Наука ли е астрологията?

• 19 955
  • 503
  •   1
Отговори
# 255

Посети най-близката православна църква и разгледай някои икони. Или ти не си православен и не ги признаваш за доказателство?

Не. Аз съм независим вярващ. И не ходя в никоя църква. Пък и ако си мислиш, че на цялата библия вярвам, жестоко се лъжеш. Просто чери-пиквам, не знам как да го преведа на бГ

ooooh!

... и на още няколко поста тук...  ooooh!

... повече няма да пиша в темата... отказвам се... сори, не е лично...

# 256

Посети най-близката православна църква и разгледай някои икони. Или ти не си православен и не ги признаваш за доказателство?

Не. Аз съм независим вярващ. И не ходя в никоя църква. Пък и ако си мислиш, че на цялата библия вярвам, жестоко се лъжеш. Просто чери-пиквам, не знам как да го преведа на бГ

"Бера черешки" от тук там?  Wink

# 257

ooooh!

... и на още няколко поста тук...  ooooh!

... повече няма да пиша в темата... отказвам се... сори, не е лично...
Доказателствата в църквата ли са само?   Thinking Защо трябва да се ходи на църква за доказателства? За де гледам икони и да ги целувам и да им се покланям ли?  Народа се кланя  на кой ли не...на хиляди икони и светии. А Къде е Бог, само в църквите ли...?  Mr. Green

# 258
само в църквите ли...?  Mr. Green

зависи кое хапче ще изпиеш, синьото или червеното Stuck Out Tongue

# 259

лилаво-бенбянино...А ти от кои пиеш?

# 260

аз имам повече от два вида (много добре ми действат), който се интересува сериозно, да ми пише на мейла, да не излезе реклама, не ги продавам аз    chef

# 261

аз имам повече от два вида (много добре ми действат), който се интересува сериозно, да ми пише на мейла, да не излезе реклама, не ги продавам аз    chef

Да ти пишем на мейла, ама си го скрил Whistling

# 262
Ето какви ценни изказвания могат да бъдат прочетени в темата за хороскопи:

"migito, думите ти са доказателство колко отживяло  нещо са религиите и че освен за манипулации и  тиха лудост  друго приложения нямат"-цитат

А защо трябва да смятаме, че астрологията е съвременна наука? Заради геоцентризма или заради фантазиите на древните гърци от митологията? Или заради нейния "модерен" математически апарат, използващ дори компютрите за по-лесни изчисления?
Тук доста коментирахме какво с точност може да ни каже астрологията и каква е "евентуалната полза" от него.

# 263
според мен е по-скоро начин да се почувстваш по-добре, не може да е наука, но не е нещо, което трябва да бъде отречено

# 264
според мен е по-скоро начин да се почувстваш по-добре, не може да е наука, но не е нещо, което трябва да бъде отречено

Как точно се чувствате по-добре с астрологията? В какви направления е това "по-добре"?

# 265
Ето какви ценни изказвания могат да бъдат прочетени в темата за хороскопи:

"migito, думите ти са доказателство колко отживяло  нещо са религиите и че освен за манипулации и  тиха лудост  друго приложения нямат"-цитат

А защо трябва да смятаме, че астрологията е съвременна наука? Заради геоцентризма или заради фантазиите на древните гърци от митологията? Или заради нейния "модерен" математически апарат, използващ дори компютрите за по-лесни изчисления?
Тук доста коментирахме какво с точност може да ни каже астрологията и каква е "евентуалната полза" от него.

определено от астрологията май са недоволни предимно, като "ощипани моми", някои ..христианки. Правещи се на модерни и научно ориентирани(за да маскират истинската си мотивация, свързана с позицията на някои църкви по въпроса)

ето малко история

Цитат
Патриархът на Константинопол, Йоан Каматир (1198-1206) бил не само изтъкнат църковен деятел, но и компетентен астролог. Той е автор на две астрологични произведения, в които описва основните положения на астрологията.

По време на династията Комнини (1204-1461) център на науките става град Трапезунд (носещ днес името Трабзон и намиращ се на територията на Турция). Голяма е заслугата за това на Григорий Хиониад (средата на XIII в. -1330г.). В ролята на епископ той прекарва в Тебриз, Персия шест години. Завръщайки се в Трапезунд той донася много книги на персийски по астрология, които превежда на гръцки и прави коментарии към тях. Григорий Хиониад основава астрологични школи в Константинопол и Трапезунд, които продължават да функционират и след смъртта му.

