Трапезата за Бъдни вечер-2

  • 47 111
  • 234
  •   1
Отговори
# 210
  • Мнения: 2 374
Mомичета моля ви кажете ми как точно се смесва сухата мая за питката,хем пише в брашното,хем пък отдолу пише във вода.Взех си суха,но не зная точно как става работата,до сега не съм правила със суха,а всъщност и на някоя друга рецепта за питка ще се зарадвам,че нямам никакво време да разглеждам. Blush

Иначе със всичко друго съм готова,само питата остана.

# 211
  • София
  • Мнения: 1 524
Сухата мая се слага направо в пресятото брашно. И се обърква  с брашното. Нали питаш за тези в пакетче, например на д-р Откер.
 

# 212
  • Мнения: 946
У нас глася
Боб/видях  рецептата за печения боб,та си мисля дали да не е такъв и без това сега го варя/
Зелеви сърми и сухи чушки в гювечника
Питка с паричка/мислех содена,но майка ми  ме изпреварила и ми направила само да си я изпека  Rolling Eyes/
Туршийка
Плодове
Тиквеник
Сушени плодове


# 213
  • Мнения: 2 374
Сухата мая се слага направо в пресятото брашно. И се обърква  с брашното. Нали питаш за тези в пакетче, например на д-р Откер.
 
Да да точно.Значи не обърква с вода.
И не я оставям да шупне,така ли?

# 214
  • София
  • Мнения: 6 616
Сухата мая се слага направо в пресятото брашно. И се обърква  с брашното. Нали питаш за тези в пакетче, например на д-р Откер.
 
Да да точно.Значи не обърква с вода.
И не я оставям да шупне,така ли?


Аз винаги я разтварям в топличка вода или мляко с една лъжица захар, оставям я за 15 минути да шупне и тогава меся. Ползвам само на д-р Йоткер маята.

# 215
  • Мнения: 4 358
Сухата мая се слага направо в пресятото брашно. И се обърква  с брашното. Нали питаш за тези в пакетче, например на д-р Откер.
 
Да да точно.Значи не обърква с вода.
И не я оставям да шупне,така ли?


Аз винаги я разтварям в топличка вода или мляко с една лъжица захар, оставям я за 15 минути да шупне и тогава меся. Ползвам само на д-р Йоткер маята.
И аз така когато меся на ръка.

# 216
  • Мнения: 2 123
Още нещо много лесно, вкусно и малко по-нетрадиционно се сетих - постен пататник. Рецептата е от постната тема, не си спомням кой я беше дал, за което се извинявам. Около 1 кг. картофи се настъргват, разбъркват се с олио, сол, подправки (джоджен, чубрица, черен пипер, гранулиран чесън, кой каквото обича). Разстила се в голяма намазнена тава и се пече, докато се зачерви. Колкото по-тънък е слоят картофи, толкова по-хрупкаво става.
   bouquet отдавна не бях яла пататник 

# 217
  • Мнения: 2 374
Сухата мая се слага направо в пресятото брашно. И се обърква  с брашното. Нали питаш за тези в пакетче, например на д-р Откер.
 
Да да точно.Значи не обърква с вода.
И не я оставям да шупне,така ли?


Аз винаги я разтварям в топличка вода или мляко с една лъжица захар, оставям я за 15 минути да шупне и тогава меся. Ползвам само на д-р Йоткер маята.
Колко мляко обаче цяла чаша или...?После направо се изсипва в кладенчето,което съм направила от брашното заедно с другите продукти нали така?

# 218
  • Мнения: 81
Сухата мая се слага направо в пресятото брашно. И се обърква  с брашното. Нали питаш за тези в пакетче, например на д-р Откер.
 
Да да точно.Значи не обърква с вода.
И не я оставям да шупне,така ли?


Аз винаги я разтварям в топличка вода или мляко с една лъжица захар, оставям я за 15 минути да шупне и тогава меся. Ползвам само на д-р Йоткер маята.
Колко мляко обаче цяла чаша или...?После направо се изсипва в кладенчето,което съм направила от брашното заедно с другите продукти нали така?
С вода я направи, защото млякото е животински продукт, а днес се яде само постно Wink

# 219
  • у дома с любимите си хора
  • Мнения: 948
Сухата мая я слагам направо в пресятото брашно.И въобще не правя подкваска с нея.
Само с живата мая/тази на кубче/ правя подкваска-натрошена+малко хладка водичка+2 с.л.брашно+1с.л.захар

# 220
  • Там....където всичко е възможно ....
  • Мнения: 748
А момичета не може ли вместо питка да се направи едно карталаче ,да се сложи вътре парата и да се опече на сача? newsm78Вие как мислите?Че не си падаме много по содената питка.
Обаче не можах да намеря рецепта за карталачета или таркалачета(в различните краища по различен начин ги наричат).Някои ако има баба да я пита.... Blush

# 221
  • Мнения: 81
А момичета не може ли вместо питка да се направи едно карталаче ,да се сложи вътре парата и да се опече на сача? newsm78Вие как мислите?Че не си падаме много по содената питка.
Обаче не можах да намеря рецепта за карталачета или таркалачета(в различните краища по различен начин ги наричат).Някои ако има баба да я пита.... Blush
Можеш да направиш питка с бакполувер или суха мая   bouquet

# 222
  • София
  • Мнения: 18 685
Бобът ми благоволи да се свари след 5, ПЕТ!!! часа, момичета! Какво беше това чудо, не знам ooooh!

Всичко е готово. Тестото за питката се меси. Тази година реших да правя постна с мая, вместо обичайната содена, не знам защо Simple Smile Ето я рецептата, ако може така да се нарече, понеже я карам на око:

около 500 мл.вода, топличка
мая - пакетче суха или половин кубче прясна
олио - 3-4 с.л.
брашно - 800 гр. докъм килограм, зависи, да стане мекичко тесто
1 с.л. сол
1 ч.л.захар
Ползвам програмата за месене и втасване. После оформям украсявам и пак втасва. След изпичането напръсквам с вода.

# 223
  • Мнения: 1 883
Сега ще правя содена питка , освен паричката  какво да сложа друго??

# 224
  • София
  • Мнения: 18 685
Ами аз вътре слагам паричка, а отгоре украсявам с фигурки от тесто - брашно, сол и вода. Не че ми се получават особено красиви, но поне детето се радва Laughing Като се сервира на масата, отгоре се бодва една свещичка Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт