Полът вече го разбираме, МАРТенските имена подбираме (25)

• 20 031
  • 743
  •   1
Отговори
# 165
...
КАРМЕН, получи ли писмо за ваксинация? Азсе чудя дали да си направя, страх ме е за бебенцата. Hug

(Предварително се извинявам за дългия пост, ако някой не се интересува от ваксини, може спокойно да го прескочи).

Здрасти Челси, ти наистина нацели кого да питаш Simple Smile Поне от 2-3 седмици чета по този въпрос, обърнах интернета с хастара навън, намерих доста инфо с надеждата да ми помогне да взема информирано решение, но нищо такова не се случи. Като резултат от всичкото четене все така си оставам несигурна какво да правя. Информацията в нета е много противоречива, така че дори и да изчетеш всичко както аз направих, ще ти е трудно да вземеш безпристрастно решение.

Аз нямах писмо, но получих обаждане от местното surgery преди няколко седмици, за да отида да ми бият "свинска ваксина", както аз й викам. Казаха, че съм им първа в списъка за ваксинации тъй като съм бременна. Първата ми реакция беше да откажа, но питах имам ли време да помисля. Казаха ми, че ако реша да се ваксинирам, трябва да им кажа преди началото на декември, иначе съм щяла да изпусна и декемврийската дата за ваксиниране. Та не знам още... тормозя се и аз. Във всеки случай ще ти кажа какво мисля засега, като ти дам синтезирано инфото, което имам.

За UK има две различни ваксини - Pandemrix и Celvapan. Pandemrix e на GlaxoSmithKline, а Celvapan - на Baxter.
- Първата ваксина Pandemrix е по-малко пречистена - съдържа малко количество живак като част от консерванта thimerosal. Съдържа още и squalene, вещество, което подсилва имунната система. Това е непрепоръчително за бременни в случай, че имунната система на майката реши да отхвърли плода. Също казват, че можело да доведе до аутизъм при бебето. Живакът пък е тежък метал, а тялото не може лесно да се отърве от тежки метали.
- Celvapan не съдържа thimerosal и squalene защото е по-пречистена ваксина. Но това я прави и по-скъпа. Доколкото разбрах, се внася от щатите.
- И двете ваксини имат странични ефекти, най-неприятният възможен от тях е синдромът на Guillain Barré, който е някакъв вид нервна парализа. Това е много рядък страничен ефект по принцип, но го има. Предполагам, че и други ваксини имат подобни странични ефекти, но са наистина много малко вероятни.
- Безопасността и ефекта от тези ваксини не са определени при бременни и плода. Сигурно си чела, че има страшно много публични спорове по този въпрос, понеже за да се ограничи пандемията, тези ваксини все пак са били лицензирани и се предлагат на бременни.

Та тук предлагат Pandemrix почти навсякъде, включително и на бременни. Преди 3 дена бях на джипи да питам за мнение и той веднага ме посъветва да се ваксинирам. Но пък и четох по вестниците, че на джипитата им плащат бонус за всяка ваксина. Така че избирам да игнорирам мнението на джипито. Той знае, че ваксините не са тествани за бременни, но каза, че трябва да се премери риска срещу ползата. Според мен ползата е за обществото, а рискът е лично за мен, затова няма да го слушам.

Трябва да вземеш решение в зависимост от това, дали смяташ, че си в рискова група - ако ходиш на работа и се смесваш с много хора, значи имаш риск. Ако не работиш и не си в затворени пространства с много хора, може би е по-добре да помислиш дали съпругът ти може да се ваксинира, да не ви донесе някой бъг в къщи (моят работи в Лондон и пътува с влак и метро постоянно, и ме е страх много).

Аз за момента съм решила, че няма да се ваксинирам. Ако изобщо трябва да се ваксинирам, ще бъде Celvapan, но тук май го няма, ще питам днес или утре дали изобщо го има. По принцип, ако си алергична към яйца, трябва да приемеш само Celvapan, другата не може. Аз не съм алергична, затова сигурно няма да ми я дадат.

Мисля да си купя няколко маски от плат за деня на пътуването ми до Бг (четох че една маска става проводник на микроби щом се навлажни, така че трябва да се сменят на 1 час, за да имат предпазващ ефект). Ще пътувам като терорист по летищата, но не ми пука изобщо. Както разбирам, в Бг вече се отменят взетите мерки против пандемията, така че това ме успокоява малко. Много е трудно да се вземе такова отговорно решение, мен също ме е страх за бебето, още повече че някои странични ефекти може да се проявят доста късно след раждането, и ако има някакъв проблем, да се чудя дали не е от тази ваксина, тъй като не е тествана. Може би скоро ще има по-пречистени ваксини.

