Забравени рецепти от домашните тефтери

  • 285 984
  • 506
  •   1
Отговори
# 60
  • На брега на реката
  • Мнения: 1 540
Много се впечатлявах от шахматните торти newsm09  - едни високи, сочни...пък и как ги пекат  така на квадратчета.....   newsm78 

   Joy


Пекат се мисля 2 бели и 1 тъмен блат. Блатовете се нарязват на 3 или 4 концентрични окръжности и след това се редят 1 бяла-1 тъмна-1 бяла- 1 тъмна, следващия блат се сглобява обратно, там където е бяла, се слага тъмна и т.н.
Скоро гледах някой беше показал как точно се сглобява тортата, но не мога да си спомня къде.

Ето намерих това:

http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=2030.msg40050

А, научих се като порастнах  Wink

Пекат се по равен брой бели и тъмни блатове, разрязват се на еднакви на брой и големина окръжности и през една се разменят по цвят   chef

# 61
  • При елфите ...
  • Мнения: 2 141
Много се впечатлявах от шахматните торти newsm09  - едни високи, сочни...пък и как ги пекат  така на квадратчета.....   newsm78 

   Joy


Пекат се мисля 2 бели и 1 тъмен блат. Блатовете се нарязват на 3 или 4 концентрични окръжности и след това се редят 1 бяла-1 тъмна-1 бяла- 1 тъмна, следващия блат се сглобява обратно, там където е бяла, се слага тъмна и т.н.
Скоро гледах някой беше показал как точно се сглобява тортата, но не мога да си спомня къде.

Ето намерих това:

http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=2030.msg40050

А, научих се като порастнах  Wink

Пекат се по равен брой бели и тъмни блатове, разрязват се на еднакви на брой и големина окръжности и през една се разменят по цвят   chef

 newsm10

# 62
  • Мнения: 132
Сладкиш пияната монахиня! Уникален сладкиш, или поне така ми се струваше като малка. Също така фунийки с крем и течен шоколад! Тези са ми номер 1.  Дже съм решила да издиря рецептата за сладкиша от леля ми и да го пробвам пак.  Laughing

# 63
  • София
  • Мнения: 822
Баба ми правеше сладкиш с праскови от компот, много ми беше вкусен. Някой ако има рецептата, моля да ми я даде.
Другото любимо освен циганската баница ми беше Жадната калугерка. И имаше едни курабийки на баба, много бяха вкусни.

Моята баба ми правеше този Кайсиев пай, сигурно ще може да се направи и с праскови.

4 яйца
1 ч.ч. захар
1 бакпулвер
1 1/2 ч.ч. брашно
1 компот от кайсии
1 пак. масло

Яйцата се разбиват със захарта до побеляване. Прибавят се постепенно брашното с бакпулвера в него. Плодовете на компота се отделят и се оставят да се отцедят. Маслото се разтопява в тавата, нареждат се плодовете и се излива тестото. Пече се в умерена фурна. След като се изпече се обръща и след като изстине се сиропира със сиропа от компота.


  bouquet
ще пробвам Simple Smile

# 64
  • София
  • Мнения: 822
Сладкиш пияната монахиня! Уникален сладкиш, или поне така ми се струваше като малка. Също така фунийки с крем и течен шоколад! Тези са ми номер 1.  Дже съм решила да издиря рецептата за сладкиша от леля ми и да го пробвам пак.  Laughing

Жадна калугерка и Пияна монахиня е едно и също нали?

# 65
  • Кьолн
  • Мнения: 1 220
И аз наскоро правих течен шоколад, но не знам на кого беше рецептата.Получи се страхотен шокоад.С 250гр сухо мляко беше. Докарваше ми почти като купения.А дунапренения кексмайка ми го правеше в електрическата тенджера.

# 66
  • тук
  • Мнения: 510
delicate, чак сега погледнах, че в тестото за фунийките има амонячна сода, а аз никога не успявам да направя тези теста Sad Дори не знам дали се слага в брашното като бакпулвера или в кис мляко като содата.
Мислите ли, че мога да я пропусна или да сменя с нещо ??? Ако си взема "брашното, което набухва само" дали ще стане?  

