За националните телевизии

• 3 036
  • 47
  •   1
Отговори
# 15
... rotfImbo rotfImao Изобщо не помня да са дъвкали преди управляващите, особено БТВ. ...

Това, че не помниш, е друг въпрос. Особено за бТВ.

# 16
Хексе, според мен по новините не трябва да се критикува, а да се предава ЦЯЛАТА информацията ОБЕКТИВНО! Иначе в самата програма на ТВ трябва да има публицистични и т.н. предавания. Аз харесвам "Референдум"-а по Канала. Ами винаги събират представители от всички партии, също и Панорама.
Даже съм виждала по късните новини коментар на Салич за някаква новина, вярно новината беше лоша, но толкова не на място беше коментара й! ooooh!
И още нещо - като свършват новините, обичам да ми благодарят че съм избрала точно тези новини. Салич все едно й вадят думите от апендицита, едвам с половин уста казва довиждане или нещо такова. Абе дет се вика от уважение кажи нещо бе! Аййй, как ме дразнят!?!! #Cussing out #Cussing out #Cussing out

# 17
  • Варна
Хексе, според мен по новините не трябва да се критикува, а да се предава ЦЯЛАТА информацията ОБЕКТИВНО!

Точно така мисля и аз . Peace

# 18
Провеждат ни курс по видиотяване! Интересите на МАФИЯТА го изскват. Целта е всички да станем олигофрени, а само те да останат като елит!

# 19
Уви, през седмицата винаги гледам новините и винаги се чувствам депресирана. От черни, по-черни са..
Абе какво новините, сутрешните предавания като погледнем. На барЕкадата например.. ooooh!
От сутринта ни заливат с политика, мрачни прогнози и хипер песимизъм.
Затова сутрин съм се превключила изцяло на руския канал ОРТ. Разкошно, неангажиращо предаване за интересни неща случили се по света, светски живот, музика, кино, концерти. С кеф си изпивам кафето и отивам на работа.  Peace
А през почивните дни чета и гледам филми.

# 20
Пускам стенограма от снощната емисия на бТВ. ПРебройте колко материала са от серията "Да похвалим МС".
След това обърнете внимание на 25. новина - всяка емисия започва с свършва с Бойко, няма спасение.
Съжалявам, че не мога да намеря стенограма от миналата година по това време, за да се видят разликите в отразяването.

Цитат
БТВ, новини в 19.00 часа 

1.Новина
Софийската градска прокуратура поиска да бъде свален имунитетът на Сергей Станишев заради изчезнали секретни доклади на ДАНС. Срещу бившия премиер трябва да започне разследване на две престъпления.
Без да уточни за колко изчезнали доклада е образувано досъдебното производство, софийският градски прокурор каза, че вече има доказателства за разследване срещу един депутат. От всички разпитани по случая, депутатът е само един – бившият премиер Сергей Станишев.
„Наблюдаващият прокурор е преценил, че е необходимо разрешение на започване на процес срещу лице с имунитет.”
Събраните доказателства са за две престъпления.
Репортер: Той не си е сложил подписът на документа, когато го е връщал?
„Има и по 359 и по 358.”
Репортер: Може ли да кажете с по-подробни думи какво е 358 и 359, хората не го знаят?
„Не. Утре ще коментираме.”
Репортер: Той не си е сложил подписът на документа, когато го е връщал, така ли?
„Моля, утре.”
Репортер: Кое е второто престъпление?
„Утре.”
Избени са документи, съдържани класифицирана информация, която е държавна тайна. Това е едното престъпление, за което ще бъде разследван Станишев. Второто е, че по непредпазливост с действията си е причинил разкриването на държавна тайна. Например, през пролетта на 2005 година, бившият премиер се е подписал, че при него са пристигнали два материала от МВР, които към днешна дата липсвали.
Цветан Цветанов: Има липса на два секретни документа. На кого ги е дал, какво им е движението, това може да каже само той. Аз не бих могъл да коментирам движението на подобни материали, които всъщност в момента ние сме констатирали, че ги няма налични. Просто ги няма.
В следобедните часове главният прокурор Борис Велчев, който по закон може да поиска от парламента депутатски имунитет, внесе искането в Народното събрание.
Така Сергей Станишев стана първият български депутат, който ще бъде разследван за извършени престъпления в качеството му на министър-председател. По-късно днес той напомни, че още миналата седмица е готов да се откаже от имунитета си сам.
Сергей Станишев: Моята позиция е огласена още преди една седмица, защото аз се надявам прокуратурата да изясни обективните данни и истина. И прокуратурата, и съдебната система за подложени на безпрецедентен натиск от страна на министър-председателя и от страна на министъра на вътрешните работи.
Сергей Станишев изрази готовност да съдейства на прокуратурата за изясняване на случая.

