кога се дава сок на 3 месечно бебе

• 63 010
  • 479
  •   1
Отговори
# 300
не ме зарбирай погрешно. просто мисля че моя педиатър е по-добре запознат със състоянието на детето и с начините на отглеждане изобщо. просто някой някъде прочел не е силен довод.

Цитат на: nikitta_82
говорила съм и с други майки и те казваха че ако детето е на АМ може да се захрани и поорано.

тя може да се дава 2 седи. след като е захранено със зеел. пюре, така четох в един английски сайт преди време

Не искам да се заяждам, но последно по това което са казали приятелки, или което си чела в един английски сайт, или което педиатърът то е казал си правила, че нещо се обърках

# 301

не ме зарбирай погрешно. просто мисля че моя педиатър е по-добре запознат със състоянието на детето и с начините на отглеждане изобщо. просто някой някъде прочел не е силен довод.

говорила съм и с други майки и те казваха че ако детето е на АМ може да се захрани и поорано.

тя може да се дава 2 седи. след като е захранено със зеел. пюре, така четох в един английски сайт преди време

Не искам да се заяждам, но последно по това което са казали приятелки, или което си чела в един английски сайт, или което педиатърът то е казал си правила, че нещо се обърках

ТОВА КОЕТО ПЕДИАТЪРА МИ Е КАЗЪЛ!!!! разговорите с приятелки да др нещо. просто имам две приятелки мед. сестри в детска консултация и тях питам за неща свързани с детето. така че в моя случй двете неша се припокриват. до сега не ми се е случвало да  питам немедицинско лице

# 302
Точно медицинския персонал съветва за погрешното ранно захранване.Не виждам полза от каквато и да е различна храна от АМ въведена при 2,3,4-месечни бебета.На тази възраст то има нужда само от мляко(кърма,АМ),с нищо друго неможе да му се въведат необходимите вещества,витамини,микроелементи които има в млякото

# 303
Ранното захранване е правилното, а късното е погрешно!!! Ако някой се е вързал на долните, мръсни, подли игри на СЗО, то проблемът си е негов. На СЗО се плащат милиони, за да търби една или друга информация. В случая конкретно производителите на АМ са платили и т.н. Утре ще кажат до 1 година да се дава само кърма или АМ и тогава да се захрани и вие пак ще се вържете лекомислено. Някой хора много лесно се оставят да бъдат манипулирани, дори и някой педиатри. Е, педиатърката на децата ми е "ЗА" ранното захранване, както си му е редът - на 2 навършени месеца сокче, на 3-4  плодово пюре, на 4-5 зеленчуково, на 5-6 месно, на 6-7 на детска кухня, на 7-8 хляб (сухари) , над годинка - всичко.
Важно е обаче винаги сока да се дава разделно, поне 1 час след кърмене и 1 час преди следващото кърмене (хранене). Т.е. сок ( плодове) се дава винаги на празен стомах , на гладно и това важи за всички възрасти на човек.
Мен обаче друго ме притеснява в тази тема. Ако една майка не може да реши  САМА кога да дава сок, то как ще се справи с далеч по-важните въпроси, свързани с отглеждането на децата ???

Последна редакция: чт, 30 дек 2010, 17:13 от Инера

# 304
  • София
В случая конкретно производителите на АМ са платили и т.н.

Значи напразно са си дали милионите. Защото СЗО препоръчва изключително кърмене.
А производителите на каши и пюрета, клетите, трябва доста да са закъсали.  Thinking

# 305
Каши и АМ не съм давала никога на двете си деца, а пюрета съм давала само 4 месеца. не знам като бройка колко пюрета съм купила, но не бяха много. А СЗО е добавило изречението за кърменето, за да не лъсне бързо цялата истина, т.е. скрита да бъде рекламата, деликатно са го измислили.
В тази тема трябваше да се обсъжда не от кой месец да започне даването на сока, а примерно, че не бива да се дава след 18 часа вечер... че бебето обикновено спи между храненията и няма как да се даде сокчето... че прясно изцеденият сок не може да стои повече от 15 минути и т.н.
Но уви... тук заяждането и осмиването е по-важно !!!

# 306
  • София
Добре, нека изведем дискусията извън заяждането и осмиването.
Би ли обяснила с повече думи защо, според теб "Ранното захранване е правилното, а късното е погрешно!!!", защо ранното захранване е "както си му е редът", защо "сок не бива да се дава след 18 часа вечер".
За спящото между храненията бебе..... това май е мечта за много майки, ама не.... Бебетата спят непрестанно първите месец-два, до три. След това започват да спят по два пъти дневно, че някои и по веднъж. Поне такива са моите наблюдения.  Simple Smile

