Майки докторантки - Да се обединим!!!

• 13 955
  • 118
  •   1
Отговори
# 15
Абсолютно съм съгласна с мама Сания.

# 16
Оф. А някакви идеи какво може да се направи?! Защото не ми се струва справедливо... Комисията по защита от дискриминация дали ще свърши работа?! (в кръга на шегата - дискриминирани сме и спрямо докторантите - те нямат този шпроблем, само докторантките!)... И изобщо - къде да си ги отстояваме тези права!?

# 17
хахахах, това ми хареса за докторантките. Аз за начало се сещам за комисията, НПСС /национално представителство на студентските съвети/  По принцип те трябва и нашите интереси да защитават, но самото им име показва кои интереси защитават. Надявам се де се включат повече мами тук . Ето вече имаме една хубава идея от мама САННЯ . Идеята е да се съберем повече, ще си направим наша организация и ще си гоним правата.

# 18
Хайде и аз в кюпа! Преди около месец писах до Министерството на труда и социалната политика и от там ми отговориха, че щом в закона пише "студент" значи не важи за докторантите. И аз съм бясна, защото сума ти народ взеха тази помощ без даже да се мяркат в университетите, да не говорим пък колко измислени университети има, а някои даже са семестриално завършили доста отдавана, но пак от канцеларията им издават уверение с печат "редовен студент". А аз щото съм патка бързах да завърша, да се явя на куп изпити и накрая за мен няма.
Поне засега прекъснах, поне детето да си гледам, аман от недоизмислени закони!
Човек ще каже, че е пълно с родили докторантки..... Сигурно сме сме 1% от студентките.

# 19
Хей момичета, колко станахме ? Идвайте и да влизаме в боя. Само ние и то обединени можем да си помогнем!

# 20
Ъм, къде да идваме Simple Smile?

# 21
Имам предвид сериозно - какво правим? Аз никак нямам опит с организираното протестиране, тъй че малко бих могла да допринеса с конкретни организационни идеи  newsm78, но пък съм достстъчно възмутена от това, че не ни дават парите! Simple Smile Crossing Arms

# 22
Привет  Hug
Предлагам да подготвим писмо с нашите искания и промени. Моля всички да се включат с идеи и предложения.

# 23
  • СОФИЯ
Не натрапвам мнението си, не съм докторант, но по мое мнение е необходима доста по-сериозна организация. Практиката е показала, че писмо от изолирана група... майки не води до сериозни резултати. В тази тема пишат няколко заинтересовани жени - за съжаление не е достатъчно, но пък е добро начало!

# 24
Сега виждам темата и бързам да се запиша и аз. Аз също карам в момента редовна .
Първо искам да кажа, че по буквата в закона за висшето образование доктората е вид студент или по скоро едно и също. И за н его всеки университет получава държавна субсидия като всеки редовен студент. Доктората се осигурява от университета само здравно. Но тук иска да добавя / прочетох някъде в темата/ никой не може да ви забрани да се самоосигурявате социално и ако искате още веднъж здравно. Давам пример със себе си. Аз самата се самоосигурявам и нямам никакъв проблем с това. Имам приятелка също , която я осигурява частна фирма и тя също няма проблем с това. По въпроса обаче с финансите след като прекъснете по майчинство за съжаление това, което описвате е жалката истина. Ние по буквата на закона сме студенти, но се не ползваме с техните привилегии относно майчинството. Та даже и болничните. Ако се разболеете за по дълго време не дай си боже също трябва да прекъснете и да останете без стипендия. С първото си детенце аз бях студентка и със сигурност бях много по добре осигурена от колкото ако сега пак трябва да излизам по майчинство. Има и още нещо освен еднократната помощ, която получават майките студентки, също така стипендията за МС е целогодишна до края на срока на обучение, /като спокойно могат да прекъснат две години и стипендията им върви и ред други права/ или до навършване на 6 год. на детето.
Така че момичета според мен въпроса, който трябва да се реши от "умните глави" е: "Защо при положение, че пред закона сме равни, пред счетоводството, социалните, и пред други организации се разминаваме ? "
Аз съм на разположение на всички Вас и съм готова да помагам с каквото мога, защото това наистина за много от жените  е сериозен проблем.
Хубав и усмихнат ден Ви пожелавам Simple Smile Grinning

п.с.
Ох да не говорим, че с този нов министър нищо добре не ни очаква нас научните работници  Thinking Laughing

# 25
Хайде и аз в кюпа! Преди около месец писах до Министерството на труда и социалната политика и от там ми отговориха, че щом в закона пише "студент" значи не важи за докторантите.