Главният проблем на астрологията по това време е приспособяването й към догмите на християнската религия, тоест адаптирането на идеята за фатализма с идеята за свободната воля. Компромисното решение е намерено от такива авторитети като доминиканеца Тома Аквински и францисканеца Йоан Дунс Скот, според които астрологията е наука, която заслужава доверие и не влиза в противоречие с християнското учение, понеже небесните тела действително влияят на земните тела, но нямат власт над свободната воля на човека.  

Най-големите учени от това време са и ревностни привърженици на астрологията. Роберт Гросетест (1175-1253), английски философ и теолог и една от централните фигури в Англия през XIII пише, че науката за звездите е най-висшата от всички науки. Роджър Бейкън, считан за баща на научната мисъл е ревностен привърженик на астрологията и смята, че войните могат да бъдат избегнати ако внимателно се използва мунданната астрология. С успех я практикува и Алберт Велики смятан за най-големия учен на своето време.

Новите европейски университети също спомагат за съживяването на астрологията като я включват в учебните си програми. През 1125 г. университетът в Болоня основава специална катедра по астрология, а от 1250 г. тази дисциплина се преподава и в Кембридж (основан през 1225 г.). Френският крал Карл V открива факултет по астрология в Парижкия университет, като лично папата дава своето благоволение, макар и това да не е било необходимо понеже със специален законодателен акт от 1215 г. астрологията е била определена като една от университетските дисциплини.

за историята на астрологията тук:
http://www.astrohoroscope.info/art19.htm

Малко Библейска астрологическа фактология (смята се, че за християните Библията трябва да е авторитет(дано))
Авраам - звездоброец ->
Битие 15:5  "Тогава, като го изведе вън, каза: Погледни сега на небето и изброй звездите... "

Влияние на звездите:

Псалом 136
Цитат
7 Който направи големи светила, Защото милостта Му трае до века;  
 8 Слънцето за да владее деня, Защото милостта Му трае до века;  
 9 Луната и звездите за да владеят нощта, Защото милостта Му трае до века;

Първо Послание към Коринтяните, гл 15.
Цитат
Има и телеса небесни и телеса земни; друга е обаче славата на небесните, а друга на земните.
41. Друга е славата на слънцето, и друга славата на луната, и друга славата на звездите;
защото звезда от звезда различа според славата.

ИЗВОД: Щом в Библията се обръща внимание на звездите, това има някаква причина
доколко е вярно, че е небиблейска и нехристиянска, направете си извод сами.
Всеки от..неговата си камбанария.

ФАКТИТЕ са че астрологията е помогнала на много хора да се опознаят по-добре и да коригират някои свои недостатъци и слабости, от което живота им е станал по-добър.
Това не е въпрос на вяра, а на древно познание. И това че от гледна точка на "съвременната наука" изглежда "ненаучно", въобще не е важно, самата "съвременна наука" по скоро се нуждае от корективи!
Що се отнася до "геоцентризма" - това може да се разгледа като вид математически модел! Stuck Out Tongue (щом може да има математически модели с 11 мерно пространство, що да няма геоцентричен модел за улеснение на изчисленията.
Между другото има и хелиоцентрични хороскопи, с тълкуване на друго ниво - това за който не е информиран...
Според мен "оплюването" на астрологията е кофти начин да се проповядва христианство, повярвайте ми!
За индийска ведическа и будистска тибетска астрология да не говоря...

Последна редакция: нд, 24 яну 2010, 01:33 от wandering

# 266
"ФАКТИТЕ са че астрологията е помогнала на много хора да се опознаят по-добре и да коригират някои свои недостатъци и слабости, от което живота им е станал по-добър.
Това не е въпрос на вяра, а на древно познание. И това че от гледна точка на "съвременната наука" изглежда "ненаучно", въобще не е важно, самата "съвременна наука" по скоро се нуждае от корективи!
Що се отнася до "геоцентризма" - това може да се разгледа като вид математически модел! Stuck Out Tongue (щом може да има математически модели с 11 мерно пространство, що да няма геоцентричен модел за улеснение на изчисленията.
Между другото има и хелиоцентрични хороскопи, с тълкуване на друго ниво - това за който не е информиран...
Според мен "оплюването" на астрологията е кофти начин да се проповядва христианство, повярвайте ми!
За индийска ведическа и будистска тибетска астрология да не говоря..."-цитат

http://www.sci-bg.com/?p=968

http://newton.hit.bg/tree/1/1ab.html

http://www.teenproblem.net/school/s/378.html

http://www.sci-bg.com/?p=1123

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%B5%D0%BE%D1%86%D0%B5%D0%B … D0%B5%D0%BC%D0%B0

