Петиция срещу вдигането на таксите за ДГ в София

• 20 181
  • 311
  •   1
Отговори
# 45
  • София
въпросът е принципен- нито 40, нито 60 лв ще покрият разходите за дете в детска градина, но тези заведения са държавни и се дотират от държавата. Така е редно да бъде и за в бъдеще. И подобряването на условията на отглеждане на децата в държавните детски градини е за сметка на бюджета, а не на родителите. Криза или не, нима ще се правят икономии именно от бюджета за детски градини? Или ще се товарят само родителите на деца в тази възраст? за подобни неща се използва солидарността на всички, защото е далеч по- успешно да се разпрели малък процент от нашите пари, които сме дали под формата на данъци, отколкото всеки да решава проблемите си индивидуално. Макроикономическите проблеми в една държава не се решават така на парче и като се остави цялата тежест върху малък процент от населението.
Нито става въпрос за комунизъм, нито за позиция против определена политическа сила, а за спазване на принципите на солидарността в една държава.

# 46
въпросът е принципен- нито 40, нито 60 лв ще покрият разходите за дете в детска градина, но тези заведения са държавни и се дотират от държавата. Така е редно да бъде и за в бъдеще. И подобряването на условията на отглеждане на децата в държавните детски градини е за сметка на бюджета, а не на родителите. Криза или не, нима ще се правят икономии именно от бюджета за детски градини? Или ще се товарят само родителите на деца в тази възраст? за подобни неща се използва солидарността на всички, защото е далеч по- успешно да се разпрели малък процент от нашите пари, които сме дали под формата на данъци, отколкото всеки да решава проблемите си индивидуално. Макроикономическите проблеми в една държава не се решават така на парче и като се остави цялата тежест върху малък процент от населението.
Нито става въпрос за комунизъм, нито за позиция против определена политическа сила, а за спазване на принципите на солидарността в една държава.

Абсолютно съм съгласна Peace Освен това не един път се подчерта, че една от целите на правителството е да подкрепя семействата с деца, в случая първите идеи и опити за икономии са именно от родителите на малки деца. Първо бяха майките-студентки и семействата с близнаци, сега пък детските градини. За каква подкрепа говорим? И аз гласувах за това правителство и се надявам в крайна сметки и тази неуместна идея  да се окаже "техническа грешка". И да вземат да спрат "техническите грешки" като цяло, а малко мисъл да се вложи.

# 47
Peace

# 48
бюджетът на София от кого се прави? в частност от моето семейство. нека не мятаме мнения така на ангро. аз кого да обвинявам? ясно е, нали?
мислете малко отвъд 20-те лева!

# 49
  • София
бюджетът на София от кого се прави? в частност от моето семейство. нека не мятаме мнения така на ангро. аз кого да обвинявам? ясно е, нали?
мислете малко отвъд 20-те лева!
Бюджетът на София се прави като част от държавния бюджет, а не от данъците на софиянци. събраните в София приходи се вливат в държавния бюджет, а след това се преценява каква част да се върне обратно. За 20-те лева не мисля, защото няма да се възползвам от услугата, но не ми харесва демагогията. Дават се пари за скъпи шведски съоръжения в определени градинки, пари с които могат да се оборудват 10 пъти повече площадки, ако съоръженията са български. Или да допълнят финансите на детските градини в съответните райони. Това е само един мъничък пример. Всеки, който се разрови ще намери стотици други примери на харчене на пари за безсмислици, докато някой се опитва да трогне родителите с "някакви си 20 лева". Все едно във времена на криза таткото да не излиза от кръчмата, майката от фризьорския салон, а детето да няма какво да яде и да му се обясни, че сега го ограничават, за да има своя стая, когато някой ден купят ново жилище. 

# 50
Бюджетът на София се прави като част от държавния бюджет, а не от данъците на софиянци. събраните в София приходи се вливат в държавния бюджет, а след това се преценява каква част да се върне обратно.
Грях му на ББ, че успя да внуши тая мантра. Няма пари на софиянци, които да се връщат. Ако под данъци на софиянци се има предвид данъците върху доходите, то те изобщо не отиват в бюджета на София, а директно в републиканския ( и така е навсякъде). В бюджета на София влизат директно само местните данъци, такси и лицензии. От общинския си бюджет градовете правят вноски в републиканския-могат да бъдат със знак плюс или минус.
Детските градини конкретно  се финансират смесено- чрез държавна субсидия и чрез общински средства ( едновременно).
Други местни проекти също се финансират или съфинансират от републиканския бюджет.

# 51
  • София
Бюджетът на София се прави като част от държавния бюджет, а не от данъците на софиянци. събраните в София приходи се вливат в държавния бюджет, а след това се преценява каква част да се върне обратно.
Грях му на ББ, че успя да внуши тая мантра. Няма пари на софиянци, които да се връщат. Ако под данъци на софиянци се има предвид данъците върху доходите, то те изобщо не отиват в бюджета на София, а директно в републиканския ( и така е навсякъде). В бюджета на София влизат директно само местните данъци, такси и лицензии. От общинския си бюджет градовете правят вноски в републиканския-могат да бъдат със знак плюс или минус.
Детските градини конкретно  се финансират смесено- чрез държавна субсидия и чрез общински средства ( едновременно).
Други местни проекти също се финансират или съфинансират от републиканския бюджет.

