Майки докторантки - Да се обединим!!!

• 13 941
  • 118
  •   1
Отговори
# 60
Ами хайде и аз да се причисля - като майка докторантка с дъщеричка на годинка и половина и чакаща второ бебе в началото на март Simple Smile
Приветствам идеята, да видим какво ще излезе  Peace

# 61
Здравейте, момичета! Hug
Аз не съм докторантка, но обмислям идеята да стана такава!
Да си призная ви прочетох малко повърхностно, т.к. малката ми калпазанка не ми дава мира!Искам да ви попитам за някои неща, които може и да сте обсъждали, но не съм могла да прочета.Ако някоя от вас има възможност да ми отговори, ще съм ви много благодарна!
Завършила съм висшето си образование във УАСГ, специалност "Строителство на сгради и съоръжения" - магистър, искам да кандидатсвам за докторантура в нашия факултет или в БАН ако има близка специалност до моята професия!Проблема е, че не знам дали има някакви предимства за жени по майчинство или някакви облекчения.Например във УАСГ освен всичо друго, трябва да водиш и упражнения 2-3 пъти седмично, което за мен е непосилно, т.к. няма кой да ми гледа детето!Искам съвет от вас дали си струва да опитвам?
Благодаря ви предварително  Hug и се надявам да не съм станала досадна с въпросите си!

# 62
  • София
До колкото зная, никой не може да те задължи да водиш над 6 на седмица, което идва в удобно време за теб - например в събота, докато някой друг ти гледа детето.

Абсолютно никакви бонуси няма, само проблеми да си майка докторант, точно за това е темата и уж се обединяваме, но нищо не се получава явно. Аз просто като гледам за какво иде реч, изобщо няма да прекъсвам, за да тече стипендията, само мога да се надявам с бебе да напиша нещо.

# 63
Zanda Ksurik, благодаря ти! HugНе звучи много обнадеждаващо... Rolling Eyes, за жалост няма как да ходя в събота, тогава няма упражения!Сега съпругът ми има шанс да влезе докторант във УАСГ и ще видим как ще е там!А някой има ли информация как стоят нещата в БАН?
Исках някак да се развивам докато съм по майчинство, чувствам се ужасно затъпяла, всичките ми колеги вече са много напред с материала, реализират се успешно, а аз като започна работа ще съм от нулата едва ли не, никой няма да ми зачете, това което съм работила преди... ooooh!

# 64
На мен всъщност дори не ми се искаше да отговарям, защото мога да кажа само обезкуражаващи неща. Нито се плаща нещо за майчинство, ако си докторант, нито можеш да работиш, ако не прекъсваш. Т.е. реално погледнато се избутва, именно защото докторантите са оставени малко на самотек, но ествествено не може да си прочела 3 книги примерно за една година, което е долу-горе оптимистично според моя опит, и пак да напишеш смислена дисертация накрая.
Не знам стана ли ясно. Аз не съм прекъсвала и ми беше трудно. Накрая, за да си пиша дисертацията, трябваше да оставя малкия за по цял ден (на баба и после детегледачка); което, реално погледнато, не му се отрази зле, но 1) трябва да имаш на разположение свободна баба или да можеш да си го позволиш; 2) това не компенсира пропуснатата година четене.

Занда, аз вече не съм в България и ще ми е трудно да подкрепям инициативи. Изглежда, че наистина не са толкова много майките-докторантки, и съответно е трудно да се организира нещо. Иначе, ако не ти се наложи или не поискаш да станеш майка през времето на докторантстването си, фактът, че нямаме социални осигуровки, не се чувства особено и съответно другите докторанти (без деца или просто мъже) няма какво толкова да се оплачат.
Ако е някакво "успокоение", аз започнах докторантура в Италия, и този път просто се налага да прекъсна, защото с две деца няма да мога да отделя и малкото време, което съм отделяла за четене и изследване след раждането на първото ми дете; но майчински и тук не изплащат никакви, просто прекъсвам поради факта, че раждам, и не получавам стипендия през това време. При това дори в трите месеца преди и трите месеца след прекъсването трябва да отчета по-голяма, компенсираща прекъсването активност. А пък, очевидно, не мога и да прекъсна за дълго, защото няма как да живея от въздуха.

