Как се къпе новородено с непаднал пъп?

• 44 266
  • 71
  •   1
Отговори
# 30
Здравейте, интересувам се как се къпят бебетата
когато още не им е паднало пъпчето?
Сега го връзвали с някакви щипки, които стояли около
месец време и не било хубаво да се мокрят.
Моле споделете опита си  Hug
За целта имах един голям леген, купен специално за бебето. Вечер пълнех легена с топла вода, слагах бебето по корем на дланта ми и поливах гръбчето с топла водичка. Пъпчето мажех със спирт и затягах конеца. Щипката не съм я бутала.
Няма как тая щипка да стои месец, защото самият пъп пада за около десетина дена. Някой нещо не е разбрал, мисля.  Peace

# 31
По съвет на акушерката, която ни водеше лекциите в Училището за родители до падане на пъпчето бебето трябва да се къпе под течаща вода, което значи и варианта да се полива върху бебето, не само директно от чешмата, защото когато е потопено във ваничката има опасност да попаднат бактерии от "мръсната" така да се каже вода по пъпчето. Каза също, че не е проблем дори и леко да се намокри. Така и ние направихме, до падането на пъпчето с поливане над ваничката, като го държим за коремчето с едната ръка. Пъпчето падна на седмия ден заедно с щипката, и аз мисля, че месец е доста дълъг период.

# 32
  • Варна
Здравейте, позволявам си и аз да задам тук въпроса си.

После като остане отдолу сълзливото и него го мажа с топоцин и спирт - това ще падне ли по някое време или не? вече след няколко мазания става едно такова кафяво, ще се обели ли или как? Частта с щипката падна.

Мерси.   bouquet
Ще се обели и ще се изчисти. Продължавай да мажеш и всичко ще е ок. Ако много те притеснява, консултирай се с педиатъра.

# 33
Здравейте, позволявам си и аз да задам тук въпроса си.

После като остане отдолу сълзливото и него го мажа с топоцин и спирт - това ще падне ли по някое време или не? вече след няколко мазания става едно такова кафяво, ще се обели ли или как? Частта с щипката падна.

Мерси.   bouquet

Аз капвах само спирт 2 пъти на ден сутрин и след баня. Топоцина го спрях, тъй като на упътването му пише да се ползва не повече от 8 дни. После стана коричка, която постепенно падна. Докато падене и коричката не сме я къпали в корито, а само я поливахме.

# 34
Ето нагледно как се къпе новородено  Simple Smile
http://www.babycenter.com/2_inside-pregnancy-weeks-1-to-9_10302602.bc

# 35
Аз къпех малкия на мивката под течаща вода и почти не му мокрех коремчето. После почиствах със спирт и затягах кончето на щипката. Пъпчето му падна на 6-тия ден. Не съм чувала на някое бебче щипката да му стои цял месец  newsm78

# 36
Нормално. Няма нужда да се пази от мокрене, нито да се спазват някакви специални правила. Просто след това добре да се подсуши и това е  Simple Smile

# 37
Ами държа го в едната ръка, с другата го поливам, това съчетано със секцио ми разказа играта. После разбрах, че имало лепенки за къпане, ама беше късно вече. Мъката продължи 2 седмици де, то бързо му падна.

Последна редакция: сб, 14 ное 2009, 19:38 от Dai4eto

# 38
Пъп4ето на сина ми падна на осмият ден.Мажехме го със спирт след баня.

# 39
  • Plovdiv, Bulgaria
пъпната връв е с различна дебелина за това и пъпчетата на новородените падат за зарлично време би трябвало до 15 дни след раждането ако се обработва правилно/ ако след изписването на новороденото пъпчето не е паднало трябва да се обработва 2 пъти дневно с мед. спирт 90 градуса и бивацин  или оксикорт спрей или антибиотична пудра /немибацин/ небацетин/пъпа не трябва да се мокри т.е. новороденото не се къпе цялостно до падане на пъпа- отделно се мие главата ръцете  седалището краката/опасност от цялостното къпане за пъпчето няма никаква просто то се овлажнява вместо да съхне при мокренето и ще падне по трудно.Пъпната рана/след като падне пъпния остатък/може да секретира до края на първия месец след раждането и това не бива да ви притеснява може да се дезинфекцира със спирт.Надявам се да съм ви полезна- майка по съдба  акушерка по призвание

Последна редакция: сб, 14 ное 2009, 21:22 от porastnala mama

# 40
сЛАГАХ РЪКАТА НА ПЪПЧЕТО И ДЕЙСТВАХ ПО-БЪРЗИЧКО

# 41
на дъщеря ми и падна по-късно пъпчето,но от самото изписваме си я къпехме във ваничката,слагахме лепенки за пъпче и бяхме по-внимателни  Peace

# 42
  • София
Къпехме я като я обливахме с вода над леген и внимавахме да не намокрим пъпчето. Във ваничката започнахме веднага след като падна. Не съм използвала лепенки просто след банята подсушавахме внимателно, след което го обработвахме със спирт и топоцин.

# 43
И ние обливахме с вода над леген, като се стараехме да не мокрим пъпчето. Слава богу, бързо й падна, за 6-7 дена, после близо 2 седмици зарастваше. Simple Smile

# 44
  • Пловдив
А след като слузестото на пъпа стане кафяво и твърдо какво се прави - то ще се люпи ли и може ли да се мие вече като е станало такова кафяво? Кога ще се появи тъкан здрава?

Общи условия

Активация на акаунт