СТРАСТИ - градините в СОФИЯ - текущи класира&

• 71 031
  • 1 568
  •   1
Отговори
# 1 350
Някоя мама с родено през 2007 година детенце дали е пробвала да добави ДГ в списъка ? Още не можем да добавяме, защо ли не съм изненадана. Twisted Evil
И при мен не става Sad
Кога ще можем да кандидатстваме за прием в детска,на 23 ти ли?

# 1 351
Проверки няма да има, защото това би означавало общината да пусне кучетата по собствените си пети...
Между другото, вкарването в ДЗ не се случва задължително срещу пари  Peace  

# 1 352
Някоя мама с родено през 2007 година детенце дали е пробвала да добави ДГ в списъка ? Още не можем да добавяме, защо ли не съм изненадана. Twisted Evil

Ще добавяме, когато стартира официалната кампания - март, април, май или когато там решат. Без значение, дали детето е родено на 1 януари 2007 или на 31 декември 2007.

Постоянно проверявам и аз. Днес прочетох, че календарът на събитията ще бъде актуализиран в началото на февруари  Confused

# 1 353
Проверки няма да има, защото това би означавало общината да пусне кучетата по собствените си пети...
Между другото, вкарването в ДЗ не се случва задължително срещу пари  Peace  

Права си за съжаление, и за двете неща.

# 1 354
Бях споменала във форума за проблем на моя приятелка. Регистрала е детето си и му е създала профил, като е попълнила данните и за родителите. Въпросът е, че няма меню кандидатури, необходими докумненти и т.н., а САМО ПРФИЛ. Детето има навършени 10м. и продължава да няма възможност да избере и добави градина. Какво става? Някой знае ли какъв е проблема? Една майка тук спомена да изчакаме датата 20.01.2009 и пак няма резулатат.

# 1 355

Ако един (само един!) директор бъде глобен, изхвърлен от работа и евентуално съден

Кой точно да го глоби или изхвърли?Тоя дето му е пратил детето с парафирана молба ли?  Mr. Green          
                Началото на кандидатската кампания ще се обяви през февруари,когато се актуализира календара на събитията.Там ще пише всичко.
                Кати,сложни са ти изчисленията и не направих опит да смятам. Laughing Мога да кажа,че на практика в ДЗ с прием 50 деца САМО 3 са внуци на персонал.Ти изчисли %-та.Деца на персонал - работещи майки в тази професия отдавна няма.Така,че брой само бабите! Laughing Защото и дядовци няма.За татковци хич и да не говорим. Peace
                Пропуснах  Embarassed не всички с 10 + са деца на персонал.

Последна редакция: чт, 21 яну 2010, 15:12 от Didia

# 1 356
Кикимора, колко деца са приети по К4?

Представа си нямам. Според мен и в общината си нямат представа. Мисля, че едва ли някой е обобщавал подобни данни. Но като гледам какво количество деца с 10+ точки бяха в началото на миналогодишната кампания можем да приравним броя на приетите по този критерий деца умножен по броя на персонала във всичките децки градини минус 10%

Laughing

Разбирам, че си фрустрирана, отвратена и отчаяна, но... ако прочетеш какво си написала мисля, че сама ще се посмееш. Не се притеснявай - в конкретния случай едва ли някой мисли, че не знаеш елементарна третокласна математика; по- скоро, че в яда си изобщо не си прочела написаното - нещо, уви, напълно разбираемо и нормално.

Всъщност друго се канех да напиша - един много груб и с твърде голямо приближение начин на разсъждение по темата за броя на приетите по този критерий деца би бил следния:

Да предположим (не съм проверявала статистиката), че на семейство се падат средно по 1.6 деца през последните 40 години. Това означава по 0.8 деца на човек. Тъй, като една част от персоналът има и внуци в съответната възраст - разбира се, не знаем каква част, би било логично това да е ... ами, о/о 0.25 част, но тъй, като разпределението е изкривено - не знаем точно как - да речем, че вместо 0.25 е 0.35. Много грубо и без никакви смислени основания. Или имаме
общ_брой_на_деца+внуци на персонал = бройПерс.*0.8 + 0.35*0.64*бр.Перс.
Разбира се, децата, които сами имат деца едва ли ще влизат тази година в градина, т.е. при всяко положение следва да ги извадим от сметката, или
непълнолетни(без собствени деца)_деца_+внуци=
бройПерс.*0.8 + 0.35*0.64*бр.Перс. - 0.35*бр. перс.