2.Новина
МВР арестува почти цялата група за кражби на луксозни автомобили на столичанина Асен Колев по прякор Хастара. Заедно с Хастара са задържани двама полицаи и един военен.
Арестуваният лидер на групата по прякор Хастара, е 25-годишен, известен крадец на луксозни автомобили и джипове. За него, срещу 800 лева на кола, са работили униформените от 4 районно Дешо Йорданов и Методи Александров. А Мирослав Веселинов от служба "Военна информация" е набелязвал удобните за кражба возила. Престъпниците са задържани в BMW 3, откраднат от Министерството на финансите.
"Военният е карал с джип отпред, а крадецът - отзад с крадената кола.”
"Отново полицаи са част от добре организирана и смазана престъпна група, която в момента тормозеше доста софиянци с крадените автомобили.”
Спецполицай е изнасял информация и за група, свързана с производство и трафик на амфетамини.
„Установихме, че има контакт с тези лица и предприехме необходимите действия и се отървахме от този човек.”
Съвместно с американската служба за борба с наркотиците, българските антимафиоти са разкрили импровизиран цех за таблетиране на амфетамини във Владая. Арестуван е собственикът на къщата - дърводелец по професия, който според службите, се е преквалифицирал по принуда.
„Всичките тези хора са поставени по някакъв начин в безизходица или в зависимост.”
Предполага се, че дрогата е щяла да бъде разменена за хероин в Турция.

3.Новина
Вътрешният министър не се нае да коментира има ли гаранции, че отвлеченият преди две седмици Румен Гунински, все още е жив. Срокът, който похитителите са били дали за предаване на откуп от над милион евро, е изтекъл преди пет дни.

4.Новина
По-тежки наказания за полицаи, извършили престъпления, планират от Министерството на правосъдието с промени в Наказателния кодекс. Повече години затвор се предвиждат и за нападение над служители на реда. Още за промените сега ще ни разкаже Асен Иванов. Добър вечер, Асене.
Репортер: Добър вечер.
Водещ: Какви са промените в наказанията и има ли такива, на които е обърнато специално внимание?
Репортер: Както вече казахме, увеличава се наказанието за посегателство над полицай. В момента то е до 5 години, а става от една до 6. Тенденцията е за увеличаване на наказанията. Създават се и нови членове и алинеи, които да обхващат престъпления, които досегашния Наказателен кодекс не можеше или трудно преследваше. Наказанието за подготовка на убийство се увеличава от "до 3 години" на "до 5". Увеличават се наказанията и за убийство по непредпазливост. Като пример за такова престъпление бяха посочени лекарските грешки. Ако има и алкохол наказанието може да стигне и до 10 години. Увеличават се наказанията за всички престъпления срещу деца. Ако пък родител остави детето си без надзор и с това застраши неговия живот и здраве, може да лежи до три години в затвор.
Интересен е опитът да се удари незаконната дейност на заложните къщи, които както знаем събират и препродават крадени вещи. Обръща се особено внимание на модерните престъпления като отвличанията, например. Там е и най-сериозното завишаване на наказанията, дори бих казал драстично завишаване като се предвижда дори доживотен затвор.
Последните години отвличанията се превърнаха в модерни престъпления и не само заможните хора започнаха да се замислят за сигурността си. Само преди две седмици беше похитен 20-годишният Румен Гунински и развръзката по този случай се чака. Наказателния кодекс предвижда едни сравнително малки наказания за извършителите - от една до шест години затвор, а в тежките случаи до десет.
От правосъдното министерство предлагат наказанието да стане от 5 до 15 години. Ако е поискан откуп обаче, наказанията скачат до 30 години или дори доживотен затвор. Предвидено е обаче снизхождение към тези, които се разкаят и предадат съучастниците си.
„Успяхме мисля, че всички форми, които по настоящем се наблюдават свързани с отвличанията са криминализирани. Разбира се, оттук нататък знаете всяко престъпление е въпрос установяване, на задържане.”
В Наказателния кодекс се създава и един нов член, който криминализира посредничеството при подкуп.
„Тази посредническа дейност, която се извършва най-често при подкупа, която остава малко извън обсега на наказателното преследване и мисля че ще има превантивна роля този текст, защото знаете не малко са случаите при подобни, както ако щете в случая с въпросния Красьо Черния.”
Според заместник-министъра на правосъдието модерните престъпления се нуждаят от модерни наказания.
В този дух от "до 3" на "до 10" години скачат и наказанията за злоупотреби с пари от бюджета или с европари. И още нещо, които засяга почти всеки: до шест години затвор грозят онези, които представят неверни данни, за да получат кредит.

