, има ги още в утробата. Тези неща говорят за съзнание. Да се говори за новороденото като за безсъзнателно същество - нещо като амеба - амиии... идва ми малко в повече.
Бебетата ИМАТ въображение. Може би повече от всеки друг. Новородените - също. Те имат безкрайно малко фактическа информация - и всичко останало трябва да изградят... с въображение. Това, че въображението им е заето с формулирането на идеите за "цвят" и "форма" и обвързването им с някакви не особено конкретни - в дадения момент на развитие на зрението им - обекти, а не с екзистенциални мисли за Произхода на Живота, за Началото и Края не го прави по- малко ценно или по- ниско качествено въображение. И как така да нямат чувство за време!? Имат много по- точно чувство за време от мен! Те могат да огладняват по едно и също - до минути - време, или да се будят по- точно от часовник... или да се изморяват за час - или по- малко - с изключителна точност.
Много вероятно е времето - като субективно усещане - за тях да е "разтеглено". Много вероятно е една нощ да е много по- дълга от една нощ за възрастен. Казвам го просто мислейки за собственото си усещане за сезон, или година в ранното детство... ами, безкрайно дълги бяха. Но това не означава, че не съм имала усещане за време - а само, че субективното ми усещане за времето е било различно тогава и сега. И няма начин да се определи кое е по- вярно. Всъщност, глупаво е да се каже, че изобщо има вярно и погрешно чувство за време, стига да съвпада с часовника - което при новородените е много по- точно (съвпадението, де), отколкото при възрастните.

кати, новородените нямат развито съзнание, нямат представа за времето като нас, нямат опит и памет, които да им докажат, че ако излезеш за 8 часа ще се върнеш. Говорим за зрялост на мозъка, а не за амеба или други подобни сравнения. Имат повече усещания, отколкото мисли в смисъла, който ние влагаме. Всичко е на малко по- подсъзнателно ниво.

# 265
katiABV , Тук съм много съгласна - защото една бременна ако прочете инфо за само една възможна опасност - и вече всичко й се вижда съмнително и опасно  Peace

# 266

При мен - да. Абсолютно всички реалности във връзка с отглеждането на бебето са съвпаднали с предварително изградените ми представи за това какво мога и искам да правя.

Щастливо изключение според мен, в което няма нищо лошо.
Факт е, че теория и практика доста често се разминават, точно защото всяко бебе е различно и не влиза в теоритичния калъп. Затова винаги ми е странно, когато човек, който все още няма деца, се изказва супер категорично по някоя такава тема, със 100%това убеденост.
Та както казах, ще ми е интересно да чета след време живот и здраве. Grinning

# 267
  • София
Еееееее, как я разнищи рекламата само, стига гледа подробностите - идеята е добра  Peace
На детето му трябва внимание, а не запушване на устата...

На 4 годишно дете, спящо в решетесто креватче, непотрошило музикалната играчка, подреждащо прилежно всички играчки преди сън, плачещо с хлипане и без никакви обяснения за причината на плача, вероятно му трябва детски психолог.
Мога да ви уверя, обаче, че нито един от показаните в рекламата атрибути не води до подобна загуба - или изобщо неизграждане - на увереност у едно дете, по- скоро обратното. Синът ми, отглеждан с бибичка, с музикални - и какви ли не - играчки, спящ в самостоятелна стая, разказва от под 2 годишна възраст - като се замисля, миналата Нова Година вече говореше със свързани едно с друго изречения, с едно 10 годишно момиченце измисляха - и си разказваха - приказки. И е в състояние да проникне и в най- добре заключения с детски предпазни мерки шкаф, отключва и заключва сам, а напоследък си нови и стълба, стол или шкаф - за мой най- голям ужас - във всеки миг, в който не го следя, за да докопа "скритите" на високо ключове или изобщо предмети, представляващи интерес.

Значи, бихме могли да стигнем до логичния извод, че нищо от показаните предмети не е признак на липса на внимание.

О, последно - когато БЕБЕТО - не детето - заплаче през нощта, най- доброто, което можете да направите, е да влезете тихо, да му се обадите още по- тихо - ооо, няма, няма, шшш - и да му бутнете бибата. Или гел за зъби - ако има зъбен проблем в този период. Евентуално да полюлеете люлката, ако става дума за съвсем малко бебе. В почти всички случаи бебето ще заспи обратно още преди да сте излязли - и най- вече, преди самото то да се е разсънило - и неговия сън няма да се наруши. Ако почнете да го вдигате, да го вадите от леглото, да го мачкате и да го разнасяте, гарантирано ще го разсъните и то изобщо няма да е щастливо от тази... недобре разбрана проява на внимание.

# 268
Съжалявам, но аз не правя подобни разчети на рекламите, нито пък тази ми действа отблъскващо, напротив  Wink
Я да попитам - бебето, ако спи в друга стая - за да го чуеш - не трябва ли то вече да се е разсънило достатъчно, за да плаче силно и гласно - за да може ти от другата стая да го чуеш? Защото именно когато спеше до мен при първото примъркване правех това, което сама описваш, без въобще да паля лампи например и нито то, нито аз се разсънвахме...

# 269
  • София
katiABV , Тук съм много съгласна - защото една бременна ако прочете инфо за само една възможна опасност - и вече всичко й се вижда съмнително и опасно  Peace

Ндам, могат да подлудят жената - буквално - а после тя да подлуди и най- спокойното бебе...

Мечо Пух, аз не съм си поставяла някакви велики цели - знаех към какво ще се стремя. А какво ще стане... Демек, никога не съм си поставяла за задача задължително да изпълня някакъв предварително поставен график... но когато си подреждах къщата направих детска стая и не бях предвидила вариант за друго разпределение. И бях твърдо решила, че каквото и да става, аз дете извън специално кошче / столче в кола няма да возя. И... други такива.
И че няма да държа детето си с часове закачено за гърне, само и само рано да почне да го ползва - примерно, или през 5 минути да го питам, за да не се изпикае на пода... ей такива неща съм имала на ум. И да, повечето са зависели от мен - затова съм ги осъществила...

Съжалявам, но аз не правя подобни разчети на рекламите, нито пък тази ми действа отблъскващо, напротив  Wink
Я да попитам - бебето, ако спи в друга стая - за да го чуеш - не трябва ли то вече да се е разсънило достатъчно, за да плаче силно и гласно - за да може ти от другата стая да го чуеш? Защото именно когато спеше до мен при първото примъркване правех това, което сама описваш, без въобще да паля лампи например и нито то, нито аз се разсънвахме...

Ми не - бейбифона се включва при първото му промънкване. За сметка на това не се включва, когато се протяга, примерно.

Последна редакция: ср, 09 дек 2009, 21:36 от AnMary

Общи условия

Активация на акаунт