Всеки човек от персонала, предполагаме, прекарва средно 38 години в системата. От друга страна, всяко дете - или внук (независимо от възрастта си) има по едно влизане евентуално - в ДЗ. Разбира се, част от децата и внуците по разни причини просто никога няма да посетят ДЗ - е, повечето ще искат, да речем, че 90% ще ходят. Това означава, че резултатът от дясната част трябва да умножим по 0.9 и по 0.026 и по общия брой деца + внуци

или

Предполагаемия брой на приетите деца по К-което и да беше -тази година -- в първо грубо приближение е брой 0.016*общ брой персонал на ДЗ.

За сетен път се убеждавам колко сериозни са пост-комунистическите травми. Представям си как като млада, нахъсана комсомолка с пяната на устата и луд блясък в очите си сразявала с епитети нищо неподозиращит ти “събратя”. Андрей Райчев ряпа да яде. Явно от там още ти държи този неистов гняв. Или е може би носталгия по онези “славни” години и “...морето и машините” и “...онзи див копнеж по Филипините...”

Е, моя подход е емпиричен.

От Наредбата за числеността на персонала /http://law.dir.bg/reference.php?f=n5mon-02/ изчислих, че броят на персонала в групата, където кандидатства детето ми трябва да е приблизително 12 души. Щедро свалям от тази бройка 20% заради мрънканиците за недостиг и се получава числото 10.

Ние кандидатствахме за 7 свободни места разпределени в отношение 5:2. От общата листа бяха приети деца само с 10+ точки т.е. плана за петилетката беше преизпълнен. Групата изцяло беше заета с деца на персонала. Една малка, сплотена, задушевна група, в които всички с любов и много ласки се грижат за собствените си деца. Едно гоооолямо семейство.

Мила, родна картинка, с която високо моралните люде нямат никакви проблеми със съня и съвестта.

Във втората, третата, четвъртата ДГ се наблюдаваше същата картина, в която съотношението персонал-групи-приети деца на персонала се запазваше.

Направих същите изчисления за цялата ДГ – приблизително 45 души /по наредба/ или 36 души /80%/. Сравних броя на кандидатстващите и  приетите деца от общите опашки за всички групи с 10+ точки и познай! Оказа се, че в цялата ДГ са приети 34 деца на персонал при 36 души такъв /по наредба/!

Направих същите проверки с останалите ДГ, където кандидатстваше детето ми. Аналогични. Направих сходни такива и за още десет ДГ. Все същото.  Със или без средните относителни и абсолютни грешки – тенденциите и резултатите се запазват.

Разбира се лошото на емпиричния подход е, че изходните данни не винаги се запазват. Опитах се да открия списъците от класиранията май-септември 2009г. за да ТИ ги приложа, но ги нямаше. Подобно на най-големия изследовател на Априлското въстание, чийто труд не може да бъде повторен или коментиран, защото живите му свидетели и източници умират.

Грешката в твоя теоретичен подход са две: в първоначалните допускания и субективния фактор.
1.Погрешно изначално свеждаш изчисленията си само до две величини - деца и внуци, а забравяш племенници, първи и втори братовчеди, лични приятели и близки познати.
2. За Мира Янова и Кънчо Стойчев е ясно като две и две четири, че когато се правят изследвания върху човешки общности винаги се взима предвид социалнопсихологически фактори  и променливи. В случая ти си решила, че персонала  е добросъвестен и ако няма деца, то ще си остави неоползотворена привилегията. Голяма грешка, която води след себе си и този незадоволителен резултат.

Иначе другият извод е смущаващо висока раждаемост сред роднините на персонала и то в близки и съседни години.

Изводът: Ти също трябва да се върнеш в трети глас, който заедно да изкараме. Чудничко ще си прекараме, както казва моето всичко на света. Grinning Laughing

P.S. И да не вземат сега разни действащи педагози да задълбаят разговора за броя на персонала. Позовала съм се на нормативен документ!!!!!!!

Последна редакция: чт, 21 яну 2010, 15:08 от kikimora1

# 1 357
  • София

Пропуснах  Embarassed не всички с 10 + са деца на персонал.
но повечето - да !!!

