Хайд парк 3

• 31 827
  • 795
  •   1
Отговори
# 765
тя е.Заради това филмче вече не ми казва мама,а Селения Laughing

# 766
Фоксче  Когато искам да се обърна към някого го правя директно. Ако чакаш аз да ти кажа че имаш проблем - няма да стане. Ако наистина имаш такъв - не мога да ти помогна.

Това за което съм писала е за филм в които има една истинска история и която исках да споделя с вас.  Ако в това е  недоразумението Моля

Относно цитата - би било хубаво и в България да има такива истории.

# 767
Вчера гледах този филм
The Blind Side (2009)
Действие: По действителен случай. Майкъл Оуер постъпва в приемното семейство Тоухи, които искат той да тръгне в правилната посока.

Miraaa,
кьде може да се гледа този филм?
За Америка и светлинните години сьм сьгласна.  Grinning

# 768
# 769
  • София
Фоксче  Когато искам да се обърна към някого го правя директно. Ако чакаш аз да ти кажа че имаш проблем - няма да стане. Ако наистина имаш такъв - не мога да ти помогна.
Благодаря, много си мила, както винаги.

А иначе мисля че разбрах недоразумението и се извинявам, че съм го приела по различен начин.

# 770
Пуснах тема в друг подфорум, но няма отклик, та си помислих, че сигурно има вещи тук...

Копвам поста си Laughing

Тръгнах на работа, когато дъщеря ми навърши девет месеца. Като работещ родител започнах да вземам половин майчинство. Когато малката навърши година и два месеца я записах на ясла. Консултирах се със счетоводител - майка в същото положение- тя ми казва :"Споко, половината майчинство продължава". Сега обаче разбирам, че имало АКЦИЯ  за залавяне на майки, които работят, а взимат по 120 лева. Трябвало да връщат парите  Не бих взимала тези пари, ако знам, че трябва да ги връщам... Може би направих грешка, че не питах в НОИ, но нали тази мама има опит, специалист е...

Бихте ли ми дали съвет какво да правя

# 771
bobkas, боя се, че ще трябва да връщаш. тези обезщетения се изплащат само ако детето не е настанено в детска градина.
твое е било задължението в 3 дневен срок от промяната на обстоятелствата / в случая яслата, респ. детката градина/ да подадеш декларация до работодателя си и да заявиш това обстоятелство.  Sad

# 772
  • София
Шипокляк, защо смяташ така? Предполагам, че си доста по-запозната от мен, но все пак моля те обясни.

Прегледах декларацията, която се подава в НОИ за заплащане на това обезщетение - там няма деклариране, че детето не посещава детско заведение, единственото, което е близко е
5. Детето не е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка.
но според мен яслите не са на пълна държавна издръжка и това значи дом.

В Кодекса на труда ограничението го има само за ползване на отпуска, но не и за обезщетението, което е в друга алинея.

Питам, понеже някъде из нета четох, че това обезщетение се полага, независимо дали детето посещава ясла.

А това намерих в "Майчинство счетоводно":
"Ако дадете детето на ясла, сте длъжни да уведомите работодателя си. От този момент ви се спира обезщетението и вече получавате 50% от него. Вие си преценявате дали: ще се върнете на работа или ще ползвате отпуск.
Отпускът може да е: платен, неплатен или по болест (болничен) и др."

Бобкас, според мен (но аз не съм юрист) ще гонят майките, поито ползват отпуск и получават обезщетение 240 лв. и в същото време са дали детето на ясла. Ти имаш право на обезщетението до навършване на 2-годишна възраст на детето.

Последна редакция: пт, 29 яну 2010, 10:59 от Фоксче

# 773
грешка, това с връщането е за такива майки, които дават детето на ясла, а не ходят на работа и си получават голямото обезщетение до навършване на една година на детето.