5.Новина
Семейство от Варна остава на улицата в началото на зимата. Причината - непогасени вноски по жилищен кредит.
Днес съседи опитаха да попречат на съдия-изпълнител да изведе принудително длъжниците от дома им.
Тодорка Куманова има ипотечен кредит. Миналата година закъснява с три вноски, но когато намира парите и пожелава да ги внесе от банката й отказват и я предупреждават, че ще я съдят.
"Когато ме дадоха на съд, аз имах парите в брой за цялата ипотека. Беше ми останало 90 хиляди лева, а аз държах в ръцете си 104 хил.лева. На ново ми беше отказано да вземат тези пари.”
Репортер: Днес трябва да ви изведат от вашето жилище?
„Да.”
Репортер: Къде ще отидете?
„На улицата.”
За да попречат на съдия-изпълнителя да изведе семейството от дома им, днес граждани и близки на Куманови направиха жива верига пред входа на кооперацията.
В началото на зимата на улицата остават Тодорка Куманова, която е болна от левкимия, майка й и 11 годишната й дъщеря.
"Това не е моя работа. Госпожата има дългове, законът е за всички.”
След три часова обсада на жилищната кооперация новият собственик поиска съдействие от полицията, за да влезе във владение на имота си.
В крайна сметка се оказва, че всички институции са спазвали закона и днес си свършиха работата в рамките на закона. 11-годишната Галена обаче не може да разбере защо законът я лишава от дом.
Според статистиката за миналата година, делът на лошите жилищни кредити се увеличил с половин процент. С почти цял процент е нараснал делът на потребителските заеми, които не се погасяват редовно или изобщо не се плащат.

6.Новина
Парното може и да не поскъпне тази зима, дори и цената на природния газ да се увеличи. Това каза председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. Енергийният регулатор е получил от "Булгаргаз" оптимистична и песимистична прогноза за поскъпването на "синьото гориво" от Нова година. По-реалистично изглеждала оптимистичната прогноза, а именно - увеличение цената на газа с близо 9%. Негативната е повишение с 15%.
Комисията успокои, че ако се стигне до нова газова криза, в газохранилището в Чирен има запаси за девет месеца. Повечето индустриални производители обаче не са подготвени за евентуална криза. Заради липса на пари те не са инвестирали в резервен план за работа с алтернативни горива.

7.Новина
Почти 12 млн. лв. дължи шуменската топлофикация на "Булгаргаз". Това е причината, около 3000 абоната в града да студуват в началото на зимния сезон. Има опасност детските градини на централно парно да бъдат затворени. За учениците пък след грипната ваканция, вероятно ще има и дървена. 14 градуса отчете термометърът в една детска градина в града днес по обед. И то благодарение на включени от сутринта две електрически печки. Почти 1/3 от децата отсъстваха не заради грипа, а заради студа.
"Днес децата си имат такива тениски, с дълги ръкавчета сме предупредили родителите. И чорапогащи специално за спане. Аз съм тук от 1982 година, доста години съм тук, и такъв кризисен период, така да кажа, не сме имали никога.”
Според РИОКОЗ-Шумен е недопустимо да се провеждат занятия при температура от 14 градуса. От инспекцията разпоредиха проверка. Заради спрените доставки на газ към шуменския ТЕЦ, днес експерти, общинари и директори на градини и училища търсиха алтернативни варианти за отопление. Чуха се и прогнози, че ако градът остане на студено, може да се стигне до социално напрежение.

8.Новина
Доказаните смъртни случаи от новия грипен вирус у нас станаха четири. Последният е от 30 октомври, когато в болницата във Враца е починала 35-годишна жена. Причина за фаталния изход е утежненото състояние на пациентката и късно потърсената медицинска помощ. Жената била с тежка анемия и цироза, страдала и от недохранване, следствие на тежки и продължителни диети. За няколко месеца пациентката отслабнала с повече от 20 килограма. Жената потърсила лекарска помощ, след като десет дни се самолекувала при 38 градуса температура. От днес грипна епидемия е обявена и в Стара Загора и Силистра. Така вече 12 региона в страната са в епидемия.
В София няма обявена грипна епидемия, но броят на болните се увеличава. Към момента са затворени 15 училища. В тях процентът на учениците, които отсъстват е над 30. Питайте всичко за новия грип в сайта на бТВ. Утре, 3 ноември, в предаването "Тази сутрин" след 8:30 часа на всички ваши въпроси ще отговори доц. Мира Кожухарова, която освен, че е националният ни епидемиолог, също вече е преболедувала вируса.