Момичета не се заблуждавалите пред закона сме равни със студентите на това трябва да наблегнем. Предлагам Ви част от закона, който сега набързо намерих.
Глава втора.
ФУНКЦИИ НА ДЪРЖАВАТА В УПРАВЛЕНИЕТО НА ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ

"4. (доп. - ДВ, бр. 60 от 1999 г., в сила от 02.07.1999 г., изм. - ДВ, бр. 41 от 2007 г.) създава и поддържа система за отпускане на кредити за заплащане на такси за обучение и за издръжка и при определени условия осигурява социално-битови придобивки на студентите, докторантите и специализантите;"
"8. утвърждава условията и реда за предоставяне на стипендии в държавните висши училища и за ползване на общежития и други социално-битови придобивки от студенти, докторанти и специализанти във всички висши училища;"
Това е само на бърз поглед, което се сещам къде е в закона. Ще се заровя още малко да ви намеря точно дефиницията за студент и докторант в закона Simple Smile

# 26
  • СОФИЯ
...Ще се заровя още малко да ви намеря точно дефиницията за студент и докторант в закона Simple Smile
Нещо различно от това ли имаш предвид  newsm78
tralala81  Сега го намерих: Чл.66.  (1) Във висшите училища се обучават студенти, докторанти и специализанти.
(2) Студент е този, който се обучава за придобиване на образователните степени "бакалавър", "магистър" и "специалист".
. Хващат се единствено на това.

Ал.2 на чл.66 е изменена. Ето актуалната редакция
Чл. 66. (1) Във висшите училища се обучават студенти, докторанти и специализанти.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 41 от 2007 г.) Студент е този, който се обучава за придобиване на образователните степени "бакалавър" и "магистър".

(3) (Доп. - ДВ, бр. 113 от 1999 г., в сила от 28.12.1999 г., изм., бр. 48 от 2004 г.) Докторант е този, който притежава образователната степен "магистър" и се подготвя за придобиване на образователна и научна степен "доктор".

(4) Специализант е този, който повишава квалификацията си по специализиран учебен план, без да придобива по-висока образователна степен или нова специалност.

Това са легални определения за студент, докторант и специализант. Абсолютно ясно е, че докторантът не е студент. По мое скромна мнение тр да се настоява за създаване на права за докторантите, а не да се цели приравняване с тези на студентите. Не мисля и че би имало някаква полза, ако просто се изтъкват противоречия с др нормативни текстове.

# 27

Това са легални определения за студент, докторант и специализант. Абсолютно ясно е, че докторантът не е студент. По мое скромна мнение тр да се настоява за създаване на права за докторантите, а не да се цели приравняване с тези на студентите. Не мисля и че би имало някаква полза, ако просто се изтъкват противоречия с др нормативни текстове.

[/quote]

Абсолютно не съм съгласна - това са определения както ти казваш мама Сання, никъде в закона, не се среща определение и/или разделение, че докторанта не е студент  Laughing
А тези определения в закона са написани, за да се знае каква степен трябва да имаш или нямаш за да можеш да се обучаваш за образувателна степен. Защото и по смисъла на закона "доктор" е образувателна и научна степен, а образувателни са също и бакалавър и магистър.
Както написах и вчера за мен трябва да се обърне внимание на тази алинея:
"8. утвърждава условията и реда за предоставяне на стипендии в държавните висши училища и за ползване на общежития и други социално-битови придобивки от студенти, докторанти и специализанти във всички висши училища;"
Аз съм отправила въпроса към висшите служители в моя университет и чакам да чуя тяхното становище по въпроса. Защото според мен е много важно какво мислят те и на какви наредби и закони се позовават.
И нещо за край. Всеки университет е автономен и съвсем уместно е да има наредби по този въпрос във вътрешните им правилници.
Попитай те и Вие какво мислят ректорите и счетоводителите във вашите университети.
За да може проблема да се реши мащабно и в полза на жените докторантки след нас трябва да се гледа мащабно.

# 28
  • СОФИЯ
Лео вени, погледът ми е на юрист професионална деформация Laughing и тълкуването ти според мен не е правилно. Между другото предполагам, че на никоя докторантка не е отказана официално този вид еднократна помощ и въпросният отказ съответно да е обжалван /АПК е приложим/. Т.е. няма и съдебна практика по въпроса.

# 29
Мама Сання, какво значи да ти откажат официално? Т.е. за да се подаде след това официално жалба ( и евентуално - къде би трябвало да се подаде подобна жалба?), как трябва да изглежда този отказ? Трябва да им го поискаме в писмен вид ли?
Не съм много сигурна, че ще ми се съди, но все пак искам да съм наясно какво бих могла да направя...

Общи условия

Активация на акаунт