# 1 358
  • София
Бях споменала във форума за проблем на моя приятелка. Регистрала е детето си и му е създала профил, като е попълнила данните и за родителите. Въпросът е, че няма меню кандидатури, необходими докумненти и т.н., а САМО ПРФИЛ. Детето има навършени 10м. и продължава да няма възможност да избере и добави градина. Какво става? Някой знае ли какъв е проблема? Една майка тук спомена да изчакаме датата 20.01.2009 и пак няма резулатат.

Е поне една страница назад прочети, преди да питаш нещо, на което е отговорено де! Тъкмо в последния пост от предната страница - като не броим по 4 - 5 обяснения на страница в последните... много - точно на този въпрос се дава отговор...

# 1 359
  • София

Ако един (само един!) директор бъде глобен, изхвърлен от работа и евентуално съден

Кой точно да го глоби или изхвърли?Тоя дето му е пратил детето с парафирана молба ли?  Mr. Green          
                Началото на кандидатската кампания ще се обяви през февруари,когато се актуализира календара на събитията.Там ще пише всичко.
                Кати,сложни са ти изчисленията и не направих опит да смятам. Laughing Мога да кажа,че на практика в ДЗ с прием 50 деца САМО 3 са внуци на персонал.Ти изчисли %-та.

Не, онзи, който е приел подкуп.
3*50/100 = 1.5%.
Но "1" не е статистика.

# 1 360
Струва ми се, че процентът на децата влезли по втория начин с подкуп е значително по-малък от този на децата, влезли с връзки. А връзкарите няма кой да ги глобява.

# 1 361
  • София
...

За сетен път се убеждавам колко сериозни са пост-комунистическите травми. Представям си как като млада, нахъсана комсомолка с пяната на устата и луд блясък в очите си сразявала с епитети нищо неподозиращит ти “събратя”. Андрей Райчев ряпа да яде. Явно от там още ти държи този неистов гняв. Или е може би носталгия по онези “славни” години и “...морето и машините” и “...онзи див копнеж по Филипините...”

Е, моя подход е емпиричен.

От Наредбата за числеността на персонала /http://law.dir.bg/reference.php?f=n5mon-02/ изчислих, че броят на персонала в групата, където кандидатства детето ми трябва да е приблизително 12 души. Щедро свалям от тази бройка 20% заради мрънканиците за недостиг и се получава числото 10.

Ние кандидатствахме за 7 свободни места разпределени в отношение 5:2. От общата листа бяха приети деца само с 10+ точки т.е. плана за петилетката беше преизпълнен. Групата изцяло беше заета с деца на персонала. Една малка, сплотена, задушевна група, в които всички с любов и много ласки се грижат за собствените си деца. Едно гоооолямо семейство.

Мила, родна картинка, с която високо моралните люде нямат никакви проблеми със съня и съвестта.

Във втората, третата, четвъртата ДГ се наблюдаваше същата картина, в която съотношението персонал-групи-приети деца на персонала се запазваше.

Направих същите изчисления за цялата ДГ – приблизително 45 души /по наредба/ или 36 души /80%/. Сравних броя на кандидатстващите и  приетите деца от общите опашки за всички групи с 10+ точки и познай! Оказа се, че в цялата ДГ са приети 34 деца на персонал при 36 души такъв /по наредба/!

Направих същите проверки с останалите ДГ, където кандидатстваше детето ми. Аналогични. Направих сходни такива и за още десет ДГ. Все същото.  Със или без средните относителни и абсолютни грешки – тенденциите и резултатите се запазват.

Разбира се лошото на емпиричния подход е, че изходните данни не винаги се запазват. Опитах се да открия списъците от класиранията май-септември 2009г. за да ТИ ги приложа, но ги нямаше. Подобно на най-големия изследовател на Априлското въстание, чийто труд не може да бъде повторен или коментиран, защото живите му свидетели и източници умират.

Грешката в твоя теоретичен подход са две: в първоначалните допускания и субективния фактор.
1.Погрешно изначално свеждаш изчисленията си само до две величини - деца и внуци, а забравяш племенници, първи и втори братовчеди, лични приятели и близки познати.
2. За Мира Янова и Кънчо Стойчев е ясно като две и две четири, че когато се правят изследвания върху човешки общности винаги се взима предвид социалнопсихологически фактори  и променливи. В случая ти си решила, че персонала  е добросъвестен и ако няма деца, то ще си остави неоползотворена привилегията. Голяма грешка, която води след себе си и този незадоволителен резултат.

