Може ли възрастен човек да възпитава добре

• 10 384
  • 330
  •   1
Отговори
# 45
  • София
 Отговарям като настояща баба,която дава цялото си сърце и душа за внуците.
 Гледам да не допускам грешките във възпитанието,които съм допускала с моите деца. Смятам ,че за възпитанието основно отговарят родителите.Времето ще покаже дали сме се справили,но.... винаги има какво още да се постигне.
Ако бяхме родени в началото на миналия век,едва ли щяхме да сме живи. Моите баби и дядовци  бяха родени тогава и са ме отгледали до 7 годишна възраст. Много неща научих от тях. Нескромно е да дам обаче заключение как са ме възпитали. Вярно е ,че си зависи от човека.

# 46
А пък и старите хора са като цяло с доста хронични болести. Често говорят за това пред децата, пият разни хапове и т.н. И това рефлектира върху детето.

Да разбирам ли, че децата трябва да общуват само с напълно здрави и жизнерадостни индивиди?
И какво правим все пак с тези страшни "хронично болни"? Изолираме ги някъде? Някъде на далечно и тайно място, където да си пият хаповете без да обезпокояват никого?
По-голяма простотия (без извинение!) не бях чела скоро.

# 47
  • София

Винаги ме е втрисала гледката на малки деца, с колички или колела, придружавани от баби на преклонна възраст, трудно подвижни, които себе си не могат да гледат, каму ли внуци.  ooooh!

не съм чела още цялата тема ,но по повод на това,се сетих за една баба,която видях вчера и направо се втрещих.
Бабата ходи едва с 2 бастуна във всяка ръка и държи каишка за куче(истинска си кучешка,без майтап) ,с която е вързала внучето си през кръста - около 3г. ShockedЕ голяма разходка за горкото дете,по-добре да играе в къщи,като не може ни да тича,ни нищо.Да не говорим,че е доста опасно и за бабата и за детето,особено при пресичане на улици.

# 48
Аз, по принцип съм твърдо против баби и дядовци да помагат в отглеждането и възпитанието на децата и не смятам,че е правилно!Имаше преди време едно предаване на М.Карбовски за баба на 60 която отглежда деца на 9 и 7 ,защото родителите са в чужбина .Та,тази жена ясно се изрази:"Ако е било дадено на 50-60 години да раждаме деца ,то тогава би прилягало и на тези години да можем и да ги гледаме.Но ,не би и не трябва да гледаме ние децата!"!!!!!!

# 49
Да разбирам ли, че децата трябва да общуват само с напълно здрави и жизнерадостни индивиди?
И какво правим все пак с тези страшни "хронично болни"? Изолираме ги някъде? Някъде на далечно и тайно място, където да си пият хаповете без да обезпокояват никого?
По-голяма простотия (без извинение!) не бях чела скоро.

Аз пък не съм си представяла, че някой може да направи толкова малоумна интерпретация на поста ми  Laughing
Ти явно не правиш разлика между думичките общуване и отглеждане  Wink
Свеки, например, е с 1000 болести, но вижда редовно дъщеря ми, гледа я от време на време. Не смятам, че това ще й навреди по какъвто и да било начин. Но също така не смятам, че е удачно болен човек да поеме грижите за едно дете.

# 50
Аз пък не съм си представяла, че някой може да направи толкова малоумна интерпретация на поста ми  Laughing

Може би ако формулираше по-добре мислите си, възможността за каквито и да е интерпретации щеше да е сведена до минимум.

Но също така не смятам, че е удачно болен човек да поеме грижите за едно дете.

А какво точно разбираш под "болен"? Жена с рак на гърдата може ли да отглежда деца? А такава с нарушена функция на щитовидната жлеза? С хипертония? Желязодефицитна анемия? Хроничен синузит?

Продължавам да твърдя, че мнението ти е ограничено.
Колкото и "малоумно" да ти звучи .

# 51
.... баби и дядовци, но доколко те могат да дадат адекватно възпитание на едно дете? Повечето от тях са родени в началото на миналия век и как може човек който е толкова възрастен, не само буквално но и емоционално( тоест със стари разбирния) да възпитава човек който ще живее в 21 век? .... . Всички знаем колко са важни първите години от живота на детето, нали тогава се полагат основите на една бъдеща личност. Добре ли е обаче тези основи да са положени със стари греди ?
Дали ще е адекватно възпитанието, зависи от бабата и дядото и не зависи от това кога са родени.
Смея да се надявам, че особена разлика в ценностите днес и един век по-рано няма. Ако сега считаме, че трябва да сме
добри, то и тогава са считали това. Май в по-голяма степен. И не са страдали (да, страдали) от самомнение за някаква
изключителност, само поради факта, че са родени, видите ли в еди-си-кой век или че ще живеят (или не) в 21 век.
Подобни изводи и заключения са крайно ... инфантилни, да ме прощава авторката ...
Изобщо не става дума за това, че някой ще си прехвърли отглеждането на детето на крайно възрастни, немощни и
болни хора.

# 52
Асса,дядовците и бабите ни (поне 90 % от тях може би) не приемат и не разбират как двама могат да съжителстват и да правят деца без брак.

Цитат
Смея да се надявам, че особена разлика в ценностите днес и един век по-рано няма
Дали?