обаче компютъра ми закицки и не можак по- бързо да уточня

Бобкас, НЯМА ДА ВРЪЩАШ
много извинения, че не успях по- рано да посня

# 774
ето за яснота- от кодекса за социално осигуряване

Чл. 54. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., доп., бр. 112 от 2003 г., изм., бр. 105 от 2006 г., бр. 109 от 2008 г., в сила от 1.01.2009 г.) Майката (осиновителката), която е осигурена за общо заболяване и майчинство и е имала право на обезщетение по чл. 52а, получава парично обезщетение в размер 50 на сто от обезщетението по чл. 53, ако:
1. не ползва допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете или лицето, което ползва такъв отпуск, прекъсне неговото ползване;
2. (изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 1.01.2009 г.) самоосигуряващото се лице с право на обезщетение по чл. 53 започне да упражнява трудова дейност, за която се осигурява за общо заболяване и майчинство.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., изм., бр. 105 от 2006 г., бр. 109 от 2008 г., в сила от 1.01.2009 г.) Ако майката (осиновителката) е починала, лишена е от родителски права или упражняването на родителските права върху детето е предоставено на бащата (осиновителя), това обезщетение се изплаща на бащата (осиновителя), а ако той е починал - на настойника. Обезщетението се изплаща, ако лицето, поело отглеждането на детето, е осигурено за общо заболяване и майчинство.
(3) (Доп. - ДВ, бр. 68 от 2006 г., изм., бр. 89 от 2008 г.) Обезщетението по ал. 1 и 2 не се изплаща, ако детето е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка, както и при отглеждането му от лице, включено в програмата "В подкрепа на майчинството".

# 775
Момичета, златни сте Hug

# 776
Момичета, не знам вече къде ли из нета не проверявах, но никъде не намерих отговор за моя въпрос: защо детето ми пожълтя? Щеше да е смешно, ако не се бях взела толкова на сериозно, но мира не ми дава...Малката имаше много бяла кожа, когато е взехме от Дома. След около месец престой в къщи, постепенно кожата й пожълтя, като най напред се появиха оранжеви участъци по бузките и аз го отдавах на престоя на открито и ги мажех с кремчета. Постепенно пожълтя и кожата на вратлето и тялото. Бузките от оранжеви станаха бледожълти, но не възвърнаха предишния цвят. Проверих урината за промяна на цвета (показател за жълтеница), но тя си е бистра както преди. Детето е жизнено и енергично и мъжът ми не е съгласен в това време да го мотая из чакални на GP-та и лаборатории, че тук има пак бум на грип. Моля ви, ако някоя от вас знае къде мога да проверя за повече инфо да ми пише (може и на лични).
Благодаря предварително!

# 777
да не би да и даваш много моркови да яде newsm78

# 778
  • София
или домати - моето малкото също е жълто от край време, но то не яде без домати  Naughty. Л-карнитин мисля, че беше - витамин А, но в плодовете и зеленчуците - нямам време да ровя за точното наименование - съдържа се в някои плодове и зеленчуци и се натрупва подкожно. Като спре консумацията и се разсейва. Помня че май се съдържаше и в каисиите, портокалите, но в момента карам по спомени, така че потърси.

# 779
  • Вън от пространство и време
Някой гледа ли "Отечествен фронт" по Нова телевизия тази вечер?

Аз по принцип съм далеч от фен на това предаване, обаче съвсем случайно мернах надпис "разсиновяване" в ъгъла на екрана и се загледах... Обаче беше накрая и не можах да разбера какви внушения евентуално са правени. С две думи: дете от ромски произход на 18 години е разсиновено от родителите си поради множество дългогодишни провинения (някои от които с криминален характер) от негова страна.
Идеята на предаването доколкото схванах е била: Наследствен ли е престъпният нрав. Бащата защитаваше тезата, че при "лоши гени" по никакъв начин не може да се въздейства на детето "да влезе в правия път".

Пак казвам - хванах самия край на предаването и не знам къде мога да го гледам цялото.

Нова звезда, мога само да стискам палци да откриете и разрешите проблема!  Hug

Последна редакция: сб, 30 яну 2010, 21:55 от Gankata

Общи условия

Активация на акаунт