Иначе другият извод е смущаващо висока раждаемост сред роднините на персонала и то в близки и съседни години.

Изводът: Ти също трябва да се върнеш в трети глас, който заедно да изкараме. Чудничко ще си прекараме, както казва моето всичко на света. Grinning Laughing

P.S. И да не вземат сега разни действащи педагози да задълбаят разговора за броя на персонала. Позовала съм се на нормативен документ!!!!!!!

Ей така стават смешните и жалки изказвания - като си бос и не се постараеш да се поинформираш, преди да запееш на висок глас.
Онези, които ме познават тук - а те, впрочем, са достатъчно много - понеже съм тук отдавна и понеже не всички се хвърлят да говорят, преди да четат - знаят, не съм в СДС от 16 годишна, член на Координационен Съвет - от 18. И с малко изтървах Комсомола - това пък щеше и сама да сметнеш, ако си беше направила труда да прочетеш обща история. Какво да се прави... големите приказки познания не носят, само голямото четене.

Но сега - за да престанеш най- сетне да се пенявиш - поствам критериите, заедно с точките, които носят - за онези, които носят поне по 1 точка.

СК6. Деца-сираци – 6 т.        
СК7. Деца-полусираци – 3 т.       
СК8. Деца, на които поне един член на семейството е с трайно намалена работоспособност 71 % до 100 % - 3 т.       
СК9. Дете с неизвестен родител или с родител с отнети родителски права – 3 т.       
СК10. Дете, настанено за отглеждане в приемно семейство или семейство на роднини и близки по чл. 26 от Закона за закрила
             на детето – 3 т.    
СК11. Деца в риск, съгласно определението по §1, т. 11, букви „б” и „в” от Закона за закрила на детето – 3 т.    
СК12. Деца от многодетни семейства с три и повече деца от едно домакинство – 2 т.    
СК13. Деца-близнаци - 2 т.

К1. Постоянен или настоящ адрес на територията на Столична община – 3 т.     3     
К2. Работещ родител /или в отпуск по майчинство/, който е социално осигурен – по 1 т. за родител    2

К3. Родител, който е редовен студент във ВУЗ на територията на Столична община – по 1 т. за родител     
К4. Детето има поне един родител или баба/дядо, които работят в детско заведение на територията на Столична община – 3 т.    
К5. Детето посещава самостоятелна общинска детска ясла на територията на Столична община най-малко 6 месеца преди записване – 1 т. (само набор 2006)

Сега, надявам се, преди да напишеш поредната глупост, ще седнеш малко да помислиш със затворена уста срещу кои точно деца толкова упорито лаеш. Понеже малка част от тях вероятно наистина са и деца на персонала - но голямата част, уви, се числят към другите... хм, категории.

И освен ако нямаш смелостта да застанеш тук и да заявиш, че сираците не бива да имат предимство пред твоите деца, ти предлагам да замълчиш сега.

Защото, като се замисля, единствено аз казах, че ВСЕКИ - какъвто и да било - критерий е еднакво неприемлив, че не бива да има предимство за НИКОГО - нито дори за сираците или децата в риск, нито за работещите или живущите в София, нито пък подреждане на желания, или каквото и да било.

# 1 362
  • София
Струва ми се, че процентът на децата влезли по втория начин с подкуп е значително по-малък от този на децата, влезли с връзки. А връзкарите няма кой да ги глобява.

"Връзките" за мен са също форма на корупция.
Ако не могат да се представят нужните документи - следва отговорното лице да понесе глоба.

# 1 363

Ако не могат да се представят нужните документи - следва отговорното лице да понесе глоба.

Кати, и за мен връзките са чиста форма на корупция (едва ли всъщност някой е на различно мнение). Но си мисля, че тези "с връзките" намират вратички и влизат ако не съвсем чисто, то поне с трудно доказуемо заобикаляне на правилата.

# 1 364
  • София

Кати, и за мен връзките са чиста форма на корупция (едва ли всъщност някой е на различно мнение). Но си мисля, че тези "с връзките" намират вратички и влизат ако не съвсем чисто, то поне с трудно доказуемо заобикаляне на правилата.

Е, ако има издаден документ от ТЕЛК - ясно, не може много да се направи, но иначе?..

Общи условия

Активация на акаунт