9.Новина
Премиерът призова големите работодатели в страната да не пристъпват към драстични съкращения на хора. Той съобщи още, че неофициално правителството е помолило банките да започнат постепенно сваляне на лихвите по кредитите.
В деня, в който изтичат стоте дни на кабинета „Борисов”, премиерът отчете пред бизнесът, че към октомври правителството е успяло да балансира бюджета.
Премиерът не скри, че е загрижен за социалните аспекти на кризата и нарастващата безработица.
Бойко Борисов: Ние се срещаме със социално слаби хора, но тези в тази зала сигурно имат стотици, хиляди работници и е много важно да не ги съкратят. /.../
Пред бизнесът премиерът отчете, че благодарение на драстичните мерки за свиване на държавните разходи, кабинетът вече е постигнал балансиран бюджет, който към октомври е на плюс.
Бойко Борисов: Ако баща ми беше жив, щеше да каже – сине, ти си будала. Да вземеш държава с малцинство, сам да поемеш отговорност, да няма с кой да се оправдаваш – дали с Яне, дали с Костов, дали с Мартин, дали с Волен, в смисъл да сме в пакет, с официална коалиция. Да поемеш отговорността при този пасив в най-тежката финансова икономическа криза, това е само, защото имам дълг към държавата. Най-лесното е като не щете, не искате или не ви харесвам, ето ви нови избори. Затова искам това правителство винаги да знаете, че заслужава уважение, че се нагърби и заради вас.
Борисов обвини бившият финансов министър Пламен Орешарски, че с парламентарното питане към наследника си Симеон Дянков за фискалния резерв, опитвал умишлено дестабилизиране на банковия сектор.
Бойко Борисов: Целта е влизане в тази тема да подронваме банковата система. Умишлено, тенденциозно.
Симеон Дянков: Те знаят, че са правили грешни неща и питат просто с идеята, че и ние ще се правим на тайни и ще покриваме техните грешки.
Управителят на БНБ Иван Искров отказа да коментира темата.
Иван Искров: Изслушайте ми презентацията и ще разберете, че банките нямат никакъв проблем, добре работят и недейте да шумите и да притеснявате хората излишно.
Пред бизнесът Искров коментира, че дъното на кризата може да бъде усетено в последното тримесечие на тази и в началото на следващата година.

10.Новина
Първата оценка на сегашния кабинет даде самият премиер. Преди два дни Борисов си писа много добър 5. каква оценка пишат хората на кабинета „Борисов”, вижте в следващия репортаж.
Управленската програма на правителството още не е представена. Но преди 100 дни встъпи в длъжност с декларация, че ще повиши доходите и ще свие разходите; ще въведе ред и справедливост; ще размрази европейските пари; ще оправи здравеопазването, образованието и администрацията, а в Евросъюза ще започнат да уважават. Тодор, който наскоро е почнал нова работа, смята че за толкова кратко време не може да се разработи нито ресторант, нито държава.
„За 100 дни никой не може да промени нищо или да развие нещо. Някой фирма да е отворил за 100 дена, да е станала грандиозна? Не. Промяна не бих казал, че има, но поне хората имат усещането, че ще има промяна.”
„Тройната коалиция грам не ни харесваше последните четири години, вие може ли да се обосновете какво ви харесва? Какво направиха тези хора?”
„Всичко си е по старо му.”
Репортер: Поне един въпрос реши ли ви се за тези сто дни?
„Не, нито един – пенсии малки, всичко скъпо и нищо.”
В Плевенската болница доктор Грозев харесва това, че нещата сега се назовават с истинските им имена. Той очаква най-много реални грижи за големите болници.
„Наясно сме и би трябвало трезвомислещите хора да са наясно, че бързо няма да станат нещата, а още по-малко лесно.”
В тази ферма в Търново са доволни, че след дълги години са получили парите си по САПАРД.
„Животните много по-добре се чувстват отколкото бяха в стария свинарник. Имаме надежда занапред, защото нещата се изчистват. Мисля, че е по-добре, като премине кризата...”
В професионалния спорт, като в политиката, оценките определят кариерата на спортиста. Важно е изпълнителят да покрие критериите. Но върху журито може да се въздейства и някой с голям артистичен талант.
"Да заблуди по някакъв начин журито и журито да не види някои грешчици, които е допуснал и да вдигне по-висока оценка. Но когато публиката е доволна от това, което дало журито - значи съдията е бил обективен.”

11.Новина
Движение "Граждани срещу държавна сигурност" и природозащитници протестираха днес в София. Така те отбелязаха двайсетгодишнината от падането на Берлинската стена, както и двайсет години от шествието на Екогласност, довело до падането на режима на Тодор Живков.
Този път виковете "Оставка" бяха не за бившия първи.
"Независимо от достатъчните доказателства, че използването на цианидни технологии за добив на злато са доста рискови, замърсяващи, опасни за здравето, очевидно е, че Министерството на околната среда и водите пуска този процес след няколко години забавяне и то го пуска абсолютно безкритично. Имаме пълната, че зад този процес стои заместник-министър Манева и поради тази причина днес искаме нейната оставка.”
Министър Нона Караджова покани представители на протестиращите на разговори в министерството, където те й зададоха въпроси, свързани със златодобива в Крумовград.
Гражданин: Госпожо Караджова, когато нашите деца се разболеят вие ще поемете вината? И тя нищо не можа да отговори.
Гражданин: Тя каза, че гарантира, че няма да има замърсяване.
След това природозащитниците се отправиха на митинг пред Народното събрание, където вече ги очакваше движение "Граждани срещу Държавна сигурност".
"На десети ноември, номенклатурата можа и усвои материалните богатства на България чрез приватизация, а след това с второто действие вече не като номенклатура, а като олигархия подчини политическата власт.”
В знак на протест природозащитници и Граждани срещу Държавна сигурност наново събориха построена от кашони Берлинска стена, символ този път на олигархичния модел в България.

