Срамно ли е съжителството без брак?

• 18 875
  • 426
  •   1
Отговори
# 255
Ало, ало?! Чува ли ме някой?
Темата беше дали е срамно, а не кой какви изгоди гони и какви страхове си приспива с един подпис. И ето ни я тука Архентина - високоморалната, как си дойде на думата: нещата опират до несигурността. Още веднъж: съжалявам неизпиталите сигурност в партньора си и без помощта на подпис...
И защо, по дяволите, по подразбиране жената е гола като пушка, а мъжът има камари кинти и имоти? Няма ли вероятност мъжът за забуги материално от една връзка? Що за тъпотии излуваха в тая тема?!
Аз още в началото я обявих за безсмислена, авторката даже ми се фръцна нещо, защото много държеше да ме изкара, че съм я изкарала тъпа, но тя верно яко затъпя, ама мно'о яко!
                                Joy Добре започваш, дори ме изкушаваш да си сменя ника на Високоморалната Архентина. По темата много неща им се иска на хората да извъртат - и наистина ги извъртат. Кой да си приспи съвестта, кой да не се срамува... Айде, рахат бъдете, не ви трябва подпис  Stop.
                                Колкото до това кой е измислил приказката за Пепеляшка - ти ми кажи. Дори когато мъжете са жаби, пак са принцове с царство.

П.П. Темата е за морала. Но не ти изнася да е така, нали?

# 256
  • София
Предвидих аз, че пак ще стане тривиалната "за"и "против"

но, ако все пак поговорим за морала - срамно ли е. Срамно е, ако човек позволява да му се налагат обществени норми с въпросителна морална стойност. Морално ли е да избереш един човек и да живееш с него? Морално ли е да ти се налагат външни правила за твоя вътрешен семеен живот? Морално ли е да сведеш любовта си до сделка - с или без подпис...

Според мен е въпрос на лично светоусещане.

# 257
...Срамно е, ако човек позволява да му се налагат обществени норми с въпросителна морална стойност. Морално ли е да избереш един човек и да живееш с него? Морално ли е да ти се налагат външни правила за твоя вътрешен семеен живот? Морално ли е да сведеш любовта си до сделка - с или без подпис...
                                Като се замисля, отскоро бракът стана с въпросителна морална стойност, при това в доста държави си е нещо много важно. Хилядо години си е бил с много висока стойност дори (аз, високоморалната да ти го кажа).
                                По спомени от вчера, да, все още е морално да избереш един човек, вместо да спиш с всеки под път и над път - това в ДиС ще ти го обяснят най-добре. А и пред блока също  Crazy. И т.н.т....

# 258
  • София
Архентина, не съм съгласна с теб, че подписът или липсата на такъв определя броя на партньорите.

# 259
Архентина, мила ми съфорумке, схванах идеално предсатвите ти за морал: имаш подпис - спиш с един мъж, нямаш - чукаш наред Wink Е, не всички се нуждаем от документ, за да си поставим границите, за да си знаем задълженията и да си изясним чувствата. Дефиницията ти за морал куца - съжалявам, че трябва да ти го кажа.
Ах, да, има и приказки за Иван-глупака и царската дъщеря, освен за Пепеляшка Simple Smile

# 260
Архентина, ти наистина ли смяташ, че когато си подписал спиш само с избрания човек, а когато не си - с всеки под път и над път? Много наивна трябва да си, ако го вярваш това.  Shocked

Ако ДиС трябва да послужи за нещо - отвори го моля те и направи справка колко омъжени жени са пуснали теми за изневярата: от страна на мъжете си или от тяхна страна.
Ако си решил да спиш с всеки срещнат - подписът е последното нещо на света, което ще те спре.

# 261
                           Тъй като доста грозно ми извъртате думите, ще ви подчертая коя точно част репликирам. Ако пак не ви стане достатъчно ясно, не ми дреме - платете на някой да ви я осмисли:

...Морално ли е да избереш един човек и да живееш с него?...
                          По спомени от вчера, да, все още е морално да избереш един човек, вместо да спиш с всеки под път и над път - това в ДиС ще ти го обяснят най-добре....

И в двата постинга става дума дали си избрал, а не дали си подписал. Душички златни сте вие, бихте ритнали паднал човек само и само да си докажете, че някакво уж маловажно нещо не е срамно  Hug.

# 262
Ти остави ние какво сме разбрали, ама аз като гледам - и ти много не си схванала на какво точно отговаряш...

# 263
Ти остави ние какво сме разбрали, ама аз като гледам - и ти много не си схванала на какво точно отговаряш...
                              Супер, ако не съм разбрала - обясни ми. Ако не ми обясниш ще приема, че просто се заяждаш във втори пореден постинг   bouquet.

# 264
Не проследих много точно спора по-горе. Архентина - аз съм съгласен с това, че документа за брак трябва да е много важен. А за предния ти въпрос - празнуване деня на сватбата - да, хубаво е, но мисля, че има други дни, от които остават по-добри спомени - по-запомнящи се, по-значими, по-романтични.
По темата - не виждам връзката със "срам". Срам от какво или от кого? Хората би ги било срам да кажат, че карат трошка, че нямат документ за средно образование... но едва ли, срам, че нямат документ за сключен брак. Дори ако има срам, то той е традиционен (или комплексарски). За да бъде истински срам, трябва да е налице и обратното - горд съм, че имам семейство и деца, хората ме уважават, и т.н.