# 67
  • Мнения: 1 798
delicate, чак сега погледнах, че в тестото за фунийките има амонячна сода, а аз никога не успявам да направя тези теста Sad Дори не знам дали се слага в брашното като бакпулвера или в кис мляко като содата.
Мислите ли, че мога да я пропусна или да сменя с нещо ??? Ако си взема "брашното, което набухва само" дали ще стане?  
Замести с бакпулвер  Hug

# 68
  • Кьолн
  • Мнения: 1 220
Амонячната сода се разтваря в кис мляко като сода а хляб.

# 69
  • Мнения: 311
Здравейте! Мното хубава тема. Когато баба ми почина, баща ми намерил нейния тефтер с рецепти и ми го даде. Много често приготвям рецептите от него.


А,някой има ли тази рецепта за соленките Flutter

Една от тях е точно за такива соленки:

4 яйца, 1 ч ч св. мас, 1 ч ч прясно мляко, 1 бакпулвер, 1 с л сол,  настърган кашкавал, ким или кимион /според вкуса/, брашно колкото поеме за твърдо тесто.
Омесва се и се разточва около 5 мм. Реже се на лантички, намазва се с яйце и се пекат на загрята фурна. От същото тесто може да се изрежат квадратчета, слага се сирене и яйце объркано, затваря се на триъгълник, пак се намазва с яйце и се пече. Стават много хубави.

Друго, което си спомням, беше едни стиченца - може би като бухти със сода, но се слага доста захар, оформяха се едни такива, като птиченца с човки, пържеха се и се ръсеха с пудра захар. Икономични дребни сладки със сладко, течен шоколад с орехи, домашен сладолед, А пък нейните яхнии - не мога да ги докарам такива и това е.

# 70
  • Мнения: 1 798
инеса,благодаря ти много  bouquet

# 71
  • Мнения: 1 122
Амонячната сода я смесвам направо с другите продукти и няма никакъв проблем. Имам едни сладки, които майка ни правеше едно време, а сега аз и те са с ам. сода и винаги тестото си става екстра. Асъщо съм чула, че ам. сода се погасява в няколко капки оцет, но не съм пробвала.

# 72
  • Мнения: 1 122
Солени кошнички

1ч.ч. пр.мляко
500гр.брашно
150гр. масло
щипка сол

За плънката:
5 яйца
1ч.ч. кис.мляко
половин л.сода
натрошено сирене

От по-горните продукти се замесва тесто. С него се облепват стените на формичките-кошнички. Пълнят се с плънката и се пекат на ум.фурна ок. 20 мин. Излизат 60 малки и 14 големи кошнички. http://steisi.multiply.com/photos/album/12/12#photo=29

# 73
  • София
  • Мнения: 5 387

Солените гъбки, които споменавате- половин яйце с половин домат и малко майонеза на точки върху
домата? Това ли имате предвид?

# 74
  • София
  • Мнения: 10 858
Баба ми правеше сладкиш с праскови от компот, много ми беше вкусен. Някой ако има рецептата, моля да ми я даде.
Другото любимо освен циганската баница ми беше Жадната калугерка. И имаше едни курабийки на баба, много бяха вкусни.

Моята баба ми правеше този Кайсиев пай, сигурно ще може да се направи и с праскови.

4 яйца
1 ч.ч. захар
1 бакпулвер
1 1/2 ч.ч. брашно
1 компот от кайсии
1 пак. масло

Яйцата се разбиват със захарта до побеляване. Прибавят се постепенно брашното с бакпулвера в него. Плодовете на компота се отделят и се оставят да се отцедят. Маслото се разтопява в тавата, нареждат се плодовете и се излива тестото. Пече се в умерена фурна. След като се изпече се обръща и след като изстине се сиропира със сиропа от компота.


  bouquet
ще пробвам Simple Smile

Свекърва ми е спец в тоя сладкиш, страшен го прави! Рецептата й е почти същата, само че е с 5 яйца и 1 ч.ч брашно и ванилия.
Блата като се изпече става пандишпанен, и като се сиропира по обилничко - УАУ!!! Супер-върха  Crazy Crazy Crazy
То това си е вид реване, само дето е с плодове.

Общи условия

Активация на акаунт