12.Новина
В края на 80-те години на миналия век комунизмът загуби битката в Студената война и Берлинската стена рухна. Човекът, който изведе Запада до тази победа, е американският президент Роланд Рейгън.
С основание Роланд Рейгън може да бъде наречен "гробокопач на комунизма".
Роналд Рейгън - 40-ият президент на Съединенитe американски щати. Поема поста малко след като Брежнев влезе с войските си в Афганистан и увеличи ядрените ракети СС-20 със среден радиус на действие по границите с НАТО. Москва не се шегуваше. Новият президент също. В отговор Рейгън предприе курс на превъоръжаване и отговори със същия брой крилати ракети "Крус" и "Пършинг" с ядрени бойни главни по цялата граница с комунистическия блок.
"Той беше човек, с когото съдбата ме срещна в може би най-трудните години в края на 20-и век. Когато всички, и от двете страни, чувствахме, че ни застрашава ядрен конфликт. И вече се оказваше, че надпреварата във въоръжаването достигаше такива размери, че нямаше да можем да се справим с управлението на тази машина.”
И никой не знае докъде можеше това да продължи, ако Съветският съюз не бе рухнал икономически. Говори се, че Рейгън убедил тогавашния крал на Саудитска Арабия Фахд да увеличи добива на петрол. В резултат световните цени се сринаха, а това бе най-сериозното перо за бюджета на съветската империя. След няколко скоропостижни смени на болни старци начело на Съветския съюз, Михаил Горбачов прозря гибелната за Съветския съюз надпревара с Америка във въоръжаването и смени курса. Ледовете на Студената война започнаха да се топят.
"Той беше човек, който даде огромен принос за спиране на Студената война. Може би - решаващият принос. Тогава, според разпространената в света терминология той беше "Ястреб". Но този "ястреб" притежаваше огромно жизнелюбие, беше си поставил задачата да приключи президентството си като миротворец.”
Рейгън и Горби, както генсекът стана популярен на Запад, се срещнаха четири пъти. Разтопиха ледовете между Изтока и Запада. Подписаха договор за ограничаване на ракетите със среден радиус на действие. На 12 юни 1987 Рейгън произнесе пред Бранденбургската врата знаменитите си думи:
"Генерален секретар Горбачов, ако се стремите към мир, ако се стремите към просперитет на Съветския съюз и Източна Европа, ако се стремите към либерализация, елате при тази врата, господин Горбачов, отворете тази врата. Господин Горбачов, сринете тази стена!"
Съветниците са препоръчали на Рейгън при тази визита в Западен Берлин да избягва силните думи, за да не навреди на затоплянето с Москва. Но президентът не е могъл да се сдържи. Москва все повече свива знамената и Желязната завеса започна да се открехва. Две години по-късно призивът на Рейгън стана реалност.

13.Новина
Министърът на външните работи Румяна Желева ще предложи на МС предсрочно да прекрати мандатът на посланиците ни в Турция и в САЩ. Наказанието на дипломатите е заради констатирани нарушения по време на провеждането на парламентарните избори.

14.Новина
30 хиляди евро наем на месец плаща собственикът на хотел "Кубрат", който се помещава в част от сградата на българското посолство в Берлин. Кубрат Панев е обиден на твърденията, че в хотела му отсядат гости със съмнително реноме. Казва, че чести посетители са делегации и фирмени представители.
Хотел "Кубрат" се намира в сърцето на Берлин, в сградата на българското посолство. През 1994 година българинът Кубрат Панев с 20 годишен договор придобива помещенията за стопанисване.
"Преди да се подпише всичко това, получи се грама от външно министерство с подписите на двама министри, единия на външните работи господин Пирински, доколкото мога да прочета подписа и да се ориентирам и министър на финансите.”
Според документите упълномощен да сключи договора е тогавашният посланик Петър Феим Чаушев. Кубрат Панев казва, че е инвестирал значителни средства, за да ремонтира сградата.
„Не се пише, че Кубрат Панев е взел 800 хиляди марки за възстановяване на сградата. Пот друга страна никъде не пише, че /.../ е превел на България пет млн. 400 хиляди лева наем.”
Българинът стопанисва още 13 апартамента, които печели на търг. Те се водят пансион. Срещу 12 евро на ден гостите на хотела могат да ползват паркинг, който е в двора на посолството. Преди няколко години посланик Плугчиева изземва шест от описаните по договор девет паркоместа. След съдебно дело посолството губи, а наемът за пансиона е намален с 75 евро за следващите осем години. Кубрат Панев казва, че е готов да отстъпи част от помещенията, но ако бъде финансово компенсиран. До хотел "Кубрат", в сградата на посолството под наем са настанени и други фирми.