Като се замисля, отскоро бракът стана с въпросителна морална стойност, при това в доста държави си е нещо много важно. Хилядо години си е бил с много висока стойност дори (аз, високоморалната да ти го кажа).
                                По спомени от вчера, да, все още е морално да избереш един човек, вместо да спиш с всеки под път и над път - това в ДиС ще ти го обяснят най-добре. А и пред блока също  Crazy. И т.н.т....
Съгласен съм, че преди, брака и документа за брак е бил много по-важен. За жалост, днес вече не е така.
1. семейните "деца", вече не са деца, те не са свободни електрони, те са по-отговорни и планират бъдещето си - те са по-добри граждани и на тях обществото може да разчита повече (но днес хората зачитат другите предимно заради кариерата и парите)
2. хората с добро семейство, са по-отговорни, по-достойни, доказали са се и би трябвало да имат предимство и уважението на хората - например хората да им гласуват доверие, когато става дума за отговорна длъжност (но днес, когато гласуваме, това вече не е важно, а когато казваме "гласувай за мен", семейството далеч не е първото с което се хвалим)
3. ако някой не зачита семейството, тогава то би трябвало да бъде защитавано и уважавано от законите - в автобусите да е задължително да се прави място на бременните жени, помощите да ти ги носят у дома на крака (примерно) и тази помощ да не е смешно малка сума и да се нарича "инвестиция за бъдещето на България".
4. ако семейството ще се развежда - законите и обществото не трябва да бъдат без участни, защото от това зависи стабилността на това общество като цяло - от това да им се подсигури пътя по-нататък - неговия, нейния и на децата - да се интегрират, прегрупират и пак да бъдат полезни и пълноценни граждани.
И т.н. и т.н. Нямам претенции, че го обясних добре, но предполагам, че идеята е ясна. Днес не е точно така.

Днес имаме по-либерални възгледи и по-освободено мислене, но това не променя същността. Например, и днес семейните хора са по-съвестни гласоподаватели. Т.е. каквито и да са разликите и разбирането днес, семейството все още трябва да се уважава. В този смисъл, документа за брак е за пред обществото и заради обществото. От липсата на документ за брак, от незачитането на семейстовото - най-много страда държавата и обществото.

Вие решете кое е ненормалното и кой трябва да се срамува от това, че този документ за брак, в тази държава, не ти дава почти нищо, че този документ не се зачита от хората, че без документ им е по-добре и смятат, че личните им интереси са по-добре защитени.

# 265
Снежен Вълк, харесвам те много.
Радвам се, че имам поводи да смегчавам малко феминистичните си възгледи, един от които е този, че мъжете не знаят, че една от главите, с които разполагат служи за мислене... Laughing

# 266
Get real
Цитат
но, ако все пак поговорим за морала - срамно ли е. Срамно е, ако човек позволява да му се налагат обществени норми с въпросителна морална стойност. Морално ли е да избереш един човек и да живееш с него? Морално ли е да ти се налагат външни правила за твоя вътрешен семеен живот? Морално ли е да сведеш любовта си до сделка - с или без подпис...

Архентина
Цитат
По спомени от вчера, да, все още е морално да избереш един човек, вместо да спиш с всеки под път и над път - това в ДиС ще ти го обяснят най-добре. А и пред блока също  Crazy . И т.н.т....

Аз не виждам какво има да се обяснява толкова. Това са двата поста, които се визират. Get real задава риторични въпроси, на които отговаря – според мен е въпрос на лично светоусещане. Това, което ти й отговаряш за мен е нелогично и чисто и просто заяждане. Какво да й обяснят пред блока? Че човек няма право на лично светоусещане ли?
Когато й отговори, даде ли си сметка, че тя изобщо не е казала, че НЕ е морално да избереш един човек?

# 267
Get real
Цитат

Архентина
Цитат
По спомени от вчера, да, все още е морално да избереш един човек, вместо да спиш с всеки под път и над път - това в ДиС ще ти го обяснят най-добре. А и пред блока също  Crazy . И т.н.т....

Аз не виждам какво има да се обяснява толкова. Това са двата поста, които се визират. Get real задава риторични въпроси, на които отговаря – според мен е въпрос на лично светоусещане. Това, което ти й отговаряш за мен е нелогично и чисто и просто заяждане. Какво да й обяснят пред блока? Че човек няма право на лично светоусещане ли?
Когато й отговори, даде ли си сметка, че тя изобщо не е казала, че НЕ е морално да избереш един човек?

О, толкова си мила, че дори си ми подчертала на коя част от постинга отговарям и с какво точно съм отговорила? И ми обясняваш какво мисля. Супер си! Дано приятелят ти се връзва на тия  Hug.
                               Няма какво повече да ти отговоря. Цитирала си един цял постинг и един 1/2, тълкуваш ги както ти изнася. А на мен първата и втората част на изреченията ми са логически свързани. Не по твоята логика, разбира се. И не както ти изнася да си ги подчертаваш, уви.

# 268
Не проследих много точно спора по-горе. Архентина - аз съм съгласен с това, че документа за брак трябва да е много важен. А за предния ти въпрос - празнуване деня на сватбата - да, хубаво е, но мисля, че има други дни, от които остават по-добри спомени - по-запомнящи се, по-значими, по-романтични...
                            Може би е така, но обикновено не се празнуват другите дни. Все пак ако някой го прави, би било много красиво.
                            Останалата ти част от постинга мисля я коментирахме по-напред в темата. Все така съм съгласна с много от нещата, с друга част не съм... Няма да се повтарям.

# 269
За мен и подписа и сватбата бяха най-нормалното нещо след като срещнах Мъжът ,та в този смисъл са важни .
За двойките, за които обаче не са важни /сватбата и подписа/  и нормални и си живеят без тях не мисля ,че са по-малко семейство от моето примерно.
Та за мен не е срамно.

Общи условия

Активация на акаунт