Торта Добуш

• 132 143
  • 604
  •   1
Отговори
# 585
  • Пазарджик/Лондон
NeliTom , радвам се , че ти е харесала рецептата Hug. Да,  това не е оригиналната рецепта за торта Добуш, просто бабата на съпруга ми я е записала под това име Wink.За осемте парчета с карамелизирана захар съм чела някъде, но не съм пробвала - мисля , че ще се получи ефектно.

# 586
Момичета, някоя от вас пробвала ли е да покрие тортата с фондан? Моята дъщеричка иска торта принцеса, на която роклята е самата торта. В такъв случай трябва самата торта да ми е малко по-висока и ме притеснява факта да не се изкриви тортата. Моля някой ако е правил нещо такова да сподели!

# 587
от скромния ми опит с фондан,аз си мисля,че за да направиш тортата,която искаш, по-биха те устроили класически блатове,а най -добре - тортата с рула на Лео. Като обърнеш купата,вкарваш куклата и само украсяваш с фондана,за да оформиш рокля  Peace
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=845.0

# 588
много благодаря за съвета, сега ще разгледам каква е точн тази торта

# 589
Здравейте! Навила съм се да направя торта Добуш по рецептата на Аелис, но имам едно питане - към тези, които вече са правили тортата - отнася се за крема - за прибавянето на маслото трябва ли да се изчака да изстине свареното мляко с яйцата и брашното. Питам, защото правих подобна рецепта от моята баба и там маслото се добавяше към изстиналото сварено мляко.

# 590
Здравейте! Навила съм се да направя торта Добуш по рецептата на Аелис, но имам едно питане - към тези, които вече са правили тортата - отнася се за крема - за прибавянето на маслото трябва ли да се изчака да изстине свареното мляко с яйцата и брашното. Питам, защото правих подобна рецепта от моята баба и там маслото се добавяше към изстиналото сварено мляко.

Незнам другите как са го прибавяли към крема, но аз добавях маслото към топлия крем и бърках  докато се стопи.

# 591
Здравейте!
Понеже обичам да готвя, но съм млада и не много опитна, та... казвате че тортата е лесна за правене и не е трудоемка, обаче някой може ли да ми обясни как ги печете тези 5-6 блата? Защото като си представя, че трябва да пека 5 блата по примерно 30 минути  по отделно и направо ми идва да се откажа ....

# 592
........някой може ли да ми обясни как ги печете тези 5-6 блата? Защото като си представя, че трябва да пека 5 блата по примерно 30 минути  по отделно и направо ми идва да се откажа ....

Блатовете се пекат бързо, 8-10 мин единия, зависи от фурната. Peace

# 593
  • Луната ни пази
Здравейте!
Понеже обичам да готвя, но съм млада и не много опитна, та... казвате че тортата е лесна за правене и не е трудоемка, обаче някой може ли да ми обясни как ги печете тези 5-6 блата? Защото като си представя, че трябва да пека 5 блата по примерно 30 минути  по отделно и направо ми идва да се откажа ....
Моята фурна се развали, но ми предстои ремонт на кухнята и не бързам с нова, та за това купувам 2 пакета готови блатове, ако толкова те притесняват, това е добро решение. И с тях тортата става хубава   bouquet

# 594

Добре, обаче не мога да си го обясня:
1. Правя тестото, деля го на 6 равни части примерно. Всяка една от тях я разточвам в окръжност като тавата и следователно режа ли тестото  по окръжността на тавата ми или ... ? Как го уцелвате на големина спрямо тавата ви?  newsm78

2. Като изпека първия блат, мия тавата, загрявам я във фурната, пак я намаслявам и набрашнявам и тогава слагам втория блат и така за всеки блат ли?  newsm78

Ако някой го прави по-лесно от това, което аз си представям може ли да ми обясни?  Thinking  
И се извинявам за тъпите въпроси обаче не съм много добра в тестената кухня Sad
  chef  bouquet

# 595

Добре, обаче не мога да си го обясня:
1. Правя тестото, деля го на 6 равни части примерно. Всяка една от тях я разточвам в окръжност като тавата и следователно режа ли тестото  по окръжността на тавата ми или ... ? Как го уцелвате на големина спрямо тавата ви?  newsm78

2. Като изпека първия блат, мия тавата, загрявам я във фурната, пак я намаслявам и набрашнявам и тогава слагам втория блат и така за всеки блат ли?  newsm78

Ако някой го прави по-лесно от това, което аз си представям може ли да ми обясни?  Thinking  
И се извинявам за тъпите въпроси обаче не съм много добра в тестената кухня Sad
  chef  bouquet

Избираш си диаметър на блатовете, какъвто искаш. Ако е по-малък, стават повече на брой, съответно тортата по висока, ако са по-големи, по-малка бройка. Аз разточвам върху хартия за печене, с един капак от тенджера изрязвам от разточеното правилен кръг, слагам с хартията в тавата и пека. На друг лист съм разточила следващ блат, като извадя изпечения, махам го с хартията и слагам в тавата новия. Понякога две тави ползвам, вадя едната, слагам другата.  Тавите не се цапат, така че няма какво да им миеш.

Понеже отдавна я правих, а и снимките ми са изчезнали от темата, мисля, че се обсъждаше доза и половина крем, за да не е суха. newsm78 Редих блатовете в тортена форма, заливах щедро с крем, накрая беше като желирана, отстрани цялата в крем и блатовете не бяха сухи.

Не е толкова трудно, пробвай, дано ви хареса тортичката. Непременно я остави да отлежи, за да попият блатовете от крема и да омекнат. Peace

# 596
Благодаря ти за пълното описание labrex !
Ще я пробвам така както казваш ти- изглежда лесна за правене Simple Smile

# 597
Благодаря ти за пълното описание labrex !
Ще я пробвам така както казваш ти- изглежда лесна за правене Simple Smile

Успях все пак да изровя една запазена снимка на тортата, но разрез не намерих, радикал.ру нещо ми е потурчил снимките. Ето я:

Скрит текст:

# 598
  • София
Някъде в София предлага ли се тази торта?
Преди 2-3г имаше реклами, за сладкарница на П. Тодоров със стари сладкиши Simple Smile

# 599
Някъде в София предлага ли се тази торта?
Преди 2-3г имаше реклами, за сладкарница на П. Тодоров със стари сладкиши Simple Smile

Предполагам предлагат оригиналната или близка до нея. Тази от темата е по-скоро домашен вариант на добуш торта. Майка и тя има нейна добуш торта, съвсем икономична, но вкусна и става да се направи по всяко време, но е далече от истинския  Добуш. Peace

Общи условия

Активация на акаунт