Сори за дългия пост, дано не съм отегчила някои мами и ако съм станала досадна, но исках да дам цялото инфо, което знам за тези ваксини, може да е полезно и за мамите в Бг за в близко бъдеще. 

Желая ви весел ден!   bouquet

# 166
светличка, бързо да се възстановяваш

Сестра ми имаше чиполино, крайно недоволна е. Гледам вече са пуснали по-добре изглеждащи модели, но не знам върху качеството дали са работили

Аз имам три книги за след раждането - 1. тази на Елизабет Фенуик, която според мен е добра точно в частта след раждането на бебето, особено за детските болести и оказване на първа помощ 2.какво ви очаква през първата година на детето - общо взето винаги като са ми изниквали въпроси, съм намирала отговорите там, доста инфо има. Разделена е на месеци. 3. "Близо до бебето"  на Василена Доткова, за мен най-полезната от трите книги

# 167
ТИНК, какво стана с прегледа скъпа. Стиска палци. Hug
КАРМЕН, получи ли писмо за ваксинация? Азсе чудя дали да си направя, страх ме е за бебенцата. Hug

момичета ако става въпрос за ваксинация с/у свински грип, много горещо ви препоръчвам да не си правите такава!! не се поддавайте на паниката, аз си го изкарах преди 3 седмици, съвсем леко, без никакви усложнения, слава Богу и бебо е в прекрасно здраве. ВСЕКИ грип е опасен, не е само този. разликата е, че ваксините за този са нови и съответно не са изследвани каква е вредата върху организма ви и най-вече върху бебето  Naughty според мен риска е крайно онеправдан... само за статистиката - ако не сте гледали новините в БГ - в страната тази година от свински грип са починали 17 човека. миналата (или по-миналата) от СЕЗОНЕН грип - 2500/3000 човека! сами виждате, че се създава излишна истерия. в световен мащаб статистиката посочваше също толкова фрапираща разлика. просто явно някой иска да изкара повече пари от ситуацията, дали са медиите или фармацевтичните компании, вече можем само да гадаем...
просто се пазете, яжте здравословно, пийте витамини и мислете положително  Peace

хубав и слънчев ден на всички, аз отивам да разходя бебока Wink

Rika, благодаря ти за поста, сега го видях, чак след като изписах един голям за ваксините. Много се радвам, че си минала грипа леко и че бебока ти се чувства добре  baby_neutral Твоят пост наистина е много успокояващ. Имаше ли някаква разлика в усещанията спрямо редовния грип, или те изследваха, за да разберат, че е свински грип?

Аз четох доста и по българските сайтове, и там разпространеното мнение е, както ти казваш, че някой иска да прави пари от грипа. Нямам формирано лично мнение по въпроса, стремя се да избягвам крайностите и затова подходих към грипа с четене на информация от много различни източници. Уви, това само ме обърка още повече вместо да ме наклони към едната или другата страна.  Embarassed

Пожелавам ти щастлива бременност до март и пухкав бебо на финала   bouquet

# 168
  • София
Ето още една комбинирана количка http://www.babyplanetbg.com/index.php?m=320&prodid=10000782 , аз първо на тях се бях спряла, ама знам ли  newsm78 . Ще ходим с татакото да ги види и той да си каже мнението по техническата част и да решим коя да е. Ада още един, но тях не съм ги и чувала http://cangaroo-bg.com/in/index.php?act=inside_product&product_id=29.

# 169
Петяя Giordani много ги хвалят, но аз не мога да намеря да се продават тук и затова нямам голям исбор. Не искам да мъкна количката от България... Иначе този модел изглежда много добре!
Cangaroo-то български ли са? И тях ги няма нито в Англия нито в Германия...

# 170
  • София
Петяя Giordani много ги хвалят, но аз не мога да намеря да се продават тук и затова нямам голям исбор. Не искам да мъкна количката от България... Иначе този модел изглежда много добре!
Cangaroo-то български ли са? И тях ги няма нито в Англия нито в Германия...

Cangaroo-то, нямам идея от къде са. Случайно попаднах на тях.  Моля някой ако има повече инфо за тях да каже.