Просто България и Италия определено не са най-добрите места за имане на дете по време на докторантура. И това моето си е чист ентусизъм, предполагам - както децата, така и докторантурите.

# 65
Zanda Ksurik, благодаря ти! HugНе звучи много обнадеждаващо... Rolling Eyes, за жалост няма как да ходя в събота, тогава няма упражения!Сега съпругът ми има шанс да влезе докторант във УАСГ и ще видим как ще е там!А някой има ли информация как стоят нещата в БАН?
Исках някак да се развивам докато съм по майчинство, чувствам се ужасно затъпяла, всичките ми колеги вече са много напред с материала, реализират се успешно, а аз като започна работа ще съм от нулата едва ли не, никой няма да ми зачете, това което съм работила преди... ooooh!

В БАН не водят упражнения! Иначе в университетите може и да откажеш, но това си е до вътрешни правила. Ако няма часове по специалността няма как да ти дадат часове. първо се правят нормативите на асистентите.

# 66
lianka, благодаря ти! HugЩеше ми се все пак да съм в университета, но едва ли има начин да разбера предварително дали ще водя упражнения!

# 67
lianka, благодаря ти! HugЩеше ми се все пак да съм в университета, но едва ли има начин да разбера предварително дали ще водя упражнения!
По принцип, ако си имаш уговорка с научния ръководител, можеш да го попиташ. Или той да ти съдейства. Много неща зависят от него, така че ако е свестен ще се разберете. Ако си в университет имаш някакъв минимум часове, които трябва да вземеш по договор, но може да не са първата година. А след това детенцето ти ще порастне.

# 68
lianka, дано си права, ако може първата година да не водя упражнение, ще може някак да наредя нещата. Rolling Eyesа ако стане така, че трябва още в началото да водя упражнения и няма кой да ми гледа детето, може ли да прекъсна веднага?В такъв случай сигурно не се плаща стипендия? newsm78Благодаря! Hug

# 69
При прекъсване няма стипендия. Аз в момента съм прекъснала, моето чедо е на 8 месеца. От март пак започвам. Може да прекъснеш до 2 години по майчинство. Спокойно, ще се разбереш за упражненията. Мен повече ме притеснява това, че трябва да ходя редовно и да си правя експериментите. Аз съм вече на края и е по-сложно. Първата година спокойно може да си вземеш само изпитите, упражненията по-натам. Аз взимах часове още от самото начало, но по МОЕ желание.

# 70
  • София
Лианка, а като прекъсна майчинството ти колко е? 100те лв. социални ли?

# 71
Извинявайте, че ви нахълтвам в темата, без да съм в България, но исках да попитам - доколкото знам, има Асоциация на докторантите в България. Те нямат ли някакви ресурси, с които да подпомогнат организиран протест по въпроса за майчинството? По принцип в малко страни докторантите-родители получават някаква помощ, но това студентите да получават помощ, а докторантите - не, е просто абсурдна ситуация според мен.

# 72
Браво, Честито!!!! Само така- Не запомних името на мамата, която е успяла да спечели делото поименно да я поздравя. Отдавна очаквах да чуя тази новина. Видяхте ли- право имаме, но всичко трябва по сложния начин да се прави. 

# 73
А, какво какво?! Аз не съм чула и разбрала изобщо, не съм в България? Някоя майка докторантка е спечелила дело за еднократната помощ?

# 74
Аз не я видях тази тема тук и направих нова в друг подфорум. Браво на майките. Изчетох цялата тема, но се говори само за докторантки. А някой знае ли как стои въпросът със специализантките?

Общи условия

Активация на акаунт