15.Новина
Великобритания ще удължи до края на 2011 година ограниченията за работа на българи и румънци. Мотивът на лейбъристите е защита на интересите на британските работници във време на криза. Според правилата в Европейския съюз Лондон може да отлага свободния достъп до трудовия си пазар до 2014 година. За да продължи ограниченията и след 2012 година. Великобритания ще трябва да докаже, че българите и румънците са заплаха за "сериозно дестабилизиране" на местния трудов пазар. В момента официално безработицата във Великобритания е почти 8%.

16.Новина
Президентът на Чехия Вацлав Клаус подписа Договора от Лисабон. По-рано днес Конституционен съд прецени, че документът не противоречи на Конституцията. По този начин се премахва последното препятствие пред влизането на документа в сила.
До днес Чехия беше единствената страна-членка на Европейския съюз, която не го беше ратифицирала Лисабонския договор. Президентът Клаус отказваше да го подпише с аргумента, че изчаква Конституционният съд да се произнесе по жалбата на група сенатори. Техните опасения са, че документът може в някои отношения да подкопае суверенитета на Чехия. Според председателя на съда обаче правови противоречия няма.
„Договорът от Лисабон в своята цялост не влиза в противоречие с Конституцията на чешката република.”
Сред промените, които документът предвижда, са въвеждането на два нови поста - президент на Европейския съвет и външен министър на съюза.

17.Новина
Афганистанският президент Хамид Карзай, който окончателно беше признат за победител на изборите в страната, обеща да се бори с корупцията и призова своите "братя" талибани да се завърнат в страната. Карзай изрази надежда за създаване на правителство на единството, което да обедини всички афганистанци.
В първото си политическо изказване, след преизбирането му, Карзай изрази съжаление, че вторият тур на изборите е отменен, тъй като провеждането му би било от полза за демократичния процес в страната. Балотажът беше анулиран, след като основният съперник на Карзай отказа да участва.
Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Мохамед ел Барадеи обвини САЩ, че са използвали "фалшив претекст", за да окупират Ирак през 2003 година. В реч пред Общото събрание на ООН Барадеи подчерта, че инспекторите му не са открили никакви доказателства, че режимът там е произвеждал оръжия за масово унищожение. Барадеи напуска поста си след 12 години начело на ядрената агенция и си позволява повече критики по адрес на Вашингтон, отбелязват агенциите.
В условията на криза Лондон измести Ню Йорк като финансова столица на света. Това показва изследване на базирания в Давос Световен икономически форум.
При подреждането на списъка от 55 страни, сред които България са отчени над 120 показателя, в това число деловия климат, размера на фондовите пазари, степента на развитие на техническата инфраструктура, човешкия капитал и достъпа до потребителски и търговски кредити.

18.Новина
Млада жена пострада леко при сблъсък на два трамвая в София. Малко преди обяд трамвай по линия 19 спира преди депото на Банишора, заради прекъсване на електричеството. В него се врязва друг трамвай, който не спазил дистанция и не успял да спре на време. Според управата на Столичен Електротранспорт, една от причините за инцидента, както и щетите се дължат на старите 30-годишни мотриси.
„За нас този случай не може да се каже, че е регулярен, не е съвсем нормален, но не е и нещо съвсем изключително. За три дни този трамвай ще бъде ремонтиран, така че мисля, че в понеделник ще си работи нормално на линия.”

19.Новина
Полицията издирва 66-годишната Дана Благова Нинова от София, която е в неизвестност от 28 октомври. Жената е с деменция, с диагноза болест на Алцхаймер и е възможно да се е загубила. Поради заболяването е възможно да е много объркана и да няма представа за място. Последно е видяна на улица "Янко Сакъзов" около обяд на 28 октомври. Била е облечена с червено сако с едро черно каре, черна пола и светло-кафяви боти. Ако имате информация за Дана Нинова, обадете се на телефон 166 или в най-близкото поделение на МВР.