ББ не ми е внушил това, а го знам по друга линия. Wink Софийските приходи са от местни данъци и такси, наеми, търговска дейност и още безброй неща. в България общините нямат обичайната за други страни автономност на бюджетите и те се съставят на практика от правителството, защото то отпуска пари на общините. София има по- голяма автономност при формиране на бюджета, но въпреки това системата е сходна.
За формиране на субсидиите за градини си права. Именно това имам предвид- за важни дейности като образованието, например, държавата отделя пари, с които да ги дотира и така е редно. Инак, една малка община в отдалечен район не би има ни болница, ни училище.

# 52
Бояна, мисля, че пишеш неверни неща. Така или иначе темата не е за това, така че спирам. Бюджетите на общините категорично не се съставят от правителството.

# 53
  • София
Бояна, мисля, че пишеш неверни неща. Така или иначе темата не е за това, така че спирам. Бюджетите на общините категорично не се съставят от правителството.
Моля за извинение, ако се разбира така.  Embarassed Не казвам, че буквално се съставят от правителството, а че системата е централизирана и колко пари ще има дадена община не е въпрос, който зависи от ръководството на въпросната община, а от разпределението на парите в държавния бюджет. След това тези пари се превръщат в бюджет на общината и този бюджет се съставя от общинарите.

Допълвам, за да бъде максимално ясно."В София, при бюджет от около 446 милиона лева около 60% от него се формират от т.нар. собствени приходи – става въпрос за данъци върху недвижимите имоти, такса смет и други по-малки такси, приходи от собственост, приходи от приватизация и концесии, банкови заеми. Остатъкът от средствата – около 162 милиона лева - се получава от държавния бюджет за делегираните от държавата дейности, изравняваща субсидия и капиталови разходи. "
Не говора за мантрата на ББ, а за централизирания модел на управление у нас. Децентрализирането, за което отдавна се говори, ще промени нещата в положителна посока, защото общините ще могат сами да определят размера на местните данъци и такси, например. Тогава много от общините няма да разчитат на допълнителните 40- 50- 60% отпускани от държавата, а ще могат да си ги изкарват сами.

Последна редакция: вт, 22 дек 2009, 22:46 от Бояна Ламбер

# 54
  • София
... Освен това не един път се подчерта, че една от целите на правителството е да подкрепя семействата с деца, в случая първите идеи и опити за икономии са именно от родителите на малки деца. Първо бяха майките-студентки и семействата с близнаци, сега пък детските градини. За каква подкрепа говорим? И аз гласувах за това правителство и се надявам в крайна сметки и тази неуместна идея  да се окаже "техническа грешка". И да вземат да спрат "техническите грешки" като цяло, а малко мисъл да се вложи.

Съгласна.  Peace И аз като mishlentze се надявам разликата на предизборните обещания с предложените промени да са "техническа грешка", а не да съм си дала гласа напразно.  Rolling Eyes

# 55
много писане, много нещо, ама каква полза...
но аз не мога /и не искам/ да си запиша детето на градина  за 60 лв. в Горно-нанадолнище, 'щото там има места.
все си мисля, че има кой да ме разбере правилно.
борете се за качество, не за пари, бе хора!
нямам време да пускам петиция за критериите за подбор в софийските градини, защото съм заета да работя! Simple Smile
който разбрал, разбрал, повече толеранс от това...

# 56
бюджетът на София от кого се прави? ...
За общинските бюджети си има специализирана литература: Закон за общинските бюджети.
Там най-интересното е от 2003 г. (измененията по финансирането от държавата на  делегираните на общините държавни дейности, трансферите от републиканския бюджет в общините, общата субсидия за държавните дейности, целевата субсидия за капиталови разходи...).
Взаимоотношенията между централния бюджет и бюджетите на общините се определят в  Закона за държавния бюджет през съответната година и приложенията към него.
Това става под формата на обща допълваща субсидия за делегираните от държавата дейности, трансфери за местни дейности – обща изравнителна субсидия, трансфер за зимно поддържане и снегопочистване... Във взаимоотношенията между централния  бюджет се  включва целевата субсидия за капиталови разходи и изграждане и основен ремонт на общински пътища.
Размерът на субсидиите за общините се определя по механизъм, който се гласува от Народното събрание на Република България като неразделна част от бюджета за съответната година. Механизмът се разработва от Министерството на финансите и  представители на Националното сдружение на общините в Република България.

Аз така я разбирам тази страничка тука:
http://www.minfin.bg/bg/page/60

Ако някъде греша, моля сигнализирайте ми  Laughing

# 57
Подписах  Peace

# 58
И аз подписах, но мисля, че новата цена беше приета от СОС на 17 декември. (завоалирано като промяна в наредба за цени на услуги и такси). Нова не пречи на общественото обсъждане на бюджета на 7.01.2010 да си защитим убеждението, че сме против вдигането на тази такса и прехвърлянето на допълнителни тежести на родителите на деца.

# 59
И аз подписах, но мисля, че новата цена беше приета от СОС на 17 декември (завоалирано като промяна в наредба за цени на услуги и такси)...

Никъде нищо не пише. Дай отпратка.

Общи условия

Активация на акаунт