Машина за хляб - 20 част

  • 43 862
  • 775
  •   1
Отговори
# 615
  • Мнения: 4 458
Към правилите козунак , кога да поръся със захар .Ако го направя преди печенето няма ли опасност захарта да се каремелизира и загори? Tired

Малко преди да започне печенето намазваш с жълтък или там,каквото си отделила за намазване и поръсваш със захар.
Преди обяда правих хляба на балончета,опря в стъклото.

Eй това вече на го разбрах  newsm78 С какво друго се маже? Аз, нали никога нищо не съм правила и мазала  та....  Embarassed

# 616
  • Мнения: 81
Момичета може ли да се мие казанчето от външната страна,с обезмаслител или циф например,защото започна да ми обгаря(като на кафяви петна).Мисълта ми е дали тези препарати няма да увредят повърхността newsm78 Simple Smile

# 617
  • Мнения: 5 001
Правих хляба с грис.....Опря в капака,така се надигна  Crazy ....И аромата беше страхотен.....
Само на консистенция не ми допадна лично на мен...Много дунапренен стана бряяяя....Лапнеш нещо-глътнеш нищо.....Така го кръстихме  Mr. Green....

# 618
  • София
  • Мнения: 2 649
Правих хляба с грис.....Опря в капака,така се надигна  Crazy ....И аромата беше страхотен.....
Само на консистенция не ми допадна лично на мен...Много дунапренен стана бряяяя....Лапнеш нещо-глътнеш нищо.....Така го кръстихме  Mr. Green....


ами аз слагам само 2-3 лъжици и просто става по-пухкав без да е като пандишпанен. Peace

# 619
  • София
  • Мнения: 6 232
Момичета може ли да се мие казанчето от външната страна,с обезмаслител или циф например,защото започна да ми обгаря(като на кафяви петна).Мисълта ми е дали тези препарати няма да увредят повърхността newsm78 Simple Smile
аз така го мия- с меглио,че стана на едни жълтеникаво-кафяви  петна -нищо му няма. Пръскам, разкисва се и го измивам после с веро-става си чисто ново

# 620
  • Мнения: 5 001
Правих хляба с грис.....Опря в капака,така се надигна  Crazy ....И аромата беше страхотен.....
Само на консистенция не ми допадна лично на мен...Много дунапренен стана бряяяя....Лапнеш нещо-глътнеш нищо.....Така го кръстихме  Mr. Green....


ами аз слагам само 2-3 лъжици и просто става по-пухкав без да е като пандишпанен. Peace
Добре.Благодаря!  Hug..Следващият път ще сложа 2-3 с.л. само...Много ми хареса аромата,та затова....
Явно съм прекалила с гриса hahaha Mr. Green hahaha Mr. Green

# 621
  • София
  • Мнения: 10 858

Намали ли количеството мая за дългата програма? При бърза програма 2часа, ако маята е 1с.л=15мл, при дълга плограма около3.40-4ч, маята се намалява на 2ч.л=10мл.

Не, не го намалих, и чак после се сетих, че това ми беше грешката  Laughing Аз вече малко наизуст ги карам нещата, нищо не меря, само на око ... особено с познати рецепти. Споделих го просто като изцепка от моя страна, иначе хляба си е супер  Peace

lubopitko , веднага си записвам рецептата, особено щом е на баба ти! При първата баница ще я приложа  Peace Много мерси   bouquet

# 622
  • Мнения: 128
Голямо удобство си е машината. Аз миналата седмица в нея месих и тесто за меденки, чаках да омекнат за да се похваля, но мъжо ги изяде още хрупкави.
Вчера правих хляба с картофи по рецепта на дядо хаджия. Аз реших да го пека в машината, но ми опря в капака и се наложи да преместя контейнерчето във фурната. При местенето спадна (а бях бърза). Хляба стана по  ...... "жилав" от другия и малко сладък ( в рецептата нямаше сол), но пък ни хареса и почти го изядохме. Ето и снимки
 

 

Последна редакция: ср, 11 ное 2009, 10:27 от Nasi_77

# 623
  • Бургас
  • Мнения: 1 378
Аз пък правих багети, че мъж ми омрънка света-за кво дал толкова пари,да му пека някви самуни само...
Станаха, малко им се изпълни нарязването,та на вид заприличаха повече на кифли, но са точно като истинските..Май и по-вкусни дори. Peace

# 624
  • София
  • Мнения: 6 232
Belle Fleur, а по каква рецепта ги прави  newsm78-аз пробвах по тези в книжката, после се опитах с тази за хляб,но не ми стават хрупкави, като тези в магазина

# 625
  • Бургас
  • Мнения: 1 378
О, аз като начинаеща спазвах точно инструкциите от книжката, дори и препоръчителното-да сложа олио и захар. Хрупкави и добре препечени станаха,но май в повече дойде 2 с л захар,следващия път по-малко ще сложа.

# 626
  • София
  • Мнения: 6 232
освен пак да взема да се пробвам с тази книжка, с която не можем да постигнем разбирателство във вкусовете-уж всичко спазвах, дозите до грам  newsm78 много се надявах да станат въздушни вътре и хрупкави отвън, а ги докарах до жилави и твърди  Twisted Evil

# 627
  • Бургас
  • Мнения: 1 378
Не мога да съм ти много от полза, първи опит ми беше. Дано някой от по-старшите в занаята да знае тайни.

# 628
  • Географският център на България-Габрово
  • Мнения: 593
Момичета моля която знае рецептата на Ердинч за козунак,да я напише.

# 629
  • София
  • Мнения: 8 492
Я да поставя и тук на объсжадане един въпрос и после предлагам на модератора като се открива нова тема, ако стигнем до съгласие да качим една таблица в първата страница.

Става въпрос за съотношението между суха и жива мая.
Моите изчисления са следните:


Споделете и вашите и ако стигнем до някакво съгласие да имаме поне едно решение на проблема.

Да обърна внимание обаче, че например едно пакетче от 11 грама от тази сухата френската мая я препоръчват за до 1000 грама брашно. А пък едно блокче жива мая (от 42 гр.) за до 2000 грама брашно. Та от тук се колебая дали моите изчисления са верни или не въпреки, че в една руска книжка дават приблизително същите цифри.

Общи условия

Активация на акаунт