# 307
  • София
над годинка - всичко.
Ако си изразя мнението - Виви ще трие цял ден след мен  Twisted Evil

# 308
Единственото, което ме кара да мисля, че ранното захранване е правилно, е това че е изпробвано по поколения наред от доста дълго време. А късното захранване е сравнително нова практика и още не се знае какви ще са последствията. Не съм убедена също, че всички витамини, които ги има в сока, ги има и в кърмата.  Изчетох толкова статии за ранното захранване и освен, че се препоръчва от СЗО, други предимства не видях. Например никъде не прочетох, че някой е проследявал развитието на 100 българчета ( европейчета, американчета, китайчета), които са захранени рано и други групи, които са захранени късно. А знаете ли колко пъти СЗО е обвинявана и разследвана за скрита реклама ? Предполагам, че всички се чели " Световната конспирация срещу здравето" на д-р Атанас Гълъбов.
Майка ми е отгледала 3 деца по старата схема, сестра ми 2, и аз 2. Сравнително здрави сме, нямаме алергии.  Само синът ми е с лактозна непоносимост от самото раждане ( по наследство), след всяко кърмене беше такъв рев и колики, все едно го кърмех с киселина, а не с кърма. То това е друга тема, има си добавки за този проблем. А от сокчето му беше толкова добре, че все се сърдеше като свърши.
Дъщеря ми така спеше първите 3 месеца, че пропускаше по едно хранене, понякога през 4 часа се събуждаше за кърмене. И нямаше как да и дам сока. Докато спи го изцеждам, а като не се събуди го изпивах аз.
А за това , че не бива да се дава след 18 ч. го пишеше по книгите, но вече съм забравила какво пишеше, децата ми сега са на 4 и 6 години. Май пишеше, че през нощта се отделя по-малко стомашен сок и по-трудно се преработва, но не съм сигурна.
И за мен ще е интересно другите да споделят личният си опит, а не само да ми цитират СЗО.

# 309
Инера ранното захранване е безкрайно нова практика. Практикува се от около 50-60 години. Късното захранване от друга страна се практикува от хиляди години.

# 310
Важно е обаче винаги сока да се дава разделно, поне 1 час след кърмене и 1 час преди следващото кърмене (хранене). Т.е. сок ( плодове) се дава винаги на празен стомах , на гладно и това важи за всички възрасти на човек.

Това обаче не е вярно. Пресният сок се дава винаги 10-тина минути преди хранене. Важи за деца, и за възрастни.
Пресните плодове с приемат на гладно, между храненията.

Последна редакция: пт, 31 дек 2010, 17:47 от Vivi

# 311
Инера ранното захранване е безкрайно нова практика. Практикува се от около 50-60 години. Късното захранване от друга страна се практикува от хиляди години.
нова практика е защото едва в началото на миналия век  хората започнаха да се занимават с тези изследвания Simple Smile. относно дългите предходни години, късното захранване са го практикували защото е нямало друга алтернатива.баб ми ми е разказвала как е зхранила едното си дете  на година и два месеца с хляб и бобена манджа. а тия които са нямали кърма и не са можели да си намерят дойка и порано са захранвали. това дете гладно ли да го държат. и въобще не са се старали като нас сега с каши, пюренца и постепенно въвеждане, нямали са време. пак баба ми с новородено бебе е ходила на нива. и това е обичайна практика в малките градове и села. така че може мн да се изговори по тая тема. но все пак аз не съм като някои които ме заклеймиха че съм захранила по-рано и ме посъветваха да му давам вече и ракия и салатка не съдя никого. за мен това е по-добрия вариант.

а относно недаването на сок след 5-6 часа вечерта - за да не натоварва стомахчето както каза по-горе Инера

# 312
Според вас какъв процент от българските деца, родени през последните 3 години, са захранени след 6 месец, т.е. 6 месеца са били само на кърма или АМ ?  Ако има такава статистика дайте линк, ако няма напишете какви са вашите лични наблюдения в проценти.
Аз съм родила второто си дете преди 4 години и когато започнах да взимам храна от детска кухня разбрах, че и другите около 50 майки са захранили рано и давали сок като мен. Така, че късното захранване се практикува в България от 3 години някъде. Имам 2 приятелки, които преди година родиха вторите си деца и ги захраниха в 5-6 месец по препоръка на личните им лекари. А първите си деца са захранили рано, пак по препоръка на същите тези лични лекари. Някой лекари си държат на ранното захранване, а други се носят по модните течения само и само мир да е.
Пресните плодови и зеленчукови сокове не могат да предизвикат никакви алергии и стомашни проблеми, стига да се спазват правилата, които описах и да не се превишава дозата за съответния месец.
При въвеждането на цели плодове единствено проблем може да се появи от власинките върху ягоди, малини, къпини, праскови, кайсии, смокини. Махате власинките и давате смело.

Последна редакция: пт, 31 дек 2010, 17:47 от Vivi

# 313
Всички бебета около мен и вече поотраснали такива, са захранвани късно, за щастие.
Всичките пращят от здраве, развиват се добре и са красиви и умни деца. Пу-пу!

Иначе - детето ми беше с ужасяващи колики до почти 6-месечна възраст. Ако му бях предложила сокче, със сигурност нямаше да го преживее. Сокът никак не е безобиден, никак. Определени сокове са суперкиселинни и е просто безумие да се предлагат на новородено Stop.
Статии има бол, най-вече защо не бива да се дава сок на бебе под 6-месечна възраст, а най-добре и след навършването на 1 година. Рови, чети - източници колкото щеш.
Макар че при теб вече е минало-заминало.

Последна редакция: пт, 31 дек 2010, 17:48 от Vivi

# 314

Пресните плодови и зеленчукови сокове не могат да предизвикат никакви алергии и стомашни проблеми, стига да се спазват правилата, които описах и да не се превишава дозата за съответния месец.

Е това пък хич не е вярно. Примерно - аз съм на 33 и цял живот съм алергична към сурови моркови, включително и най-вече към сок от такива.

Общи условия

Активация на акаунт