20.Новина
Първият регистър на сърдечните операции вече действа в България. Специализираната база данни ще помогне за подобряване на лечението на пациентите, за оценка на медицинската практика и за провеждане на епидемиологични проучвания. В момента регистърът обхваща 13 центъра в цялата страна и има данни за над 1200 пациенти. Една от ползите от въвеждането му е и намаляване на разходите при лечение на запушване и стеснение на коронарните артерии - проблем, който е много често срещан в България. В регистъра, който е достъпен в интернет има данни за цялото лечение на пациентите, за рисковите фактори и коронарните интервенции, които са правени.
"Когато вие направите дадена интервенция един час след това се казва „кейс клоусд", тоест не може никой повече да пипне този случай, този случай отива онлайн в интернет и вие ако сте шеф на център или оператор ще видите, че аз вече съм го оперирал този пациент един път. И ако той дойде при вас, вие можете много лесно да вземете базата данни от самия регистър.”

21.Новина
Вече трета седмица след като два модела детски проходилки бяха обявени за опасни, нито една проходилка не е върната. Според контролните органи, пасивното ни поведение като потребители не води до бърза и ефективна защита на потребителските ни права.
На 20 октомври със заповед на Комисията за защита на потребителите е спряна продажбата на два модела проходилки - с конче и с мече.
"Опасността се крие в самата конструкция - остри ръбове има, не добре закрепена седалка и при едната и при другата, липса на спирачни механизми.”
От внесените 2100 китайски возила в склада на фирмата вносител са открити едва 12. Останалите вече са били по магазините. Според закона търговецът трябва да организира изземването на вече продадените стоки от клиентите си. Опитахме се да се срещнем с вносителя на проходилките, за да разберем той как ще спази закона, но управата на стоков базар „Илиенци” не допусна екипа ни на своя територия.
„След заповедта на забрана, търговецът му е даден кратък срок, в който той трябва да извести потребителите чрез ежедневник. И в съответния търговски обект, в който се предлагат, че тези продукти са опасни. Потребителите да бъдат да бъдат информирани и да предприемат действия, тези които искат да се освободят от тези продукти.”
Оказва се обаче, че в комисията не помнят случай, в който някой е върнал закупената опасна стока. Изключително малко са и сигналите от граждани, по които са образувани проверки.

22.Новина
Как софийският "Женски пазар" да заприлича на елитния нюйоркски квартал "Сохо"?
Отговорът на този труден въпрос търсят австрийски студенти.
Свикнали сме да виждаме Женския пазар като мръсно и негостоприемно място, където само уличните кучета се чувстват комфортно. Група студенти от Виена обаче прилагат нестандартен подход към неугледния пазар и изготвят проекти за превръщането му в подобие на нюйоркския квартал "Сохо". Волфганг Кьобъл е един от ръководителите на проекта. Той е със студентите, когато за пръв път посещават женския пазар.
Репортер: Как реагираха студентите ви, когато за пръв път видяха Женския пазар?
"Бяха шокирани. Няма такова място във Виена, центърът на града при нас е много добре развит. Това е и причината да сме тук. Тук има много потенциал и студентите усещат колко ценна е тази част на София и какви възможности за развитие дава.”
Кьобъл твърди, че София не отстъпва с потенциала на Прага или Будапеща. За да заприлича на тях обаче ще са нужни много усилия. Проектите на студентите са изложени в рамките на Софийската архитектурна седмица. Организаторите на събитието ги смятат за ценни, защото показват по-артистична и необичайна гледна точка върху развитието на София.
"Опитваме се да покажем част от София, която не искаме да бъде занемарена, не искаме да бъде изоставена. Не искаме на нея да бъде гледано като на някаква странична част от центъра.”
И въпреки че този проект няма да се реализира, той е важен. Важен е, защото ни показва, че с малко повече нестандартно мислене и въображение, някой ден София може да бъде нормална европейска столица.

23.Новина
Изкушавали ли сте се някога да се обадите в полицията, когато видите, че някой кара пиян? Представете си обаче, че този някой сте вие. Повече по темата - в следващия репортаж на CNN.
Мери Стрей постъпва като примерен гражданин - докладва за пиян шофьор на пътя. По-късно жената от Уисконсин признава пред полицията, че е изпила 7-8 коняка с кола. Така и направила. Пробата й показала наличие на алкохол в кръвта два пъти над допустимото. Това не е единственият случай, в който пиян шофьор звъни на спешния телефон. Подобно нещо се случва преди година в щата Вашингтон. Някои предпочитат да седнат и да отдъхнат, вместо да се качват пияни в колата. Моторизираното кресло на Денис Андерсън се продава на търг в интернет. Оборудвано със светлини, радио, и, разбира, се поставка за чаша, съоръжението се прочу и с това, че собственикът му го блъсна в паркирана кола, докато го управляваше след употреба на алкохол. Други също са обявили моторизираните си фотьойли за продажба. Но тъй като не са прочути като креслото на Андерсън, те не могат да достигнат и неговата цена - 43 000 долара.
"Безумие е, че предлагат такава сума.”
Андерсън няма да получи парите, защото креслото е обявено на търг от полицията в Минесота. Остава му само утехата, че то му донесе слава, била тя и лоша.