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D1%8 … D0%B5%D0%BC%D0%B0

В тази тема не проповядваме християнство, а се занимаваме с "научността" на астрологията! Колко пъти трябва да го повтарям?!
Кои години ни даваш в тези примери? 1000-1300г., нали? Колко вода е изтекла оттогава и колко астрономически открития са направени? Пак ли трябва да напомня, че астрологията е зачеркната като наука още по времето на Коперник и Галилей? Тогава някои астрономи са признали грешките си и са се отрекли от астрологията. А ти ни даваш за пример времето преди тези учени и то няколкостотин години по-рано!  Какво значение има, че някои от нас в някои теми са защитили християнството? Нима сме зачеркнали всичко научено по физика и астрономия? Точно в тази тема се видя какво е вашето ниво по физика и астрономия! Ние не сме нито служители на църквата, нито религиозни фанатици! Обаче за мен учудването е голямо във връзка с хора, които се представят като модерни и напредничави, отхвърлят напълно християнството, а приемат като нещо много ценно актуално и достоверно астрологията?! И то няколко века след доказването на нейната ненаучност! Тоест тези хора са запълнили липсата на вяра с някакво суеверие. Дори познавам хора, фанатизирани на тема "Зодии"! Езически фанатизъм в днешно време, когато дори християнският е почти изчезнал!    
Какви са тези факти, доказващи че астрологията е помогнала на много хора? Дай примери!
Какъв геоцентричен модел за улеснение? Та той е отхвърлен още по времето на Коперник! Ами тогава да повярваме, че Земята е център на Вселената, че е плоска и че някакви бикове я крепят на своите рога.....че зведите са неподвижни, че Земята не се върти, че Слънцето обикаля около нея.....Все "актуални"вярвания! Явно науката е изостанала, трябва да я "осъвременим"!
Забравих да отбележа, че и астрологията се е "развила"! От наука, имаща претенции да предсказва бъдещето на хората и на цели народи, сега тя претендира, че може да задава тенденции на развитие! Направо е велико, епохално!

Последна редакция: нд, 24 яну 2010, 02:26 от vl

# 267
За съжаление май "христианския фанатизъм" не е много изчезнал.(по някои наблюдения)
Като че сякаш някои не могат да спят, едва ли не,  ако някой не е съгласен с тях! Вие бяхте тази, която пренесе текст към мигито от другата тема и той касаеше религията и нейната "актуалност". И после твърдете, че нямало връзка.
Не ме познавате, за да твърдите, че отричам Христианството или че съм "езически фанатик" - и двете неща не са верни. Но категорично съм против някой да ми вменява кое е правилно за мен и кое не! Доколко е дори само по "светски" възпитано това, преценете сами.

Това, че астрологията се възражда и има все повече интерес към нея не е случайно, колкото и да не се нрави това на учени, християни или учени-християни. Причината дали не е конфликт на интереси (конкуренция) - прочетете за мнението на папата за филма Аватар...  Crazy
Астрологията има бъдеще, а фанатизъм, натрапване, осъждане отблъскват.
Според мен имам основание да смятам, че отказахте астрологическо изследване поради опасения, че може да излезе вярно това което ще ви кажат(от човек който вероятно никога не ви е виждал) и тезата за "ненаучността" на астрологията би ...рухнала, поне в собствените ви очи. Подновявам поканата си към вас, въпреки, че се бяха събрали хороскопи за правене и се извинявам на тези, на които все още не съм пратил тълкуване, може да ми пишат на мейла отново.
Нека поставим нещата на експериментална основа, ако сте истински учен, не би трябвало да се боите от това, че собствения ви експеримент ще опровергае собствената ви теза Stuck Out Tongue

p.p. Предложението важи и за мигито   bouquet
За уточнение - не карам никой да се поклонява на Слънцето и звездите, което всъщност се забранява във Стария Завет.
Което е съвсем различно от това, да се изледва влиянието на звездите върху живота. Че има такова влияние, дори в Библията има знаци. Явно съвременната материалистична наука наистина се нуждае от корекции(както и концепции приети в някои църкви срещу астрологията Stuck Out Tongue )

Последна редакция: нд, 24 яну 2010, 11:12 от wandering

# 268
За начало дефинирай "фанатизъм".
Страха от това кога и как ще ти се подредят звездите и дали детето ти ще се роди под щастлива звезда, дали днес да подпишеш договор или утре, дали този ден е на мъртвите или да се оженя в сряда, това е в пъти по-голям фанатизъм от това да вярваш, че някой те обича и се грижи за тебе!