# 171
изкарах го абсолютно леко като за грип - с болене на гърло и малко гърдите, кашлица и малко хрема, ама от онази гнусната, гъстата. иначе дори температура не вдигнах. колкото и бебешки да звучи, моето лечение е мама  Blush при първия признак за нещо нередно моментално й се тръсвам и тя винаги знае какво да направи и какво да ми даде. в случая ме тъпчеше с хомеопатични буквално през 15 минути, компреси от извара, много плодове и понеже явно го хванахме в самото начало, мина за 2-3 дни без да му позволим да се доразвие. но аз и по принцип не съм от болнавите, предполагам че и имунната ми система е добра.
изследвания не си направих, но всички лекари при които ходих (в последствие) ми казаха, че не може да е друг, освен свински грип, защото неговия щам е най-силен в момента и надделява над останалите вируси. така било всеки сезон - изпъква един по-силен и "предрежда" останалите. така че ако се хване грип сега, със сигурност е този.
имам и близък приятел, който също го изкара преди седмица (на него вече му правиха изследвания) и отново си е жив, здрав без никакви проблеми. само че той изтърва първите симптоми и докато се накани да се лекува, вдигна Т и го изкара малко по-тежко от мен, но пак подчертавам - без никакви последствия.

съвсем сериозно ви заявявам, че това си е един най-обикновен грип, без да омаловажавам евентуалните му по-тежки последици, но отново повтарям, че при всеки грип е възможно да се появят фатални усложнения. Божа работа.

Кармен, в БГ последните няколко седмици гледам по телевизията, че много епидемолози скочиха и се разбунтуваха срещу тази масова истерия и наизвадиха данните, за които писах по-рано. понеже имам много познати лекари, се консултирах с всички тях и всички до един потвърдиха това, което казах по-горе и предишния пост и на тях им е омръзнало от това непрекъснато "преброяване" по телевизията. лека бременност и много спокойствие ти желая  Peace  Hug  Hug  Hug

П.П. ето, гледай този репортаж ако имаш време: http://www.btv.bg/videos/broadcast_video.pcgi?section_id=225&video_id=22938

# 172
Така, успях да прочета всичко.
Тинк, и от мен имаш стиснати палчета.
Дарида, дано скоро можеш да се разхождаш.
На новите мами добре дошли
За мазането против стрии аз се мажа с Палмърс.Много съм доволна, аи масажистката ми го препоръча.Засега нямам стрии, дано и така си остане.
Момичета, да ви попитам вие пътувате ли на по-дълги разстояния?Чудя се дали да не отида с милото в София за операцията му в понеделник, че тук ще откача.Въпроса е , че не знам с какво ще пътувеаме, но най-вероятно няма да е с нашата кола.
Аз пътувах  до Швейцария с кола. Общо към 16 часа. Спахме посредата на пътя, в италия. Беше супер, единственото неудобство е че ти се пишка постоянно, поне на мен. Много се кефя на моя лекар, защото не ми забранява абсолютно нищо, каза ми че ако искам мога и на камила да пътувам, бих опитала, но откъде да намеря камила Laughing!

# 173
  • София
Тинк, и аз съм харесала Джемма на Чиполино. Виждам, че накрая са пооправили малко мнението за новия модел, но ще трябва пак да го огледам. На мен иначе страшно много ми харесва тази количка и сега е 500 лв.
Петяя, аз бях харесала на Cangaroo Виктория, особено заради името, но никак не ми харесва дизайна и освен това не се намира коша на новородено. Иначе намерих отзиви за Cangaroo, че са по-добри от Чиполино. Тези дни видях няколко нного хубави колички на Бертони, които аз ня знам защо мислех, че са най-лоши като марка.

# 174
Ahoney аз за сега се замислям за АБЦ дизайн, Грако и Бебе Конфорт. Ако ходите да гледате в магазин Джема, моля те кажи дали ти е харесала. Погледни дали е вярно това, че в легнало положение летния кош е неудобен - стръчали на детето крачетата нагоре защото гръбчето на количката си остава с чупка и не се изправя...

# 175
изкарах го абсолютно леко като за грип - с болене на гърло и малко гърдите, кашлица и малко хрема, ама от онази гнусната, гъстата. иначе дори температура не вдигнах. колкото и бебешки да звучи, моето лечение е мама  Blush при първия признак за нещо нередно моментално й се тръсвам и тя винаги знае какво да направи и какво да ми даде. в случая ме тъпчеше с хомеопатични буквално през 15 минути, компреси от извара, много плодове и понеже явно го хванахме в самото начало, мина за 2-3 дни без да му позволим да се доразвие. но аз и по принцип не съм от болнавите, предполагам че и имунната ми система е добра.
изследвания не си направих, но всички лекари при които ходих (в последствие) ми казаха, че не може да е друг, освен свински грип, защото неговия щам е най-силен в момента и надделява над останалите вируси. така било всеки сезон - изпъква един по-силен и "предрежда" останалите. така че ако се хване грип сега, със сигурност е този.
имам и близък приятел, който също го изкара преди седмица (на него вече му правиха изследвания) и отново си е жив, здрав без никакви проблеми. само че той изтърва първите симптоми и докато се накани да се лекува, вдигна Т и го изкара малко по-тежко от мен, но пак подчертавам - без никакви последствия.