24.Новина
Със зрелищно нощно шествие в Тайланд отбелязаха празникът на пълнолунието.
Местните жители вярват, че с този обичай прогонват лошия късмет. Хората пуснаха във вадата близо 100 000 големи и малки лодки. Те са изработени от бананово дърво и са украсени с цветя и ароматизирани свещи. Древният фестивал в израз на хората да се прочистят от греховете и да умилостивят духовете на реката, която им осигурява препитание. Местна легенда гласи, че ако момче и момиче пуснат заедно лодка в реката ще останат свързани до края на живота си.

25.Новина
Една седмица след като сменихме лятното със зимното часово време, премиерът поиска тази смяна да отпадне, защото прави много хора нетрудоспособни у нас в продължение на две седмици всяка пролет и есен.
Бойко Борисов проверил дали не можем да запазваме времето си едно и също през цялата година, но това се оказало невъзможно, защото сме поели ангажимент пред останалите страни от Европейския съюз. Пред декември 2007 година президентът на Венецуела Уго Чавес промени часовото време в страната. Тогава 26 млн. венецуелци върнаха часовниците с 30 минути назад. В наши дни лятното часово време се използва в почти цялото северно полукълбо на планетата заради големите разлики в продължителността на тъмната и светлата част на денонощието през зимния и летния период. В централните и африканските държави и в почти целия Индонезийски архипелаг почти никога обаче не са използвали лятното часово време. А от него са се отказали около една трета от държавите в света.

26.Новина
На много места в западната половина на страната валя сняг. Изпращате ни много снимки и видеоматериали и в рубриката „Аз, репортерът”.
В Кюстендил снежната покривка е пет сантиметра. Във Враца и Монтана снегът вече достига четири сантиметра. В София днес сняг вали от обяд, но снежната покривка не надвишава и сантиметър. Толкова е снегът и в Пловдив и Пазарджик. Снеговалежите обаче създадоха проблеми по високопланинските проходи. Въведени са ограничения за тежкотоварни автомобили с ремаркета и полуремаркета. Има и изисквания за използване на вериги за сняг. Временно е затворен и проходът „Шипка”. 
вторник, 3 ноември 2009

Последна редакция: ср, 04 ное 2009, 13:45 от argun

# 21
Можеше и по-кратко с думите: БТВ Новини = Бюлетин на МВР. Peace

# 22

И най-голямата им звезда да не забравим Миролюбчето Бенатова! ooooh! Whistling

# 23
  • София
Специално за БТВ - след като приключи епидемията от свински грип, ще отчетат много ниски нива на смъртност и това естествено ще се дължи на невероятната им кампания за безкористно информиране на драгия зрител.

После около половин година ще има репортажи за хора, успели да избегнат фаталния край, благодарение на БТВ.

После ще дойде следващият грип/ наводнение/ цирейна епидемия...

# 24
argun, спести ми писането на един  дълъг пост.

# 25

Sick

# 26
Идва зима, благодат за медиите. Сняг, виелици, поледици, бури, свински грип, птичия ще дойде и той  ( най-вероятно с мигриращите лебеди ), може и овчи да се пръкне..ехееее колко новини предстоят.
Помните ли когато имаше земетресение във Варна, как за по-голяма драматичност се опитаха да вмъкнат и едно миницунами ? Съвсем мъничко.. Laughing

# 27
...
Sick
Тая пък как се вживява и с този монотонно-гъгнещ глас и престорено шашната физиономия и тон, направо...а как преиграва, заляга, вкарва сълзи в очите, лошото е и че и за актриса не я бива...

Специално за БТВ - след като приключи епидемията от свински грип, ще отчетат много ниски нива на смъртност и това естествено ще се дължи на невероятната им кампания за безкористно информиране на драгия зрител.

После около половин година ще има репортажи за хора, успели да избегнат фаталния край, благодарение на БТВ.

После ще дойде следващият грип/ наводнение/ цирейна епидемия...

Joy Joy Joy
Браво! Много точно казано.

# 28
Специално за БТВ -...ще отчетат много ниски нива на смъртност и това естествено ще се дължи на невероятната им кампания за безкористно информиране на драгия зрител. После около половин година ще има репортажи за хора, успели да избегнат фаталния край, благодарение на БТВ...
                               Да, аз не гледам БТВ и съответно не си мия ръцете. Явно не ми е писано да стана и звезда някой ден.

# 29
  • София
Ами целта е да ни накарат да се чувстваме безпомощни, нищожни и да си мислим, че няма спасение. Да не вярваме на никой щото може да ни причини зло. Аз новини много рядко гледам. Дразни ме факта, че повтарят до припадък неща, които са показали. За мен тва е равно на затъпяване. Те и хамериканците така ги облъчват и за тва като ги интервюират гледат тъпо като телета в железници и нямат никва обща култура.  Wink

Общи условия

Активация на акаунт