Явно яко ти закъсал бизнеса, че не спря предложенията за хороскопи

Казах и преди, била съм млада занимавала съм са с тези неща, познавам Пламен Румпалов лично, със сигурност не можеш да му стъпиш и на малкия пръст, нито като математик, нито като интелект. Та някакви самозванци в женски форум са последните при които бих си правила експерименти.

Второ, цената която Христос плати на кръста за мен е толкова висока, че не бих му плюла в лицето занимавайки се с астрология, при положение, че ми е дал Святия си Дух в мен и мога да знам всяко нещо което ме интересува.

Трето като се цитира Библията се цитират всички места на които определено нещо се среща, в случая всички места на които се говори за астролози, астролози и т.н.

Та като започнем с Библията, може да погледнеш пророк Данаил. На царя се мъчиха да му дадат тълкуване всички мъдреци, само човек който имаше Святия Дух в себе си го направи.

"Даниил 2:27 Даниил отговори на царя: Тайната, която царят изисква, не могат да явят на царя нито мъдреци, нито вражалци, нито влъхви, нито астролози."

Може да се прочете и в: Исая 47:13; Еремия 27:9

В закона даден на Мойсей е написано: Второзаконие 18:10
  10. Да не се намира между тебе някой, който да прекара сина си или дъщеря си през огън {Т.е., който изгаря сина си или дъщеря си в огън.}†, никой чародей, астролог, гадател, или омаятел,
  11. никой баяч, запитвач на зли духове, врач, или запитвач на мъртвите;
  12. защото всеки, който прави тия дела, е омразен на Господа, и поради тия мерзости ....
  13. Съвършен да бъдеш пред Господа твоя Бог.
  14. Защото тия народи, които ще завладееш, слушат астролозите и чародеите; но на тебе Господ твоят Бог не е позволил това."

Мога още доста да пиша, но смятам, че това е достатъчно.

Аз нямам нужда от безумни изчисления за да бъда щастлива, за да са ми здрави деца, за да преуспява бизнеса ми, достатъчно е само вяра колкото синапено зърно. Wink

# 269
може човек да изследва астрологически възможностите и без страх и притеснение.(Както и без страх как ще го накажат, ако съгреши вместо осъзнаване защо не трябва да се прави едно или друго нещо!)

Като стана дума за самозванци дали е подходящо да тълкуваме твърдението ти за притежаване на Святия Дух, което за сега ти свидетелстваш, по твои или на някои група хора твърдения, докато астрологията се базира на изчисления и закони, които могат да бъдат проверени и сревнени на практика от независими лица.
Това да познава Данаил някои тайни, въобще още не значи, че всеки който чете Библията също ги има. Както се казва "слез на Земята"!
Въобразяването на някои неща може да клони към... здравословни..усложнения!
Силно ми е под въпрос да знаеш всяко нещо което си искаш, аз такива претенции нямам, но съм се стремял да помагам на тези, които са се обръщали към мен за хороскоп, и съм имал положителни отзиви. Докажи твърденията си на практика!  За сега забелязвам че сякаш отблъскаваш предимно хората, и ако твърдиш, че това е Действието на Святия дух в теб... за някои хора дали няма да е под въпрос твоята обективност.
Както видя по-рано и аз писах неща от Библията. И въобще не твърдя, че човек трябва да се раководи само от астрология в живота си, а и от здравия разум, който дали не е хубаво някои да го имат..повече!   ooooh!

колкото до вярата, не си единствената вярваща, може медал да ти се издаде ако критерия е афиширане по форуми!

не виждам смисъл да се занимавам с теб, и май не съм само аз...     bouquet

Последна редакция: нд, 24 яну 2010, 17:02 от wandering

Общи условия

Активация на акаунт