# 53
Ако има разлика, то май не е в наша полза.
Имам въпрос - смяташ ли, че би било добре за теб и за твоето дете/деца да има един мъж покрай вас,
с който да споделяте и добро, и лошо? Ами това е семейството (предполагам, че няма да отговориш с
"не") и се е ценяло и тогава, и сега. Ценността се е запазила. Това, което е променено е отношението
към формата на семейството ... Това е само пример ...
Нека още веднъж обърнем внимание на това, както казваме ... написах, че зависи от хората, а не от
времето на раждането им. Защото със сигурност има хора по-възрастни от мен самата, които по-малко
от мен ще са склонни да защитават официалната форма на брак. Че и в комплект с църковния.

# 54
Ако има разлика, то май не е в наша полза.
Имам въпрос - смяташ ли, че би било добре за теб и за твоето дете/деца да има един мъж покрай вас,
с който да споделяте и добро, и лошо? Ами това е семейството (предполагам, че няма да отговориш с
"не") и се е ценяло и тогава, и сега. Ценността се е запазила. Това, което е променено е отношението
към формата на семейството ... Това е само пример ...
Опитай се да го обясниш на някоя консервативна баба ,да видим какво ще ти каже.

Нека още веднъж обърнем внимание на това, както казваме ... написах, че зависи от хората, а не от
времето на раждането им. Защото със сигурност има хора по-възрастни от мен самата, които по-малко
от мен ще са склонни да защитават официалната форма на брак. Че и в комплект с църковния.
Има такива възрастни хора.Но те са малко.

# 55
Мисля, че на една баба ще ми е по-лесно да го обясня.  Peace

# 56
Не е въпроса как ще го обясниш,а тя как ще го приеме.

Сега ще разкажа една случка,като пример на това,което искам да кажа.
При баба и дядо съм,на село.Не помня на колко години съм била-малка,може би 7-8-9 годишна.Къщата има голяма тераса,по-точно площадка.Над входната врата(и над тази площадка) има козирка с врата ,на втория етаж.
Дошли са някакви приятели на дядо ,мъже,седнали са на масата на площадката и си хортуват най-спокойно.Аз съм се качила на козирката(която е без парапети),седнала съм и съм провесила краката си оттам и ги люлея.Облечена съм (това си спомням) с панталонки до коленете.
Мъжете са с гръб към мен на другия край на площадката.Баба ми почва енергично да ми маха да сляза.Аз слизам .Отиваме в кухнята,вътре в къщата,където баба ми не почва да крещи само поради причината,че ще я чуят гостите,не,че не е имала това желание:
-Не те ли е срам да си развяваш голите крака пред мъжовете?
И ми се накара едно хубаво.Почувствах се ужасно.Сякаш нарочно съм искала да бъда забелязана от 60-70 годишните дядовци. Sick

Та...

# 57
 Та и на мен не ми е много ясно как например една баба ще седне да говори открито на внучето си за секс и т.н. Всички знаем че в един момент децата разбират за половите си различия и започват да задават въпроси, разглеждат си половите органи и естествено се интересуват от къде идват децата. И според мен не бива да получават отговори които повечето от нас най-вероятно са получавали-лъжи за щъркели и глупости.Да не говорим че за възрастните хора секса е нещо срамно и мръсно и едва ли не тема табу.

# 58
А вие откъде сте сигурни, че обяснението с птичките и пчеличките по повод секса, не
е по-доброто за децата в един по-дългосрочен план? Защо мислим, че знанието на
тези подробности допринасят непременно за по-добрия живот на децата ни? Не, аз
не казвам, че до 7-ми клас трябва да се вярва в подобни приказки. Казвам, че не съм
сигурна
, че това е по-добро.
Китана, ами аз бих препоръчала на дъщеря си, днес повече от всякога, да не се разголва
пред мъже, независимо от възрастта. ... И бих и правила забележки от подобен характер.
С какво всъщност би навредило на детето ми подобно твърдение? Че ще се пази по-
добре и тогава, когато не съм залепена за нея? Ами нека е "задръстена", ама ще е в
по-голяма безопасност.

# 59

А вие откъде сте сигурни, че обяснението с птичките и пчеличките по повод секса, не
е по-доброто за децата в един по-дългосрочен план? Защо мислим, че знанието на
тези подробности допринасят непременно за по-добрия живот на децата ни? Не, аз
не казвам, че до 7-ми клас трябва да се вярва в подобни приказки. Казвам, че не съм
сигурна
, че това е по-добро.
Китана, ами аз бих препоръчала на дъщеря си, днес повече от всякога, да не се разголва
пред мъже, независимо от възрастта. ... И бих и правила забележки от подобен характер.
С какво всъщност би навредило на детето ми подобно твърдение? Че ще се пази по-
добре и тогава, когато не съм залепена за нея? Ами нека е "задръстена", ама ще е в
по-голяма безопасност.
Да се разголва пред мъже?Искаш да кажеш,че нарочно съм обула тези панталони(до коленете)и съм си показвала прасците,с ясната цел да съблазня 70 годишните приятели на дядо ми?? Shocked Shocked Shocked

Окей,като отминем шока от тези ти думи....И аз ще уча дъщеря си на приличие,но не по начин,който ще я кара на 7-8-9 годишна възраст да се чувства като ...айде да не казвам какво!

И ,ако искаш да знаеш,аз си бях на козирката още преди те да дойдат! ppp

Общи условия

Активация на акаунт