съвсем сериозно ви заявявам, че това си е един най-обикновен грип, без да омаловажавам евентуалните му по-тежки последици, но отново повтарям, че при всеки грип е възможно да се появят фатални усложнения. Божа работа.

Кармен, в БГ последните няколко седмици гледам по телевизията, че много епидемолози скочиха и се разбунтуваха срещу тази масова истерия и наизвадиха данните, за които писах по-рано. понеже имам много познати лекари, се консултирах с всички тях и всички до един потвърдиха това, което казах по-горе и предишния пост и на тях им е омръзнало от това непрекъснато "преброяване" по телевизията. лека бременност и много спокойствие ти желая  Peace  Hug  Hug  Hug

П.П. ето, гледай този репортаж ако имаш време: http://www.btv.bg/videos/broadcast_video.pcgi?section_id=225&video_id=22938

Благодаря ти много Simple Smile Hug

# 176
  • California
Аник, и аз мисля, че няма да сте се заразили, но все пак за твое успокоение звънни на лекаря си.
Маринекс, и аз си мисля, че ще е по-добре да си остана тук, но като си помисля, че трябва да е самичък, че няма кой да ми звънне да ми каже как е минало, че ако нещо му потрябва няма кой да му го занесе или даде и направо откачам.И миличкия като го гледам как се притеснява и за мен аз как се чувствам и как няма да може да ми помага после SadХич не ми се иска да го оставям самичък, но все пак не нося отговорност само за себе си вече и ми е много трудно да взема решение.Той ми казва да си остана, но го виждам как му се иска да съм до него

Тинче, защо не вземеш самолета? Много по-леко ще е за теб  Hug
Може някой да ти го е предложил вече, отивам да ви чета

# 177
Rika, сетих се да те питам за хомеопатичните, защото досега не съм се интересувала - всички ли са приемливи за бременни или има някои, които не трябва да се взимат? Досега не ми се е налагало и нямам представа, но тук има доста видове и бих могла да си взема някакви за в случай на нужда. Наистина ме е страх от този грип, а предпочитам да не се имунизирам по принцип. Имам една книжка за хомеопатични лекарства и ще я потърся къде е, но там май не пише стават ли за бременни.

# 178
Мамита, здравейте и от мен  Hug

Днес не съм се появявала, защото получих една много лоша новина и се поразстроих доста...
Нооо, няма да Ви тормозя с лоши вести и вас, а ви пожелавам само хубави неща!

Благодаря Ви много и от сърце за подкрепата - оценявам го много   love001

Добре дошли на новите мами  Hug

Тинчето, стискам много палци всичко с мъжа  ти да мине добре  Flowers Four Leaf Clover fingerscrossed

Тинк, страхотно име за момиче - Ния и Катерина са ми любими персонажи от "Железния светилник", аз бях избрала Катерина ако имам момиченце... но се оказа момченце  Mr. Green

Относно количките - купете си това, което на Вас Ви харесва! За всяка количка ще откриете и хубави и лоши отзиви - според това на коя мама какво индивидуално й харесва и какво не. Има лоши коментари и за скъпите и за евтините марки.

Утре в 18:00 вечерта съм на преглед и моля да стиснете палчета да ми кажат - хайде на разходкитеееее  Joy

Много се извинявам и аз за дългия пост и много  Hug ви изпращам!

# 179
  • California
Успях да ви прочета най-накрая  Hug
Искам да благодаря на Кармен за събраното от нета инфо за ваксините и това, че го сподели с нас   bouquet
Аз лично за себе си съм взела решение вече, но пак ми беше интересно да прочета - не че и аз не четох достатъчно.  Истината е, че се обърквах тотално и аз от толкова много ЗА и ПРОТИВ Simple Smile

Ние сме добре, като се изключат гадните контракции, които ме тормозят все повече и повече Sad Вчера си изкарах направо акъла...
Много се надявам до март да си запазя не само бебчето, но и акъла, че от тия вечни притеснения вече откачам!  Twisted Evil
Тука нали сме много 'напреднали' та ехограф не се очаква да имам май до към края на бременността! Това също ме тормози доста, че не знам как е бебо - колко е пораснал, колко тежи... само го следя дали рита редовно и колко ми е пораснал корема и това е.

Мерси, че ме изчетохте  Hug
Стискам палци на който се нуждае  fingerscrossed

Общи условия

Активация на акаунт