ОтНово за Сицилия

• 157 015
  • 801
  •   1
Отговори
# 585
2 рата и 3 тата снимка са от Етна

# 586
Благодаря ти Bradley  Simple Smile,  досетих се. Първата снимка на прекрасните скали в морето ме интересува. Ако някой е ходил и може да ми подскаже ще съм много благодарна.

# 587
  • София
Записвам се и в тази тема.
Интересувам се от посещение на Етна по това време на годината и най-вече до къде бихме могли да стигнем на собствен ход след лифта. Ще се радвам ако някой може да сподели лични впечатления.

# 588
Миналата година в началото на май бяхме на Етна. Имахме същите планове - да ползваме лифта и после пеша, но нямахме цял ден,а 4 часа. Тръгнахме нагоре, срещнахме много връщащи се хора, но не знам докъде са стигнали. Лошото беше,че горе имаше облаци- ту отминаваха, ту идваха нови, не можехме реално да преценим разстоянието. Виждаше ни се близо,ама като повървим 30 мин сякаш не сме мръднали много, а и разреденият въздух на нас ни се отрази - ако забързаме, започваме да се задъхваме. Затова се върнахе и изкачихме един голям кратер отдясно на лифта / като гледаш към върха/ . Като се качихме вътре пушеше, миришеше на сяра, като поразовиш. -отдолу горещо не можеш да пипнеш.    Но ако имате цял ден едруго. До основния кратер не пускат, горе се отива пак до такива кратери

# 589
  • София
Ясно! Мерси много!
Това може да ми промени плановете. Ние ще спим горе на паркинга или ще се качим до там рано сутринта. След което мислех така да организирам деня , че да видим точно главния кратер. Ама щом това не може да стане май просто ще си направим една хубава разходка в околността. Доколкото разбрах в момента там е и доста заснежено така, че и това ще е от значение.

# 590
Ние бяхме на 10 май,  като слязохме от лифта имаше на места сняг,  доста ветровито беше,  сложихме зимни шапки и шаловв

# 591
  • София
Много полезна информация, rafalex.
А има ли някой, който да се е изкачвал след лифта с джип, да каже дали си струва и какво по-интересно може да се види по този начин. И наемането на джипове само предварително ли става или може и на място, ако решим?
И още един въпрос по пътя до лифта има ли много завои? Знам, че има 2 варианта - от Заферана Етнеа и от Николози, като от Николози ми се струва по-кратък пътя.
loveforever, вие сами ли си организирате пътуването? Къде смятате да отседнете или ще обикаляте острова?

# 592
Ние се качихме на лифта откъм Заферана. Долу на касата казаха на тези ,които ще ползват джиповете , че трябва още тук да платят, но като слязохме от лифта горе също имаше каса  на същите цени.

# 593
  • София
dechy, да сами се организираме, по точно аз правя плановете какво къде и как. Ние пътуваме с кемпер и "отсядането" ни е по-лесно. Стига да не е опасно или забранено можем да спим навсякъде. Затова конкретно за Етна мисля да спим горе на паркинга и рано сутринта да атакуваме върха. Иначе в градовете ще отсядаме по кемпер-стопове, защото така е по-сигурно да оставим кемпер когато тръгнем да обикаляме. Иска ми се да видим всичко по-интересно по целия остров и се надявам за 10-12 дни да успеем, защото повече време не можем да си позволим. Нещо подобно си мисля:

карта

# 594
  • София
loveforever, направили сте чудесен план за обиколката. Ако имате време можете да включите Ериче и Селинунте. Видях, че в другата тема си питала за сайт на лифта. Намерих ето това http://www.funiviaetna.com/versione_inglese/orari.html
Кога смятате да пътувате?
Ние май няма да успеем да обиколим целия остров. Ще се съсредоточим главно на югоизточната част. Но може би ще успеем да видим и други места. Смятам и на плаж да ходим. Бихте ли казали, кои плажове сте посещавали и кои са ви харесали най-много.
 rafalex, вие къде бяхте отседнали? Би ли разказала малко повече какво друго обиколихте из Сицилия.

# 595
  • София
Dechy, мерси за линка!
Мисля да го направим идния месец
За плаж мисля че по това време на годината ще е още рано. Затова съм предвидила само два дни на подобни места - в Реалмонте и в Сан Вито ло Капо. За Ериче и Селинуте мисля че нама да ни остане време иначе с удоволствие ще ги посетим. Искаше ми се да видим и Липарските острови, но за да стане това ще ни трябват два дни, които нямаме или трябва да жертваме други забележителности, което не ми допада.

Последна редакция: пт, 27 мар 2015, 09:31 от loveforever

# 596
Прибрахме се от Сицилия, ваканцията свърши бързо /бяхме само 3 дни/, но тъй като имахме стройна програма и въпреки дъжда и студа на 22 успяхме да се качим на Етна. Първо ползвахме лифт, а после някаква машина, която много ми напомня на снегорина. Loverforever на паркинга преди лифта имаше един кемпер, така че едва ли ще е проблем и за вас. Със "снегорината" ни разходиха до няколко кратера, последния е бил активен на 28.01. Сигурно знаете, но все пак горе на над 3000 м е много студено и въпреки, че бяхме много добре екипирани вятъра пронизваше костите ми. Признавам си това не ми се беше случвало и на Монт Бланк/може би защото тогава избрахме лятото/. Освен вятър горе имаше и много сняг и разбира се много скиори. Посетихме също и основните забележителности на Сиракуза, Катаня, Таормина, ривиерата на Циклопите и мястото, където се сливат двете морета - Йонийско и Средиземно. Има нещо магично в Сицилия, което много ме привлече, може би защото живея на север и ми беше забавно да се потопя в южняшкия характер на хората, а вкуса на храната беше толкова истински - вкуса на плодовете, зеленчуците и рибата нямаха нищо общо с това, което ние ядем. От друга страна веднага усетих разликата между Северна и Южна Италия. По всичко личеше, че тук почти няма правила - на улицата всеки кара със скорост, която той е преценил, неравности по пътя не липсваха. Повечето хора бяха изключително мили и добронамерени, че ми стоплиха душата. В първия ресторант обаче, в който хапнахме риба меч, сервитьора беше с перфектен английски и дълго и упорито ни убеждаваше да пробваме друга риба, която незнайно защо липсваше в менюто и беше значително по-скъпа. Мм за разлика от мен бързо се съгласи, но аз не отстъпих и не съжалявам - рибата беше много вкусна. Средиземноморската кухня много ми харесва.

# 597
  • София
didi_mimi , мерси много за инфото!
Ще приготвя сериозни зимни дрехи за Етна. А как е пейзажа горе при всичкия този сняг? В смисъл може ли да се види характерния вулканичен вид или просто сняг навсякъде, а релефа тук-там вдлъбнат с кратери?

# 598
ето малко снимки от мен с информативна цел

след като се слезе от лифта

на връщане от лифта

кратерите над Николози

# 599
  • София
Мерси Bradley Cooper! Чудесни снимки!
Кога са правени?
Почти не виждам сняг и може би така е през лятото. За сега (от преди няколко дни) разбрах, че долна лифтена станция има два метра сняг. Видях снимка и съдейки по нея си мисля че горе ще е още повече.

Общи условия

Активация на акаунт